Jacomien Voorhorst
Jacomien Voorhorst is coördinerend redacteur veehouderij. Ze volgt vooral de melkveehouderij.
ContactArtikelen door Jacomien Voorhorst

Beddingcleaner draait volop in vrijlevenstal
'Geen drijfmest meer, geen mestkelders, geen beton, geen ijzer, alleen nog een dak.' Volgens Henk Hanskamp is de ideale stal van de toekomst in zicht door de 'beddingcleaner' die zijn bedrijf heeft ontwikkeld.

Ketenpartijen passen voernormen fosfor aan
De fosfornormen voor melkveemengvoeders worden aangepast, zodat die weer op het niveau komen van voor de aanscherping in 2017. Met ingang van komend jaar komt de P-norm te liggen op 4,5 gram per kilo P en gaat de maximale P/RE-ratio naar 2,3.

Dairy Campus gaat meer meten, data verzamelen en vergelijken
De melkveehouderij van de toekomst is minder gefocust op puur productie. Dat stellen managers Frank Jorna en Kees de Koning van Dairy Campus in Leeuwarden. Dierlijke producten gaan in de westerse wereld een andere rol spelen in het dagelijks dieet...

Alle zuivelnoteringen weer in de lift
De zuivelnoteringen van ZuivelNL zitten weer in de lift. Alle noteringen plussen er een paar euro bij. De boterprijs gaat 2 euro per 100 kilo omhoog en noteert 327 euro, vollemelkpoeder komt uit op 279 euro, dat is 3 euro meer dan vorige week.

Weer coronabesmettingen in Duitse Vion-vestiging
Bij een slachterij van Vion in het Duitse Crailsheim in de deelstaat Baden- Württemberg zijn meerdere medewerkers positief op het coronavirus getest. Er wordt voorlopig nog wel geslacht, zij het op beperkte schaal.

CFO Jaska de Bakker weg bij FrieslandCampina
CFO Jaska de Bakker vertrekt deze zomer bij zuivelconcern FrieslandCampina. Ze wordt op 1 mei opgevolgd door Hans Janssen, die nu nog CFO is bij bouw- en infrastructuurbedrijf Heijmans.
Kleine stijgingen melkprijs kunnen grote prijsdaling 2020 niet compenseren
De berekende voorschotmelkprijzen komen in november 2020 uit op gemiddeld 33,37 euro per 100 kg standaardmelk. Een stijging van 0,11 euro ten opzichte van de vorige maand. De gemiddelde melkprijs in november 2020 ligt 0,57 euro ofwel 1,7 procent...
Vion wil uitbreiden in België
Vion Food Group wil rundvleesbedrijf Adriaens in het Belgische Zottegem overnemen. Vion wil met de overname inzetten op regionale versterking in West-Europa, naast de vestigingen in Nederland en Duitsland.

Vogelgriep op kalkoenenhouderij Moergestel
Op een bedrijf met achttienduizend kalkoenen in het Brabantse Moergestel is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd.

Zuivelnoteringen deels naar beneden
De zuivelnoteringen van ZuivelNL laten deze week sinds lange tijd enkele dalende noteringen zien, met name voor de volle producten.

GD treft meer vleeskalveren met longproblemen aan
De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft tussen 2016 en juni 2020 in haar sectiezaal meer dodelijke infectieuze longproblemen aangetroffen bij ingezonden vleeskalveren. Dat blijkt uit het recente Veekijker Nieuws.

Minder melkgeld in januari voor melkveehouders RFC
Leden-melkveehouders van Royal FrieslandCampina (RFC) gaan het nieuwe jaar in met een lagere melkprijs. De zuivelonderneming haalt bijna een euro per 100 kilo melk van de garantieprijs af.

Zuivelprijzen waarschijnlijk ook in nieuwe jaar stabiel
De zuivelnoteringen laten al weken een stabiel beeld zien. Ook deze week zijn de noteringen van ZuivelNL daarop geen uitzondering. De boterprijs zakt een paar euro's, maar de poederprijzen trekken wat aan. Die stabiele lijn wordt waarschijnlijk ook...
Ledenraad FrieslandCampina akkoord met modernisering bestuur
De ledenraad van zuivelcoöperatie FrieslandCampina heeft ingestemd met een aantal wijzigingen in de coöperatieve governance.

FrieslandCampina past bedrijfsstructuur aan
FrieslandCampina gaat in het kader van de op 10 november aangekondigde reorganisatie ook de interne bedrijfsstructuur aanpassen. Daardoor vallen er 55 arbeidsplaatsen weg in de verschillende businessgroups.

Nederlands consortium investeert in Chinese varkenshouderij
Een consortium van twaalf Nederlandse bedrijven wil een innovatief, verantwoord en diervriendelijk groeimodel voor varkenshouderijen in China ontwikkelen.

Burger King wil geen kooi-eieren meer gebruiken
Restaurant Brands International (RBI), waartoe de hamburgerketen Burger King behoort, wil op termijn geen kooi-eieren meer gebruiken in de producten.
Tussenkalftijd heeft nauwelijks invloed op saldo
De tussenkalftijd (TKT) heeft nagenoeg geen invloed op het saldo. Dat blijkt uit een analyse door Alfa Accountants op basis van de technische en financiële kengetallen van de melkveehouders die bij het bureau zijn aangesloten.

ZuivelNL: 'KoeMonitor geen marktinstrument'
ZuivelNL gaat KoeMonitor volgend jaar in licentie uitgeven aan Nederlandse zuivelondernemingen. Die mogen het borgingssysteem voor de melkveehouderij echter niet gebruiken als marktinstrument, stelt ZuivelNL-directeur Roald van Noort.

FrieslandCampina sluit vestiging in Genk
FrieslandCampina gaat zijn kaasverpakkingsactiviteiten herstructureren en gaat de Yoko Cheese-vestiging in het Belgische Genk sluiten.

Alfa Accountants: 'Extensivering melkvee financieel niet haalbaar'
Extensiveren van melkvee trekt een te grote wissel op de financiële draagkracht van ondernemers in de sector. Dat concludeert Alfa Accountants en Adviseurs in de december-editie van 'Cijfers die Spreken' voor de melkveehouderij.
Jorritsma vertrekt als voorzitter ZuivelNL
Jorrit Jorritsma treedt om gezondheidsredenen definitief terug als voorzitter van ZuivelNL. Hij had zijn functie als voorzitter om dezelfde reden al tijdelijk in septembe neergelegd.

ZuivelNL gaat bezuinigen, contributie blijft gelijk
ZuivelNL heeft voor volgend jaar 8,7 miljoen euro te besteden. Dit is een verlaging van rond de 3 miljoen euro ten opzichte van de verwachte uitgaven in 2020. De bezuinigingen moeten er voor zorgen dat ZuivelNL zijn taken goed kan blijven uitvoeren.

Nieuw onderzoek naar alternatieven mestinjectie
Ingenieursbureau Bioclear Earth gaat onderzoek doen naar het effect van alternatieve vormen van bemesting op het leven in de bodem.

Opnieuw kleine plus zuivelnotering
De zuivelnoteringen van ZuivelNL tonen ook deze week weer een aantal plusjes. De zuivelnoteringen laten daarmee een onveranderd stabiel beeld zien.

Boermarke gaat plantaardige kaas maken
Zuivelproducent Boermarke uit Enschede gaat een nieuwe productielijn voor plantaardige kazen opzetten. Daarvoor gaat het Overijsselse bedrijf samenwerken met Multivac, specialist in verpakkingen en andere verwerkingstechnieken.

Najaarskuilen bevatten meer nitraat
De najaarskuilen van 2020 kenmerken zich volgens Eurofins Agro door lagere gehaltes aan mineralen en spoorelementen en hogere nitraatcijfers.

Zuivelnoteringen minimaal omhoog
Minimale plusjes deze week bij de zuivelnoteringen van ZuivelNL. De boterprijs bleef echter steken op 330 euro per 100 kilo en mager melkpoeder voor veevoer op 207 euro.
FrieslandCampina sluit poederproductie Dronrijp en Gerkesklooster
FrieslandCampina gaat de poederproductie in Dronrijp en Gerkesklooster beëindigen. Dat gebeurt in het kader van de eerder aangekondigde reorganisatie. De vestiging in Dronrijp gaat per 1 april 2022 dicht. De wei- en melkpoedertoren in Gerkesklooster...
Melkprijsverschil met 2019 wordt kleiner
De berekende voorschotmelkprijzen komen in oktober 2020 uit op gemiddeld 33,26 euro per 100 kilo standaardmelk. Dat blijkt uit de internationale melkprijsvergelijking van LTO en ZuivelNL.

FrieslandCampina schrapt 195 banen in Duitsland
FrieslandCampina schrapt 195 banen bij de productielocaties in de Duitse plaatsen Heilbronn en Keulen. Dat vloeit voort uit de reorganisatieplannen die het zuivelconcern eerder deze maand bekendmaakte.

Zuivelnoteringen onveranderd stabiel
De zuivelnoteringen van ZuivelNL komen niet erg van hun plaats. Ook deze week zijn er weinig veranderingen. Er zijn slechts kleine plusjes bij de melkpoeders.

Profiel: Kees de Jong, ervaren en rechtdoorzee
Oud-legpluimveehouder Kees de Jong uit Waddinxveen is benoemd tot voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP. Hij volgt Eric Hubers op. De Jong treedt op 1 januari 2021 aan voor een termijn van drie jaar.

Extensivering melkveebedrijven vergt publiek geld
Onderzoek van PPP-Agro Advies onder melkveehouders laat zien dat extensivering veel geld kost. Velen kunnen die kosten helemaal niet opbrengen. 'De meerwaarde die extensivering met zich meebrengt voor landschap of natuur zal toch via publieke...

Grasapp voorspelt grasgroei en ruw eiwitgehalte
Wageningen Livestock Research is bezig met de ontwikkeling van de GrasSignaal-app. Daarmee kunnen boeren de grasopbrengst en het ruw eiwitgehalte voorspellen.

Zuivelnoteringen veren licht op
De zuivelnoteringen van ZuivelNL lieten vorige week een lichte daling zien. Die wordt deze week weer rechtgetrokken, omdat de zuivelprijzen weer een klein beetje opveren. Overall gezien blijft de zuivelmarkt stabiel, zij het met fors lagere prijzen...

Extensivering kost melkveehouder veel geld
Extensiveren van de bedrijfsvoering kost melkveehouders behoorlijk wat geld. Dat blijkt uit een vergelijking van de bedrijfsresultaten tussen extensieve en intensieve bedrijven door PPP-Agro Advies. Het economisch rendement van extensieve bedrijven...

Kievit profiteert niet altijd van plasdras
Plasdrassen werken goed als het gaat om aantrekkingskracht voor vogels en als als ze leiden tot minder gewasgroei. Maar deze remmende werking treedt in de praktijk lang niet altijd op.

Robotmelkers realiseren goed economisch jaarresultaat
Van de duizend bedrijven met het hoogste economisch jaarresultaat (EJR) in Nederland melkt 57 procent met een melkrobot. Drie jaar terug was dit nog 48 procent, meldt robotproducent Lely.

Vrijwel alle zuivelnoteringen in de min
De zuivelnoteringen van ZuivelNL laten deze week een negatief beeld zien. Alleen vollemelkpoeder is prijshoudend.
FrieslandCampina gaat fors in kosten snijden
FrieslandCampina gaat reorganiseren. Er wordt flink in de kosten gesneden en er verdwijnen duizend banen. Ook wordt nog scherper dan nu ingestoken op het doorontwikkelen van de groeisegmenten.

Meer omzet en winst in 2019 voor Vreugdenhil
Vreugdenhil Dairy Foods zag vorig jaar de winst groeien en het verkoopvolume stijgen. Over de verwachtingen voor 2020 doet het zuivelbedrijf geen uitspraken.

Zuivelnoteringen licht in mineur
De zuivelnoteringen van ZuivelNL laten deze week een licht negatief beeld zien. Alle noteringen gaan iets onderuit, alleen vollemelkpoeder en weipoeder zijn prijshoudend.

Melkprijs september opnieuw wat omhoog
De berekende voorschotmelkprijzen komen in september 2020 uit op gemiddeld 32,99 euro per 100 kilo standaardmelk. Dat blijkt uit de internationale melkprijzenvergelijking van LTO, verzorgd door ZuivelNL.

Zuivelnoteringen laten opnieuw stabiel beeld zien
De zuivelnoteringen van ZuivelNL laten deze week opnieuw een stabiel beeld zien: een plusje voor vollemelkpoeder, een minnetje voor mageremelkpoeder. De andere noteringen komen niet van hun plaats.
FrieslandCampina bespreekt financiering met leden
'De coöperatie is een sterk en modern model', zegt FrieslandCampina-voorzitter Frans Keurentjes. Maar het huidige systeem van ledenfinanciering van zijn coöperatie is aan vernieuwing toe, zodat de financiële basis van de onderneming wordt versterkt....

Geopolitiek zorgenkindje voor FrieslandCampina
Niet alleen corona, maar ook geopolitieke ontwikkelingen baren Royal FrieslandCampina (RFC) momenteel grote zorgen. Dat zei CEO Hein Schumacher tijdens een webcast, die de zuivelorganisatie deze week voor leden hield.

Groeiende markt vlees- en zuivelvervangers
Terwijl de vleesconsumptie in Nederland vorig jaar toenam, groeide de Europese markt voor vlees- en zuivelalternatieven eveneens. Dat stelt het ING Economisch Bureau in een donderdag verschenen rapport.
Nertsenbedrijf in Horst aan de Maas besmet met covid-19
Bij een nertsenbedrijf in het Limburgse Meerlo zijn besmettingen met SARS-CoV-2 vastgesteld bij nertsen. Het bedrijf in Meerlo heeft ongeveer zevenduizend moederdieren.

Nederlanders eten ook in 2019 meer vlees
De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de vleesconsumptie van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier.

Zuivelnoteringen blijven stabiel
De sluiting van de horecabedrijven vertaalt zich niet in lagere zuivelnoteringen. Die blijven onverminderd stabiel, zij het op een lager niveau dan voor de coronacrisis.

Rabobank noemt verdienmodel dé uitdaging voor melkveehouder
Sectorspecialist melkveehouderij Marijn Dekkers van Rabobank is optimistisch over de toekomst van de melkveehouderij in Nederland. Maar individuele melkveehouders moeten volgens hem wel duidelijke keuzes maken. 'Daarbij bestaat er geen...

Opnieuw covid-19 besmettingen op nertsenbedrijven
Er zijn weer drie nieuwe covid-19 besmettingen op nertsenbedrijven gemeld. Dit keer gaat het om bedrijven in Neerkant, Vredepeel en Sevenum.

Dichte stalvloer verlaagt ammoniakemissie met 35 procent
De dichte stalvloer MeadowFloor CL verlaagt de ammoniakemissie met 35 procent. Dat blijkt uit onderzoek naar dit vloertype op Dairy Campus.

Vleeskuikens die in stal uitkomen zijn gezonder
Vleeskuikens die in de stal uit het ei komen, vertonen minder uitval en hebben minder last van voetzoollaesies. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Livestock Research dat het traditionele uitkomstsysteem vergeleek met dat van het uitkomen in de...

Overname CFG Nijkerk door Plukon is definitief
De overname van kipverwerker CFG Nijkerk door Plukon Food Group en Cuparius Capital is definitief afgerond. Naast de goedkeuring van de mededingingsautoriteiten in Nederland en Duitsland heeft ook de Centrale Ondernemingsraad van Plukon positief...

GD wint prijs voor onderzoek in strijd tegen varkensvirus
Onderzoeker Erhard van der Vries van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft de Europese PRRS Research Award 2020 gewonnen voor een onderzoeksvoorstel dat bijdraagt aan de bestrijding van het PRRS-virus.

Nieuwe website voor Blij met een Ei
Stichting Blij met een Ei presenteert vrijdag, op Wereld Eidag, een nieuwe website. Dat gebeurt onder andere omdat vanwege covid-19 fysieke promotieactiviteiten niet mogelijk zijn. De nieuwe website is meer gericht op de burger en het onderwijs.

Boeren Vreugdenhil Dairy Foods richten leveranciersvereniging op
Zes melkveehouders, die leveren aan Vreugdenhil Dairy Foods, hebben leveranciersvereniging Holland Dairy Producers opgericht. Ze willen daarmee sinds 1 september de positie van de melkveehouder in de keten verbeteren.

FrieslandCampina heeft nog geen ruimte voor nieuwe PlanetProof-boeren
FrieslandCampina heeft momenteel geen nieuwe bedrijven nodig om PlanetProof-melk te leveren. Dat staat in een brief aan leden-melkveehouders die een PlanetProof-machtiging hadden ingevuld. Met die machtiging geven ze aan dat ze melk voor deze...

Een derde van de melkveehouders heeft zonnepanelen
Bijna een derde van de melkveehouders in Nederland maakt gebruik van zonnepanelen op het bedrijf. Dat heeft agrimarketeer AgriDirect becijferd. Het gaat om een stijging van ruim 5 procent ten opzichte van 2019.

Geleidelijke overgang naar vast voer zorgt voor vitalere biggen
Voor een goede prestatie van biggen na het spenen is een geleidelijke overgang naar een dieet van vast voer belangrijk. Dat is een van de conclusies in het proefschrift van Anouschka Middelkoop naar de voeropname van zogende biggen in relatie tot de...

Melkprijzen augustus klein beetje hoger dan in juli
De berekende voorschotmelkprijzen komen in augustus uit op gemiddeld 32,71 euro per 100 kilo standaardmelk. Dat is een stijging van 0,20 euro ten opzichte van juli. Maar de gemiddelde melkprijs in augustus lag 0,85 euro ofwel 2,5 procent lager dan...
Besmetting met leptospirose neemt iets toe
De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft het afgelopen kwartaal bij zeven melkveebedrijven een leptospirosebesmetting vastgesteld. Tweemaal werden de antistoffen in de tankmelk aangetoond. Dat is een stijging ten opzichte van de afgelopen jaren.

BN'ers eisen investeringsstop 'vee-industrie'
Dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection roept samen met bekende Nederlanders (BN'ers) en diverse organisaties de Nederlandse financiële sector op te stoppen met investeren in de 'vee-industrie'.
ABN Amro: sojabonenprijs bezig aan opmars
De prijs van sojabonen is de laatste paar weken bezig aan een opmars, meldt ABN Amro. Volgens de bank komt dat met name door een scherpe toename van de vraag vanuit China.

Teller besmette nertsenbedrijven staat op 56
Opnieuw zijn er deze week twee nertsenbedrijven besmet met SARS-CoV-2. Daarmee komt de teller van besmette nertsenbedrijven op 56.

Zuivelmarkt lijkt voorlopig stabiel
De prijzen van de vollemelkproducten laten een daling zien in de ZuivelNL-noteringen. Die van de mageremelkpoeders houden stand.

Rabobank: 'Melkveehouder moet stapeling beloningen bekijken'
De inkomsten voor melkveehouders zullen op termijn niet alleen maar uit de zuivelmarkt komen. 'Melkveehouders moeten ook kijken naar een stapeling van beloningen', zegt sectorspecialist melkveehouderij Marijn Dekkers van Rabobank Nederland.

LTO start met burgers actie voor kruidenrijk grasland
Melkveehouders op een laagdrempelige en goedkope manier kennis laten maken met kruidenrijk grasland. Dat is de bedoeling van een gezamenlijk project van LTO-vakgroep Melkveehouderij en Urgenda. 'We creëren zo een win-winsituatie', zegt bestuurslid...

FrieslandCampina tevreden over uitgifte achtergestelde obligatie
FrieslandCampina heeft een achtergestelde obligatie van 300 miljoen euro geplaatst met een niet-opzegbare periode van 5,25 jaar en een effectief rentepercentage van 2,875 procent.

Elektrificatie voor melkveehouder met zonnepanelen sneller interessant
Elektrificatie kan voor melkveebedrijven met zonnepanelen sneller interessant worden dan voor collega's zonder. Dat is een van de conclusies uit rapport 'Elektrificatie op het boerenerf' van Greet Ruitenberg Advies, CLM en Projecten LTO Noord.
FrieslandCampina Ingredients breidt lactoferrineproductie uit
FrieslandCampina Ingredients gaat de productiecapaciteit van lactoferrine in Veghel in 2022 met 60 ton uitbreiden. Dat gebeurt om de strategische groei in kinder- en ouderenvoeding mogelijk te maken.

Voorlopig rust op zuivelmarkt, toekomst onzeker
Kleine plusjes voor boter en de mageremelkpoeders, gelijkblijvende prijzen voor vol melkpoeder en weipoeder. Dat is het beeld van de nieuwste zuivelnoteringen van ZuivelNL. 'Het is rustig op de zuivelmark', zegt zuivelanalist Klaas Johan Osinga van...

Campina wordt sponsor schaatsploeg Jumbo-Visma
FrieslandCampina wordt vanaf dit schaatsseizoen de sponsor van de schaatsploeg van Team Jumbo-Visma. Aan deze ploeg zijn onder andere Sven Kramer en boerenzoon Patrick Roest verbonden.

GD waarschuwt voor insleep mycoplasma
Melkveehouders zouden ervoor moeten zorgen dat de dieren die ze aankopen altijd worden onderzocht op antistoffen tegen mycoplasma, voordat ze op het bedrijf komen. Dat adviseert Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Nieuw meetsysteem voor vastleggen CO2 in melkveehouderij
Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben samen met zuivelconcern FrieslandCampina mogelijkheden ontwikkeld voor een monitoringssysteem dat vaststelt hoeveel CO2 melkveehouders in hun bodem vastleggen.

NMV kritisch over biodiversiteitsmonitor
Inspanningen van melkveehouders op het gebied van biodiversiteit moeten worden gecompenseerd en gewaardeerd. Dat stelt de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) die aangeeft niet zomaar in te stemmen met de invoering van de biodiversiteitsmonitor.

Zuivelnoteringen deze week weer in de lift
De zuivelnoteringen van ZuivelNL zitten deze week weer in de lift. Alleen de notering voor volmelkpoeder stagneert en blijft steken op 270 euro.
Nog een nertsenbedrijf in Gemert besmet met corona
Op een nertsenbedrijf in het Brabantse Gemert is een besmetting met SARS-CoV-2 vastgesteld. Het gaat om een bedrijf met ongeveer 5.000 moederdieren.

Plukon verwerft meerderheid in Optibrut
Plukon Food Group en Optibrut hebben een principeovereenkomst gesloten voor de overname van 51 procent van de aandelen in de Duitse broederij Optibrut door Plukon.

Coronacrisis krijgt weinig vat op geitenhouderij
De geitenhouderij draait lekker. De coronacrisis krijgt weinig vat op de sector. Dat meldt accountants- en adviesbureau ABAB.
Melkprijzen krabbelden in juli wat op
De berekende voorschotmelkprijzen komen in juli 2020 uit op gemiddeld 32,51 euro per 100 kilo standaardmelk. Een stijging van 0,21 euro ten opzichte van vorige maand. De gemiddelde melkprijs in juli 2020 ligt wel 1,12 euro ofwel 3,3 procent lager...

Nieuw project pakt ammoniak- en methaanemissie integraal aan
De melkveehouderij staat niet alleen aan de lat om voor 2030 de ammoniakemissie te reduceren. De sector moet voor die tijd ook de methaanemissie beperken. Dertig melkveebedrijven gaan kijken of dit lukt via project Netwerk Praktijkbedrijven.

Beweiden is goed voor grutto en kievit
Beweiding kan een belangrijke positieve bijdrage leveren voor weidevogels. Door beweiding ontstaan er verschillende groeitrappen en grashoogtes tussen verschillende percelen en dat is gunstig voor de weidevogels. Bovendien gebruiken kievit en grutto...
Omzet- en winstgroei voor FrieslandCampina in Pakistan
FrieslandCampina Engro Pakistan heeft in de eerste helft van 2020 een omzetgroei gerealiseerd van 9 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Volmelkpoeder daalt deze week
De zuivelnoteringen van ZuivelNL laten deze week een gelijk of licht positief beeld zien. Volmelkpoeder is een uitzondering, de notering ligt 2 euro lager dan vorige week en komt uit op 270 euro.

Opnieuw coronabesmetting op nertsenbedrijf
Er is opnieuw een bedrijf met nertsen besmet met het coronavirus. Het gaat om een nertsenhouderij in het Brabantse De Mortel. Het bedrijf telt ongeveer vierduizend moederdieren.

Handel in ruwvoer moet nog op gang komen
De handel in ruwvoer moet nog op gang komen. Melkveehouders zijn qua ruwvoerpositie nog bezig om de balans op te maken. Duidelijk is dat de situatie per regio nogal verschilt. In het Oosten van het land zijn de voorraden krap.

Minder varkens in 2020, rundveestapel groeit licht
Het aantal bedrijven met varkens is met 12 procent afgenomen van ruim 4.000 in 2019 naar 3.600 in 2020. De varkensstapel is gekrompen met 1,2 procent naar ruim 12 miljoen varkens. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2020.

Meulenbroeks: 'Nu werken aan houdbare langetermijnoplossingen'
Voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO-vakgroep Melkveehouderij is opgelucht dat de voermaatregel van landbouwminister Carola Schouten van tafel is. Maar dat betekent niet dat de sector nu op zijn lauweren kan rusten. 'Het gesprek over stikstof ging de...

Sanering varkenshouderij moet woningbouw vlot trekken
De voermaatregel voor melkvee is definitief van tafel. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer. De maatregel moest stikstofruimte opleveren om de woningbouw vlot te trekken. Het kabinet gaat daar nu een deel van de...

Minder administratie geiten- en schapenhouders door I&R
Het identificatie- en registratiesysteem (I&R) voor schapen en geiten is geschikt om de benodigde informatie over de schapen- en geitenhouderij voor de Landbouwtelling en de Emissieregistratie te verkrijgen.

Zuivelprijzen tonen stabiel beeld
De zuivelnoteringen van ZuivelNL laten deze week een stabiel beeld zien. Alleen de prijzen van magermelkpoeder voor veevoer en weipoeder doen een klein stapje terug.

Genoeg ruwvoer, maar kwaliteit onzeker door droogte
Ruwvoer komt er dit jaar waarschijnlijk genoeg, maar de kwaliteit kan beter, stellen gras- en maisspecialisten. Wel kan regen nog wonderen doen. Maiskolven kunnen zich verder ontwikkelen en er kan ook nog eiwitrijk najaarsgras worden geoogst.

Corona speelt schapenhouders in de kaart
Slachtschapen en -lammeren blijven nog even aan de prijs, ook nu het Offerfeest voorbij is. Het aanbod is momenteel, mede vanwege het warme weer, fors gedaald en de vraag naar schapen- en lamsvlees blijft.

Rendac haalt ook dit weekend kadavers op
Rendac heeft vanwege het aanhoudende warme weer ook dit weekend een extra ophaaldag voor kadavers ingepland.

Meulenbroeks: 'Droogte vergroot eiwittekort voermaatregel verder'
'De droogte maakt de voermaatregel nog onmogelijker', stelt voorzitter Wil Meulenbroeks van de vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland. 'Als er geen eiwitrijk najaarsgras groeit, wordt het onder de nieuwe voermaatregel nog moeilijker om...

ForFarmers draait goed, ondanks corona
ForFarmers draaide ondanks de coronacrisis het afgelopen halfjaar beter dan de eerste zes maanden van 2019. Er werd weliswaar minder voer verkocht, maar de brutowinst steeg 2,5 procent. Dat komt omdat het bedrijf in de kosten sneed.
Minder leden en lagere omzet voor DOC Kaas
DOC Kaas heeft vorig jaar 167 leden verloren. Daardoor was de melkaanvoer lager en draaide het bedrijf een lagere omzet. Dat blijkt uit het jaarverslag van coöperatie DOC Kaas over 2019.

Mageremelkpoeders deze week in de min
De zuivelnoteringen van ZuivelNL laten deze week een wisselend beeld zien. De prijzen voor verse boter en vollemelkpoeder zijn stabiel, de prijzen voor mageremelkproducten moeten een veer laten.

Veel variatie in methaanuitstoot per koe
De ene koe produceert veel meer methaan dan de andere. Die grote variatie wordt hoofdzakelijk bepaald door de voeropname, de productie van meetmelk, het lactatienummer en het aantal dagen in lactatie.

Kalf doet het goed in kleine groep en op rubberen vloer
Kalveren groeien goed wanneer ze in een kleine groep opgroeien, op een rubberen vloer worden gehuisvest of extra melkpoeder krijgen. Dat blijkt uit het project 'Innocalf', een meerjarig onderzoeksproject van de Dairy Campus. Het ging om een...

Konijnenhouder Oonk krijgt geen gelijk
Het bezwaar van konijnenhouder Henk Oonk uit Vragender tegen de straf die voorman Erwin Vermeulen van Animal Rights kreeg, omdat hij zijn stal met 'vegan streaker' Peter Janssen was binnengedrongen, is door de rechtbank afgewezen. Dat meldt de...

LTO/NOP: 'Administratie groeit ons boven het hoofd'
'We proberen de vleeskuikenhouderij naar een steeds hoger plan te tillen', zegt Jan Verhoijsen van de LTO/NOP-vakgroep Pluimveehouderij. 'Maar administratieve verplichtingen dreigen ons boven het hoofd te groeien. Daardoor is er minder tijd voor de...

Zuivelnoteringen laten wisselend beeld zien
De noteringen van ZuivelNL laten deze week een wisselend beeld zien. De boterprijs stabiliseert, maar de prijs voor mageremelkpoeder gaat wat onderuit.

Royal Aware heeft stabiel jaar achter de rug
Royal Aware heeft vorig jaar stabiel gedraaid met een omzet van 1,5 miljard euro en een nettoresultaat van 21,5 miljoen. Dat blijkt uit de jaarcijfers van 2019. Over de verwachtingen voor dit jaar laat het zuivelbedrijf zich niet uit.

Darmaandoening SNE zorgt voor forse schade in legsector
Individuele uitbraken van de darmaandoening SNE onder leghennen kunnen voor forse schade zorgen. Dit blijkt uit onderzoek van Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Nevedi wijst voermaatregel opnieuw af
Nevedi wijst de voermaatregel van landbouwminister Carola Schouten af, maar bereidt zich ondertussen wel voor op een situatie waarin deze doorgang zal vinden. Dat laat de belangenbehartiger van de Nederlandse diervoederindustrie weten via een...

NVWA blijft welzijn pluimvee aandachtspunt vinden
Het naleven van de regels voor dierenwelzijn bij vleeskuikens en het opvolgen van de daaraan gekoppelde administratieve verplichtingen door vleeskuikenhouders en andere pluimveehouders is een punt van zorg. Dat stelt de Nederlandse Voedsel- en...

FrieslandCampina start project 'Kruidenrijk Grasland'
FrieslandCampina gaat de ervaringen van melkveehouders met kruidenrijk grasland in kaart brengen. Daarom is het zuivelconcern samen met negen leden-melkveehouders een project gestart om meer te leren over kruidenrijk grasland.

Agrifirm gaat pluimveevoer verhitten
Agrifirm heeft een verhittingslijn gebouwd in de fabriek in Meppel. Hiermee kunnen eventuele aanwezige entero's en salmonella in pluimveevoer worden gedood.

Melkveehouder Harberink: 'Moeten we niet eens praten over minder kunstmest?'
Volgens Annette Harberink, melkveehouder en oprichter van Caring Farmers, moeten we toe naar een ander soort landbouw. Met veel minder vee, meer plantaardige productie, efficiënter landgebruik, beter gebruik van reststromen, een lage CO2-footprint...

RFC: 'Knipperlichteconomie is ergste scenario voor ons bedrijf'
'We zijn 2020 sterk begonnen. Maar de coronacrisis leidde de afgelopen maanden tot marktomstandigheden die we nog nooit eerder hebben gezien', stelt CEO Hein Schumacher van Royal FrieslandCampina (RFC). 'Marktherstel zit er voorlopig niet in, maar...
RFC: stabiele omzet maar flink minder winst
De coronapandemie heeft er flink ingehakt bij Royal FrieslandCampina (RFC). Ondanks een stabiele omzet daalde de winst met 37,2 procent, vergeleken met vorig jaar. Leden-melkveehouders kunnen per 1 september een interim-uitkering van 0,22 euro per...

Ministerie van LNV stapt naar rechter om PAS-melders
Het ministerie van LNV gaat naar de Raad van State om te voorkomen dat adresgegevens van PAS-melders openbaar gemaakt worden. De rechtbank in Groningen eist dat het ministerie de adressen bekend maakt.
Kalversterfte neemt af
Alle kalversterftekengetallen op zowel melkvee- als vleeskalverbedrijven laten vanaf 2018 tot en met het tweede kwartaal van 2019 een daling zien. Er waren meer bedrijven zonder sterfte, meer bedrijven met lage sterftepercentages en minder bedrijven...

Een op vijf geitenlammeren krijgt vlak na geboorte oormerken
Bijna 20 procent van de geitenlammeren krijgt op de dag van geboorte oormerken. Dat blijkt uit een enquête van het vakblad Geitenhouderij.

Weinig beweging van zuivelprijzen
Er zit niet veel beweging in de zuivelprijzen. Dat blijkt uit de zuivelnoteringen van ZuivelNL van deze week.

Te veel dioxine en pcb's in wildernisvlees
In een partij wildernisvlees van runderen die leefden in een natuurgebied rondom Slot Loevestein in het Gelderse Poederoijen, zaten te hoge concentraties dioxine en polychloorbifenylen (pcb's). Dat meldt de organisatie Foundation for Restoring...
Opnieuw Brabants nertsenbedrijf besmet met coronavirus
In het Brabantse Ledeacker is bij een nertsenbedrijf een besmetting met SARS-CoV-2 vastgesteld. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het gaat om een bedrijf met 4.500 moederdieren.

Petitie LTO voor snelle invoer alternatieve voermaatregel
LTO is een petitie gestart om de noodzaak van het voortvarend aan de slag gaan met een alternatieve voermaatregel van de melkveehouderijsector aan landbouwminister Carola Schouten duidelijk te maken.

ZuivelNL gaat op de schop en wil duidelijker profiel
ZuivelNL gaat op de schop. De brancheorganisatie voor de zuivel gaat kijken of het op de juiste manier de sector vertegenwoordigt, wil meer openheid van zaken geven, zich duidelijker profileren en gaat opnieuw prioriteiten stellen.

Onzekerheid troef op mondiale zuivelmarkt
Niemand waagt zich momenteel aan melkprijsvoorspellingen voor de rest van 2020, ondanks het recente prijsherstel op de internationale zuivelmarkt. Alles hangt af van het coronavirus en het overheidsbeleid.

Stikstofclaim naar Brussel vanwege voermaatregel
Stichting Stikstofclaim (SSC) gaat in Brussel procederen over de veevoermaatregel van landbouwminister Carola Schouten. De stichting heeft met een aantal juristen de maatregel uitvoerig bestudeerd en concludeert dat deze onwettig is en van tafel...

Stichting Milieukeur werkt verder aan PlanetProof
Stichting Milieukeur (SMK) werkt de komende maanden aan de randvoorwaarden van On the way to PlanetProof voor de zuivel. Er wordt onderzocht hoe gemengde bedrijven en bedrijven met veel natuurbeheer ook aan het duurzaamheidslabel mee kunnen doen.

Natuurmonumenten wil partnerschap met RFC uitbouwen
Natuurmonumenten wil de samenwerking met zuivelonderneming Royal FrieslandCampina (RFC) uitbouwen tot een samenwerkingsverband waarin het vertrouwen groeit, boerenlandnatuur toeneemt en waarbij Natuurmonumenten helpt om de zuivel van...

Besmetting Covid-19 op nertsenbedrijf in Gemert bevestigd
In Gemert is bij een nertsenbedrijf waar eerder een verdenking van SARS-CoV-2 was, de besmetting nu officieel vastgesteld. Op het bedrijf zitten twaalfduizend moederdieren.

Melkprijzen mei dalen verder, markt is stabiel
De berekende voorschotmelkprijzen komen in mei 2020 uit op gemiddeld 32,20 euro per 100 kilo standaardmelk. Een daling van 0,42 euro ten opzichte van de vorige maand. De gemiddelde melkprijs in mei 2020 ligt 1,19 euro ofwel 3,6 procent lager dan in...

Oudste melkrobots weten van geen ophouden
Twintig jaar, 1,9 miljoen melkbeurten en ongeveer 20 miljoen liter melk hebben de twee DeLaval VMS-melkrobots van de familie Kempen erop zitten. Hiermee zijn deze melkrobots de oudste nog werkende DeLaval-robots in de wereld.

FrieslandCampina sluit kaasfabriek in Rijkevoort
FrieslandCampina heeft vandaag zijn medewerkers geïnformeerd over het voornemen zijn vestiging in het Brabantse Rijkevoort per 1 oktober 2020 te sluiten. Als gevolg daarvan komen alle 86 arbeidsplaatsen te vervallen. De vestiging in Rijkevoort...

Amerikaanse melkprijzen in een achtbaan
De schommelingen van de melkprijzen in de Verenigde Staten bereikten in juni een nieuw record. Nog nooit stegen de melkprijzen zo sterk in een maand, namelijk van 27,46 euro naar 46 euro per 100 kilo standaardmelk. Dat is een toename van 73 procent.

Geen paniek vanwege griepvirus bij Chinese varkens
'Geen enkele reden tot paniek', zegt veterinair epidemioloog Arjan Stegeman van Universiteit Utrecht na melding van een nieuw ontdekt influenzavirus onder Chinese varkens.

Boterprijs omhoog, melkpoeders onder druk
De zuivelnoteringen van ZuivelNL laten deze week een stijging van de verse boterprijs zien met 15 euro. De notering komt op 330 euro.

Stoppersregeling nertsen laat nog op zich wachten
Het duurt nog zeker tot augustus voordat landbouwminister Carola Schouten met een voorstel komt voor een fatsoenlijke stoppersregeling voor de nertsenhouderij. Dat meldt ze de Tweede Kamer.

Gesprekken voermaatregel lopen op niets uit
De voermaatregelen van landbouwminister Carola Schouten gaan gewoon door. Een alternatief, aangedragen door de melkveehouderijsector, acht de minister niet haalbaar.

Garantieprijzen FrieslandCampina weer omhoog
De FrieslandCampina-garantieprijs zit weer wat in de lift en stijgt met 0,50 euro per 100 kilo ten opzichte van vorige maand. De prijs komt in juli uit op 33 euro per 100 kilo.

POV komt met eigen producentenprijs
De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) gaat vanaf komende week iedere week een producentenprijs berekenen en beschikbaar stellen aan de leden. Directe aanleiding voor deze prijs is de huidige situatie in de slachterijen, zowel in Nederland...

Landbouwvakbeurzen krijgen groen licht van overheid
Vakbeurzen kunnen weer open. Dat is het gevolg van de coronaversoepelingen die de regering deze week heeft afgekondigd. Een en ander betekent dat de geplande RMV-vakbeurzen in Hardenberg en Gorinchem doorgang kunnen vinden.

Nederland gaat doelen voor luchtkwaliteit halen
Nederland behoort tot de vier EU-lidstaten, die over tien jaar hun nationale doelstellingen zullen halen voor betere luchtkwaliteit. Dat staat in een rapport dat is opgesteld door de Europese Commissie.

POV lanceert hitteprotocol voor varkenshouderij
De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) lanceert een bedrijfsspecifiek hitteprotocol. Met dit hulpmiddel krijgen varkenshouders in beeld hoe zij hun dieren zo goed mogelijk kunnen beschermen tegen hittestress op warme dagen.
FrieslandCampina is op zoek naar andere financieringsvorm
FrieslandCampina is op zoek naar een een andere financieringsvorm. Hoe die eruit moet zien, is nog een open vraag. De zuivelcoöperatie voert hierover een discussie met de leden. Dat gebeurt tijdens zomerledenbijeenkomsten.
Nertsenhouders willen snel duidelijkheid
Nertsenhouders wachten in spanning op de stoppersregeling waar landbouwminister Carola Schouten aan werkt. 'Het moet een fatsoenlijke regeling zijn, anders moeten we domweg door', zegt voorzitter Martijn Pijnenburg van de LTO-vakgroep...

Aeres-student: 'Specifieke melkstroom levert niet altijd meer op'
Niet alle melkstromen zorgen voor een kostendekkende bedrijfsvoering. Dat blijkt uit een onderzoek van Daphne Verbeij. De student aan Aeres Hogeschool in Dronten deed onderzoek naar het verdienmodel van specifieke melkstromen.

Schapen illegaal geslacht in de Betuwe
Op een boerderij in de Betuwe hebben rechercheurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) woensdag een geïmproviseerde slachtplaats en een grote hoeveelheid resten van schapen en geiten aangetroffen.

Plusjes en minnen op de zuivelmarkt
De zuivelnoteringen van ZuivelNL laten deze week zowel plusjes als minnen zien. De volle melkproducten zitten nog steeds in de lift. Voor de mageremelkproducten wordt minder betaald.

Europa nog niet vrij van vogelgriep
Er heerst nog steeds vogelgriep in Europa. Zo is er sprake van HPAI H5N8 in Bulgarije en Hongarije. En is Italië recent getroffen door laagpathogene vogelgriep.

OM meldt twee gevallen van dierverwaarlozing
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voorwaardelijke stillegging van twee rundveebedrijven in Noord-Nederland geëist. De dieren op die bedrijven werden verwaarloosd aangetroffen.

Paardensector vraagt opening draf- en renbanen
Draf- en renbanen moeten weer open, stelt Stichting Nederlandse Draf- en Rensport. Om dat te bereiken, bood ze 23 juni de Tweede Kamer een petitie met die strekking aan.

Afwachtende houding op ruwvoermarkt
De handel in ruwvoer verschilt regionaal. In veel delen van het land kijken veehouders vooralnog de kat uit de boom. Onzekerheid over het weer plus de gevolgen van de coronacrisis spelen daarbij een rol. In het oosten van het land speelt is het nog...

FrieslandCampina-leden bezorgd over samenwerking Natuurmonumenten
Bestuurders van FrieslandCampina en Natuurmonumenten gaan binnenkort om tafel om te praten over de samenwerking voor On the Way to PlanetProof. Ook de beide ledenraden zullen hierover met elkaar in gesprek gaan.

Zuivelnoteringen laten kleine plusjes zien
De zuivelnoteringen van ZuivelNL laten ook deze week een positief beeld zien. Maar het gaat maar om kleine plusjes.

Opnieuw corona op vier nertsenbedrijven
Op vier nieuwe nertsenbedrijven zijn besmettingen met SARS-CoV-2 vastgesteld. Drie besmettingen zijn aan het licht gekomen via het early warning-onderzoek en één op basis van een melding.

Financiële steun voor vijf dierenwelzijnsprojecten
Het Barth-Misset Fonds gaat vijf partijen financiële steun geven voor een project dat de leefomstandigheden van dieren in de veehouderij gaat verbeteren. Het gaat om Varkenshouderij Hamletz, Producenten Organisatie Varkenshouderij, De Ruurhoeve,...

FrieslandCampina: trots op aanpak corona
De continuïteit van de melkverwerking is niet in gevaar geweest op de top van de corona-uitbraak die samenviel met de voorjaarspiek van de melkaanvoer. 'Daar mogen we best trots op zijn', zegt crisismanager Hester Maij van FrieslandCampina over de...

Eerste snede bevat laag ruweiwitgehalte
'De resultaten van onze proefvelden laten zien dat het ruweiwitgehaltes (RE) in het meigras tegenvalt.' Dat zegt adviseur Gerard Abbink van Groeikracht. Hij denkt dat ook de eerste snedes van begin mei weinig RE bevatten en adviseert daar bij de...

Eerste resultaten project Koeien en Kruiden bekend
Bij een extensief beheer blijft het aandeel kruiden in kruidenrijk grasland het grootst, maar is de drogestofopbrengst het laagst. Een uitgestelde maaidatum heeft tot nu toe geen effect op het voorkomen van de kruiden en klavers. Dat blijkt uit...

Melkprijs in april bijna euro lager dan vorig jaar
De berekende voorschotmelkprijzen komen in april uit op gemiddeld 32,47 euro per 100 kilo standaardmelk. Dat blijkt uit de LTO Internationale Melkprijsvergelijking van ZuivelNL.
Vion kan donderdag weer slachten in Apeldoorn
Bij Vion in Apeldoorn kan donderdag weer worden geslacht. Het bedrijf gaat de arbeidsmigranten per touringcar naar het werk brengen. De slachterij werd woensdag stilgelegd, omdat de werknemers niet coronaproof naar de vestiging werden vervoerd.

Slachterij Vion in Apeldoorn per direct dicht
Update - Een slachterij van vleesverwerker Vion is woensdag op last van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland gesloten. Aanleiding was het vervoer van medewerkers in te volle personenbusjes.

Notering voor verse boter opnieuw omhoog
De prijs van verse boter zit opnieuw in de lift. Volgens de nieuwste zuivelnoteringen van ZuivelNL komt de boterprijs in de buurt van de 300 eurogrens. Er wordt deze week 298 euro per 100 kilo betaald. Dat is 13 euro meer dan vorige week.

Meulenbroeks: 'Gebiedsgericht naar sterkere melkveehouderij'
Het gesprek van de dag onder melkveehouders gaat vooral over corona en stikstof. De LTO-vakgroep Melkveehouderij kijkt ook verder. 'Hoe worden we een toekomstbestendige sector', zo verwoordt voorzitter Wil Meulenbroeks de grootste opdracht.

Zuivelprijzen vertonen opgaande lijn
De zuivelprijzen trekken nog steeds aan. Vooral de boterprijs schiet deze week volgens de zuivelnotering van ZuivelNL omhoog.

Nog steeds geen uitsluitsel over derogatie
Als het aan landbouwminister Carola Schouten ligt, komt er snel een beslissing over het al dan niet verlengen van de derogatie. 'Gezien het grote belang van derogatie voor de melkveehouderij blijf ik bij de commissie aandringen op snellere...

Uitbreiding pilot Bedrijfsspecifieke Excretie Stikstof
Landbouwminister Carola Schouten gaat de pilot 'Bedrijfsspecifieke Excretie met Stikstof uit dierlijke mest' (BES) dit jaar uitbreiden. Dat schrijft ze maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Waslijst bezwaren melkveehouders ruweiwitnorm
LTO-vakgroep Melkveehouderij heeft vragen en problemen geïnventariseerd die er onder melkveehouders leven naar aanleiding van de begrenzing van ruw eiwit in krachtvoer.

FrieslandCampina neemt Dutch Nutrition over
FrieslandCampina heeft Dutch Nutrition overgenomen, een bedrijf dat actief is in het mengen, verpakken en de business-to-businessverkoop van gespecialiseerde kindervoedingsproducten.

Zuivelnoteringen laten plusjes zien
De zuivelnoteringen van ZuivelNL laten deze week opnieuw een postief beeld zien. Alle prijzen veren op. Zo stijgt de prijs van verse boter met 4 euro per 100 kilo naar 265 euro.

Inkomen vleeskuikenhouders niet afhankelijk van concept
Het maakt voor het inkomen van een pluimveehouder niet uit aan welk concept hij of zij meedoet. Bijzondere concepten genereerden in 2017 wel meer inkomsten, maar daar staat tegenover dat de kostprijs ook hoger is. Dat blijkt uit onderzoek van...

Lagere excreties voor Koeien & Kansen
De Koeien & Kansen-bedrijven kenden in 2019 gemiddeld een lagere bedrijfsspecifieke excretie van stikstof en fosfaat, ten opzichte van 2018.

NMV en DDB willen vermindering melkproductie
De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en de Dutch Dairymen Board (DDB) willen productievermindering in plaats van een steunregeling voor particuliere melkopslag. Dat schrijven ze in een brief aan landbouwminister Carola Schouten.

LTO: 'Nieuwe regels ruw eiwit geen goede start voerspoor'
LTO Nederland is kritisch op de vandaag afgekondigde maatregelen om het ruw eiwit in krachtvoer voor melkvee te beperken. Het gaat om een tijdelijke regeling voor de laatste vier maanden van dit jaar. Daarna wil landbouwminister Carola Schouten...

Opnieuw stabiele zuivelnoteringen
De zuivelnoteringen van ZuivelNL laten deze week opnieuw een stabiel beeld zien. De boterprijs trekt iets aan, de noteringen voor de melkpoeders blijven nagenoeg gelijk.

Europese zuivelmarkt stabiliseert in coronacrisis
Ondanks schommelingen op de wereldmarkt stabiliseert de zuivelmarkt voor Europese melkveehouders. Verdere prijsdalingen als gevolg van de coronacrisis lijken vooralsnog uit te blijven.

Melkprijs in maart iets lager dan in 2019
De berekende voorschotmelkprijzen komen in maart 2020 uit op gemiddeld 33,26 euro per 100 kilo standaardmelk, zo blijkt uit de LTO Internationale Melkprijsvergelijking verzorgd door ZuivelNL.

ABN Amro optimistisch over varkenshouderij
De rekening-courantpositie van het gemiddelde varkensbedrijf verbeterde in het eerste kwartaal met ruim 60.000 euro. Dat blijkt uit de nieuwe liquiditeitsmonitor van ABN Amro. De bank is ook optimistisch over de vooruitzichten voor de sector.

Garantieprijzen FrieslandCampina fors onderuit
Zoals verwacht is de FrieslandCampina-garantieprijs in mei 2 euro lager dan de garantieprijs van vorige maand. Toen werd nog 35 euro per 100 kilo betaald. In mei wordt dat dus 33 euro. Ook de biologische melkprijs gaat met 2 euro onderuit.

Wolf heeft het ook voorzien op Schotse hooglanders
Vier Schotse hooglanders zijn de afgelopen dagen in Someren doodgebeten door een wolf of een groep wolven. Dat zegt voorzitter Saskia Duives van de LTO-vakgroep Schapenhouderij in het Eindhovens Dagblad.
Nertsen in Brabant besmet met corona
Op twee nertsenbedrijven in Gemert-Bakel en Laarbeek zijn coronabesmettingen bij verschillende dieren geconstateerd. De nertsen vertoonden ziekteverschijnselen, waaronder ademhalingsproblemen. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en...

Zuivelindustrie: 'Melkproductie gaat niet aan banden'
De Nederlandse zuivelindustrie zet geen stappen om de melkproductie aan banden te leggen. Dat zegt NZO-woordvoerder René van Buitenen naar aanleiding van het plan van de Europese Unie om de sector te ondersteunen.

Dieren spelen geen rol bij verspreiding corona
Er zijn geen aanwijzingen dat dieren een rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

Zuivelnoteringen trekken licht aan
De noteringen van ZuivelNL trekken deze week licht aan. Toch denkt zuivelanalist Martin Valstar van ZuivelNL dat de prijzen op de middellange en langere termijn een minder rooskleurig beeld zullen laten zien.

Eerste PlanetProof-eieren van biobedrijven
Vor het eerst liggen er ook biologische eieren met het keurmerk 'On the way to PlanetProof' in de winkelschappen. Het gaat om eieren van het Blije Kip-concept.

Koeien zonder vergunning de wei in
Boeren kunnen met een gerust hart hun koeien laten grazen in de wei. Dat heeft provincie Drenthe namens het Interprovinciaal Overleg donderdag bekendgemaakt. Volgens het IPO is het beweiden al onderdeel van de huidige vergunning voor stalemissies en...

Vakgroepvoorzitters: 'Nuka's worden gewoon opgehaald'
Nederlandse melkveehouders kunnen er op rekenen dat hun nuchtere kalveren worden opgenomen door de kalverhouderij. 'Nuka's worden gewoon opgehaald', verzekeren voorzitters Wim Thus en Wil Meulenbroeks van LTO-vakgroepen Kalverhouderij en...

Zuivelnoteringen opnieuw onderuit
De zuivelnoteringen van ZuivelNL voor boter en vollemelkpoeder gaan deze week opnieuw onderuit. De prijzen voor de mageremelkpoeders blijven steken.

Record aan duurzame energie bij RFC-melkveehouders
Melkveehouders van Royal FrieslandCampina (RFC) hebben in het eerste kwartaal van 2020 een recordhoeveelheid aan duurzame energie opgewekt. De opwekking is zelfs 132 procent van wat er in de Nederlandse productieketen van RFC wordt verbruikt.

Weer thuis na lockdown in Nieuw-Zeeland
We zijn weer geland. Letterlijk en figuurlijk. We kwamen donderdag 9 april aan op een leeg Schiphol via een repatriëringsvlucht vanuit Auckland via Kuala Lumpur. In een volgepakt vliegtuig. Van anderhalve meter afstand houden was geen sprake.

Nieuw-Zeelandse gastvrijheid
Melkveehouders hebben we niet gesproken, hier in Nieuw-Zeeland. Maar we hebben wel kennisgemaakt met Craig.

Echt schone handen en zeeën van tijd
Wat doe je als boer (en boerin) tijdens een ‘lockdown’ in een vakantiehuisje op een schiereiland in Nieuw-Zeeland? Thuis is er werk in overvloed. Afrasteringen maken voor de weidegang, dagje klauwbekappen met de medewerkers van Abeos,...

Als boer ben je dus niet onvervangbaar
Tegen het eind van haar vakantie in Nieuw-Zeeland komt Nieuwe Oogst-redacteur en boerin Jacomien Voorhorst samen met haar man, melkveehouder Evert Luchtenbelt, en hun kinderen vast te zitten door corona. Over hoe dat is, vooral ook voor hun bedrijf,...

FrieslandCampina verlaagt groeiambitie vanwege corona
FrieslandCampina heeft de groeiambitie voor 2020 met 1 procent bijgesteld in verband met de coronacrisis. Het nieuw groeidoel is nu gesteld op 2 tot 4 procent. Eerder ging het zuivelconcern nog uit van een groeipercentage van 3 tot 5 procent.

Zuivelnoteringen staan deze week in de min
De zuivelnoteringen van ZuivelNL gaan, net als vorige week, opnieuw omlaag. Zowel boter als de melkpoeders leveren in.

Groot of klein bedrijf maakt voor welzijn kalf niet uit
Kalveren op grote bedrijven in Ierland zijn niet beter of slechter af dan kalveren op kleinschalige bedrijven. Dat blijkt uit een promotieonderzoek van John Barry van de Animal Production Systems Group van Wageningen University & Research.
FrieslandCampina verlaagt garantieprijs met 25 cent
De FrieslandCampina garantieprijs in maart voor gangbare melk daalt 25 cent ten opzichte van de maand ervoor. Ook de garantieprijs voor biologische melk gaat een kwartje omlaag per 100 kilo.

Weidetijden registreren wordt verplicht
Melkveehouders moeten komend weideseizoen weidetijden gaan registreren. Zuivelondernemingen hebben hiervoor systemen voor digitale registratie waarin deze weidetijden makkelijk kunnen worden vastgelegd.

Belgische pluimveehouders willen ook ophokplicht
De meeste Belgische pluimveehouders willen een ophokplicht voor pluimvee, net als in Nederland. Dat blijkt uit een enquête onder de leven van de Belgische Landsbond Pluimvee. Uit het onderzoek van de landsbond kwam naar voren dat 95,9 procent...

Schouten wil geen vergunning voor beweiden en bemesten
Landbouwminister Carola Schouten gaat er nog steeds vanuit dat er voor beweiden en bemesten geen vergunning nodig is. Dat schrijft ze in antwoord op schriftelijke vragen van de Tweede Kamer over het advies over weiden en bemesten van de...

Zuivelnoteringen gaan flink onderuit
De zuivelnoteringen van ZuivelNL gaan deze week flink onderuit. Dat geldt voor zowel de boter- als de poederprijzen.

Online supermarkt Picnic komt met eigen boerderijmelk
Online supermarkt Picnic gaat halfvolle en volle melk direct van de boerderij aan huis bezorgen. De melk van de familie Oostdam uit Bodegraven wordt op de boerderij gepasteuriseerd, verpakt in flessen en via Picnic samen met de andere boodschappen...

NVWA dringt aan op vaccinatie Q-koorts
Geiten- en schapenhouders zijn niet goed op de hoogte van de vaccinatieregels rond Q-koorts. Dit blijkt uit gesprekken die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) met de veehouders heeft gevoerd. Daarom krijgen ze een digitale nieuwsbrief...

Schouten ondersteunt verplicht dierenwelzijnslabel in Europa
Landbouwminister Carola Schouten ondersteunt een voorstel van haar Duitse collega Julia Klöckner om een verplicht dierenwelzijnslabel in Europa te introduceren. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer in een verslag van de Europese Landbouw- en...
Kopergehalte melkvee lastig te monitoren
Het blijft lastig te monitoren of koeien te weinig of juist te veel koper krijgen. Dat stelt dierenarts Sanne Carp-van Dijken. Koper is een essentieel mineraal voor melkkoeien en jongvee. 'Maar meer koper is niet altijd beter.'
Perikelen rond KoeMonitor nog niet voorbij
Een groot aantal zuivelondernemingen heeft per 1 januari Koemonitor opgenomen in de basiseisen waaraan hun melkveehouders moeten voldoen. De invoering ging en gaat niet zonder slag of stoot. Wel lijkt het erop dat op verschillende fronten hard wordt...

Wakker Dier heeft forse kritiek op zuivelcampagne NZO
Wakker Dier vindt de nieuwste campagne 'Nederland draait op zuivel' van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) misleidend en zegt dat hiermee onjuiste informatie wordt verstrekt.

Faculteitsboerderij blijft trouw aan de praktijk
Faculteitsboerderij De Tolakker staat volledig ten dienste van het onderwijs aan studenten van Universiteit Utrecht. Toch wordt getracht om de bedrijfsvoering zo dicht mogelijk bij de praktijk te houden.

Barth-Misset Fonds strijdt voor verbeteren dierenwelzijn
Alternatieven voor fysieke ingrepen bij landbouwdieren kunnen op financiële steun rekenen van het Barth-Misset Fonds. 'We gaan 150.000 euro beschikbaar stellen voor diervriendelijke alternatieven', zegt secretaris Else de Jonge.
Vogelgriep komt steeds dichter bij Nederland
De vogelgriep komt weer wat verder richting Nederland. De werelddiergezondheidsorganisatie OIE meldde maandag een uitbraak van hoogpathogene aviaire influenza H5N8 in het zuidwesten van Duitsland in de plaats Bretzfeld, in de deelstaat...

FrieslandCampina blijft geloven in zuivelmarkt Pakistan
FrieslandCampina is er nog steeds van overtuigd dat Pakistan op termijn een florerende zuivelmarkt zal hebben. Op die markt hoopt het zuivelbedrijf een belangrijke, leidende speler zijn.
Vion introduceert biologische lijn op Duitse markt
Vion introduceert een biologische lijn op de Duitse markt. Het biologische rund- en varkensvlees van het vleesconcern wordt vanaf half februari verkocht onder de noemer Der Grüne Weg.

Regionale voerleverancier verkoopt veel meer geitenvoer
De Achterhoekse voerleverancier GIJS (Gelre IJsselstreek) heeft vorig jaar flink meer voer verkocht. Het bedrijf wist vooral meer geitenhouders aan zich te binden.

Wakker Dier telt meer kiloknallers in de supermarkt
Na een jarenlange daling is het aantal kiloknallers vorig jaar voor het eerst sinds 2015 weer licht gestegen volgens tellingen van Wakker Dier.

Zuivelnoteringen laten stabiel beeld zien
De zuivelnoteringen van ZuivelNL laten deze week een stabiel beeld zien. Er zit niet veel beweging in de zuivelprijzen.

Energiebehoefte melkvee stijgt, update VEM-systeem nodig
De huidige melkgevende en droogstaande koeien hebben veel meer energie nodig dan 45 jaar geleden. Dat blijkt uit een experiment met Holstein-Friesian-koeien in klimaatrespiratiecellen. Het onderzoek is in 2018 uitgevoerd door Wageningen Livestock...

Keurentjes: 'Wie zich het beste aanpast overwint'
Volgens bestuursvoorzitter Frans Keurentjes van zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A. heeft de melkveehouderij een kantelpunt bereikt. 'We hebben te dealen met een nieuwe werkelijkheid. Dat vraagt de nodige inspanning van de coöperatie en de...

Respeggt: markt bepaalt of haantjes doden stopt
'Uiteindelijk moet de consument bepalen of hij het koopt.' Dat zegt Martijn Haarman van Respeggt naar aanleiding van het bericht dat Jumbo eieren van hennen zonder broertje gaat verkopen. Respeggt belooft eieren 'zonder kuikendoden', doordat de...

Publicatie fosfaatrechten opgeschort
De publicatie van toegekende fosfaatrechten is uitgesteld. Dat liet landbouwminister Carola Schouten vandaag weten. Hiermee wordt tegemoetgekomen aan de oproep van LTO Nederland geen gegevens te publiceren totdat er meer helderheid is over het nut...
Brazilië wil samenwerken met Nederlandse zuivelketen
Drie Braziliaanse landbouwcoöperaties in Brazilië willen samenwerken met Wageningen University & Research (WUR) en bedrijven uit de Nederlandse zuivelketen.

Zuivelprijzen herstellen zich na dip vorige week
Na een het matige begin van 2020 veren de meeste zuivelnoteringen weer wat op. Alleen de notering voor vol melkpoeder zit nog in de min.

Biodiversiteit eist veel van melkveehouders
Melkveehouders voldoen nog lang niet aan de scherpe doelen in de Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij. Terugkijkend naar 2016 zou maar 0,14 procent van de melkveebedrijven aan alle doelen tegelijk kunnen voldoen.
Melkprijs liet in november klein plusje zien
De berekende voorschotmelkprijzen komen in november 2019 uit op gemiddeld 33,73 euro per 100 kilo standaardmelk. Dat blijkt uit de internationale melkprijsvergelijking van LTO. Het gaat om een stijging van 0,22 euro ten opzichte van oktober.

Geurts wil opheldering Schouten over publicatie fosfaatrechten
CDA-Kamerlid Jaco Geurts heeft Kamervragen gesteld aan landbouwminister Carola Schouten over het besluit om per melkveehouder het aantal fosfaatrechten openbaar te maken.

Fosfaatrechten worden binnenkort openbaar
Landbouwminister Carola Schouten maakt op 15 januari de fosfaatrechten openbaar van alle bedrijven die in 2018 fosfaatrechten hebben ontvangen. Dat staat in een brief die melkveehouders deze week hebben ontvangen.

FrieslandCampina trekt 24 miljoen extra uit voor duurzame boeren
Om duurzame ontwikkeling op het boerenerf extra te stimuleren, trekt FrieslandCampina jaarlijks nog eens een bedrag van 24 miljoen euro uit om duurzame ontwikkeling op het boerenerf extra te stimuleren.

FrieslandCampina gaat 'ledenobligaties-vrij' opkopen
FrieslandCampina gaat in februari de 'ledenobligaties-vrij' in februari zelf aflossen. Dat komt omdat vraag en aanbod van deze obligaties uit de pas gaan lopen door het grote aantal stoppende en vertrekkende leden.

Vaker koperstapeling bij volwassen melkkoeien
De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) ontvangt de afgelopen jaren vanuit het veld regelmatig signalen dat dat er bij volwassen melkkoeien sprake is van een te hoge concentratie koper in de lever.

Uiersmet leidt vaker tot dood koe
Een opvallend aantal melkkoeien is in 2019 gestorven aan de gevolgen van een gecompliceerde udder cleft dermatitis (UCD). Dat blijkt uit pathologisch onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Garantieprijs FrieslandCampina gaat weer naar beneden
FrieslandCampina verlaagt de garantieprijs voor januari 2020 met 0,66 euro per 100 kilo ten opzichte van december. De biologische melkprijs gaat daarentegen 2,76 euro omhoog.

'Jezelf als zielig bestempelen heeft geen zin'
Trendwatcher Adjiedj Bakas vindt helemaal niet dat er sprake is van een gapende kloof tussen stad en platteland. 'Dat is veel te zwart-wit gesteld', zegt hij. 'De werkelijkheid is veel grijzer.'

'Boer is zuinig op zijn land en dieren'
'In de stad is het hectischer en ruiger, ook paniekerig soms. En we maken ons hier heel druk om onbenulligheden, zoals mode. Op het platteland is het volgens mij rustiger, mensen nemen het leven veel meer zoals het komt.' In een reeks artikelen over...

'Moeten we sector wel in stand houden?'
'Door de boerenacties is de agrarische sector breed in het nieuws geweest. Ik ben me er daardoor wat meer in gaan verdiepen. Dat heeft mijn visie op de boeren zeker niet negatief beïnvloed.' In een reeks artikelen over Stad en platteland komen...

Voorlopig geen test met kopverdover vleeskuikens
Landbouwminister Carola Schouten heeft de Tweede Kamer laten weten dat de nieuwe testfase om te werken met een kopverdover voor vleeskuikens in een slachthuis niet doorgaat.

FDF wil fairtrade keurmerk voor supermarkten
Boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF) heeft het plan bedacht om een soort fairetrade keurmerk in te voeren voor supermarkten. Die moeten in ruil daarvoor voor ‘een eerlijke prijs en verdeling van de marge’ zorgen.

Boer&Burger Brunch in Amsterdam wellicht groter dan verwacht
De Boerenactie en Boer & Burger Brunch op 13 december in hartje Amsterdam wordt waarschijnlijk veel groter dan verwacht.

Meer CO2 uit aanvoerbronnen op Koeien & Kansen-bedrijven
Aankoop van extra voer zorgde vorig jaar bij de Koeien & Kansen-bedrijven voor een hogere emissie van broeikasgassen uit aanvoerbronnen.

Fosfaatvoordeel 2019 pakt goed uit
Op driekwart van de melkveebedrijven is het BEX- fosfaatvoordeel hoger dan in voorgaande jaren. Dat komt onder andere omdat er minder fosfor in het ruwvoer zat. Daarentegen is bij twee derde van de bedrijven het BEX-stikstofvoordeel gedaald.

Niet veel verandering in zuivelnoteringen
De zuivelnoteringen van ZuivelNL laten een rustig beeld zien. De boterprijs maakt pas op de plaats, de poederpijzen gaan een paar euro omhoog.

Melkprijs 2019 valt vermoedelijk lager uit dan in 2018
De berekende voorschotmelkprijzen komen in oktober 2019 uit op gemiddeld 33,51 euro per 100 kilo standaardmelk. Een daling van 0,07 euro ten opzichte van de vorige maand. De gemiddelde melkprijs in oktober 2019 ligt 1,27 euro ofwel 3,6 procent lager...

Zuivelprijzen stijgen onverminderd door
De zuivelprijzen laten volgens de noteringen van ZuivelNL ook deze week een positief beeld zien. Stegen de afgelopen weken vooral de prijzen van de magere poeders, deze week zitten alle noteringen weer in de lift.

Garantieprijs RFC omhoog, prijs biomelk omlaag
Royal FrieslandCampina (RFC) betaalt haar leden-melkveehouders in december een krappe eurocent per liter meer. Biologische melkveehouders leveren echter ruim een cent per liter in ten opzichte van vorige maand.

FrieslandCampina voorzichtig met aannemen bioboeren
Hoewel biologische melk de wind in de zeilen heeft, houdt zuivelconcern Royal FrieslandCampina zich aan het eerder afgesloten uitbreidingsslot.

FrieslandCampina herkent zich niet in kritiek van DDB
FrieslandCampina herkent zich niet in beweringen van Dutch Dairymen Board (DDB) over het reilen en zeilen van het zuivelconcern.

DDB richt pijlen op FrieslandCampina
Dutch Dairymen Board (DDB) richt zijn pijlen op FrieslandCampina. De melkveehoudersorganisatie is ontevreden over de aanpassingen van het melkgeldreglement van het zuivelconcern en de manier waarop het bestuur met de leden communiceert.

Veehouderij opnieuw onder stikstof en mestplafonds
De Nederlandse veehouderij zat in het derde kwartaal van 2019 opnieuw onder de sectorale stikstof- en fosfaatplafonds. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

Notering magere melkpoeders opnieuw omhoog
De notering voor de magere melkpoeders gaat ook deze week weer omhoog. De andere noteringen laten een stabiel beeld zien.

Agrarisch coach Hogenkamp: melkveehouder is regie kwijt
'Veel melkveehouders die ons bellen zijn de regie kwijt', zegt agrarisch coach Paulien Hogenkamp. 'Daardoor maken ze geen keuzes en gaan ze gedrag vertonen dat er voor zorgt dat hun eigen angst uitkomt.'

Aantrekkende prijzen voor mager melkpoeder
De prijzen voor mager melkpoeder trekken aan, blijkt uit de wekelijkse zuivelnoteringen van ZuivelNL. Andere noteringen maken pas op de plaats.

Keurentjes: 'Hester Maij heeft groot hart voor boeren'
'Hester Maij heeft een enorm netwerk en een groot hart voor boeren'. Dat schrijft Frans Keurentjes op het interne Melkweb van FrieslandCampina (RFC). De coöperatievoorzitter reageert daarmee op een van de eisen van een groepje 'bezorgde boeren'...

Zuivelmarkt nog steeds gunstig gestemd
De zuivelnoteringen van ZuivelNL laten ook deze week een positief beeld zien. Zowel de boter- als de poederprijzen tonen mooie plusjes.

Keurentjes 'meer dan ooit met leden in gesprek'
Voorzitter Frans Keurentjes van de coöperatie van FrieslandCampina zegt meer dan ooit met leden in gesprek te zijn. 'De ledenavonden die in het najaar plaatsvinden, zijn bijna afgerond. We zijn op die avonden, maar ook daar buiten, zeer intensief...

Garantieprijs FrieslandCampina gaat naar 35,50 euro
De FrieslandCampina garantieprijs stijgt in november met 0,75 euro ten opzichte van de garantieprijs van vorige maand. Toen werd 34,75 euro per 100 kilo betaald. De verwachting is dat de boerderijmelkprijzen van de referentiebedrijven zullen stijgen.

Rekenkamer wil simpele mestregels
Bedrijven moeten zelf kunnen kiezen voor simpele mestregels of voor bedrijfsspecifieke normen voor mest- en kunstmestgiften. Dit zegt Claude van Dongen naar aanleiding van een advies van de Algemene Rekenkamer om te komen met heldere mestnormen.

5 vragen over water en voer voor vleeskuikens
Broederijen die vleeskuikens uit het ei laten komen, gaan tussen nu en vijf jaar hun machines aanpassen. Dan kunnen kuikens binnen 36 uur nadat ze uit het ei zijn, eten en drinken. Dat heeft de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens (COBK)...

Rundveehouder betaalt straks ook voor Diergezondheidsfonds
Rundveehouders moeten vanaf 2020 ook bijdragen aan het Diergezondheidsfonds (DGF). Lange tijd konden uitgaven voor preventie en monitoring van dierziektes in de rundveesector nog worden betaald uit reserves, maar de reservepotjes raken leeg.

Zuivelnoteringen laten stabiel beeld zien
Na de stijgingen van de afgelopen weken laten de zuivelnoteringen van ZuivelNL deze week een stabiel beeld zien. Er zijn slechts kleine plussen en minnen.

Meulenbroeks wil geen extra rechtenstelsel
Wil Meulenbroeks is twee jaar voorzitter van LTO-vakgroep Melkveehouderij. Fosfaatwetgeving, discussies over identificatie en registratie (I&R), klimaat en mesthandel passeerden de revue. Maar geen enkel thema is zo heftig en complex als de...

Rabobank ziet kansen voor zuivel dicht bij huis
De Rabobank ziet nog steeds kansen voor de Nederlandse melkveehouderij en zuivelproducten. 'Twee derde van onze zuivel wordt in Noordwest-Europa geconsumeerd binnen een afstand van 500 kilometer', zegt zuivelanalist Richard Scheper van de Rabobank.

Zuivelprijzen onverminderd positief
De nieuwste zuivelnoteringen van ZuivelNL laten een positief beeld zien, net zoals de laatste weken het geval was.

Geopolitiek dwingt RFC tot beknibbelen
Leden-melkveehouders van Royal FrieslandCampina (RFC) krijgen in de toekomst te maken met een soberdere en marktconformere garantieprijs. Dat is volgens de zuivelonderneming nodig om sterk en weerbaar te blijven in een onvoorspelbare en volatiele...

Ook pluimveehouders LTO/NOP noemen stikstofbeleid desastreus
De vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP wil nog voor het stikstofdebat van donderdag 17 oktober met landbouwminister Carola Schouten om tafel. De pluimveesector heeft namelijk zeer grote zorgen over de voorgestelde aanpak van de...

Vleeskuiken moet binnen 36 uur water en voer krijgen
Broederijen die vleeskuikens uit het ei laten komen, hebben binnen vijf jaar hun machines aangepast. Dan beschikken alle kuikens binnen 36 uur nadat ze uit het ei zijn over voedsel en water. Dat stelt Anton Butijn van de Centrale Organisatie...

Dierenartsen willen meer duidelijk over KoeAlert
Het is nog niet helder wat de taak van de dierenarts is bij de borging van KoeAlert, meldt Stichting Geborgde Dierenarts. SGD wil eerst helder hebben dat de gestelde controle-eisen uitvoerbaar zijn en dat de onafhankelijke rol van de dierenarts...

Keurentjes: FrieslandCampina wil marktconformere garantieprijs
FrieslandCampina wil de garantieprijs aanpassen. De verschillende toeslagen van referentiebedrijven tellen voortaan niet mee bij het bepalen van de eigen garantieprijs. 'We hebben onze eigen toeslagen', meldt coöperatievoorzitter Frans Keurentjes....

FrieslandCampina tempert omzetverwachting
Zuivelconcern FrieslandCampina tempert eerder gedane omzetverwachtingen. Volgens CEO Hein Schumacher gooien geopolitieke ontwikkelingen roet in het eten.

Vlotte handel snijmais met stijgende prijzen
Nu de maisoogst in volle gang is, wisselen mais op stam en gehakselde snijmais vlot van eigenaar. De maisprijzen stijgen voorzichtig.

Zuivelprijzen weer in de plus
De zuivelnoteringen van ZuivelNL stijgen nog altijd door. Zowel de boter- als de poederprijzen laten deze week een plus zien.

A-ware gaat mozzarella maken voor FrieslandCampina
Zuivelconcern FrieslandCampina gaat samenwerken met Royal A-ware voor de productie en levering van mozzarella. Vanaf begin 2020 verwacht FrieslandCampina deze kaas te kunnen leveren aan zijn klanten.

Zuivelmarkt nog steeds positief gestemd
De zuivelmarkt is nog steeds positief gestemd. De boterprijs stabiliseert, maar de poederprijzen stijgen door.

Dieren hebben het steeds beter gekregen
Dieren hebben het de afgelopen 25 jaar steeds beter gekregen. Maar tegelijkertijd verandert de positie van het dier in onze maatschappij. Daardoor worden er steeds hogere eisen aan welzijn en gezondheid van dieren gesteld.

FrieslandCampina verlaagt garantieprijs
FrieslandCampina verlaagt de garantieprijs voor oktober met 25 cent per 100 kilo. De biologische melkprijs blijft gelijk.

Conclusies rapport RDA compliment voor veehouders
Het welzijn en de gezondheid van productiedieren zijn de laatste decennia beter geworden, blijkt uit het rapport 'Staat van het Dier' van de jubilerende Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA). Dat is een groot compliment voor de Nederlandse...
Melkprijs komt lager uit dan vorig jaar
De berekende voorschotmelkprijzen komen in augustus 2019 uit op gemiddeld 33,36 euro per 100 kilo standaardmelk. Een daling van 0,07 euro ten opzichte van de vorige maand. De gemiddelde melkprijs in augustus 2019 ligt 0,96 euro ofwel 2,8 procent...

Zuivelprijzen nog steeds in de plus
De officiële Nederlandse noteringen van ZuivelNL laten deze week opnieuw een stijgende lijn zien. Zowel de boter- als de poederprijzen trekken aan.

Bescheiden groei melkproductie houdt markt in balans
De groei van de melkproductie in de zuivel-exporterende regio's in de tweede helft van 2019 blijft bescheiden. Dat meldt Rabobank in de nieuwste zuivelupdate.

Drone helpt om werkelijke grasaanbod beter in te schatten
Dronebeelden kunnen weideresten herkennen. Dat helpt om het werkelijke grasaanbod beter in te schatten, zo blijkt uit onderzoek van Amazing Grazing op Dairy Campus.

Hoe warmer, hoe meer emissie
Temperatuur is van invloed op de emissie van methaan. Kortweg: hoe warmer het is, hoe meer uitstoot. Ook de hoeveelheid en de samenstelling van de organische stof in de mest zijn bepalende factoren.

FrieslandCampina praat leden bij over klimaat
Leden-melkveehouders van FrieslandCampina doen massaal mee aan de workshops Klimaat & Natuur. Daarin onderzoeken de deelnemers welke maatregelen met betrekking tot klimaat en natuur passen bij hun type melkveebedrijf.

Grondig wil snel af van kalverimport
Netwerk Grondig wil dat er in de toekomst geen kalveren meer naar Nederland worden geïmporteerd. De organisatie van grondgebonden boeren vindt dat de jaarlijkse import van ruim 800.000 kalveren haaks staat op de kringlooplandbouwgedachte van...

Opmars zuivelprijzen zet door
Net als vorige week laten de zuivelnoteringen van ZuivelNL een positief beeld zien. Alleen de notering voor weipoeder blijft achter.

Vredelinger is eerste biologische fokkip
Wytze Nauta van Stichting Biologische Veeverbetering, Bio Kip en de Eemweideboerderij in Soest fokken sinds kort Vredelingerkippen. Het gaat om biologische Skal-gecertificeerde fokkippen die biologische kuikens voortbrengen.

'Landbouw heeft nog geen grip op stalbranden'
De veehouderij krijgt maar moeilijk de vinger achter de oorzaak van stalbranden. Dat bleek deze week tijdens een Kamerdebat over dierenwelzijn. Landbouwminister Carola Schouten komt in december met nieuwe maatregelen.

'Stikstofproblematiek integraal en zorgvuldig oplossen'
Landbouwminister Carola Schouten wil vooral een integrale en zorgvuldige oplossing voor de stikstofproblematiek. Daarbij zijn er geen taboes, gaf ze woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer aan.

Zuivelnoteringen opnieuw in de plus
De zuivelnoteringen trekken ook deze week aan. Zowel de prijzen voor verse boter als voor de melkpoeders noteren een plusje.

FrieslandCampina helpt boer duurzamer produceren
FrieslandCampina gaat leden-melkveehouders actief helpen bij de verduurzaming van hun bedrijfsvoering. Dat gebeurt via programma Winnen met Klimaat & Natuur.

Anders Beton levert goedgekeurde welzijnsvloer
De kalvervloer die Anders Beton eerder dit jaar lanceerde, voldoet aan de eisen die de Nederlandse overheid stelt aan welzijnsvloeren.

Pluimveesector wil circulair worden
De pluimveehouderij wil zich doorontwikkelen richting een circulaire sector met een zo laag mogelijke footprint, die de omgeving niet belast met emissies. Dat staat in de uitvoeringsagenda pluimveesector, waarin de Stuurgroep Pluimvee Circulair haar...

Duurzame Zuivelketen komt met nieuwe doelen voor 2030
De Duurzame Zuivelketen (DZK) komt met nieuwe doelen voor 2030. Ze zijn geformuleerd in samenspraak met het landbouwministerie.

Zuivelnoteringen laten kleine plusjes zien
De nieuwste zuivelnoteringen van ZuivelNL zitten in de lift. Het gaat om relatief kleine plusjes. De prijs van verse boter stijgt voor het eerst in weken, met 1 euro naar 340 euro.

Melkprijs 2019 lijkt lager dan 2018
De berekende voorschotmelkprijzen komen in juli 2019 uit op gemiddeld 33,43 euro per 100 kilo standaardmelk. Een stijging van 0,14 euro ten opzichte van de vorige maand. De gemiddelde melkprijs in juli 2019 ligt 0,41 euro ofwel 1,2 procent lager dan...

Nederlandse koe heeft hoge voerefficiëntie
Nederlandse melkveebedrijven kennen een hoge voerefficiëntie. Dat stelt Verantwoorde Veehouderij, het platform voor innovatieve kennis voor een duurzame veehouderij.

Vogelgriep in België lijkt onder controle
De H3N1-situatie in België lijkt steeds meer onder controle te zijn. Dat meldt de overkoepelende pluimveeorganisatie Avined op haar site.
Toch ruimen en vergoeden bij H3N1
Bij een H3N1-besmetting in Nederland vindt ruiming van het besmette bedrijf plaats, wordt een vervoersverbod ingesteld en worden mogelijk andere pluimveebedrijven in dat gebied onderzocht op besmetting.

Royal A-ware heeft stabiel jaar achter de rug
Zuivelonderneming Royal A-ware heeft in 2018 een netto resultaat van 18 miljoen euro gerealiseerd. Dat is vergelijkbaar met 2017. CEO Jan Anker is content en spreekt van een prima en stabiel resultaat.

CRV heeft goedkeuring op alle fokprogramma’s
Fokkerijorganisatie CRV heeft per 8 augustus als erkend stamboek de goedkeuring van de RVO ontvangen op de fokprogramma’s van alle 21 rassen waarvoor dit in Nederland was aangevraagd. Dat betekent dat de stamboekerkenning van CRV voor deze 21 rassen...

Zuivelnoteringen laten weinig beweging zien
De zuivelnoteringen van ZuivelNL laten deze week weinig beweging zien. De meeste prijzen bleven ongewijzigd.

Melkveehouderij nu ook onder stikstofplafond
De melkveehouderij zat in het tweede kwartaal van 2019 onder het sectorale stikstofplafond. Vorig jaar was dat nog niet het geval. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

Risico vroege PRRS groter dan gedacht
Het risico van vroege PRRS-infectie is groter dan varkenshouders in de Benelux inschatten Dat blijkt uit een tweeledig onderzoekstraject op PRRS door Zoetis in samenwerking met de Gezondheidsdienst voor Dieren en Dierengezondheidszorg Vlaanderen...

Het gaat nog niet om inhoud tijdens rechtszaak Boxtel
64 dierenactivisten die dit voorjaar een varkensstal in Boxtel hebben bezet, staan op 15 en 27 augustus voor de rechter. Ze worden beschuldigd van 'lokaalvredebreuk' en 'braak in vereniging'.
Teleurstellende resultaten voor Forfarmers
'Teleurstellend, maar in de lijn van de eerder gepubliceerde verwachtingen,' zo noemt CEO Yoram Knoop van ForFarmers de resultaten in het eerste halfjaar 2019 van de voeronderneming.

Jonge dieren minder ziek na infectie met H3N1-virus
Jonge leghennen met een H3N1-infectie zijn minder ziek en scheiden veel minder virus uit dan leggende dieren. Dat blijkt uit nader onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) naar ziekteverschijnselen van H3N1 bij jonge dieren. GD voerde dit...

Rechtszaak 'Boxtel' uitgesteld
De rechtszaak tegen Meat the Victims, de actiegroep die op 13 mei tien uur lang een varkensstal in Boxtel bezette, is uitgesteld. Donderdag zouden de eerste negen Nederlandse activisten terecht staan.

Boeren Bel Leerdammer hebben recht op nabetaling
Het collectief melkveehouders van Bel Leerdammer heeft recht op nabetaling van het ledengeld in de periode 2010 tot en met 2015. Zo luidt het tussenoordeel van de rechtbank in Dordrecht in de zaak die honderden leveranciers van Bel Leerdammer tegen...

'Geen enkele Afrikaanse fruitmot in Nederlandse kas'
'Wij hebben van geen enkele paprikateler een melding ontvangen dat de Afrikaanse fruitmot in de kas is aangetroffen.' Dat zegt Sjaak van der Tak, voorzitter van Glastuinbouw Nederland, als reactie op berichtgeving over de gevaren van de Afrikaanse...

Blondes van topniveau op keuring Enter
Onder goede belangstelling en prima keuringsweer heeft donderdag de keuring van Blonde d'Aquitaines plaatsgevonden. De keuring met ruim vijftig dieren was onderdeel van de vleesveetentoonstelling in Enter.

Nieuwe programmamanager Greenport Duin- en Bollenstreek
Andries Middag wordt de nieuwe programmamanager Greenport Duin- en Bollenstreek. De Greenport is het samenwerkingsverband van overheden, ondernemers, onderwijs en onderzoek in de regio tussen Haarlem en Leiden.

Boterprijs zakt nog verder weg
De boterprijs zakt steeds verder weg. ZuivelNL noteert deze week een daling van 5 euro ten opzichte van vorige week. Daarmee komt de boterprijs op 340 euro per 100 kilo.

Melkprijzen in eerste helft van 2019 stabiel
De melkprijzen zijn nog steeds hoger zijn dan in dezelfde maand van vorig jaar. Het verschil neemt wel af. Ook zijn de melkprijzen dit jaar veel stabieler dan in de eerste helft van 2018.

'Nieuwe IKB-Ei versterkt kwaliteitsborging'
'Een crisis als de fipronilaffaire kun je nooit helemaal voorkomen. Met IKB-Ei zijn we echter wel een heel eind op weg', zegt bestuurder Hugo Bens van LTO/NOP naar aanleiding van een onderzoek van Foodlog. Het nieuwsplatform stelde deze week dat...

'Dierenactivisten bezorgen boer slechte naam'
Dierenactivisten bezorgen boeren een slechte naam. Dat blijkt uit een enquête van Hart van Nederland. 86 procent van de ondervraagden is het met die stelling eens.

Garantieprijs FrieslandCampina gelijk, biologisch in de plus
De FrieslandCampina-garantieprijs blijft de komende maand met 35 euro per 100 kilo onveranderd ten opzichte van vorige maand.

FrieslandCampina noemt Planet Proof succes
CEO Hein Schumacher van FrieslandCampina is zeer content met de introductie van het On the way to PlanetProof-keurmerk. Het heeft er voor gezorgd dat het Campina-merk 2 procent in volume groeide en 8 procent in waarde.

Minder melk zorgt voor meer winst FrieslandCampina
Een gelijkblijvende omzet en een verbeterd bedrijfsresultaat van 18,6 procent. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van zuivelconcern FrieslandCampina. De resultaten zijn onder meer beter, omdat de leden 5 procent minder melk leverden.

Melkveehouders wachten op impact droge weer
Het is nog niet duidelijk welke de impact het droge hete weer op de bedrijfsresultaten in de melkveehouderij heeft. Vooralsnog nog ziet ABN Amro de liquiditeit van melkveebedrijven in het tweede kwartaal van 2019 licht dalen.

Nationaal hitteplan veetransport uit de kast
Vanwege de verwachte hoge temperaturen treedt het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen in werking. Het plan geldt in ieder geval tot vrijdag 26 juli. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

FrieslandCampina omarmt Skylger-kaas
Royal FrieslandCampina (RFC) gaat in zee met kaasmakerij De Terschellinger om de productie van de weidevogelvriendelijke Skylger-kaas uit te breiden.

Zuivelnoteringen redelijk stabiel
De officiële Nederlandse zuivelnoteringen van ZuivelNL laten deze week een redelijk stabiel beeld zien. Zo zakt de boterprijs 2 euro naar 358 euro. De prijs voor volle melkpoeder blijft ongewijzigd op 274 euro.

Duizenden veehouders nog in ongewis over fosfaatrechten
RVO.nl moet nog 1.672 bezwaren en 2.820 beroepen in het kader van het fosfaatrechtenstelsel afhandelen. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

Kaag: protest hoger Oekraïens kipquotum zinloos
Het Nederlandse protest tegen het plan van de Europese Commissie om het heffingsvrij in te voeren quotum voor pluimveevlees uit Oekraïne naar de Europese Unie te verhogen, zal waarschijnlijk niets uithalen.

'Vleesveehouderij moet kansen beter verzilveren'
'Verantwoorde kwaliteit van dichtbij', zo heet de visie van de vakgroep Vleesveehouderij van LTO Nederland. Volgens voorzitter Wouter Hartendorf kan de vleesveehouderij een brug slaan tussen boer en consument. 'Dat biedt kansen, maar die moeten wel...

PlanetProof komt boer tegemoet voor droge zomer
Stichting Milieukeur komt met een calamiteitenregeling voor PlanetProof-melkveehouders deze boeren tegemoet. Die konden door de droogte van 2018 niet voldoen aan aan de criteria voor eiwit van eigen land, stikstofbodemoverschot en CO2-uitstoot. Er...

Meulenbroeks: grondgebonden hoort bij klimaat
Melkveevoorman Wil Meulenbroeks van LTO Nederland had graag gezien dat het kabinet de factor grondgebondenheid had meegenomen in het Klimaatakkoord. 'Dan hadden we een extra steun in de rug gehad om de grondgebondenheid van de melkveehouderij te...
Weinig beweging in melkprijzen
De berekende voorschotmelkprijzen komen in mei 2019 uit op gemiddeld 33,21 euro per 100 kilo standaardmelk. Een daling van 0,05 euro ten opzichte van de vorige maand. De gemiddelde melkprijs in mei 2019 ligt 1,20 euro, ofwel 3,7 procent hoger dan in...

Duurzame Zuivelketen komt bij ZuivelNL
De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) wil de verduurzaming van de zuivelketen versterken. Daarom wordt de Duurzame Zuivelketen ondergebracht bij ZuivelNL.

Zuivelprijzen opnieuw naar beneden
De zuivelnoteringen van ZuivelNL laten deze week opnieuw een neerwaarste trend zien. Alle noteringen zijn lager dan vorige week.

Nog geen plan B na afschieten PAS
Niet alleen LTO Nederland en de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), maar ook provincies en ministeries zijn verrast dat de Raad van State het Programma Aanpak Stikstof (PAS) naar de prullenbak heeft verwezen. De organisaties zijn in...
'Sector bevriest door uitspraak Raad van State'
Trienke Elshof, LTO-portefeuillehouder Ondernemen in een gezonde omgeving, maakt zich ernstig zorgen wanneer de veehouderij 'bevriest' als gevolg van het afschieten van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) door de Raad van State.

Teller Big Challenge staat op 740.123 euro
Big Challenge kwam donderdagavond met een cheque van 740.123 euro de finish van Alpe d'HuZes over. Een lange slinger van boeren en mensen werkzaam in de agrarische sector trok onder luid applaus de eindstreep over.

Nog steeds geen gecoördineerde bestrijding Belgische vogelgriep
Het aantal Belgische bedrijven dat momenteel is getroffen door het laag pathogene H3 influenzavirus is ondertussen opgelopen tot 59. Dat meldt de Belgische Boerenbond.

'Niet blind varen op verkooppraatjes over middelen'
Tijdens de fipronilcrisis werd de legsector keihard met de neus op de feiten gedrukt: blind varen op verkooppraatjes kan een gigantische impact hebben op je bedrijf en de sector. Het borgingssysteem SecureEggFarmer hoopt risico's uit te sluiten.

Melkprijs april hoger dan vorig jaar
De berekende voorschotmelkprijzen komen volgens de LTO Internationale Melkprijsvergelijking in april 2019 uit op gemiddeld 33,21 euro per 100 kilo standaardmelk. Een daling van 0,30 euro ten opzichte van de vorige maand.

Varkens inzetten tegen voedselverspilling
Het varken weer benutten tegen voedselverspilling. Dat stelt voorzitter Linda Janssen van Producenten Organisatie varkenshouderij (POV) voor. De overheid moet dan wel eerst het nuttig gebruik van etensresten mogelijk maken. Nu is dat verboden.

Boterprijs opnieuw in de min
De prijs van verse boter daalt opnieuw een aantal euro's, een tendens die al een aantal weken zichtbaar is.

Mengvoerafzet licht gedaald
Een dalende rundvee- en varkensvoerafzet, waar die van pluimveevoer licht steeg. Dat is samengevat de Nederlandse mengvoederafzet in 2018, meldt Nevedi.

FrieslandCampina: plusje op melkprijs juni
De FrieslandCampina-garantieprijs stijgt 50 cent ten opzichte van vorige maand en komt op 35,75 euro. De verwachting is dat de boerderijmelkprijzen betaald door de referentiebedrijven toenemen.

T-shirts #doesnormaal vinden gretig aftrek
'Een groot succes', noemt Sander Pereboom de T-shirts die horen bij actie #doesnormaal. De LTO Noord-voorzitter van afdeling Steenwijkerland is mede-initiatiefnemer van deze boerenactie.
Kalverhouders gaan weer betalen voor onderzoek
Kalverhouders gaan vanaf juli weer betalen voor onderzoek en innovatie op het gebied van diergezondheid en dierenwelzijn. De noodzaak voor nieuw onderzoek wordt sectorbreed gedragen, verwacht voorzitter Wim Thus van LTO-vakgroep Kalverhouderij.

Melkveehouder moet gas geven voor stikstofreductie
De melkveehouderij moet extra gas geven om de stikstofexcretie omlaag te brengen. Die boodschap klonk woensdag in Werkendam waar de sector een gezamenlijke aanpak presenteerde.

Schouten wil kalversterfte terugbrengen
Minister Carola Schouten (LNV) wil deze zomer concrete doelstellingen vaststellen om kalversterfte terug te brengen. Dat doet ze in samenspraak met de betrokken sectoren.

Veel animo voor alternatieve kippenvangmethode
De EonA Nederlandse vangmethode voor kippen staat in de belangstelling. Rondeel en Kipster laten hun kippen al via deze manier vangen. Demeter en de biologische legpluimveehouderij volgen wellicht snel.

Wisselend beeld zuivelnoteringen
De officiële Nederlandse zuivelnoteringen van ZuivelNL laten deze week een wisselend beeld zien. De boterprijs daalt licht, net zoals de notering voor volle melkpoeder. De andere noteringen zitten in de lift.

Ierse veehouders melken tegen de klippen op
Vier jaar na het einde van de melkquotering in 2015 is de Ierse melkproductie met ruim 50 procent gestegen. En het einde is nog niet in zicht. 'Ook hier zal de productie op een gegeven moment worden begrensd vanwege eisen rondom de emissie van...

ForFarmers en Reudink zetten acht ondernemers in het zonnetje
ForFarmers en reudink hebben acht veehouders uit verschillende sectoren onderscheiden met de Agroscoopbokaal 2019. Ze kregen de prijs vanwege hun uitzonderlijke resultaten en duurzame bedrijfsvoering.

Zorgen om laagpathogene vogelgriep in België
Nederlandse pluimveehouders zijn bang dat de verspreiding van het het laagpathogene H3N1-virus, dat inmiddels op 33 pluimveebedrijven in België is vastgesteld, overslaat naar Nederland. Ze maken zich grote zorgen volgens pluimveevoorman Eric Hubers...

Melkgeitenhouders in gesprek over verantwoorde ontwikkeling sector
LTO Melkgeitenhouderij wil nieuwe randvoorwaarden voor bedrijfsontwikkeling van de melkgeitenhouderij in Nederland. Dat moet mogelijke weerstand tegen de sector weg te nemen. De vakgroep is hierover in gesprek met omwonenden en organisaties op het...

Weiden kan ook met hoge veebezetting op huiskavel
Het is heel goed mogelijk om met een hoge veebezetting toch relatief veel vers gras in de koeien te krijgen. Dat blijkt uit drie jaar beweidingsonderzoek op Dairy Campus. Zowel stripgrazen als roterend standweiden lenen zich goed bij een hoge...

FrieslandCampina introduceert wereldwijd ingrediëntenbedrijf
FrieslandCampina heeft de voormalige specialistische merken op het gebied van ingrediënten samengevoegd in een nieuwe organisatie. Daarmee wil de zuivelonderneming beter inspelen op de wereldwijd groeiende voedingsmiddelenmarkt.

Kunstmest ruilen voor eigen mest
Melkveehouders willen meer dierlijke mest aanwenden en gebruik van kunstmest terugbrengen. Tot die conclusie komt voorzitter Wil Meulenbroeks van de LTO-Vakgroep Melkveehouderij na 34 regionale bijeenkomsten. Daarin stonden een aantal ideeën van de...

Rustig beeld op zuivelmarkt
De berekende voorschotmelkprijzen komen in maart 2019 uit op gemiddeld 33,52 euro per 100 kilo standaardmelk. Een daling van 0,33 euro ten opzichte van de vorige maand. De gemiddelde melkprijs in maart 2019 is gelijk aan die van maart 2018.

Weinig beweging in zuivelnoteringen
De officiële zuivelnoteringen van ZuivelNL laten deze week weinig beweging zien. Alleen de prijs van melkpoeder voor veevoer trekt aan.

Zicht op knelpunten grondgebondenheid
De vakgroep melkveehouderij van LTO Nederland wil weten welke knelpunten melkveehouders ervaren om grondgebonden te worden. Een pilot in de Achterhoek moet duidelijkheid verschaffen.

'Omvang stal zegt niets over welzijn van dieren'
De omvang van een stal heeft geen negatieve gevolgen voor het dierenwelzijn en het milieu. Dat stelt LTO Nederland in een reactie op een bericht dat Wakker Dier dinsdag naar buiten bracht. Het bericht gaat over de ontwikkeling van megastallen in...

Nieuwe boerenambassadeurs voor Team Agro NL
Team Agro NL, een collectief van Nederlandse boeren en tuinders, heeft er acht nieuwe boerenambassadeurs bij. Team Agro NL heeft nu in totaal 21 boerenambassadeurs in acht provincies.

Groot deel van zeugen heeft geen optimale conditie
Te mager of te vet. Volgens Nedap Livestock Management blijkt uit onderzoek dat 33 tot 50 procent van de zeugen niet in optimale conditie verkeert. Dit is nadelig voor het welzijn, de levensduur én reproductieresultaten van de zeug, maar ook voor de...

Blij met positieve aandacht voor boerenkaas
Meer kaas zullen ze niet verkopen nadat hun boerenkaas vorige maand als de lekkerste van Nederland werd beoordeeld. 'Er was al meer vraag naar onze kaas dan we konden maken', zegt Claudia de Wit van kaasmakerij De Witte Welle in Montfoort.

Schouten dubt over rapport grondgebondenheid
'Het bevat bouwstenen waar ik veel in herken.' Dat zegt landbouwminister Carola Schouten over het rapport van de Commissie Grondgebondenheid van LTO en NZO. Daarin wordt een definitie gegeven van grondgebondenheid.

Mestfabriek Greenferm in september operationeel
Als er geen gekke dingen gebeuren, is de nieuwe fabriek van Greenferm eind september klaar voor de verwerking van 350.000 ton drijfmest. De bouw van de mestverwerkingsfabriek in Apeldoorn verloopt volgens de initiatiefnemers als gepland.

Eind 2019 uitsluitsel over derogatie
Voor dit jaar hebben 17.904 melkveebedrijven een derogatie voor ruimere mestnormen aangevraagd. Ondertussen is landbouwminister Carola Schouten bezig om de verleende derogatie met twee jaar te verlengen. Melkveehouders horen waarschijnlijk pas in...
Onrust bij pachters over eigendom fosfaatrechten
De uitspraak van de pachtkamer van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden over het eigendomsrecht van fosfaatrechten zorgt voor veel reuring bij pachters. Zij moeten bij het beëindigen van de pacht wellicht toch hun fosfaatrechten delen met de verpachter.

Pachtersbond noemt arrest fosfaatrechten 'merkwaardig'
De Pachtkamer van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft op 26 maart een 'onnavolgbare uitspraak' over de fosfaatrechten gedaan. Dat stelt de organisatie voor pachters, eigenaren, grondgebruikers en erfpachters BLHB.

Melkprijzen februari redelijk stabiel
De berekende voorschotmelkprijzen komen in februari 2019 uit op gemiddeld 33,82 euro per 100 kilo standaardmelk. Een daling van 0,02 euro ten opzichte van de vorige maand. Ten opzichte van februari 2018 ligt de gemiddelde melkprijs 1,01 euro ofwel...

Acties in 'Roadmap' moeten gevolgen vogelgriep beperken
Via 28 actiepunten moet het risico op uitbraken van hoogpathogene vogelgriep worden verkleind. De punten staan in een roadmap die is opgesteld door het ministerie, de pluimveesector en de Dierenbescherming.

FrieslandCampina betaalt in april halve cent minder
De garantieprijs van FrieslandCampina voor april daalt 50 cent ten opzichte van de garantieprijs van maart en komt uit om 36 euro per 100 kilo. Dat is inclusief een neerwaartse correctie van 23 cent.

Programmamanager SMK ontwikkelt keurmerk PlanetProof
De ideale balans tussen natuur, diergezondheid en dierenwelzijn en een beperkte uitstoot van CO2. Dat is het idee achter zuivel met het PlanetProof-keurmerk. Zover is het nog niet. Het combineren van de verschillende criteria is een uitdaging, maar...

Nog altijd pluimveebedrijven op slot vanwege fipronil
Ruim anderhalf jaar na het begin van de fipronil-crisis zijn nog steeds zes pluimveebedrijven helemaal en zeventien gedeeltelijk gesloten.
Meer boerennatuur op melkveebedrijven FrieslandCampina
FrieslandCampina en Natuurmonumenten willen meer natuur op de melkveebedrijven die leveren aan 's lands grootste zuivelcoöperatie. Het gaat vooralsnog om een bewustwordingscampagne. Voor een extra verdienmodel is het nog te vroeg.
Geen bijzondere IBR-maatregelen in Nederland nodig
Een IBR-uitbraak op drie rundveebedrijven net over de Duitse grens betekent niet dat er in Nederland bijzondere maatregelen moeten worden genomen. Ook in Nederland zelf vinden IBR-uitbraken plaats, aldus de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Maarsingh: eendenhouderij vormt stabiele markt
Vijftig eendenhouders telt Nederland. Ze vormen samen een kleine sector die regelmatig flink wordt bekritiseerd. Onterecht volgens Jaap Maarsingh. 'De Nederlandse pekingeend wordt op dezelfde wijze gehouden als een Beter Leven-kip, maar krijgt de...

Iedere kip krijgt persoonlijk voedingsprogramma
Hoe kun je een kip of kuiken zo individueel mogelijk voeren? Die uitdaging gaat Laura Star, kersverse lector Precisievoeding en Duurzame pluimveehouderij bij Aeres Hogeschool Dronten, de komende jaren aan.

Dier krijgt meer zorg en aandacht dan 25 jaar geleden
Dieren krijgen meer aandacht en zorg dan vijfentwintig jaar geleden en ze worden ook beter beschermd door wetten en regels. Nederland steekt daarbij gunstig af tegen andere landen. Dat vindt het Nederlandse publiek, volgens een onderzoek dat de Raad...

LTO houdt vast aan actieplan stalbranden
De grote stalbrand vorige week in het Brabantse Biezenmortel heeft de discussie over stalbranden weer doen oplaaien. LTO Nederland betreurt het voorval maar houdt vast aan de ingezette lijn in het Actieplan Stalbranden. Kortsluiting

Politiek verwerpt dierenextremisme
Er moet een einde komen aan het bedreigen van boeren en hun families en het illegaal betreden van hun erf. Dat vindt ook de politiek in Den Haag. De Tweede Kamer nam deze week namelijk een motie met woorden van gelijke strekking aan.

Opzet iStep voor vleeskuikens
Er komt een iStep-module voor vleeskuikens. LTO/NOP Kring vleeskuikenhouders heeft daartoe het initiatief genomen en gaat dat vorm geven. Dat gebeurt samen met NVP en vereniging iStep.

Schouten wil gesprekstafels over dierenwelzijn
Landbouwminister Carola Schouten vindt dat het debat over dierenwelzijn steeds verder polariseert. En dat is niet zinvol, stelde ze donderdag tijdens het debat over dieren in de veehouderij. Ze gaat daarom gesprekstafels organiseren.
Vervoer hoogdrachtige koeien wordt verleden tijd
Landbouwminister Carola Schouten komt later dit jaar met een wetsvoorstel om het vervoer van drachtige koeien in het derde deel van de dracht naar het slachthuis te verbieden. Dit om de slacht van hoogdrachtige koeien te voorkomen.

Boer moet biggensterfte vergelijken met collega's
Landbouwminister Carola Schouten werkt aan een benchmark om de biggensterfte in de varkenshouderij terug te dringen. Daarin kunnen veehouders zien hoe ze qua sterfte van jonge dieren scoren ten opzichte van hun collega's.
FrieslandCampina opent distributiecentrum in Meppel
FrieslandCampina heeft een nieuw distributiecentrum in Meppel. De zuivelorganisatie zal het distributiecentrum gebruiken voor de opslag en overslag van zuivelproducten van zijn productielocaties in Beilen en Meppel.

LTO/NOP vindt wetgeving koloniestal niet nodig
Wetgeving om de koloniestal in Nederland te verbieden is niet nodig', stelt voorzitter Eric Hubers van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP. 'De markt stuurt en pluimveehouders moeten zelf kunnen bepalen wanneer ze omschakelen.'

Veehouders maken werk van brandveiligere stallen
Varkens- en pluimveehouders nemen extra maatregelen om hun stallen brandveiliger te maken. LTO Nederland start een voorlichtingscampagne om hen daarbij te ondersteunen.
Melkveehouderij moet aan de bak met ammoniakemissie
De melkveehouderij moet flink aan de bak om de ammoniakemissie te reduceren. Anders dreigt de onwikkelruimte in het kader van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) definitief op te drogen. Ervaringen uit de proeftuinen Veenweiden en Natura 2000...

'Doe aangifte van dierextremisme'
LTO Nederland, politie en politiek roepen boeren die te maken hebben met dierextremisme, op aangifte te doen. Boeren die te maken hebben met bedreigingen, intimidatie en inbraken doen vaak geen aangifte uit angst niet serieus genomen te worden.

Vleeskuikenmarkt zoekt evenwicht
De vleeskuikenmarkt is op zoek naar evenwicht. Sinds oktober zijn de prijzen gedaald. Dat is mede het gevolg van een sterk toenemende import van pluimveevlees uit Oekraïne.

'Te veel framing van veehouderij'
'We moeten als sector het nieuwe jaar gebruiken om de veehouderij op een geloofwaardige en realistische manier voor het voetlicht te brengen.' Dat zegt pluimveevoorman Eric Hubers van LTO/NOP. 'De veehouderij is tegenwoordig veel te vaak onderwerp...

Zuivelprijzen deze week stabiel
De eerste zuivelnoteringen van ZuivelNL van dit jaar laten een stabiel beeld zien.

Deze ondernemers leiden de nieuwe boerenrevolutie
Meer dan ooit heeft de land- en tuinbouw de invloed van nieuw bloed nodig om innovatief te blijven en om het hoofd te bieden aan de tijdgeest. Maar wie zijn ze, die jonge boeren en boerinnen, die jonge tuinders en tuindersvrouwen? Een portret van de...
FrieslandCampina rondt tweede overname in Verenigde Staten af
FrieslandCampina neemt nog een kaasimporteur in de Verenigde Staten over. Het gaat om Best Cheese Corporation USA, importeur en verkoper van speciale kazen in de Verenigde Staten. Het is de tweede overname deze maand.

Steeds meer boeren doen aan weidegang
Het aantal melkveebedrijven dat aan weidegang doet, steeg afgelopen weideseizoen opnieuw. Uit gegevens van de zuivelondernemingen blijkt dat inmiddels 82 procent van de melkveehouders de koeien laat grazen.

Eerste PlanetProof-melk ligt in het schap
De eerste melkpakken met het 'On the way to PlanetProof'-keurmerk staan in het koelschap van de winkels. Daarmee kunnen consumenten duurzamere melk kiezen die voldoet aan extra eisen op het gebied van dierenwelzijn, natuur en klimaat.

'PlanetProof is zoeken naar balans'
'Het gaat vooral om de balans tussen verschillende duurzaamheidsaspecten.' Dat zegt projectleider Herman Docters van Leeuwen van Stichting Milieukeur (SMK) over de criteria waaraan melkveehouders moeten voldoen om melk te leveren met het keurmerk On...

Rivierenland wil Co Verdaas als dijkgraaf
Het algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland beveelt Co Verdaas aan als nieuwe dijkgraaf. Hij volgt hiermee Roelof Bleker op.

Brand bij Avebe weer onder controle
In een opslagloods bij Avebe in het Groningse Foxhol heeft vrijdagavond een uitslaande brand gewoed. Rond middernacht had de brandweer het vuur onder controle. Er zijn geen gewonden gevallen.

FrieslandCampina en DMK Group maken samen mozzarella
Zuivelconcern Friesland Campina en DMK Group (DMK) gaan volgend jaar samen mozzarella maken en vermarkten. FrieslandCampina levert zijn ledenmelk, kennis en recepten en gaat de mozzarellakaas zelf vermarkten. DMK zorgt voor productiefaciliteiten en...

Essent gaat boeren helpen met asbestsanering
Energiebedrijf Essent wil zonnepanelen plaatsen op boerderijen die verplicht hun asbestdaken moeten vervangen. Het energieconcern wil de panelen aanbrengen zonder dat de boer een investering hoeft te doen.

Criteria SMK-melk zijn bekend
Stichting Milieukeur (SMK) heeft de criteria voor duurzamer geproduceerde melk bekendgemaakt. Voor de groente- en fruitsector waren er al eerder criteria vastgesteld.

Kans op vogelgriep is 'medium'
Het risico voor de Nederlandse pluimveehouderij om besmet te raken met hoog pathogene vogelgriep wordt momenteel ingeschaald als 'medium'. Dat blijkt uit de tweede risicoanalyse van Wageningen Bioveterinary Research.

Minder dierlijke mest de grens over
De export van dierlijke mest ligt in de eerste drie kwartalen van dit jaar lager dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Minder dierlijke mest de grens over
De export van dierlijke mest ligt in de eerste drie kwartalen van dit jaar lager dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Vergunningverlening PAS kan toch doorgaan
De uitgifte van de Natuurbeschermingswetvergunningen in het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) kan toch doorgaan. LTO Nederland is positief gestemd over deze mogelijkheid.
LTO: meststoffenverordening stap in goede richting
LTO Nederland is positief over het gesloten informele akkoord over een nieuwe meststoffenverordening. Dat maakt een interne Europese markt voor meststoffen mogelijk.

LTO steunt harde aanpak mestfraude
LTO Nederland steunt de harde aanpak van mestfraude, verzekert portefeuillehouder Bodem- en Waterkwaliteit Claude van Dongen.

Dak FrieslandCampina nog niet gerepareerd
FrieslandCampina heeft een roerig jaar achter de rug. Het concern introduceerde een nieuwe toekomstvisie, een andere organisatiestructuur en er volgde een interne reorganisatie. Ook kwam er een plan om de melklevering door de leden aan banden te...

Inval bij adviesbureau vanwege mestfraude
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voerde maandag op tien locaties doorzoekingen uit in een onderzoek naar mestfraude. Een adviesbureau zou daarbij de spin in het web zijn, meldt de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD).

Vijf vragen over nieuwe strategie FrieslandCampina
FrieslandCampina introduceerde maandag een nieuwe strategie. Die komt er kort gezegd op neer dat het concern voorop wil lopen met gezonde voeding, wil leiden in duurzaamheid, de consument 24 uur per dag zijn diensten wil aanbieden en meer wil halen...

Oplossing voor doden eendagshaantjes nabij
Verschillende partijen werken aan technieken waarmee in het broedei al kan worden bepaald of er een hennetje of een haantje uitkomt. Het samenwerkingsverband Seleggt is daarmee het verst gevorderd en presenteerde deze week de eerste eieren van...

Vergunningverlening PAS ligt stil
De recente uitspraak van het Hof van Justitie over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) betekent dat de vergunningverlening aan boeren rondom Natura 2000-gebieden waarschijnlijk een tijd stil ligt.

Fipronilrechtszaak dient volgend jaar april
De fipronilrechtszaak van LTO/NOP, NVP en een aantal pluimveehouders tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dient volgend jaar op 15 april 2019 in Den Haag.

Rapport linkt geitenhouderij aan longproblemen
Omwonenden van pluimveehouderijen hebben geen verhoogde kans op longontsteking. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. De eerder gevonden relatie tussen geitenhouderijen en longproblemen is echter wel bevestigd.

Bouw mestfabriek Greenferm eind dit jaar van start
De bouw van mestverwerkingsfabriek Greenferm in Apeldoorn gaat definitief door. De bouw gaat rond de jaarwisseling van start.

Eiwitrijk herfstgras kan goed worden benut
Herfstgras is eiwitrijk. Volgens Wim Honkoop van PPP-Agro Advies is het een gemiste kans als boeren dit gras onvoldoende benutten, zeker wanneer ze in de toekomst meer eiwit van eigen land moeten halen.

Eieren van 'hen zonder broertjes' volgend jaar in supermarkt
Duitse supermarkten zullen volgend jaar de eerste eieren verkopen van hennen die geen broertjes hebben. Dat zei Martin Haarman van Seleggt tijdens de Pluimveerelatiedag. Die werd 11 oktober in Veenendaal gehouden.

Melkprijs 2018 komt uit op gemiddeld niveau
De berekende voorschotmelkprijzen komen in augustus 2018 uit op gemiddeld 34,37 euro per 100 kilo standaardmelk bij een levering van 1.000.000 kilo per jaar. Dat is een stijging van 0,47 euro ten opzichte van vorige maand. Vergeleken met augustus...

Vleespluimveehouder moet alert blijven
Nederlandse vleespluimveehouders hebben de afgelopen jaren goed geboerd. Ook toont de sector veel vernieuwingskracht. Toch zullen ze de komen jaren alert moeten blijven om te blijven voldoen aan de veranderende eisen van markt en maatschappij.

Animal Rights wil af van eendenhouderij
Animal Rights wil dat de eendenhouderij in Nederland, maar ook elders ter wereld, wordt verboden. De organisatie overhandigde dinsdag tijdens Werelddag voor Boerderijdieren een petitie aan de leden van de Tweede Kamer.

Vleeskuikenmarkt in evenwicht
Het saldo in de vleeskuikenhouderij was in augustus 2018 1.400 euro hoger dan dezelfde maand vorig jaar, vooral dankzij hogere opbrengsten. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van Agrimatie van Wageningen University & Research. De kosten van voer...
Zuivelprijzen laten neergaande lijn zien
Zowel de boter- als de melkpoedernoteringen van ZuivelNL laten deze week een neergaande lijn zien.

FrieslandCampina legt klimaatlat voor leden steeds hoger
Zuivelconcern Friesland Campina wil meer informatie hebben over de broeikasgasuitstoot van de aangesloten melkveebedrijven. 'Klanten en afnemers vragen daar om, we kunnen die vraag niet negeren ', stelt coöperatievoorzitter Frans Keurentjes.

Extra controle op gebruik Amitraz in pluimveehouderij
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat extra controles uitvoeren op de aanwezigheid en gebruik van het verboden middel Amitraz in de pluimveehouderij.

'Een goede grasmat is de basis van je bedrijf'
Gerard Meuffels van M-Arc Agro, Research en Consultancy was deze week een van de graslanddeskundigen die namens Vruchtbare Kringloop Gelderland een workshop gaf over grasmatherstel aan melkveehouders in het rivierengebied.

Dierziekten opnieuw onder de loep
Overheid en bedrijfsleven moeten opnieuw kijken naar de manier waarop in ons land dierziekten worden bestreden. Dat zegt de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) in een deze week gepresenteerde zienswijze.

Pluimveehouder wil geen korting rechten
'Een miskenning van de pluimveehouderij.' Dat zegt voorzitter Eric Hubers van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP over een voorstel van het ministerie van LNV om de mogelijkheid om generiek te korten op pluimveerechten in de wet op te nemen.

Pluimveeslachterijen leven regels steeds beter na
Grote pluimveeslachthuizen leven de regels voor dierenwelzijn steeds beter na. Dat blijkt uit de naleefmonitor pluimveeslachthuizen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Zuivelprijzen allemaal in de min
De zuivelnoteringen van ZuivelNL laten deze week een negatieve ontwikkeling zien. Alle prijzen staan in de min.

Mening melkveehouder gevraagd over Kringloopwijzer
Het projectteam achter de Kringloopwijzer wil graag meer inzicht in het huidige gebruik van de KringloopWijzer. Ze vragen daarom aan melkveehouders en bedrijfsadviseurs om online een vragenlijst in te vullen.

'Kalkoensector kan heel goed zelfvoorzienend worden'
Nederland heeft nog zo'n dertig kalkoenhouders. Die produceren net zoveel kalkoenvlees als er in ons land wordt gegeten. Volgens pluimveehouder Marco Schrotenboer zou het mooi zijn als de sector in Nederland zelfvoorzienend wordt. Beter Leven kan...

Meer preventie en minder ruimingen bij dierziekten
Overheid en bedrijfsleven moeten opnieuw kijken naar de manier waarop in ons land dierziekten worden bestreden. Dat zegt de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) in een vandaag gepresenteerde zienswijze.

'Maatregelen vogelgriep beperkt'
‘Verontrustend en bedreigend.’ Dat zijn de woorden die pluimveevoorzitter Eric Hubers van LTO/NOP gebruikt naar aanleiding van de vondst van twee vogels met het hoogpathogene vogelgriepvirus.

Niet ieder lid kan leveren aan nieuwe melkstroom FrieslandCampina
Niet ieder lid-melkveehouder kan direct meedoen aan de nieuwe Top Zuivel-lijn van FrieslandCampina. Voorlopig wordt gezocht naar melkveebedrijven die voldoen aan de hoogste criteria van duurzaamheid. Ze moeten bovendien gevestigd zijn in de...
FrieslandCampina wil internationale erkenning voor Top-Zuivel
FrieslandCampina wil voor haar duurzame Top-Zuivellijn het internationale keurmerk 'On the way to PlanetProof' ontvangen. Die wens heeft de coöperatie kenbaar gemaakt bij Stichting Milieukeur (SMK).

Lichte daling boterprijs
De nieuwste zuivelnoteringen van ZuivelNL laten een wisselend beeld zien. De prijs voor verse boter daalt licht, de noteringen voor melkpoeders blijven gelijk.

McDonald's Nederland verkoopt Valess 'kipburger'
Na McDonald's Oostenrijk (2015), België (2017) en Kroatië (2018) gaat ook McDonald's Nederland vegetarische 'kipburgers' met Valess verkopen. Die vleesvervanger wordt door FrieslandCampina geleverd.
LTO eist helderheid over fosfaat
Veel rundveehouders verkeren nog steeds in onzekerheid over hun situatie omtrent de fosfaatrechten. Daarom eist LTO Nederland snel duidelijkheid van landbouwminister Carola Schouten over ingediende bezwaarschriften en andere onduidelijkheden in het...

LTO vindt I&R-boetes buitenproportioneel
Er kan geen sprake zijn van een lik-op-stukbeleid bij onvolkomenheden in het I&R-systeem. Dat stelt LTO Nederland in een schriftelijke reactie op enkele voorgestelde wijzigingen in het I&R-systeem door het ministerie van Landbouw, Natuur en...

Alleen een neveltje spuitmiddel waar nodig
Een slimme veldspuit die ridderzuring kapot spuit, maar gras en klaver intact laat. Agrifac Machinery ontwikkelde een machine die het spuitmiddel per plant toedient. Deze was dinsdag op een demodag in Makkinga te zien.

LTO wil duidelijkheid over afroming en lease fosfaatrechten
Rundveehouders moeten snel duidelijkheid krijgen over de afroming van fosfaatrechten bij lease. Dat zegt Wil Meulenbroeks, voorzitter van LTO Melkveehouderij. Hij roept LNV-minister Carola Schouten op om helderheid te geven over de toekomst van de...

Melkprijzen in juli opnieuw hoger
De berekende voorschotmelkprijzen komen in juli 2018 uit op gemiddeld 33,96 euro per 100 kg standaardmelk bij een levering van 1.000.000 kg per jaar. Een stijging van 1,25 euro ten opzichte van de vorige maand. Ten opzichte van juli 2017 ligt de...

'Met droogte kom je verder dan met nat weer'
Melkveehouder Roelof de Jong uit Sibrandabuorren teelt 9 hectare mais op klei op veen. Hoewel het ook in Friesland weinig heeft geregend, is hij tevreden over de groei en de kolfzetting van de mais.

Zuivelnoteringen laten stabiel beeld zien
De nieuwste zuivelnoteringen van ZuivelNL zien er stabiel uit. Een aantal poeders laat een lichte plus zien.

ILT- uitbraken nog geen verleden tijd
De pluimveesector heeft nog steeds te maken met ILT-uitbraken. Sinds 1 juli zijn er negen nieuwe uitbraken vastgesteld. Dat meldt de gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in een update.
Melkgeit heeft andere mais nodig dan koe
Als het om ruwvoer gaat, redeneren geitenhouders nog te veel vanuit de koe. Maar melkgeiten hebben een ander verteringssysteem en dus ander ruwvoer nodig.

Pluimveehouder heeft meeste vertrouwen in bedrijf
Het vertrouwen dat pluimveehouders in hun bedrijf hebben, steeg in het tweede kwartaal van 2018 sterk. Door deze stijging is het vertrouwen van pluimveehouders het hoogst van alle sectoren in de land- en tuinbouw en twee keer zo hoog als het...

Halvering voetzoollaesies vleeskuikens sinds 2011
Nieuwe marktconcepten en het Vleeskuikenbesluit hebben een gunstige invloed op het overall voorkomen van ongerief bij vleeskuikens. Vooral de vermindering van het aantal voetzoolaandoeningen is aanzienlijk.

Internetconsultatie over sneller aanmelden kalf
Mogelijk moeten rundveehouders kalveren straks binnen drie dagen na de geboorte aanmelden in het I&R-systeem. Op dit moment loopt er een internetconsulatie over dit onderwerp, waaraan iedereen kan meedoen.

Zuivelnoteringen laten positief beeld zien
De zuivelnoteringen zitten deze week in de plus. Alleen de notering voor verse boter, in 25 kilo kartons, blijft ongewijzigd op 555 euro per 100 kilo.

FrieslandCampina neemt kaasactiviteiten over
FrieslandCampina neemt activiteiten over van Best Cheese Holland, waaronder de merken Parrano en Tjiezi. Met deze stap wil FrieslandCampina Consumer Dairy beter inspelen op de consumentenbehoefte om meer te koken met kaas en de toenemende vraag naar...

Boeren doneren eieren aan voedselbank tijdens Wereldeidag
De mmmEggies en stichting Blij met een Ei willen pluimveehouders vragen om op Wereldeidag eieren te schenken aan de voedselbank. Het gaat de organisaties daarbij niet om de aantallen eieren maar om de maatschappelijke bijdrage die ze samen kunnen...

Gunstige omstandigheden herinzaai gras
Nu er na lange periode van droogte weer regen is gevallen, herstellen gaan veel melkveehouders aan de slag om de grasmat te herstellen.

Groningse boeren komen met alternatief voor quotumplan RFC
De actiegroep 'Het Vrije Coöperatieve Woord' komt met een nieuw voorstel om het 'quotumplan' van FrieslandCampina (RFC) te verbeteren. De groep vindt de voorstellen van de zuivelonderneming om de melkaanvoer te reguleren namelijk onevenwichtig en...

Courage krijgt 200.000 euro voor innovatieve projecten
Stichting Courage krijgt dit jaar 200.000 euro subsidie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Zuivelnoteringen opnieuw in de lift
De nieuwste zuivelnotering van ZuivelNL laat een positief beeld zien. Vrijwel alle prijzen trekken aan.

Nog geen paniek bij bioboeren
De huidige ruwvoersituatie op biologische melkveebedrijven is vergelijkbaar met die van gangbare bedrijven. Maar de mogelijkheden om biologisch ruwvoer aan te kopen zijn beperkter. Bionext en Biohuis maken een inventarisatie.

Energiecentrale BMC Moerdijk verwerkt weer pluimveemest
Sinds dinsdag 7 augustus verwerkt BMC Moerdijk weer pluimveemest. De grote revisie heeft 6,5 weken langer geduurd dan vooraf gepland vanwege extra werkzaamheden aan de stoomturbine. De installatie kan nu weer tot tenminste 2029 verder.

Boterprijs trekt weer aan
De prijs van verse boter trekt weer aan en en plust deze week 20 euro naar 545 euro. Dat blijkt uit de nieuwste zuivelnotering van ZuivelNL.

Nog steeds pluimveebedrijven geblokkeerd
Een jaar na het begin van de fipronilcrisis zijn nog negen pluimveebedrijven volledig geblokkeerd en 79 gedeeltelijk.

Melkprijzen in juni sinds lange tijd weer omhoog
De berekende voorschotmelkprijzen komen in juni 2018 uit op gemiddeld 32,71 euro per 100 kilo standaardmelk bij een levering van 1.000.000 kilo per jaar. Dat is een stijging van 0,60 euro ten opzichte van de vorige maand. Ten opzichte van juni ...

Seizoenseffect bepaalt melkprijzen mei
De berekende voorschotmelkprijzen komen in mei 2018 uit op gemiddeld 32,10 euro per 100 kg standaardmelk met 4,2 procent vet, 3,4 procent eiwit, 500.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml. Dat is een daling van ...

Kunstmest in veenweide in de zomer overbodig
In de zomer neemt veenweidegras door de hogere bodemtemperatuur dubbel zoveel stikstof op uit de bodem als in de maanden ervoor. In combinatie met een drijfmestgift is dat meer dan voldoende voor een maai- of weidesnede. Kunstmest strooien is dus...

'We richten ons niet op de plant, maar op de bodem'
Alphons de Roy is een van de deelnemers aan het project C-Cycle. Door een andere manier van grondbewerken en bemesten kan hij 16 ton droge stof van een hectare grasland halen.

Loonwerker betalen per vet, eiwit en lactose
Rond het Brabantse Alphen werken vier melkveehouders samen met hun loonwerker Karel Kennes aan een betere ruwvoerproductie. Ze oogsten ieder jaar vier snedes gras. De boeren betalen de loonwerker per geleverde kilo vet, eiwit en lactose in de...

Prijsdaling verse boter zet door
Voor de derde week op rij gaat de prijs van verse boter onderuit. Volgens de nieuwste cijfers van ZuivelNL gaat er deze week 217 euro af en komt de prijs uit op 569 euro per 100 kilo.

Derde Koeien & Kansen heeft genoeg eiwit eigen land
Een derde van de Koeien & Kansen ondernemers haalt nu al 65 procent eiwit van eigen land. Dat blijkt uit de laatste nieuwsbrief van Koeien & Kansen.

Van Landbouwdagen naar nationale vakevents
De huidige Landbouwdagen Intensieve Veehouderij (LIV) worden per direct omgevormd tot nationale vakevents, gericht op één deelsector. In Hardenberg komt op 19 en 20 maart 2019 een nationaal event voor de pluimveesector en in Venray komt op 16 en 17...

Buurt komt op voor konijnenhouder Kool
Konijnenhouder Arie Kool uit Leerbroek verwachtte vorig weekend een demonstratie van de actiegroep Konijn in Nood. Die liet het afweten. Buren en collega's hielden wel een tegenactie.

Nederlandse melkveehouder zet weinig vreemde arbeid in
De Nederlandse melkveehouder geeft gemiddelde 0,65 euro per 100 kilogram melk uit aan betaalde arbeidskosten. Dat is laag in vergelijking met andere belangrijke zuivellanden.

Vleeskuikenhouderij staat er goed voor
Het gaat goed met de vleeskuikenhouderij. Ook de vooruitzichten zijn gunstig, blijkt uit de pluimvee-update van de Rabobank.

Tuinbouw helpt pluimveehouder bloedluis bestrijden
Een in de tuinbouw gebruikte techniek om bloedluis te bestrijden, biedt mogelijk ook voor pluimveehouders soelaas.

Minder koeien, maar meer vleeskalveren en geiten
Nederland telde op 1 april bijna 4 miljoen runderen, ruim 4 procent minder dan een jaar eerder. Het aantal geiten nam 12 procent toe en het aantal schapen bleef nagenoeg gelijk. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van de CBS Landbouwtelling 2018.

Hogere garantieprijzen voor boeren FrieslandCampina
FrieslandCampina verhoogt de garantieprijzen in juli voor zowel de gangbare als de biologische melk.

Tweede Kipsterstal komt in Randstad
Supermarkt Lidl gaat haar aanbod van het duurzame Kipster-ei verdubbelen. Daarvoor wordt een tweede Kipster-pluimveestal gebouwd, op een nog niet bekende locatie in de Randstad.

Dubbeldoelbedrijf kan veel beter renderen
Melkveehouders met dubbeldoelkoeien zouden door de verkoop van vlees een beter rendement uit hun bedrijf kunnen halen. Het valt in de praktijk echter nog niet mee om voor dat vlees een goede afzet te regelen.

Melkveehouder heeft goede melkprijs hard nodig
Een goede melkprijs blijft broodnodig, vindt voorzitter Wil Meulenbroeks van de LTO-vakgroep Melkveehouderij. 'De Nederlandse zuivel presteert goed, maar onze boeren hebben die extra inkomsten ook hard nodig om de extra inspanningen waarvoor ze...

FrieslandCampina handhaaft 10 cent korting
FrieslandCampina handhaaft de 10 cent korting voor te veel geproduceerde melk. Wel komt het zuivelconcern met een nieuwe referentieperiode en beperkt het de inhoudingsperiode op meerproductie tot vijf jaar.
Wisselende reacties op visie grondgebondenheid
De nieuwe definitie voor grondgebondenheid zorgt voor veel reacties, maar ook voor vragen en zorgen bij melkveehouders.

Incidenten bij slachterijen raken gehele bedrijfstak
Elk incident rond het dierenwelzijn in Nederlandse slachterijen is er één te veel en en raakt de bedrijfstak als geheel. Dat stelt de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV).

Kamercommissie ontvangt motie voor bovengronds uitrijden
De Vereniging tot Behoud van Boer&Milieu (VBBM) wil bovengronds mest blijven uitrijden. Dinsdag bood de vereniging de vaste Kamercommissie van landbouw een manifest aan.
Skal wijst Foodwatch terecht over middelengebruik
Skal ontkent dat er sprake is van grootschalig illegaal gebruik van bestrijdingsmiddelen door biologische pluimveebedrijven. Daarmee reageert de toezichthouder op een bericht van Foodwatch dat bij ruim zestig biologische bedrijven meer dan vijftien...

Meer melkveehouders RFC kiezen voor weidegang
Zuivelconcern Royal FrieslandCampina (RFC) ziet voor het vierde jaar op rij meer melkveebedrijven met koeien in de wei. Dit jaar kiezen 303 leden-melkveebedrijven van FrieslandCampina ervoor om over te stappen op weidegang. Dat blijkt uit de...

'We willen het boek fipronil graag afsluiten'
'Het heeft lang geduurd, maar we zijn blij dat het nu zo ver is'. Dat zegt Hugo Bens, lid van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP over het besluit van landbouwminister Carola Schouten om het homogeniseren van fipronilmest met schone mest toe te...

Pluimveehouders vragen steun aan Tweede Kamerleden
Acht pluimveehouders hebben donderdag een petitie aangeboden aan leden van de Tweede kamer. Ze vragen financiële steun voor door fipronil getroffen pluimveehouders.

Verdere daling antibioticagebruik veehouderij
Het antibioticumgebruik bij landbouwhuisdieren nam ook in 2017 verder af. Dat blijkt uit het jaaroverzicht antibioticagebruik in de veehouderij in 2017 van de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa). Vooral kalkoenenhouders maakten een slag.

Boterprijs in de min
Voor het eerst sinds weken gaat de prijs voor verse boter onderuit volgens de laatste noteringen van ZuivelNL.

Bestuursleden FrieslandCampina herbenoemd
Frans Keurentjes, Angelique Huijben-Pijnenburg en Sandra Addink-Berendsen zijn herbenoemd als bestuursleden van zuivelcoöperatie FrieslandCampina. De ledenraad van de zuivelcoöperatie heeft dit in haar vergadering van 12 juni 2018 besloten.

LTO bewust van problemen door fosfaatrechten
'LTO Melkveehouderij is zich bewust van de problemen vanwege de fosfaatrechten bij een groep melkveehouders', verzekert voorzitter Wil Meulenbroeks. Hij meldt dat in een reactie op een open brief van Innovatief uit de Knel.

Pluimveehouder blij met homogenisatie fipronilmest
'Het heeft veel te lang geduurd, maar we zijn blij dat het nu toch zo ver is'. Dat zegt Hugo Bens, lid van de vakgroep pluimveehouderij van LTO/NOP over het besluit van landbouwminister Schouten om het homogeniseren van fipronilmest met schone mest...
Kamervragen over sleepvoetverbod
Kamerleden Helma Lodders (VVD) en Jaco Geurts (CDA) hebben schriftelijke vragen gesteld aan landbouwminister Carola Schouten over het verbod van de sleepvoetbemester per 1 januari 2019.

Revisie BMC Moerdijk duurt langer
De revisie van energiecentrale BMC Moerdijk duurt langer dan gepland. Dit heeft consequenties voor de verwerkingscapaciteit van pluimveemest.

Invoering sleepvoetverbod per 1 januari volgens LTO onmogelijk
Het verbod op de sleepvoet gaat op 1 januari 2019 in. Onmogelijk volgens LTO Nederland. Alternatieven zijn niet praktijkrijp, onduidelijk, nog ongeborgd en duur.

Kamerleden steunen verlenging bovengronds uitrijden
Kamerleden Frank Futselaar (SP) en Tjeerd de Groot (D66) dienen nog voor het zomerreces een motie in voor een verlenging van de Vrijstelling voor het bovengronds aanwenden van mest.

Boterprijs stabiel na weken van stijging
Voor het eerst sinds weken gaat de prijs voor verse boter niet verder omhoog. De poederprijzen zitten wel in de plus.

Voederwaardebedrijven scoren bijna maximaal
Mengvoederbedrijven die meedoen aan Voederwaarde.nl scoren bijna maximaal op onafhankelijk geteste monsters. Dat blijkt uit onderzoek van Schothorst Feed Research (SFR).

Schouten wijst uitstel snavelbehandeling af
Het is vanaf 1 september niet langer mogelijk om snavels bij pluimvee te behandelen. Landbouwminister Carola Schouten wijst het verzoek vanuit de sector voor vijf jaar uitstel af.

Extra ledenbijeenkomsten over beleid FrieslandCampina
FrieslandCampina houdt binnenkort extra ledenbijeenkomsten om nogmaals met de leden in gesprek te gaan over de plannen van de coöperatie om de melkaanvoer beter te reguleren.
Einde melkprijsdaling lijkt in zicht
De berekende voorschotmelkprijzen komen in april 2018 uit op gemiddeld 32,51 euro per 100 kilo standaardmelk. Dat betekent een daling van 1,07 euro ten opzichte van maart. Maar het eind van de dalende melkprijs lijkt in zicht.
Kwart melkveehouders wil meer fosfaatrechten
Ruim een kwart van de melkveehouders is het niet eens met het aantal fosfaatrechten dat ze krijgt. En meer dan 10 procent heeft zich gemeld als knelgeval. Dat blijkt uit een brief van landbouwminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer.

Rechtszaak over fipronilschade pas volgend jaar
De rechtszaak die LTO Nederland vanwege de fipronilschade heeft aangespannen tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wordt pas begin 2019 behandeld. Dat heeft de rechtbank in Den Haag besloten.

VVD: baseer geurbeleid op deugdelijk onderzoek
Tweede Kamerleden Helma Lodders en Erik Ziengs willen dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat pas op de plaats maakt met het nieuwe geurbeleid voor veehouderijen. Het rapport dat aan dit beleid ten gronde ligt,...

Meer mengvoer afgezet in 2017
De mengvoerafzet in de rundvee-, varkens- en pluimveehouderij steeg vorig jaar 2,1 procent naar bijna 12,6 miljoen ton. Dat blijkt uit Nevedi-cijfers.

Melkveehouder meet zelf effect erfafspoeling
Met een speciaal lakmoespapiertje meten twintig melkveehouders in pilot 'Metingen Erfafspoeling' de effecten van erfafspoeling op hun eigen bedrijf. Zo kunnen de veehouders opsporen waar knelpunten liggen.

Nog tien bedrijven op slot vanwege fipronil
Er zijn nog altijd tien pluimveebedrijven met in totaal 24 stallen geblokkeerd omdat in de eieren van die bedrijven nog steeds een te hoog fipronilgehalte wordt gevonden.

Boterprijs weer door 600 euro grens
De prijs van verse boter stijgt volgens de nieuwste zuivelnoteringen van ZuivelNL door naar 605 euro per 100 kilo. Dat is 15 euro meer dan vorige week. Dit is nog geen record, vorig jaar zomer werd bijna 700 euro betaald.

FrieslandCampina-leden willen overdraagbaar fabrieksquotum
Leden van Royal FrieslandCampina (RFC) die willen stoppen met hun bedrijf, moeten het fabrieksquotum over kunnen dragen aan leden die willen groeien.

