BO+Akkerbouw+positief+over+miljoenensteun+aardappelsector
Nieuws
© Nieuwe Oogst

BO Akkerbouw positief over miljoenensteun aardappelsector

Directeur André Hoogendijk van BO Akkerbouw is positief over de compensatieregeling van 50 miljoen euro voor de aardappelsector. Die steun is vanwege de coronacrisis toegezegd door het ministerie van LNV.

'Het kabinet steekt met deze regeling een hand uit om telers te ondersteunen en voedselverspilling tegen te gaan', stelt Hoogendijk. 'Wij gaan aan de slag met het ministerie van LNV om de regeling uit te werken, zodat de sector er zo snel mogelijk gebruik van kan maken en de aardappelen zo goed mogelijk kunnen worden verwerkt.'

De compensatieregeling is bedoeld voor telers die nog fritesaardappelen in de bewaring hebben liggen. Het gaat om circa 1.500 ondernemers die gespecialiseerd zijn in de lange bewaring van aardappelen. Zij hebben in totaal nog naar schatting 1,5 miljoen ton aardappelen in bewaring, waarvan ongeveer 1 miljoen ton niet regulier verwerkt kan worden.

Vraaguitval horeca

De schade voor telers bedraagt in totaal circa 150 tot 200 miljoen euro. Het overschot is veroorzaakt door grote vraaguitval in de horeca, in Nederland en in vrijwel alle andere landen, als gevolg van de maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen.

De compensatieregeling is een sectorspecifieke aanvulling op het noodpakket van maatregelen voor ondernemers dat het kabinet heeft gepresenteerd. De vergoeding van 50 miljoen euro wordt gebaseerd op de restvoorraad van 1 miljoen ton aardappelen en bedraagt zo'n 40 procent van de marktwaarde over de periode van september 2019 tot en met februari 2020. De regeling wordt uit gevoerd door RVO.

Dagelijks overleg

BO Akkerbouw heeft minister Carola Schouten op 20 maart gevraagd om ondersteuning vanwege de noodsituatie in de aardappelsector. De afgelopen weken heeft een kernteam van BO Akkerbouw met haar leden LTO Nederland, NAO, VAVI en NAV vrijwel dagelijks overlegd met het ministerie van LNV over een compensatieregeling.


'De totstandkoming van deze regeling is een teamprestatie van onze leden met brede ondersteuning vanuit individuele akkerbouwers', geeft Hoogendijk aan. 'De samenwerking met de betrokken ambtenaren van LNV was steeds constructief en gericht op een snelle en goede oplossing voor telers.'

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 2°
  60 %
Meer weer