Noodpakket+Schouten+goed+ontvangen
Nieuws
© ANP

Noodpakket Schouten goed ontvangen

Land- en tuinbouworganisaties reageren positief op het noodfonds van 650 miljoen euro waarmee landbouwminister Carola Schouten de zwaarst getroffen bedrijven door de coronacrisis wil helpen.

Het noodpakket is een aanvulling op de eerdere maatregelen voor liquiditeits- en loonkostensteun. Het kabinet heeft, na aandringen van onder meer LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland, NAO, VAVI en NAV, geconstateerd dat steunmaatregelen als de NOW-regeling voor ondernemers uit de agrarische sector weinig tot geen soelaas bieden.


Voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland waardeert de erkenning van de sector voor de Nederlandse economie. 'Voor ondernemers in de glastuinbouw is dit voor nu een belangrijke schadevergoeding voor het wegvallen van de afzet waar zij op dit moment dagelijks mee te maken hebben en voor de financiële schade voor de komende drie maanden.'

Daar kun je wat mee

'Een mooi bedrag. Daar kun je wat mee', zegt akkerbouwer Hendrik Jan ten Cate over de 50 miljoen euro die beschikbaar is voor aardappeltelers. Ten Cate nam namens LTO-vakgroep Akkerbouw deel aan de besprekingen over het steunpakket.

Hendrik Jan ten Cate, lid LTO-vakgroep Akkerbouw

'Het hangt nog wel van de uitwerking af hoe dit op het erf landt. Wij hebben voorgesteld om het deel van de voorraad dat uit de markt wordt gehaald, te ondersteunen. Met die zekerheid kan ook de alternatieve afzet op gang komen.'


Volgens directeur André Hoogendijk van BO Akkerbouw steekt het kabinet met deze regeling een hand uit om telers te ondersteunen en voedselverspilling tegen te gaan. 'Wij gaan met het ministerie de regeling uitwerken, zodat de sector er zo snel mogelijk gebruik van kan maken en de aardappelen zo goed mogelijk kunnen worden verwerkt.'

Deel van de schade

Bestuursvoorzitter Steven van Schilfgaarde van FloraHolland is verheugd met de steun van het kabinet. Het Noodfonds met een omvang van 600 miljoen euro maakt het mogelijk om een deel van de schade in de sierteelt in de periode maart tot en met mei te dekken.

De steun is cruciaal voor kwekers en exporteurs. 'Het Noodfonds zorgt er voor dat veel Nederlandse kwekers hun bedrijf open kunnen houden. Als gehele sector kunnen en moeten we ons nu dan ook voorbereiden op een vliegende start als de internationale vraag weer aantrekt', zegt Van Schilfgaarde.


De marktomstandigheden zullen na de coronacrisis anders zijn, verwacht de topman van FloraHolland. 'We zullen ons moeten voorbereiden op een lager volume in de nabije toekomst. Dat zullen we na de crisis zo snel mogelijk weer moeten opbouwen. Dat gaan we doen door te versnellen met de implementatie van onze strategie, met als speerpunt 100 procent Digitaal en Landelijk Veilen.'

Kostenstructuur aanpassen

FloraHolland neemt daarnaast maatregelen om de kostenstructuur tijdens de crisis en daarna aan te passen. Dat is volgens Van Schilfgaarde noodzakelijk voor een financieel gezonde toekomst.

De brancheorganisaties en het ministerie werken de regelingen verder uit. Aan vergoedingen kan een maximum worden gesteld om zoveel mogelijk bedrijven te laten profiteren. Op korte termijn wordt via belangen- en sectororganisaties en RVO.nl bekendgemaakt hoe ondernemers aanvragen kunnen indienen.

• Klik voor complete noodmaatregelenoverzicht op onderstaande pdf

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer