SVR vraagt om openstelling sanitair boerencamping

Stichting Vrije Recreatie (SVR) wil de sanitairgebouwen op kleine campings weer openen zodra de regels rond corona worden versoepeld. De brancheorganisatie heeft het Veiligheidsberaad hier in een brief om gevraagd.

SVR+vraagt+om+openstelling+sanitair+boerencamping
© Frans Mulder

Volgens de stichting zijn de kleine campings met 5 tot 25 standplaatsen dusdanig van grootte dat er 'zeer veilig en gecontroleerd kan worden omgegaan met het sanitairgebouw'. 'Praktisch elke caravan en camper is tegenwoordig uitgerust met een chemisch toilet en wasgelegenheid. Daarvoor hoeft men dus niet naar het toiletgebouw. En voor douchen kunnen we een planning maken.', geeft SVR-bestuurder Bas van Mill aan.

Sinds 31 maart moeten de gemeenschappelijke was-, toilet- en douchevoorzieningen in vakantie- en recreatieparken gesloten zijn. In enkele delen van het land zijn campings op last van de veiligheidsregio gesloten.

Van Mill merkt dat het aantal telefoontjes naar campings van mensen uit de stad toeneemt. 'Ze voelen zich veiliger op een kleine camping dan in de stad. Op een flat is het onmogelijk om op de galerij of lift 1,5 meter afstand te bewaren. De supermarkten zijn in de stad veel drukker dan in een dorp.'

Geen massatoerisme

De SVR-bestuurder is niet bang dat veel meer mensen zich gaan verplaatsen als campings weer openen. 'Een boerencamping is met twintig plekken vol. Als het nodig is, willen we ook naar een 50 procent bezetting. Het is geen massatoerisme. Het is anders dan bij grootschalige campings waar in het hoogseizoen duizenden mensen recreëren.'


Het openstellen van de kleine campings zal volgens hem juist de zwaar getroffen sector de helpende hand bieden. 'Om zo weer iets van omzet te genereren en de verliezen niet al te veel te laten oplopen, zodat de kleine campings het hoofd boven water kunnen houden.'

1,5-metereconomie

Vekabo is bezig met het opstellen van protocollen voor een 1,5-metereconomie, laat voorzitter Ellen Kok weten. Het opengaan van campings en sanitair moet heel voorzichtig gebeuren, benadrukt ze.

'We moeten er als plattelandsrecreatiesector voor zorgen dat ons imago goed blijft. Dat onze leden een schoon en veilig product kunnen blijven leveren. Met toerisme verplaats je mensen. Je kunt het niet hebben dat er dan een coronahaardje ontstaat.'

Vekabo heeft de gemeenten om 'ondernemersruimte' gevraagd, zoals tijdelijk meer campingplaatsen als dat mogelijk is of verlenging van het seizoen. 'Daar reageren gemeenten heel goed op. Er zijn er heel veel die ons willen helpen. We wachten echter eerst af waarmee minister-president Mark Rutte dinsdag komt.'

'Ga niet reizen'

'Blijf zoveel mogelijk binnen. Haal af en toe een frisse neus, maar ga niet reizen', antwoordde staatssecretaris Mona Keijzer van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat onlangs op Kamervragen van het Groningse PvdA-Tweede Kamerlid William Moorlag.

Die Kamervragen stelde Moorlag naar aanleiding van een bericht in het Dagblad van het Noorden over campings in provincie Groningen die ondanks de coronacrisis opengingen. 'Op de campings gelden algemene maatregels die in het hele land gelden om verspreiding van het virus te voorkomen. Indien gasten zich niet aan de voorschriften houden, lopen zij risico op een boete', geeft Keijzer aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer