Zeven op tien koeien lopen buiten

Vier op de vijf bedrijven deden in 2018 de koeien naar buiten. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zo komen zeven op de tien Nederlandse melkkoeien in de wei. In beide gevallen is er sprake van een stijgende trend.

Zeven+op+tien+koeien+lopen+buiten
© Nieuwe Oogst

Een jaar eerder zag nog 68 procent van de koeien de weide. Ze stonden op 78 procent van de bedrijven. Het dieptepunt in de weidegang was in 2015, toen 65 procent van de melkkoeien op 76 procent van de bedrijven buiten liep. De jaren ervoor vond een daling plaats.


Door de stijging ligt het percentage weidegang op hetzelfde niveau als in 2012. Dat is het jaar dat verschillende partijen in ons land Convenant Weidegang tekenden. In 2010 liep nog 74 procent van de koeien buiten op 83 procent van de bedrijven.

Overigens blijkt uit de CBS-cijfers dat 77 procent van de bedrijven volledige weidegang toepast, 3 procent doet aan deelweiden. Dit deelweiden, waarbij een deel van de koeien buiten komt, is vooral populair bij de wat intensievere bedrijven.


Van de ondernemers die minimaal 2,75 koeien per hectare heeft, doet 6 procent aan deelweiden. Hier beweidt 52 procent van de bedrijven. Bij extensieve bedrijven met minder dan 1,5 koeien per hectare weidt 93 procent van de ondernemers alle koeien, terwijl 1 procent kiest voor deelweidegang.


In Noord- en Zuid-Holland en Utrecht heeft 90 procent van de bedrijven koeien buiten, in Flevoland is dit 42 procent, waarvan 2 procent in deelweidegang. Daarmee hebben in deze provincie de meeste bedrijven hun koeien binnen staan. Noord-Brabant komt op plek twee met 63 procent weidegang, waarvan 6 procent gedeeltelijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer