Sierteelthandel verliest wekelijks 100 miljoen euro

Nederlandse exporteurs van bloemen en planten boeken een fors verlies door de coronacrisis. Dat meldt de Vereniging van groothandelaren in bloemkwekerijproducten (VGB).

Sierteelthandel+verliest+wekelijks+100+miljoen+euro
© Han Reindsen

De exportwaarde van maart kromp 32 procent in vergelijking met maart 2019 naar 430 miljoen euro, blijkt uit statistieken van Floridata. In de laatste week van maart verloor de export zelfs 77 procent aan omzet.

Het eerste kwartaal wordt afgesloten met een krimp van 9 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2019. De waarde van de uitgevoerde bloemen en planten over de eerste drie maanden van 2020 bedraagt 1,56 miljard euro. Daarvan is het aandeel bloemen 65 procent en planten dus 35 procent.

Sterkste dalers

Uit de gegevens van Floridata blijkt dat vooral exportlanden als Italië (-70 procent), Spanje (-53 procent), Oostenrijk (-48 procent), België (-46 procent) en Rusland (-45 procent) verantwoordelijk zijn voor het omzetverlies. De exportdaling naar landen als Finland (-11 procent), Ierland (-13 procent) en het Verenigd Koninkrijk (-15 procent) blijft relatief beperkt.

In een videotoelichting meldt VGB-directeur Matthijs Mesken dat hij verwacht dat de schade van het wegvallen van de export tot en met juni zal oplopen tot 1,3 miljard euro. In de piekmaanden april en mei gaat VGB uit van een omzetverlies voor de Nederlandse sierteeltbedrijven van minimaal 100 miljoen euro per week.

Toename niet-betaalde facturen

'We rekenen in scenario's met omzetverliezen die per maand oplopen tot zo'n 65 procent. Voor het hele jaar 2020 gaan we nu nog uit van een omzetverlies van 20 procent', stelt Mesken.

Volgens hem kan uiteindelijk de totale schade door de coronacrisis voor de sierteelthandel oplopen tot 2 miljard euro. Hij verwijst daarbij naast het omzetverlies ook naar de toename van niet-betaalde facturen waar de exporteurs en handelaren mee te maken hebben.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer