Jacomien Voorhorst

Jacomien Voorhorst

Jacomien Voorhorst is coördinerend redacteur veehouderij. Ze volgt vooral de melkveehouderij.

Contact

Artikelen door Jacomien Voorhorst

Europarlement wil dat veetransport maximaal acht uur duurt

Veehouderij

Het Europees Parlement heeft ingestemd met een kritisch eigen onderzoeksrapport over misstanden bij veetransporten. Het gaat daarbij vooral om export naar landen buiten de Europese Unie. Het parlement vindt nu dat er een maximum transporttijd van...

Voorlopig geen Europese steun voor varkenshouders

Veehouderij

De Europese landbouwministers en de Europese Commissie hebben tijdens de landbouwraad op maandag nog geen financiële steun toegezegd aan varkenshouders. Dat meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw.

Zuivelnoteringen blijven onveranderd hoog

Veehouderij

De zuivelprijzen blijven hoog. De nieuwste noteringen van ZuivelNL laten opnieuw een opwaartse beweging zien, alle noteringen gaan deze week omhoog.

Arla Foods verhoogt CO2-reductiedoelstelling

Veehouderij

Zuivelcoöperatie Arla Foods wil met fossielvrije vrachtwagens, groene stroom en energiezuinige oplossingen de doelstelling voor het verlagen van de CO2-emissie voor al haar bedrijfsactiviteiten verhogen van 30 naar 63 procent.

Boterprijs maakt pas op de plaats

Veehouderij

Voor het eerst sinds maanden maakt de boterprijs pas op de plaats. Dat blijkt uit de nieuwste zuivelnoteringen van ZuivelNL.

5 vragen over pilot Koe en Eiwit

Veehouderij

In de praktijkpilot Koe en Eiwit gaan 135 boeren met hun voeradviseur aan de slag om de (on)mogelijkheden te ontdekken van een rantsoen met 155 gram ruw eiwit per kilo droge stof. Hoe pakt het uit in de melkproductie en wat is de impact op...

Een derde van varkenshouders wil nieuwe stal, renoveren of verduurzamen

Veehouderij

1 op de 3 Nederlandse varkenshouders wil een nieuwe stal, renoveren of verduurzamen. Dat blijkt uit resultaten van de jaarlijkse data-actualisatie van AgriDirect. Die vond in het derde kwartaal van 2021 plaats onder zevenhonderd Nederlandse...

Zuivelnoteringen stabiliseren enigszins

Veehouderij

De eerste zuivelnoteringen van ZuivelNL in 2022 laten kleine plusjes zien. De noteringen voor vollemelkpoeder (427 euro) en mageremelkpoeder (345 euro) blijven gelijk.

LTO-vakgroep Melkveehouderij wil geen dierrechtenstelsel

Veehouderij

LTO-vakgroep Melkveehouderij is hoogst verbaasd over de Kamerbrief van demissionair landbouwminister Carola Schouten van vorige week vrijdag. Daarin zinspeelt de minister op de introductie van dierrechten. 'Wij zitten niet te wachten op weer een...

IKB Varken voert wijzigingen door per 1 februari

Veehouderij

In de voorschriften van IKB Varken komt een aantal veranderingen vanaf 1 februari 2022. Ook in de algemene voorwaarden, certificatiecriteria en erkenningsvoorwaarden komen wijzigingen.

Voor boter wordt deze week 600 euro betaald

Veehouderij

De boterprijs bereikt deze week de 600 eurogrens. Dat betekent in vergelijking met de prijs van vorige week een stijging van 18 euro.

PlanetProof-melkveehouders krijgen halve cent extra

Veehouderij

On the way to PlanetProof-melkveehouders ontvangen vanaf 1 januari 2022 een extra toeslag van 0,5 cent per kilo geleverde melk. Dat meldt FrieslandCampina op het interne Melkweb. Nu krijgen deze melkveehouders nog 2 cent bovenop de garantieprijs.

Vertrekkende Meulenbroeks: 'Sector is in staat om duurzaam door te ontwikkelen'

Veehouderij

De LTO-vakgroep Melkveehouderij heeft het afgelopen jaar een duidelijke koers uitgestippeld, zegt voorzitter Wil Meulenbroeks. 'Leden weten waar we voor staan.' Voor Meulenbroeks zelf reden om de melkveedossiers met een gerust hart aan een opvolger...

Nog geen einde aan opmars zuivelnoteringen

Veehouderij

De zuivelnoteringen van ZuivelNL laten nog altijd plusjes zien. Zo gaat de notering van de boterprijs deze week het meest omhoog met 7 euro naar 552 euro per 100 kilo.

Rassenlijst bevat zeventien nieuwe maisrassen

Veehouderij

De Aanbevelende Rassenlijst voor 2022 bevat zeventien nieuwe maisrassen. Die zijn verdeeld over meerdere categorieën.

Maatregelenpakket melkveehouderij moet generiek beleid voorkomen

Veehouderij

De melkveehouderij komt met een maatregelenpakket om de stikstofuitstoot te verminderen. Die aangekondigde stap leidt ertoe dat er voor 2025 geen generieke maatregelen op bedrijfsniveau komen. Dat hebben landbouwminister Carola Schouten en...

Noord-Nederland krijgt nieuwe zuivelfabriek

Veehouderij

In Noord-Nederland komt een nieuwe zuivelfabriek die aan minstens 250 medewerkers werk moet bieden. Het gaat volgens RTV Drenthe om een fabriek van de Griekse zuivelaar Fage, die halverwege 2024 in Hoogeveen in gebruik genomen wordt.

Zuivelmarkt nog altijd positief gestemd

Veehouderij

De zuivelnoteringen van ZuivelNL laten deze week opnieuw een positief beeld zien. De prijzen blijven hoog met een uitschieter voor vollemelkpoeder.

RundNL moet kwaliteit en gezondheid rundvlees borgen

Veehouderij

VleesveeNL, LTO Melkveehouderij en de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) hebben stichting RundNL opgericht. Ze nemen daarmee individuele rundveehouders werk uit handen met betrekking tot de borging van rundvlees.

Stikstofexcretie melkvee te hoog

Veehouderij

De melkveesector is er in het derde kwartaal van 2021 niet in geslaagd om de stikstofexcretie onder het onder het sectorale stikstofplafond te krijgen.

Later ingekuilde snijmais is beter dan vroege kuilen

Veehouderij

Snijmais die dit jaar laat is ingekuild, heeft een betere voederwaarde. Dat blijkt uit cijfers van de eerste kuilen die door Eurofins Agro zijn bemonsterd en geanalyseerd. De langere afrijpperiode vertaalt zich in meer zetmeel en een hogere...

Krimp veestapel kan voor mesttekort in 2030 zorgen

Veehouderij

Als een nieuw kabinet de verschillende vastgestelde en voorgenomen beleidsplannen gaat uitvoeren, is er in 2030 misschien geen mestoverschot meer, maar juist een tekort. Dat stelt het Nederlands Centrum voor Mestverwaarding (NCM).

Zuivelnoteringen stijgen gestaag

Veehouderij

De zuivelnoteringen van ZuivelNL laten ook deze week een gestage groei zien. Alle noteringen gaan omhoog.

Nieuwste zuivelnoteringen laten nog altijd plusjes zien

Veehouderij

De nieuwste zuivelnoteringen van ZuivelNL laten nog steeds een opgaande lijn zien, al stijgen de prijzen niet meer zo hard meer als een aantal weken geleden.

FrieslandCampina bouwt mobiele yoghurtfabriek voor Nigeria

Veehouderij

Royal FrieslandCampina heeft een mobiele yoghurtfabriek ontwikkeld om in Nigeria de melk van lokale melkveehouders te verwerken tot langer houdbare drinkyoghurt.

Kringloopwijzer aangepast en uitgebreid

Veehouderij

In de Kringloopwijzer versie 2021 zijn diverse aanpassingen gedaan ten opzichte van de versie van 2020.

Varkens- en melkveehouders hebben interesse in stoppersregeling

Veehouderij

Vooral varkens- en melkveehouders zullen mogelijk geïnteresseerd zijn in de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv). Dat blijkt uit het onderzoek 'Aantrekkelijkheid van deelname door veehouders aan een beoogde Lbv', uitgevoerd door...

Supermarkt Plus introceert vogelvriendelijke kaas

Veehouderij

Plus introduceert een nieuwe kaas onder de naam Klaverland Boerenbuiten. Dat is volgens de supermarkt een vogelvriendelijke kaas die een bijdrage levert aan een toekomst met rijke weides en vogels.

Zuivelnoteringen trekken nog steeds licht aan

Veehouderij

De zuivelnoteringen van ZuivelNL trekken nog steeds wat aan, maar wel minder fors dan de afgelopen weken het geval was.

Proces over grootschalige mestfraude begonnen

Veehouderij

Voor de rechtbank in Den Bosch is deze week het strafproces begonnen tegen Bergs Advies en vier (voormalig) directeuren van het Limburgse bureau. Het Openbaar Ministerie beschouwt Bergs Advies als de spil van grootschalige mestfraude, waarbij boeren...

Melkprijs boven 40 cent ligt in het verschiet

Veehouderij

De zuivelnoteringen stijgen snel. De kaasprijs is booming en ook de afzet van room loopt als een speer. Voor melkveehouders betekent dit dat de melkprijs weer boven de 40 cent per kilo kan uitkomen.

Nieuw-Zeeland verwacht recordmelkprijs

Veehouderij

De melkprijzen in Nieuw-Zeeland stevenen volgens de prognoses van een aantal Nieuw-Zeelandse banken af op een recordhoogte. Dat meldt de krant The New Zealand Herald.

Avined wijst pluimveehouders op gevolgen vogeltrek

Veehouderij

Brancheorganisatie Avined wijst pluimveehouders op de bioveiligheidsstatus van hun bedrijf. Dat doet de brancheorganisatie met het oog op de vogeltrek, die vanaf half september weer op gang is gekomen.

Zuivelmarkt blijft optimistisch gestemd

Veehouderij

De zuivelnoteringen van ZuivelNL blijven stijgen. De boterprijs gaat het meest omhoog en nadert met 491 euro de 500 euro per 100 kilo. Vorige week werd er nog 21 euro minder betaald.

Koeien & Kansen werkt ook aan reductie broeikasgassen

Veehouderij

Het project Koeien & Kansen werkt de komende vier jaar aan de thema's stikstof, broeikasgassen en biodiversiteit. De strategie voor werken naar klimaatneutraal begint met het verminderen van de broeikasgasemissies en daarna compenseren voor de...

FrieslandCampina draagt Sybren Attema voor als beoogd voorzitter

Veehouderij

Het voorzittersoverleg van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A. heeft oudgediende Sybren Attema voorgedragen als lid van het coöperatiebestuur en beoogd voorzitter. Attema was voor de fusie tussen Friesland Foods en Campina voorzitter van...

Boterprijs knalt omhoog

Veehouderij

De boterprijs gaat deze week met maar liefst 31 euro per 100 kilo omhoog en bereikt een notering van 470 euro. Dat blijkt uit de nieuwste zuivelnoteringen van ZuivelNL.

Rabobank: kansen voor Nederlandse zuivel liggen dicht bij huis

Veehouderij

Rabobank verwacht dat de wereldwijde vraag naar zuivel tot 2030 gemiddeld met 3 procent per jaar toeneemt. Maar de Nederlandse zuivelexport blijft grotendeels dicht bij huis. Vooral de export binnen de Europese Unie zal toenemen.

Op de bakfiets met eieren naar Barneveld

Veehouderij

Pluimveehouders vragen deze week aandacht voor Wereldeidag die zaterdag wordt gehouden. Ze fietsen vanuit het Noorden met bruine eieren en vanuit het Zuiden met witte eieren naar Barneveld, de eierhoofdstad van Nederland.

A-ware rondt overname Belgische melkpoederactiviteiten RFC af

Veehouderij

Royal A-ware neemt de melkpoederactiviteiten in het Belgische Aalter met ingang van 1 november over van Royal FrieslandCampina (RFC).

Zuivelnoteringen zetten opmars voort

Veehouderij

De noteringen van ZuivelNL stijgen ook deze week. De grootste sprong maakt de prijs voor verse boter. Die ligt met 439 euro per 100 kilo 11 euro hoger dan vorige week.

239 melkveehouders weg bij FrieslandCampina

Veehouderij

De vertrekkersregeling van FrieslandCampina wordt dit jaar gebruikt door 239 leden-melkveehouders. De vertrekkers leveren nu nog 272 miljoen kilo melk, goed voor een omzet van 10 miljoen euro.

Half miljoen euro toegezegd voor eerste onlinezuivelsupermarkt

Veehouderij

De initiatiefnemers van het concept ikwileerlijkezuivel.nl hebben via hun een crowdfundingsactie al meer dan een half miljoen euro aan toezeggingen binnen.

Koetoilet meest succesvol bij scheiden van mest en urine

Veehouderij

Het koetoilet is het meest succesvol als het gaat om het scheiden van mest en urine om zo de emissies van ammoniak en methaan te verminderen. Dat blijkt uit project 'Mestscheiden in bestaande melkveestallen' op de Dairy Campus in het Friese...

Spannend of alle mais voor oktober kan worden gehakseld

Veehouderij

Kan niet-ondergezaaide mais op zandgrond voor 1 oktober worden gehakseld? Dat is de vraag. Als dat niet het geval is, gaat een tijdige inzaai van een vanggewas niet lukken.

Stemming op zuivelmarkt blijft optimistisch

Veehouderij

De stemming op de zuivelmarkt blijft optimistisch. Alle zuivelnoteringen van ZuivelNL laten deze week een opwaartse trend zien.

Aldi Nederland gaat PlanetProof-kaas verkopen

Veehouderij

Aldi Nederland start gefaseerd met de verkoop van On the way to PlanetProof-kaas. Vanaf november ligt de eerste kaas van 450 gram met het duurzaamheidskeurmerk in de schappen van de discountsupermarkt.

Veel aandacht voor goed bodembeheer op demodagen ForFarmers

Veehouderij

Goed bodembeheer staat in de belangstelling, ook bij melkveehouders. Op speciale demodagen die ForFarmers deze week in het Overijsselse Bornerbroek hield, was er dan ook veel informatie over bodemprofiel, de toepassing van compost en kalk, het...

Nitraatplan zet grondgebondenheid onder druk

Veehouderij

Het ontwerp zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn pakt niet goed uit voor de grondgebondenheid van de melkveehouderij. Dat stelt Jos Verstraten, lid van de vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland.

Opnieuw calamiteitenregeling melk vanwege droogte

Veehouderij

Het College van Deskundigen Dierlijk van Stichting Milieukeur (SMK) heeft het besluit genomen om een calamiteitenregeling vast te stellen voor het certificatieschema van On the way to PlanetProof Melk. Voor drie regio's is een correctie toegestaan...

Stemming op zuivelmarkt blijft positief

Veehouderij

De stemming op de zuivelmarkt blijft positief gestemd. Dat blijkt uit de nieuwste zuivelnoteringen van ZuivelNL. Voor alle zuivel wordt meer betaald.

Zomerkuilen 2021 bevatten extreem weinig eiwit

Veehouderij

De zomerkuilen van dit jaar bevatten extreem weinig eiwit. De trend die in de voorjaarskuilen al zichtbaar was, lijkt zich door te zetten in de zomersnede. Voor de eiwitvoorziening zijn melkveebedrijven dus afhankelijk van goede najaarssnedes.

Marges melkveehouder blijven krap, ondanks stabiele zuivelmarkt

Veehouderij

De vooruitzichten op de zuivelmarkt zijn goed, maar de marges voor de melkveehouders blijven krap. Dat komt vooral door de hogere voerkosten, stelt Rabobank in de nieuwste kwartaalupdate voor de melkveehouderij.

Frans van den Hurk haakt af als bestuurder FrieslandCampina

Veehouderij

Melkveehouder Frans van den Hurk stopt per direct zijn werkzaamheden als bestuurslid van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A. en als lid van de raad van commissarissen van Koninklijke FrieslandCampina N.V. Hij was nog maar 8 maanden...

LTO Nederland waarschuwt voor landjepik

Politiek

Als er een grondfonds komt, dan moet de grond in dat fonds in boerenhand blijven, vindt LTO Nederland. Bovendien moet de bestemming van de grond agrarisch blijven.

Hein Schumacher nieuwe voorzitter Global Dairy Platform

Veehouderij

CEO Hein Schumacher van zuivelconcern Royal FrieslandCampina wordt voorzitter van het bestuur van Global Dairy Platform (GDP). Schumacher volgt Rick Smith op, voorzitter en CEO van Dairy Farmers of America.

Zuivelprijzen laten voorlopig stabiel beeld zien

Veehouderij

De zuivelprijzen blijven op peil en laten een stabiel beeld zien. Vrijwel alle noteringen van ZuivelNL gaan deze week met 1 of enkele euro's omhoog. Alleen de prijs voor weipoeder blijft gelijk op 95 euro per 100 kilo.

Postercampagne tegen zuivel gaat door dankzij crowdfunding

Veehouderij

Actiegroep Dier&Recht verlengt haar campagne 'Stoppen met zuivel'. De posters met forse kritiek op de zuivelsector zijn langer zichtbaar in vijf grote steden dankzij een crowdfundingsactie.

Biologisch varkenshouder Sterken heeft mooiste modderpoel

Veehouderij

De verkiezing van de Mooiste Modderpoel is dit jaar gewonnen door biologisch varkenshouder Lauwrens Sterken uit het Overijsselse Ommen. Ruim 3.400 mensen brachten hun stem uit voor de verkiezing die jaarlijks door Wakker Dier wordt georganiseerd.

Steeds minder melkveebedrijven en melkkoeien in Nederland

Veehouderij

Het aantal melkveehouderijen en melkkoeien daalt. Nederland telt momenteel 15.261 bedrijven die samen 1.572.238 melk- en kalfkoeien van 2 jaar of ouder hebben. In 2016 waren er nog 19.910 bedrijven met 1.744.827 koeien, blijkt uit de recentste...

Boternotering veert weer op

Veehouderij

De notering voor verse boter veert volgens de nieuwste zuivelnoteringen van ZuivelNL weer op. De notering komt uit op 392 euro per 100 kilo. Dat is 7 euro meer dan vorige week.

Zuivelnoteringen veren weer op

Veehouderij

De zuivelnoteringen zitten weer in de lift. Zo stijgt de notering van verse boter deze week met 6 euro naar 385 euro per 100 kilo.

Wereldwijde melkplas groeit onverminderd door

Veehouderij

De melkplas in de Europese Unie groeit weer, maar bleef in de eerste vijf maanden van 2021 nog wel met 0,2 procent achter bij de melkaanvoer in dezelfde periode van 2020. Dat meldt ZuivelNL.

ForFarmers en HyCare starten project op vleesvarkensbedrijven

Veehouderij

Veevoerbedrijf ForFarmers en HyCare zijn samen een project gestart om de resultaten op vleesvarkensbedrijven in de zomerperiode te verbeteren.

Zuivelnoteringen trekken weer wat aan

Veehouderij

De zuivelnoteringen van ZuivelNL trekken weer wat aan, nadat ze een paar weken lang een negatieve trend lieten zien.

Een op de vijf melkveehouders wil investeren in stal

Veehouderij

Bijna 20 procent van de Nederlandse melkveehouders heeft plannen voor een investering in de stal. 10 procent wil de bestaande stal renoveren, 7 procent gaat voor een nieuwe stal. De overige 3 procent heeft plannen om de stal te verduurzamen.

Meer melkkoeien naar buiten, maar korter de wei in

Veehouderij

Steeds meer boeren doen hun melkkoeien en jongvee naar buiten. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van alle melkveehouders in Nederland deed 82 procent in 2020 aan beweiding. Dat was in 2016 nog 77...

Alle zuivelnoteringen in de min

Veehouderij

De zuivelnoteringen van ZuivelNL moeten deze week opnieuw een veer laten. Alle noteringen, weipoeder uitgezonderd, leveren in.

Opnieuw geen winstuitkering voor melkveehouders FrieslandCampina

Veehouderij

De bijna 11.000 leden-melkveehouders van FrieslandCampina kunnen een interim-uitkering dit najaar wel vergeten. De winst van de zuivelonderneming in het eerste halfjaar van 2021 stond opnieuw fors onder druk. Dat laatste komt vooral door de kosten...

'Wonderlijk jaar' voor weidevogels

Regio West

'2021 was een wonderlijk seizoen.' Tot die conclusie komt de Noord-Hollandse agrarische natuurvereniging Water, Land & Dijken na een evaluatie van het afgelopen weidevogelseizoen.

Goed tweede kwartaal 2021 bij Veiling Rhein-Maas

Akker- & Tuinbouw

De Duitse bloemenveiling Rhein-Maas in het Duitse Straelen-Herongen kan terugkijken op een bevredigend tweede kwartaal van 2021. In totaal werd in het eerste halfjaar van 2021 een productomzet van 266 miljoen euro gerealiseerd, een aanzienlijke...

Rechter wijst claim boeren Bel Leerdammer af

Veehouderij

Melkveehouders die leveren aan Bel Leerdammer mochten er niet van uitgaan dat het ledengeld van de referentiebedrijven onderdeel uitmaakte van de melkprijs. Dat stelt het gerechtshof in Den Haag.

Ook zuivelfabrieken kampen met gevolgen wateroverlast

Veehouderij

Zuivelondernemingen in Wallonië en Duitsland zijn bezig met crisismanagement. Verschillende zuivelfabrieken ondervinden namelijk de gevolgen van de hevige regenval. Room en melk moeten nu door andere fabrieken worden verwerkt, melden bronnen uit de...

Melkveehouders kunnen verdienen met koolstof in grasland

Veehouderij

Melkveehouders kunnen vanaf nu certificaten verdienen door gedurende tien jaar te werken aan koolstofopbouw in hun graspercelen. Het Louis Bolk Instituut, CLM Onderzoek en Advies en Wageningen Environmental Research hebben daartoe een methode...

Zuivelnoteringen blijven deze week stabiel

Veehouderij

De nieuwste zuivelnoteringen van ZuivelNL laten deze week een stabiel beeld zien. Alleen de noteringen van mageremelkpoeder en weipoeder moeten een kleine veer laten.

Vee&Logistiek wil duidelijke normen voor controles hittestress

Veehouderij

Het hitteprotocol van de Nederlandse veetransporteurs moet uitgangspunt zijn als de overheid gaat controleren op hittestress bij dieren op transport. Die oproep doet Vee&Logistiek Nederland.

Verkenning naar afwijkend gewicht melkvee in KringloopWijzer

Veehouderij

Wageningen University & Research (WUR) en Coöperatie Rundveeverbetering (CRV) gaan verkennen of een afwijkend gewicht van melkvee invloed heeft op de uitkomst van de KringloopWijzer. En of er zonder extra invoergegevens een bedrijfsspecifiek...

Saldo melkveehouderij hoger dan vorig jaar

Veehouderij

Het saldo op melkveebedrijven kwam in mei 2021 uit op 17.400 euro. Dat is 20 procent hoger dan in mei 2020. Daar staat tegenover dat het voortschrijdend twaalfmaandsgemiddelde saldo tot en met mei 2021 nog wel 17 procent onder het langjarig...

Zuivelprijzen zakken verder weg

Veehouderij

De zuivelprijzen zakken deze week verder weg. Dat blijkt uit de nieuwste zuivelnoteringen van ZuivelNL.

Opnieuw 41 vertrekkers bij FrieslandCampina

Veehouderij

FrieslandCampina heeft het afgelopen jaar opnieuw afscheid genomen van 41 melkveehouders. Die zijn naar een andere melkleverancier overgestapt, meldt Stichting Dutch Milk Foundation( DMF).

Aantal gevallen van mastitis neemt licht toe

Veehouderij

Het aantal gevallen van mastitis in de melkveehouderij neemt weer licht toe. Wellicht is de hogere levensduur van koeien een van de oorzaken. Dat blijkt uit de MastitisMonitor van de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Nederlandse melkproductie naar 14,2 miljard kilo

Veehouderij

Nederlandse melkveehouders produceerden vorig jaar 14,2 miljard kilo melk. Een stijging van 1,2 procent, blijkt uit Zuivel in Cijfers 2020 van ZuivelNL. De productie nam in 2018 en 2019 nog licht af, maar deze trend zette dus niet door.

Stikstof en fosfaat onder afgesproken plafonds

Veehouderij

De totale uitscheiding van stikstof en fosfaat via dierlijk mest lag vorig jaar opnieuw onder de afgesproken plafonds. Het sectorale deelplafond voor stikstofuitscheiding door melkvee werd echter wel weer overschreden.

Frans Keurentjes: 'Een dak vereist onderhoud, daar zijn we nu wel achter'

Veehouderij

Het dak repareren, terwijl de zon schijnt. Dat is wat Frans Keurentjes in de vijf jaar dat hij voorzitter was van FrieslandCampina wilde doen. 'Ik ben er nog steeds niet uit of dit wel een gelukkige uitdrukking is geweest. Er is een hoop onrust...

Zuivelnoteringen laten stabiel beeld zien

Veehouderij

De zuivelprijzen laten deze week een stabiel beeld zien Dat blijkt uit de nieuwe zuivelnoteringen van ZuivelNL.

Antibioticagebruik veehouderij in 2020 stabiel

Veehouderij

Het antibioticagebruik in de pluimvee-, rundvee- en varkenssector was in 2020 stabiel. In de kalkoen- en kalversector daalde het gebruik van antibiotica met respectievelijk 38,8 procent en 7,3 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat meldt de...

FrieslandCampina past ledenfinanciering aan

Veehouderij

FrieslandCampina past het voorstel voor de nieuwe ledenfinanciering aan. Dat gebeurt na een uitgebreide informatieronde met de leden. Die vond eerder dit voorjaar plaats.

Schouten onderzoekt aanpassing Wet dieren

Veehouderij

Landbouwminister Carola Schouten laat onderzoeken of een aanpassing van de Wet dieren wel uitvoerbaar is. Het gaat om een amendement dat door beide Kamers is aangenomen en dat ingrijpende gevolgen voor de veehouderij kan hebben.

Winnaar HHH ziet graag oude koeien

Veehouderij

'We hebben graag oude koeien in de stal. Koeien die in balans zijn en met goede uiers en benen', zegt melkveehouder Gerrit van der Kolk uit het Overijsselse Wierden. Zijn missie lijkt geslaagd, want hij leverde de kampioensgroep roodbont tijdens de...

Biomelkveehouders bundelen aanbod slachtkoeien

Veehouderij

Vijf biologische melkveehouders gaan het aanbod biologische slachtkoeien bundelen en aanbieden aan de afnemers in de slachtketen. Daartoe hebben ze de coöperatie Ekoholland Vee en Vlees opgericht. Alle biologische veehouders in Nederland kunnen lid...

FrieslandCampina verkoopt Russische dochteronderneming

Veehouderij

FrieslandCampina verkoopt de Russische dochteronderneming Campina LLC aan het Duitse Ehrmann SE. Wel moeten mededingingsautoriteiten nog akkoord gaan.

BoerenNatuur: 'Koud en nat voorjaar kan weidevogel helpen'

Veehouderij

Het natte voorjaar heeft zo zijn nadelen, maar voor de weidevogels kan dit voorjaar beter verlopen dan voorgaande jaren. Die indruk heeft Carleen Weebers, coördinator en adviseur van vereniging BoerenNatuur.

Zuivelnoteringen blijven positief gestemd

Veehouderij

De zuivelnoteringen van ZuivelNL blijven deze week positief gestemd. Zo gaat de prijs voor verse boter met 8 euro per 100 kilo omhoog naar 412 euro.

Eurofins Agro wordt kennispartner Royal A-ware

Veehouderij

Laboratoriumorganisatie Eurofins Agro gaat samenwerken met Dairy Academie, het kennisplatform van Royal A-ware.

Tarief exportkeuring levend vee moet inzichtelijker

Veehouderij

Landbouwminister Carola Schouten moet meer inzicht geven in de tariefopbouw die geldt bij exportkeuring van levend vee. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) brengt daarvoor kosten in rekening.

Satelliet en data helpen melkveehouder bij slim maaien

Veehouderij

Het bepalen van het ideale maaimoment van het gras met een satelliet. Drie melkveehouders in het Groene Hart gaan daar dit jaar mee experimenteren om een zo goed mogelijk winterrantsoen binnen te halen.

NVWA onderzoekt fraude bij mestintermediair in Drenthe

Regio Noord

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft woensdag 19 mei een bedrijf in Zuid-Drenthe doorzocht vanwege mogelijke betrokkenheid bij mestfraude.

FrieslandCampina verkoopt Nutrifeed aan Denkavit

Veehouderij

FrieslandCampina gaat de Nutrifeed-diervoedingsactiviteiten verkopen aan Denkavit. De twee bedrijven gaan een overeenkomst aan voor de levering van zuivelbijstromen aan de diervoedingsindustrie. Medewerkers van de betrokken bedrijven zijn over het...

Zuivelnoteringen zetten opmars voort

Veehouderij

De noteringen van ZuivelNL laten ook deze week een licht positief beeld zien. De boterprijs gaat met 6 euro omhoog en komt weer boven de 400 euro uit. De notering ligt nu op 404 euro per 100 kilo.

Supermarkt Plus breidt aanbod vleesvervangers uit

Algemeen

Plus introduceert tien nieuwe vleesvervangers onder het eigen huismerk. Daarmee speelt de supermarkt in op de groeiende vraag naar deze vegetarische producten.

Wijziging Wet dieren volgens LTO en minister onuitvoerbaar

Veehouderij

Onuitvoerbaar. Zo noemt LTO Nederland de wijziging van de Wet dieren die dinsdag in de Tweede Kamer werd aangenomen. De wijziging, voorgesteld door de Partij voor de Dieren, heeft volgens deze partij tot doel dat dieren niet langer worden aangepast...

Zuivelmarkt blijft positief gestemd

Veehouderij

Uit de meest recente zuivelnoteringen van ZuivelNL blijkt dat de zuivelmarkt nog altijd positief is gestemd.

Lodders volgt Bleker op als voorzitter Vee&Logistiek Nederland

Algemeen

Helma Lodders is met ingang van zaterdag 8 mei benoemd tot voorzitter van Vee&Logistiek Nederland. Ze volgt daarmee Henk Bleker op, die vorig jaar te kennen had gegeven in de loop van 2021 om persoonlijke redenen terug te willen treden als...

POV wil hamburgers bakken voor Delftse studenten

Veehouderij

Voorzitter Linda Janssen van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) overweegt om hamburgers te gaan bakken voor studenten van de Technische Universiteit (TU) Delft. De actie is een protest tegen een initiatief van de universiteit om te...

Biologische melkveehouder kan stikstofcrisis verkleinen

Veehouderij

Omschakelen naar biologische melkveehouderij kan bijdragen aan het verlagen van de ammoniakemissie rondom Natura 2000-gebieden. Volgens Wageningen Livestock Research bepaalt de vraag naar biologische zuivel hoe groot deze bijdrage is.

Rabobank: 'Vraaggestuurde keten helpt verduurzaming melkveesector'

Veehouderij

Het aantal Nederlandse melkveehouders dat melk produceert binnen een vraaggestuurde keten groeit. De aantallen zijn nog klein, maar gezien de groeipotentie en het belang ervan voor verduurzaming van de sector is dit een belangrijke ontwikkeling,...

Prijzen voor mageremelkpoeders trekken aan

Veehouderij

De prijzen voor de mageremelkpoeders trekken deze week wat aan. Boter en vollemelkpoeder laten een stabiel beeld zien. Dat blijkt uit de nieuwste zuivelnoteringen van ZuivelNL.

Ratingbureau Fitch: 'Vooruitzichten FrieslandCampina stabiel'

Veehouderij

De vooruitzichten voor FrieslandCampina zijn door ratingbureau Fitch bijgesteld van negatief naar stabiel. De lange termijn Issuer Default Rating (IDR) is gehandhaafd op BBB+.

Europese boeren produceren meer varkensvlees

Veehouderij

De productie en export van varkensvlees in de Europese Unie steeg in het eerste kwartaal van dit jaar in vergelijking met 2020. Dat blijkt uit de nieuwste internationale kwartaalupdate van Rabobank Nederland.

Afname dierlijke productie door importstop veevoergrondstoffen

Veehouderij

Wanneer de Europese veehouderij stopt met het importeren van veevoergrondstoffen van buiten Europa, neemt de dierlijke productie met 30 procent af. Dan is er minder mest en neemt de plantaardige productie ook af met 10 procent.

DDT in grutto's en hun eieren

Algemeen

In dode grutto's en in niet uitgekomen grutto-eieren zit DDT. Dat blijkt uit een eerste en verkennend onderzoek van CLM Onderzoek en Advies en het Louis Bolk Instituut naar de aanwezigheid van pesticiden in de grutto.

Boterprijs levert in, melkpoederprijzen stabiel

Veehouderij

De boterprijs levert behoorlijk in, met 7 euro. Voor 100 kilo verse boter wordt momenteel 392 euro betaald. Dit blijkt uit de nieuwste zuivelnoteringen van ZuivelNL.

LTO-enquête: melkveehouders hebben behoefte aan perspectief

Veehouderij

De melkveehouderij is divers, maar vrijwel alle melkveehouders missen perspectief en zekerheid over de toekomst. Dat blijkt uit een ledenenquête van de LTO-vakgroep Melkveehouderij die door 1.344 melkveehouders is ingevuld. Doel van de consultatie...

Zuivelprijzen leveren iets in

Veehouderij

De zuivelprijzen leveren deze week iets in. Dat blijkt uit de nieuwste zuivelnoteringen van ZuivelNL.

Albert Heijn breidt duurzame melkstroom uit

Veehouderij

Het 'Beter voor Koe, Natuur & Boer'-programma van supermarkt Albert Heijn (AH) wordt uitgebreid. Een nieuwe groep van 150 melkveehouders van zuivelaars Royal Aware en DeltaMilk gaat duurzame melk leveren voor de kaas en zuivel van het huismerk...

Podcast: Keurentjes over ledenfinanciering FrieslandCampina

Veehouderij

Deze podcast van Nieuwe Oogst gaat over de ledenfinanciering van zuivelonderneming Royal FrieslandCampina (RFC). Die gaat op de schop en coöperatievoorzitter Frans Keurentjes legt uit waarom.

Nog steeds groot risico op vogelgriep

Veehouderij

Het vogelgrieprisico voor pluimveebedrijven wordt nog altijd hoog ingeschat. Dit blijkt uit een recente Kamerbrief van het ministerie van LNV. Het ministerie wijst daarin naar een nieuwe risico-inschatting van de 'deskundigengroep dierziekten'.

Voergroep Zuid heeft goed geboerd in 2020

Veehouderij

Voergroep Zuid heeft het afgelopen jaar over de volle breedte prima geboerd. De netto-omzet steeg met 9,7 procent naar 222,1 miljoen euro. Hiermee kwam het nettoresultaat na belastingen uit op een winst van 1,3 miljoen euro.

Toevoegmiddel ook vaker bij eerste snedes

Veehouderij

Drie kwart van de loonwerkers kiezen ervoor om vooral bij de eerste twee snedes een kuiltoevoegmiddel in te zetten. Dit blijkt uit een afstudeeronderzoek van Julia Hummel, student aan de Aeres Hogeschool in Dronten.

NAJK pleit voor diversiteit in melkveevisie

Veehouderij

NAJK presenteerde deze week zijn melkveevisie aan de politieke woordvoerders in Den Haag. 'Geef jonge boeren de ruimte!', luidt het pleidooi van de jongerenorganisatie.

FrieslandCampina neemt ledenfinanciering op de schop

Veehouderij

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina verandert de ledenfinanciering. Een belangrijk deel van het ledenkapitaal wordt vanaf volgend jaar gekoppeld aan de melkleverantie van de leden. En er komt een coöperatieve oplossing voor de verhandelbaarheid van...

De Marke experimenteert met uitrijden verdunde mest

Veehouderij

Agro-innovatiecentrum De Marke in Hengelo gaat dit jaar experimenteren met het uitrijden van verdunde mest. Tijdens de eerste drijfmestgift werd 35 kuub mest per hectare uitgereden. Daar werd 10 kuub water aan toegevoegd.

Zuivelprijzen zijn stabiel, alleen vollemelkpoeder levert in

Veehouderij

De zuivelnoteringen van ZuivelNL laten deze week een stabiel beeld zien, alleen de prijs van vollemelkpoeder levert wat in.

Stalbrand integraal aanpakken

Algemeen

'De overheid moet nu de regie nemen, al mag dat niet enkel en alleen tot extra regels voor de veehouderij leiden.' Dat zegt Jeannette Van de Ven van LTO Nederland naar aanleiding van een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over stalbranden.

Melkprijs kan flink omhoog vanwege 'dubbele vraag'

Veehouderij

De melkprijzen hebben nog niet geprofiteerd van de prijspiek op de grondstoffenmarkt. Dat kan binnenkort anders zijn. De handel verwacht dat er tijdelijk sprake zal zijn van een 'dubbele vraag' als de horeca- en toerismesectoren weer los mogen.

Schouten wil brandveiligheid stallen aanscherpen

Algemeen

Landbouwminister Carola Schouten erkent dat er een betere aanpak nodig is om stalbranden in de toekomst te voorkomen. Dat zegt ze in een reactie op een rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid 24 maart publiceerde over stalbranden in de...

LTO: 'Simpelweg geen geld voor brandveilige stallen'

Algemeen

'Boeren willen wel werken aan oplossingen, maar vaak is het geld er simpelweg niet.' Dat zegt Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij LTO Nederland in reactie op een stalbrandenstudie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De...

Stalbranden voorkomen via actieplannen werkt niet

Algemeen

Bestaande actieplannen om stalbranden te voorkomen, hebben niet geholpen. Tot die conclusie komt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een nieuw rapport.

Einde aan opmars zuivelprijzen

Veehouderij

Er lijkt een einde te komen aan de opmars van de zuivelprijzen. Dat blijkt uit de noteringen van ZuivelNL van deze week. Alleen de prijs voor mageremelkpoeder stijgt iets, de boterprijs gaat weer flink omlaag.

Intern salderen lijkt voorlopig van de baan

Veehouderij

De onrust en onduidelijkheid onder veehouders en hun belangenbehartigers over in- en extern salderen, het legaliseren van PAS-melders en meldingsvrije activiteiten zijn deze week nog groter geworden dan deze al waren. Dat komt door een rechterlijke...

Zuivelnoteringen stijgen door

Veehouderij

De zuivelnoteringen van ZuivelNL stijgen deze week nog even door, zij het niet meer zo hard als vorige week. Toen werd voor boter maar liefst 30 euro in een week meer betaald.

AgruniekRijnvallei draait goed ondanks coronacrisis

Veehouderij

Ondanks de coronaomstandigheden in 2020 heeft AgruniekRijnvallei (AR) het boekjaar 2020 afgesloten met een positief resultaat na belasting van 0,5 miljoen euro. De omzet steeg naar 283 miljoen euro.

Wil Meulenbroeks: 'Overheid vraagt te veel van melkveesector'

Veehouderij

'De overheid wil dat de melkveehouderij de transitie maakt naar kringlooplandbouw. Maar dat gaat niet lukken als ze telkens met lastenverzwaring komt.' Dat zegt voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO-vakgroep Melkveehouderij.

FrieslandCampina: vertrekvergoeding De Bakker in lijn met bedrijfscode

Veehouderij

De afspraken die FrieslandCampina maakte met vertrekkend financieel directeur Jaska de Bakker over haar vertrekvergoeding zijn in lijn met de 'Corporate Governance Code'. Dat schrijft de zuivelonderneming op het interne Melkweb.

Onvoldoende draagvlak onder melkveehouders voor demonstratie FDF

Veehouderij

Farmers Defence Force (FDF) gaat woensdag 3 maart niet demonstreren bij het hoofdkantoor van FrieslandCampina in Amersfoort. Er blijkt onvoldoende draagvlak onder melkveehouders te zijn voor deze actie.

Farmers Defence Force wil actievoeren bij hoofdkantoor FrieslandCampina

Veehouderij

Farmers Defence Force roept haar leden op om met de trekker naar het hoofdkantoor van zuivelconcern FrieslandCampina in Amersfoort te reizen. De bedoeling is om daar woensdagochtend actie te voeren tegen wat Farmers Defence noemt het 'wanbeleid' van...

Geen nabetaling voor melkveehouders FrieslandCampina

Veehouderij

Leden-melkveehouders van zuivelconcern FrieslandCampina krijgen dit jaar geen nabetaling. Sterker nog, de interim-uitkering van 11 cent per 100 kilo melk die vorig jaar augustus werd uitbetaald, wordt ingehouden op de melkgeldnota in mei. Ook worden...

Fors lagere winst voor FrieslandCampina door corona en reorganisatie

Veehouderij

Leden-melkveehouders van FrieslandCampina krijgen dit jaar geen contante nabetaling. Ook worden er geen ledenobligaties uitgegeven. Ook de interim-uitkering (0,22 euro per 100 kilo op halfjaarbasis) die vorig jaar in augustus werd uitgekeerd, wordt...

Wil Meulenbroeks: 'Stikstofplafond nog opgave melkveehouderij'

Veehouderij

De melkveehouderij zat in 2020 weer boven het sectorplafond voor stikstofuitscheiding. 'Daar ligt een opgave. Maar die mag niet leiden tot extra kosten en knellende detailregelgeving,' stelt LTO-vakgroepvoorzitter Melkveehouderij Wil Meulenbroeks.

Zeugenbedrijven investeren steeds vaker in tweede locatie

Veehouderij

Optimaliseren door aankoop van een tweede en derde locatie. Waar varkensbedrijven vroeger vooral op één locatie waren gevestigd, duikt nu meer en meer het 'multi-site-systeem' op. Dat constateert DLV Advies.

Opnieuw lichte plusjes op zuivelmarkt

Veehouderij

De zuivelnoteringen van ZuivelNL laten deze week opnieuw lichte plusjes zien. Zo stijgt de boterprijs met 4 euro naar 360 euro per 100 kilo.

FrieslandCampina bekijkt herverdeling PlanetProof-geld

Veehouderij

Het bestuur van zuivelconcern FrieslandCampina gaat binnenkort bekijken of de opbrengsten van de PlanetProof-melkstroom niet anders kan worden verdeeld onder alle boeren die aan de criteria voor de duurzame melkstroom voldoen.

Succes PlanetProof-melk blijft voorlopig uit

Veehouderij

FrieslandCampina zette in 2018 fors in op PlanetProof. De duurzame melkstroom zorgde continu voor discussie binnen de coöperatie, maar de directie verwachtte er veel van. Nu blijkt dat de vraag kleiner is dan het melkvolume van de bedrijven die...

FrieslandCampina gaat verder met minder PlanetProof-boeren

Veehouderij

FrieslandCampina gaat verder met minder PlanetProof-boeren. Een groep Twentse boeren, die tot nu toe melk onder dit keurmerk aan het zuivelconcern leverde, valt buiten de boot. Dat komt door de marktvraag, meldt de coöperatie.

FrieslandCampina maakt miljoen euro winst in Pakistan

Veehouderij

FrieslandCampina Engro Pakistan boekte in 2020 een miljoen euro winst, na aftrek van belastingen. In 2019 leed de Pakistaanse dochteronderneming van het Nederlandse zuivelconcern nog een verlies van 5,7 miljoen euro.

Spoelen van roostervloeren zorgt voor forse ammoniakreductie

Veehouderij

Wanneer een roostervloer regelmatig wordt gespoeld met water kan dat een ammoniakreductie van 45 procent opleveren. Voorwaarde is wel dat het water geregeld toegediend wordt op de vloer en niet in één keer in de kelder.

Boterprijs gaat verder omhoog

Veehouderij

De prijs voor verse boter stijgt nog even door. Dat blijkt uit de nieuwste zuivelnoteringen van ZuivelNL. De poederprijzen zijn stabiel.

Profiel: Erwin Wunnekink, vlotte en zakelijke bestuurder

Veehouderij

Melkveehouder Erwin Wunnekink (50) uit het Gelderse Haarlo wordt per 16 juni 2021 voorzitter van het bestuur van FrieslandCampina. Met zijn benoeming heeft FrieslandCampina gekozen voor een ervaren bestuurder die de zuivelcoöperatie en haar...

Hoogleraar Wim van der Poel: 'Pandemie kun je wel beheersen maar niet voorkomen'

Algemeen

'De huidige pandemie, veroorzaakt door de zoönose covid-19, heeft de kwetsbaarheid van onze manier van leven blootgelegd', stelt hoogleraar virologie Wim van der Poel vast. 'Eigenschappen en verspreiding van zoönosen kunnen veranderen door veel...

Milieudefensie hekelt agribusiness

Veehouderij

FrieslandCampina en vleesproducenten Vion en VanDrie Group hebben geen effectieve plannen om hun vervuiling te verminderen. Dat stelt Milieudefensie in een recent rapport waarin de broeikasgasuitstoot van de drie bedrijven wordt berekend.

Frans Keurentjes stopt als voorzitter van FrieslandCampina

Veehouderij

Frans Keurentjes vertrekt 16 juni als voorzitter van het bestuur van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A. Hij wordt opgevolgd door Erwin Wunnekink. Sandra Addink-Berendsen zal de functie van vicevoorzitter invullen.

POV stapt uit beëindigingsregeling veehouderij

Veehouderij

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit laten weten te stoppen met overleggen over de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (LBV).

Melkprijs kroop in december iets omhoog

Veehouderij

De berekende voorschotmelkprijzen komen in december 2020 uit op gemiddeld 33,53 euro per 100 kilo standaardmelk. Dat betekent een stijging van 0,16 euro ten opzichte van de vorige maand, zo blijkt uit de internationale melkprijsvergelijking van...

LTO Melkveehouderij: 'Geen nieuw systeem naast KalfOK'

Veehouderij

'Mooi dat de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) de melkveehouderij als voorbeeld noemt voor hoe je met de zorg voor jonge dieren omgaat', zegt voorzitter Wil Meulenbroeks van de LTO-vakgroep Melkveehouderij. Maar dit moet volgens hem geen...

Nieuw ingezaaid gras vertoont steeds vaker kale plekken

Veehouderij

Zowel nieuw ingezaaid als bestaand grasland wordt al een aantal jaar op rij steeds vaker getroffen door uitval van het gras. Dat meldt voeronderneming ForFarmers op basis van onderzoeksgegevens in Oost-Nederland.

Melkveehouders zitten slechter bij kas door coronacrisis

Veehouderij

De liquiditeit van melkveebedrijven is in het vierde kwartaal van 2020 fors onderuitgegaan. Dat is onder meer het gevolg van de coronacrisis. Dat meldt ABN Amro in de meest recente liquiditeitsmonitor die de bank ieder kwartaal uitbrengt in...

Geitenhouder heeft pittige weken voor de boeg

Veehouderij

Op veel geitenbedrijven is de aflammertijd begonnen. Zo ook op het bedrijf van de familie Spruijt in het Gelderse Vorchten waar tot begin april nog ruim 300 geiten voor nageslacht zullen zorgen.

Warm weer heeft geen invloed op kwaliteit maiskuilvoer

Veehouderij

Warm weer heeft geen invloed op de kwaliteit van kuilvoerblokken. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Milaan naar de voerkwaliteit en opwarming van blokken maiskuilvoer in een voerkeuken.

Eric Hubers nieuwe vicevoorzitter Copa-Cogeca pluimvee

Veehouderij

Eric Hubers is verkozen tot vicevoorzitter van de pluimveewerkgroep van Copa-Cogeca, de Europese koepel van landbouworganisaties en -coöperaties.

Beddingcleaner draait volop in vrijlevenstal

Veehouderij

'Geen drijfmest meer, geen mestkelders, geen beton, geen ijzer, alleen nog een dak.' Volgens Henk Hanskamp is de ideale stal van de toekomst in zicht door de 'beddingcleaner' die zijn bedrijf heeft ontwikkeld.

Ketenpartijen passen voernormen fosfor aan

Veehouderij

De fosfornormen voor melkveemengvoeders worden aangepast, zodat die weer op het niveau komen van voor de aanscherping in 2017. Met ingang van komend jaar komt de P-norm te liggen op 4,5 gram per kilo P en gaat de maximale P/RE-ratio naar 2,3.

Dairy Campus gaat meer meten, data verzamelen en vergelijken

Veehouderij

De melkveehouderij van de toekomst is minder gefocust op puur productie. Dat stellen managers Frank Jorna en Kees de Koning van Dairy Campus in Leeuwarden. Dierlijke producten gaan in de westerse wereld een andere rol spelen in het dagelijks dieet...

Alle zuivelnoteringen weer in de lift

Veehouderij

De zuivelnoteringen van ZuivelNL zitten weer in de lift. Alle noteringen plussen er een paar euro bij. De boterprijs gaat 2 euro per 100 kilo omhoog en noteert 327 euro, vollemelkpoeder komt uit op 279 euro, dat is 3 euro meer dan vorige week.

Weer coronabesmettingen in Duitse Vion-vestiging

Veehouderij

Bij een slachterij van Vion in het Duitse Crailsheim in de deelstaat Baden- Württemberg zijn meerdere medewerkers positief op het coronavirus getest. Er wordt voorlopig nog wel geslacht, zij het op beperkte schaal.

CFO Jaska de Bakker weg bij FrieslandCampina

Veehouderij

CFO Jaska de Bakker vertrekt deze zomer bij zuivelconcern FrieslandCampina. Ze wordt op 1 mei opgevolgd door Hans Janssen, die nu nog CFO is bij bouw- en infrastructuurbedrijf Heijmans.

Kleine stijgingen melkprijs kunnen grote prijsdaling 2020 niet compenseren

Veehouderij

De berekende voorschotmelkprijzen komen in november 2020 uit op gemiddeld 33,37 euro per 100 kg standaardmelk. Een stijging van 0,11 euro ten opzichte van de vorige maand. De gemiddelde melkprijs in november 2020 ligt 0,57 euro ofwel 1,7 procent...

Vion wil uitbreiden in België

Veehouderij

Vion Food Group wil rundvleesbedrijf Adriaens in het Belgische Zottegem overnemen. Vion wil met de overname inzetten op regionale versterking in West-Europa, naast de vestigingen in Nederland en Duitsland.

Vogelgriep op kalkoenenhouderij Moergestel

Veehouderij

Op een bedrijf met achttienduizend kalkoenen in het Brabantse Moergestel is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd.

Zuivelnoteringen deels naar beneden

Veehouderij

De zuivelnoteringen van ZuivelNL laten deze week sinds lange tijd enkele dalende noteringen zien, met name voor de volle producten.

GD treft meer vleeskalveren met longproblemen aan

Veehouderij

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft tussen 2016 en juni 2020 in haar sectiezaal meer dodelijke infectieuze longproblemen aangetroffen bij ingezonden vleeskalveren. Dat blijkt uit het recente Veekijker Nieuws.

Minder melkgeld in januari voor melkveehouders RFC

Veehouderij

Leden-melkveehouders van Royal FrieslandCampina (RFC) gaan het nieuwe jaar in met een lagere melkprijs. De zuivelonderneming haalt bijna een euro per 100 kilo melk van de garantieprijs af.

Zuivelprijzen waarschijnlijk ook in nieuwe jaar stabiel

Veehouderij

De zuivelnoteringen laten al weken een stabiel beeld zien. Ook deze week zijn de noteringen van ZuivelNL daarop geen uitzondering. De boterprijs zakt een paar euro's, maar de poederprijzen trekken wat aan. Die stabiele lijn wordt waarschijnlijk ook...

Ledenraad FrieslandCampina akkoord met modernisering bestuur

Veehouderij

De ledenraad van zuivelcoöperatie FrieslandCampina heeft ingestemd met een aantal wijzigingen in de coöperatieve governance.

FrieslandCampina past bedrijfsstructuur aan

Veehouderij

FrieslandCampina gaat in het kader van de op 10 november aangekondigde reorganisatie ook de interne bedrijfsstructuur aanpassen. Daardoor vallen er 55 arbeidsplaatsen weg in de verschillende businessgroups.

Nederlands consortium investeert in Chinese varkenshouderij

Veehouderij

Een consortium van twaalf Nederlandse bedrijven wil een innovatief, verantwoord en diervriendelijk groeimodel voor varkenshouderijen in China ontwikkelen.

Burger King wil geen kooi-eieren meer gebruiken

Veehouderij

Restaurant Brands International (RBI), waartoe de hamburgerketen Burger King behoort, wil op termijn geen kooi-eieren meer gebruiken in de producten.

Tussenkalftijd heeft nauwelijks invloed op saldo

Veehouderij

De tussenkalftijd (TKT) heeft nagenoeg geen invloed op het saldo. Dat blijkt uit een analyse door Alfa Accountants op basis van de technische en financiële kengetallen van de melkveehouders die bij het bureau zijn aangesloten.

ZuivelNL: 'KoeMonitor geen marktinstrument'

Veehouderij

ZuivelNL gaat KoeMonitor volgend jaar in licentie uitgeven aan Nederlandse zuivelondernemingen. Die mogen het borgingssysteem voor de melkveehouderij echter niet gebruiken als marktinstrument, stelt ZuivelNL-directeur Roald van Noort.

FrieslandCampina sluit vestiging in Genk

Veehouderij

FrieslandCampina gaat zijn kaasverpakkingsactiviteiten herstructureren en gaat de Yoko Cheese-vestiging in het Belgische Genk sluiten.

Alfa Accountants: 'Extensivering melkvee financieel niet haalbaar'

Veehouderij

Extensiveren van melkvee trekt een te grote wissel op de financiële draagkracht van ondernemers in de sector. Dat concludeert Alfa Accountants en Adviseurs in de december-editie van 'Cijfers die Spreken' voor de melkveehouderij.

Jorritsma vertrekt als voorzitter ZuivelNL

Veehouderij

Jorrit Jorritsma treedt om gezondheidsredenen definitief terug als voorzitter van ZuivelNL. Hij had zijn functie als voorzitter om dezelfde reden al tijdelijk in september neergelegd.

ZuivelNL gaat bezuinigen, contributie blijft gelijk

Veehouderij

ZuivelNL heeft voor volgend jaar 8,7 miljoen euro te besteden. Dit is een verlaging van rond de 3 miljoen euro ten opzichte van de verwachte uitgaven in 2020. De bezuinigingen moeten er voor zorgen dat ZuivelNL zijn taken goed kan blijven uitvoeren.

Nieuw onderzoek naar alternatieven mestinjectie

Veehouderij

Ingenieursbureau Bioclear Earth gaat onderzoek doen naar het effect van alternatieve vormen van bemesting op het leven in de bodem.

Opnieuw kleine plus zuivelnotering

Veehouderij

De zuivelnoteringen van ZuivelNL tonen ook deze week weer een aantal plusjes. De zuivelnoteringen laten daarmee een onveranderd stabiel beeld zien.

Boermarke gaat plantaardige kaas maken

Veehouderij

Zuivelproducent Boermarke uit Enschede gaat een nieuwe productielijn voor plantaardige kazen opzetten. Daarvoor gaat het Overijsselse bedrijf samenwerken met Multivac, specialist in verpakkingen en andere verwerkingstechnieken.

Najaarskuilen bevatten meer nitraat

Veehouderij

De najaarskuilen van 2020 kenmerken zich volgens Eurofins Agro door lagere gehaltes aan mineralen en spoorelementen en hogere nitraatcijfers.

Zuivelnoteringen minimaal omhoog

Veehouderij

Minimale plusjes deze week bij de zuivelnoteringen van ZuivelNL. De boterprijs bleef echter steken op 330 euro per 100 kilo en mager melkpoeder voor veevoer op 207 euro.

FrieslandCampina sluit poederproductie Dronrijp en Gerkesklooster

Veehouderij

FrieslandCampina gaat de poederproductie in Dronrijp en Gerkesklooster beëindigen. Dat gebeurt in het kader van de eerder aangekondigde reorganisatie. De vestiging in Dronrijp gaat per 1 april 2022 dicht. De wei- en melkpoedertoren in Gerkesklooster...

Melkprijsverschil met 2019 wordt kleiner

Veehouderij

De berekende voorschotmelkprijzen komen in oktober 2020 uit op gemiddeld 33,26 euro per 100 kilo standaardmelk. Dat blijkt uit de internationale melkprijsvergelijking van LTO en ZuivelNL.

FrieslandCampina schrapt 195 banen in Duitsland

Veehouderij

FrieslandCampina schrapt 195 banen bij de productielocaties in de Duitse plaatsen Heilbronn en Keulen. Dat vloeit voort uit de reorganisatieplannen die het zuivelconcern eerder deze maand bekendmaakte.

Zuivelnoteringen onveranderd stabiel

Veehouderij

De zuivelnoteringen van ZuivelNL komen niet erg van hun plaats. Ook deze week zijn er weinig veranderingen. Er zijn slechts kleine plusjes bij de melkpoeders.

Profiel: Kees de Jong, ervaren en rechtdoorzee

Veehouderij

Oud-legpluimveehouder Kees de Jong uit Waddinxveen is benoemd tot voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP. Hij volgt Eric Hubers op. De Jong treedt op 1 januari 2021 aan voor een termijn van drie jaar.

Extensivering melkveebedrijven vergt publiek geld

Veehouderij

Onderzoek van PPP-Agro Advies onder melkveehouders laat zien dat extensivering veel geld kost. Velen kunnen die kosten helemaal niet opbrengen. 'De meerwaarde die extensivering met zich meebrengt voor landschap of natuur zal toch via publieke...

Grasapp voorspelt grasgroei en ruw eiwitgehalte

Veehouderij

Wageningen Livestock Research is bezig met de ontwikkeling van de GrasSignaal-app. Daarmee kunnen boeren de grasopbrengst en het ruw eiwitgehalte voorspellen.

Zuivelnoteringen veren licht op

Veehouderij

De zuivelnoteringen van ZuivelNL lieten vorige week een lichte daling zien. Die wordt deze week weer rechtgetrokken, omdat de zuivelprijzen weer een klein beetje opveren. Overall gezien blijft de zuivelmarkt stabiel, zij het met fors lagere prijzen...

Extensivering kost melkveehouder veel geld

Veehouderij

Extensiveren van de bedrijfsvoering kost melkveehouders behoorlijk wat geld. Dat blijkt uit een vergelijking van de bedrijfsresultaten tussen extensieve en intensieve bedrijven door PPP-Agro Advies. Het economisch rendement van extensieve bedrijven...

Kievit profiteert niet altijd van plasdras

Veehouderij

Plasdrassen werken goed als het gaat om aantrekkingskracht voor vogels en als als ze leiden tot minder gewasgroei. Maar deze remmende werking treedt in de praktijk lang niet altijd op.

Robotmelkers realiseren goed economisch jaarresultaat

Veehouderij

Van de duizend bedrijven met het hoogste economisch jaarresultaat (EJR) in Nederland melkt 57 procent met een melkrobot. Drie jaar terug was dit nog 48 procent, meldt robotproducent Lely.

Vrijwel alle zuivelnoteringen in de min

Veehouderij

De zuivelnoteringen van ZuivelNL laten deze week een negatief beeld zien. Alleen vollemelkpoeder is prijshoudend.

FrieslandCampina gaat fors in kosten snijden

Veehouderij

FrieslandCampina gaat reorganiseren. Er wordt flink in de kosten gesneden en er verdwijnen duizend banen. Ook wordt nog scherper dan nu ingestoken op het doorontwikkelen van de groeisegmenten.

POAH! Case 1394 Mechanisatie