Aardappelsector+eet+patatje+met+Schouten
Nieuws
© Ministerie LNV

Aardappelsector eet patatje met Schouten

Landbouwminister Carola Schouten at donderdag een patatje met Hendrik Jan ten Cate van LTO-vakgroep Akkerbouw en directeur André Hoogendijk van BO Akkerbouw. Bij het gesprek bood Ten Cate de minister een kistje aardappelen van eigen land aan.

Het gesprek dat volgde ging onder meer over de Benefrietactie. Die is bedoeld om aandacht te vragen voor de fritesaardappelsector die op dit moment met grote overschotten zit nu de horeca geen frites afneemt. Daarnaast zijn de aangekondigde steunmaatregelen voor de aardappelsector besproken. Deze compensatieregeling is positief ontvangen door Ten Cate en Hoogendijk.

Het wegvallen van de afzet door wereldwijde lockdowns, horecasluitingen en handelsproblemen zorgt voor grote, directe problemen bij telers. De verwachte directe kosten voor aardappeltelers bedragen 167 tot 217 miljoen euro.


Met de aangekondigde regeling maakt het kabinet 50 miljoen euro vrij om hen te compenseren. Daarnaast komt er nog 600 miljoen euro vrij om ondernemers in de sierteelt en de voedingstuinbouw te compenseren.

Compensatie

Fritesaardappeltelers krijgen een compensatie voor de hoeveelheid fritesaardappelen die er nog in opslag ligt. De vergoeding geldt voor aardappelen die dit seizoen niet meer verwerkt kunnen worden tot frites en bedraagt 40 procent van de gemiddelde marktwaarde van de periode september 2019 tot en met februari 2020.

Bij de uitwerking en uitvoering van de plannen zal meer duidelijk moeten worden over wat de maatregelen concreet gaan betekenen voor ondernemers in nood, zowel in de akkerbouw als in de sierteelt en voedingstuinbouw. LTO Nederland heeft afgesproken hierover, samen met de BO Akkerbouw en andere organisaties, nauw contact te houden met het ministerie van LNV.

André Hogendijk (links) en Hendrik Jan ten Cate overhandigen minister Carola Schouten een kist aardappelen van het land van Ten Cate.
André Hogendijk (links) en Hendrik Jan ten Cate overhandigen minister Carola Schouten een kist aardappelen van het land van Ten Cate. © Ministerie LNV

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer