Schaderegeling+voor+sierteelt%2C+tuinbouw+en+aardappeltelers
Nieuws
© Twan Wiermans

Schaderegeling voor sierteelt, tuinbouw en aardappeltelers

Het ministerie van Landbouw komt met een steunpakket van 650 miljoen euro voor sectoren die grote financiële schade oplopen door de coronamaatregelen. Dat maakte minister Carola Schouten woensdagavond bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

De regeling is bedoeld voor bedrijven in de sierteelt, specifieke onderdelen van de voedingstuinbouw en de fritesaardappeltelers. Veel bedrijven in deze sectoren zijn van de een op andere dag geconfronteerd met een acute vraaguitval door het wegvallen van de exportmarkt en de tijdelijke sluiting van hun grootste binnenlandse afzetmarkt; de horeca.

Deze sectoren worden niet geholpen door het noodpakket dat het kabinet eerder heeft gepresenteerd, schrijft Schouten aan de Kamer. ‘We hebben hier te maken met bedrijven die in een unieke positie zitten. Je kunt groeiende gewassen niet stoppen. Daarnaast hebben de bedrijven te maken met producten die niet lang houdbaar zijn en die niet of moeilijk verwerkt kunnen worden. En er zijn bedrijven die juist in de maanden maart, april en mei een piekomzet draaien. Met deze regelingen stellen we veel bedrijven in staat de grootste klappen op te vangen.’

Voor de sierteelt en specifieke onderdelen van de voedingstuinbouw komt er een omzetschaderegeling ter hoogte van 600 miljoen euro. De regeling is voor bedrijven in deze sectoren die te maken hebben met een forse omzetdaling. Door het seizoensgebonden karakter van de werkzaamheden hebben bedrijven te maken met doorlopende vaste lasten, maar ook met doorlopende productiekosten. Uitgangspunt bij deze schaderegeling is dat de eerste 30 procent van de omzetderving voor ondernemers is en de overheid de resterende 70 procent van de schade voor een aanzienlijk deel compenseert.

Compensatie voor fritesaardappelen

Fritesaardappeltelers krijgen een compensatie voor de hoeveelheid fritesaardappelen die zij nog in opslag hebben. De vergoeding geldt voor aardappelen die dit seizoen niet meer verwerkt kunnen en bedraagt 40 procent van de gemiddelde marktwaarde van de periode september 2019 t/m februari 2020. In totaal is hier 50 miljoen voor beschikbaar.


Op korte termijn komt Schouten met informatie over de nadere uitwerking en de precieze wijze waarop bedrijven zich kunnen aanmelden.

Generieke maatregelen

In het pakket noodmaatregelen van het kabinet dat op 17 maart is gepresenteerd staat een aantal generieke instrumenten, waarvan ook de land- en tuinbouwsector en de visserijsector gebruik kunnen maken inclusief de verruiming van de regeling Borgstelling MKB-landbouwkredieten.

Met de borgstellingsregeling staat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) borg voor de door de banken verleende kredieten aan agrarisch ondernemers. Deze maatregel geldt met terugkerende kracht vanaf 18 maart 2020.

Het kabinet blijft monitoren hoe het pakket van maatregelen voor diverse sectoren uitwerkt zodat eventuele knelpunten snel boven tafel komen en oplossingen te kunnen bespreken.


Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer