Weidetijden+registreren+wordt+verplicht
Nieuws
© Vidiphoto

Weidetijden registreren wordt verplicht

Melkveehouders moeten komend weideseizoen weidetijden gaan registreren. Zuivelondernemingen hebben hiervoor systemen voor digitale registratie waarin deze weidetijden makkelijk kunnen worden vastgelegd.

'Ik zie vanuit melkveehouders steun, maar ook gemopper over het registreren van weidetijden', zegt secretaris Kees-Jaap Hin van Stichting Weidegang. 'We hebben ervoor gekozen omdat er vanuit de maatschappij veel waarde wordt gehecht aan weidegang en dat de borging op orde moet zijn. Kritiek daarop moeten we voor zijn. Met registratie van weidetijden versterk je de borging.'

Veel zuivelondernemingen lieten hun veehouders al een aantal jaren de weidetijden digitaal registreren. De ervaringen van melkveehouders hiermee zijn goed. Dit jaar is het dus voor iedereen verplicht en introduceert ook de grootste zuivelaar FrieslandCampina een vernieuwde tool voor digitale registratie.

Melkrobot

Bij boeren met een melkrobot is het toegestaan dat er bij weidegang enkele koeien binnen zijn om de robot ook tijdens deze uren te kunnen benutten. Maar tijdens weidetijden moet altijd ten minste 75 procent van de melkkoeien buiten lopen.

'Een andere optie is de aanschaf van een digitaal meetsysteem waarbij je van iedere individuele koe de weidegang kunt registreren', zegt Hin. De systemen kosten tussen de 5.000 en 10.000 euro en maken nog geen grote opgang. Maar de vijftien boeren die er wel mee werken, zijn tevreden.

Extra inspanningen

Toch blijken robotmelken en weidegang, zonder dat de weidetijd van individuele koeien wordt geregistreerd, in de praktijk ook goed samen te kunnen gaan, al kost dat wel extra inspanningen van de melkveehouder.
'Maar weidegang is natuurlijk meer dan het enkel openzetten van de staldeur. Kijk goed naar de route van de stal naar de weide en ruim hier zoveel mogelijk hindernissen op', stelt Hin.

Ook kan 24 uursplanning helpen. 'Voertijdstippen handig afstellen op de weidegang. Dus niet eerst voeren en dan de staldeuren open.'

Graslandmanagement

Daarnaast moet het graslandmanagement op orde zijn. 'De koeien moeten graag buiten vreten, het gras moet aantrekkelijk zijn.' Dit kan bijvoorbeeld met het Nieuw Nederlands Weiden, oftewel het roterend standweiden.

'Het kan dus wel en ik denk we dit als melkveehouderij samen goed moeten willen doen. Dat wordt misschien nog extra belangrijk, omdat weidegang vanuit het Landbouw Collectief ook op de agenda is gezet om ammoniakemissie te reduceren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  50 %
Meer weer