Melkveehouder investeert in stalrenovatie
Melkveehouders investeerden vorig jaar flink in de renovatie van bestaande gebouwen.Vooral de jongveestal wordt onder handen genomen. Dat blijkt uit onderzoek van DLV Advies onder stalinrichters.

Groot deel fipronilmest toch normaal afgezet
Er ligt nog steeds 11.000 ton met fipronil verontreinigde mest op bedrijven. Verwerken en afvoeren blijft moeizaam. Het blijkt dat het fipronilgehalte in de mest na verloop van tijd vanzelf afneemt. Daardoor kan een flink deel van de mest toch via...

Zuivelnoteringen laten positief beeld zien
De jongste zuivelnoteringen van ZuivelNL laten opnieuw een positief beeld zien. Alle prijzen zitten in de lift, alleen de prijs voor poeder voor veevoer blijft gelijk.

Ganzen verjagen met laser pakt in zomer goed uit
Lasers blijken de schade die ganzen in de zomer aan grasland in de landbouw veroorzaken te beperken. In de winter is geen vermindering van de schade waargenomen. Dat blijkt uit een landelijke praktijkproef die BIJ12-Faunafonds in 2016 en 2017...

Kippen en koeien lopen samen in de wei
Familie Nikkels uit Bathmen had ooit een gemengd bedrijf met koeien, varkens, kippen en akkerbouw. Later ontwikkelde het zich tot een een legpluimveebedrijf. Sinds een paar jaar hebben ze toch weer koeien: 'We wilden graag weer melken.'

Kwaliteit gras super, opbrengst wisselend
Perfecte oogstomstandigheden, een supergoede kwaliteit gras, maar wisselende opbrengsten per regio. Dat blijkt na een korte inventarisatie bij verschillende loonwerkbedrijven in het land. Het meeste voorjaarsgras zat voor Hemelvaartsdag in de kuil.

Jongeren bezorgd over nieuwe koers FrieslandCampina
Bestuur en directie van zuivelcoöperatie FrieslandCampina gaan binnenkort met jonge boeren uit het noorden van het land in gesprek over de plannen van de coöperatie om het melkvolume te reguleren.

'Fraude met varkens en kippen'
Varkens- en pluimveehouders geven officieel minder dieren op dan ze in werkelijkheid hebben. Dat staat in De Groene Amsterdammer van deze week. Het weekblad spreekt van regelrechte fraude.

Melkprijzen maart redelijk stabiel
De berekende voorschotmelkprijzen komen in maart 2018 uit op gemiddeld 33,58 euro per 100 kilo standaardmelk. Dat is een daling van 0,93 ten opzichte van de vorige maand. Ten opzichte van maart 2017 ligt de gemiddelde melkprijs 0,32 euro ofwel 1...

Nog niet al te veel zorgen om zakkend veen Zegveld
In Zegveld, midden in het Hollandse veenweidegebied, klinkt de bodem binnen en buiten de bebouwde kom ieder jaar een stukje in. Omdat bodemdaling in het buitengebied gepaard gaat met de uitstoot van CO2, staat de problematiek rond het zakken van het...

Prijs van verse boter stijgt verder
De prijs van verse boter laat voor de vierde week op rij een stijging zien en gaat met 10 euro naar 580 euro.

'Dagboekjes grootvader bron voor boerderijbiografie'
Historicus Ewout van der Horst schreef een boerderijbiografie; een boek over de ijsselhoeve Bissemshofstede in Marle, waar zijn grootvader gedurende een flink deel van de twintigste eeuw boer was.

Melkveehouder heeft weer meer geld in kas
De liquiditeit van melkveebedrijven is in het eerste kwartaal van 2018 verder verbeterd. Dat blijkt uit de laatste liquiditeitsmonitor van ABN Amro. Melkveehouders hebben gemiddeld bijna 6.000 euro meer op de rekening-courant dan vorig kwartaal.
Garantieprijs FrieslandCampina daalt 50 cent
De FrieslandCampina garantieprijs voor boerderijmelk voor mei 2018 blijft steken op 34 euro per 100 kilo melk. Dat is 50 cent minder dan in april werd uitbetaald.

Pluimveehouders gezocht voor bloedluisproject
Wageningen Livestock Research, het Poultry Expertise Centre (PEC) en Bionext zijn op zoek naar dertig pluimveehouders die mee willen doen aan project 'Aanpak vogelmijt bij pluimvee'.

Argwaan en weerstand na plannen FrieslandCampina
'Veel vragen, twijfels, argwaan en weerstand.' Met die woorden vat coöperatievoorzitter Frans Keurentjes van FrieslandCampina de eerste reacties samen van leden-melkveehouders op de nieuwe plannen van de zuivelonderneming om de melkaanvoer te...

FrieslandCampina gaat melkaanbod sturen
FrieslandCampina wil het melkaanbod van leden beter afstemmen op de marktvraag. Daarom maakt de coöperatie een groeiafspraak met leden. Meer productie van melk dan marktgroei betekent een korting van 10 cent per kilo melk.

A-ware komt met nieuwe melkstroom voor opstallers
Royal A-ware gaat een van haar melkstromen voor opstallers verder verduurzamen. Voor die A-ware Boerderijmelk is weidegang geen vereiste.

Kippen kunnen weer naar buiten
De landelijke maatregelen tegen de verspreiding van vogelgriep, zoals de ophok- en afschermplicht zijn met ingang van vrijdag verleden tijd. Dat heeft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) besloten. Het risico op...

Snel afvoer van fipronilmest
'We verwachten op heel korte termijn een oplossing voor de afzet van fipronilmest'. Dat zegt Hugo Bens van de vakgroep pluimveehouderij van LTO/NOP. 'Betrokken partijen hebben daarvoor een plan gemaakt. Het wachten is op goedkeuring van de...

Sector maakt plan van aanpak vogelgriep
Er moet een gedragen plan van aanpak komen om de dreiging van vogelgriep te verminderen. De pluimveesector, het ministerie van LNV en de Dierenbescherming zijn daarom een overleg gestart om dat vorm te geven.

Zuivelnoteringen zitten in de lift
De zuivelnoteringen van ZuivelNL zitten in de lift. De boterprijs stijgt deze week opnieuw en ook de poederprijzen laten een positief beeld zien.

Nieuwe site bundelt opleidingen melkveehouderij
Melkveehouders hebben geen zicht op wat er in hun omgeving aan leermogelijkheden wordt aangeboden. Daarom hebben ZuivelNL en LTO vakgroep Melkveehouderij alle opleidingen, trainingen, studiegroepen en online cursussen binnen de melkveehouderij...

POV licht contributie en samenwerking toe
Een evenwichtig contributiesyseem waar de varkenshouder naar rato aan bijdraagt. Met die woorden kenschetst Eric Douma de contributiesystematiek en -tarieven van de POV voor 2018. Tijdens de eerste POV-regioavonden werd daarop een toelichting...

Wennemars in serie over melkveehouders en het klimaatvraagstuk
Oud-topschaatser en sportcommentator Erben Wennemars gaat in een 6-delige YouTubeserie op zoek naar het verhaal achter het Nederlandse klimaatbeleid en de rol die de melkveehouders daarbij kunnen spelen.

Brussel eist voortvarende aanpak mestfraude
De nieuwe derogatie geldt voor twee jaar, in plaats van de gebruikelijke vier jaar. De Nederlandse boeren en landbouwminister Carola Schouten moeten eerst aantonen dat de mestfraude adequaat en voorvarend wordt aangepakt.

Pakstation legt claim bij fipronilgedupeerden
De fipronilcrisis zorgde voor een miljoenenschade voor eierhandelaren en pakstations. Die claimen nu schade bij de pluimveehouders die geen of besmette eieren leverden. De gedupeerde pluimveehouders voelen zich onder druk gezet.

Marges voor melkveehouders onder druk
De marges voor melkveehouders komen meer onder druk te staan. Dat staat blijkt uit de Zuivelupdate van Rabobank die donderdag is verschenen.

Boterprijs zit weer in de lift
De prijs voor verse boter zit deze week weer in de lift. De melkpoederprijzen laten een gevarieerder beeld zien. Dat blijkt uit de nieuwste zuivelnoteringen van Zuivel.nl.

Boeren laten hun inzet voor weidevogels zien
Niet alleen werd afgelopen maandag het weideseizoen officieel geopend, ook vraagt Duurzame Zuivelketen aandacht voor het weidevogelseizoen dat voor de deur staat. Dat gebeurt via de campagne 'Slimme Vogels'.

Fipronil Meldpunt zorgde voor praktische hulp
Het Fipronil Meldpunt in de Gelderse Vallei heeft voor praktische oplossingen gezorgd voor pluimveeboeren die vorige zomer door de fipronilaffaire zijn getroffen.

'Vogelgriep is rode draad in mijn voorzitterschap'
'De vakgroep Pluimveehouderij is de afgelopen tijd vooral druk geweest met crisismanagement. Gelukkig zijn belangrijke zaken als het beperken van geurhinder en de uitstoot van fijnstof doorgegaan', zegt voorzitter Eric Hubers in deze aflevering van...

Sector is voorstander van regionaal ophokken
Pluimveehouderijvoorzitter Eric Hubers van LTO/NOP is blij dat LNV-minister Schouten serieus gaat kijken of het regionaal opheffen van de ophokplicht verantwoord en mogelijk is. Pluimveeorganisaties hadden daar al eerder voor gepleit.

Kritische blik op rantsoen melkgeiten
Het telen en beoordelen van goed ruwvoer voor geiten en lammeren moet kritisch onder loep worden genomen. Nog te vaak wordt bij het optimaliseren van een geitenrantsoen naar de criteria voor melkvee gekeken.

Schouten handhaaft ophokplicht voorlopig
Het is onwaarschijnlijk dat de landelijke ophokplicht voor het einde van deze maand wordt ingetrokken. Dat meldt landbouwminister Carola Schouten.

Pluimvee niet meer automatisch geruimd
Minister Carola Schouten van LNV stapt af van het automatisch ruimen van pluimveebedrijven die in een straal van een kilometer rond een met vogelgriep besmet bedrijf liggen. Dat schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

Boterprijs stabiel, poeders in de min
De boterpijs blijft stabiel, de meeste poederprijzen laten een lichte daling zien. Dat blijkt uit de jongste zuivelnoteringen van Zuivel.nl

Baggerwerk wellicht veroorzaker vogelgriepbesmetting
Het bedrijf in Kamperveen, waar deze week voor de derde keer vogelgriep is aangetroffen, is wellicht besmet geraakt via baggerwerkzaamheden in de directe nabijheid van de stal.
Opnieuw vogelgriep eendenbedrijf Kamperveen
Op een eendenbedrijf in Kamperveen zou vogelgriep zijn uitgebroken, meldt RTV Oost. Het ministerie van Landbouw kan de uitbraak nog niet bevestigen.

Pluimveesector hoopt op einde ophokplicht
Als de ophokplicht voor pluimvee aan het einde van deze maand niet wordt opgeheven, dan worden vrije-uitloopeieren afgewaardeerd tot scharreleieren. De pluimveesector kijkt samen met de retail over een mogelijke afzet van deze eieren in Nederlandse...

Zuivelnoteringen redelijk stabiel
De zuivelnoteringen van Zuivel.nl laten deze week geen grote stijging of daling zien. De notering van boter gaat iets omlaag, de prijzen voor de melkpoeders blijven nagenoeg gelijk.

Boerendochter Stella Brummelhuis vlogt over varkens
De tienjarige Stella Brummelhuis vlogt sinds enkele maanden over de varkenshouderij van haar familie in Hoge Hexel. Haar filmpjes op de Facebookpagina van Topfok trekken meer dan tienduizend bezoekers.
Melkprijs onderuit in januari
De meeste zuivelondernemingen hebben in januari hun melkprijzen verlaagd. De grootste prijsdalingen deden zich voor bij de Duitse en Nederlandse ondernemingen.

FrieslandCampina verdubbelt aantal zonnepanelen
Het totaal aantal zonnepanelen dat bij melkveehouders van FrieslandCampina op de staldaken komt te liggen, verdubbelt naar ruim 800.000 stuks. Dat komt door de groei van 310 naar 654 deelnemers.

Zuivelnoteringen licht in de min
Na de forse stijging van vorige week maakt de prijs voor verse boter pas op de plaats. De poederprijzen laten een daling zien.

Risico op afwaardering vrije-uitloopeieren
'De kans bestaat dat opnieuw vrije-uitloopeieren worden afgewaardeerd tot scharreleieren', zegt pluimveevoorzitter Eric Hubers van LTO Nederland.

Hoge melkprijs, maar minder nabetaling FrieslandCampina
De garantieprijs van FrieslandCampina steeg vorig jaar 24 procent naar 40,01 cent per 100 kilo melk. Maar het zuivelconcern maakte in 2017 wel ruim 37 procent minder winst. Dat betekent dat de prestatietoeslag blijft steken op ruim een cent per 100...

Schothorst vaker voor buitenland actief
'Over vijf jaar komt nog circa dertig procent van onze opdrachtgevers uit Nederland', zegt algemeen directeur Lieuwe Roosenschoon van Schothorst Feed Research. 'Onderzoeken die we hier uitvoeren hebben een mondiale impact.'
Meer vraag naar voeronderzoek pluimvee
Door de wereldwijde toename van de consumptie van pluimveevlees zal de vraag naar voedingsonderzoek voor pluimvee de komende jaren toenemen. Schothorst Feed Research is er klaar voor. Het onderzoeksinstituut nam in december een vernieuwde...
FrieslandCampina lijft Friesland Huishan Dairy in
Royal FrieslandCampina (RFC) heeft de resterende aandelen in Friesland Huishan Dairy (FHD) verworven. Het Chinese bedrijf, dat een joint venture was met China Huishan Dairy, is daarmee een 100 procent dochter geworden van RFC.

Schouten handhaaft ophokplicht vanwege vogelgriep
De landelijke ophokplicht voor pluimvee vanwege vogelgriep blijft gehandhaafd. Wel wil landbouwminister Carola Schouten op zeer korte termijn een nieuwe risicoanalyse van de deskundigengroep dierziekten.

Afvoer van fipronilmest blijft probleem
Het homogeniseren van fipronilmest met eigen schone pluimveemest is slechts een oplossing voor een klein deel van de pluimveehouders die omhoog zit met een voorraad vervuilde mest.

Boterprijs weer in de lift
De prijs voor verse boter zit weer in de lift en komt uit op 421 euro per 100 kilo. Dat is 4 euro meer dan vorige week.

Deelweidegang kan mooie oplossing zijn
Stichting Weidegang heeft een brochure uitgegeven met daarin de opties voor deelweidegang. Aan de hand van deze brochure kan de melkveehouder kiezen met welke dieren hij of zij het meest profiteert van de voordelen van weidegang, en het minst last...
Melkprijs 2017 was kwart hoger
De berekende voorschotmelkprijzen komen in december 2017 uit op gemiddeld 36,64 euro per 100 kilo standaardmelk. Een daling van 0,42 euro ten opzichte van de vorige maand. Ten opzichte van december 2016 ligt de gemiddelde melkprijs 4,20 euro ofwel...

Kringloopwijzer nu testen via BEP-pilot
Vanwege de I&R-fraude in de melkveehouderij is de pilot om de Kringloopwijzer te gebruiken in het nieuwe fosfaatrechtenstelsel van de baan. Daar is niet iedereen rouwig om. Vooral extensieve melkveehouders hadden moeite met deze proef. Drie...

Rustig beeld zuivelnoteringen
De zuivelnoteringen van Zuivel.nl laten deze week een rustig beeld zien. De meeste noteringen blijven ongewijzigd, boter en vol melkpoeder laten een klein plusje zien.
Garantieprijs FrieslandCampina opnieuw onderuit
FrieslandCampina heeft de garantieprijs voor boerderijmelk voor februari op 35,75 euro per 100 kilo melk vastgesteld. Dat is een daling van 1,75 euro ten opzichte van januari waarin 37,50 euro werd betaald.

Vogel kan salmonella verspreiden
Vogels kunnen mogelijk een rol spelen bij de verspreiding van de salmonella-infectie binnen een besmet rundveebedrijf. Maar ook bij de verspreiding naar naburige rundveebedrijven, meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Zuivelnoteringen tonen minder somber beeld
De nieuwste zuivelnoteringen van Zuivel.nl zien er wat minder somber uit dan afgelopen weken. De prijs van boter blijft nagenoeg gelijk, vol melkpoeder en weipoeder laten een plusje zien.

Belgen nuanceren gezondheidsrisico's veehouderij
Wetenschappelijk bewijs dat er gezondheidsrisico's zijn voor omwonenden van veehouderijbedrijven ontbreekt. Het Belgisch landbouwinstituut ILVO nuanceert daarom alle gezondheidseffecten voor die groep.

Nog steeds geen oplossing fipronilmest
Er is nog steeds geen goede oplossing voor de afvoer van vervuilde mest van pluimveebedrijven die betrokken zijn bij de fipronil-crisis.

Vijf vragen over SecureEgg
Een groep legpluimveehouders wil een nieuw borgingssysteem opzetten. Met het systeem, SecureEgg genoemd, moeten calamiteiten zoals de fipronilaffaire in de toekomst worden voorkomen.
Fosfor en methaan meten via melk
Veeverbeteringsorganisatie CRV en zuivellaboratorium Qlip zijn zien kansen om binnenkort de uitstoot van fosfor en methaan te kunnen meten via melk.

Boterprijs daalt nog steeds
De boterprijs blijft dalen en levert levert net als voorgaande weken opnieuw 5 euro in. Dat blijkt uit de nieuwe zuivelnoteringen van Zuivel.nl

Teelt alternatief eiwit valt tegen
De eerste resultaten van een grootschalige praktijkproef van ForFarmers met het telen van eiwitgewassen als grondstof voor veevoer zijn nogal wisselend. Toch gaat het veevoerconcern verder met onderzoek naar alternatieven voor geïmporteerde soja.
Gevaar van werken in fipronil-stal lijkt gering
Mensen die in een stal werken waar restanten van fipronil aanwezig zijn, worden maar in beperkte mate aan deze stof blootgesteld. Dat concludeert het RIVM op basis van modelberekeningen en chemische analyses van monsters in en rondom twaalf...
Melkprijs 2017 bijna kwart hoger
De berekende voorschotmelkprijzen komen in november 2017 uit op gemiddeld 36,84 euro per 100 kilo standaardmelk. Een daling van 0,02 euro ten opzichte van de vorige maand. Ten opzichte van november 2016 ligt de gemiddelde melkprijs 5,42 euro ofwel...

Oproep om data sensoren koeien beter te benutten
Er komen steeds meer sensordata beschikbaar voor de monitoring van de gezondheid van koeien. 'De uitdaging is om al die data zo optimaal mogelijk te benutten', stelt Kristine Piccart van het ILVO.

Afvoer stikstof staat fosfaatevenwicht in de weg
Steeds meer melkveebedrijven voeren mest af op basis van de stikstofnormen. Maar daarmee verdwijnt ook fosfaat dat meestal wel te plaatsen is. Dat maakt evenwichtsbemesting onmogelijk voor deze bedrijven.

Vijf kenmerken om stalklimaat te bepalen
Bij inspecties naar het stalklimaat in varkensstallen maken inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voortaan gebruik van vijf kenmerken.

Nog geen opleving zuivelnotering
De jongste zuivelnotereringen van Zuivel.nl laten nog geen opleving zien. Alleen weipoeder stijgt licht.

Geschokt en gekwetst door Ongehoord(e) beelden
Geschokt en gekwetst. Met die woorden reageert LTO/NOP-pluimveebestuurder Hugo Bens op filmbeelden van actiegroep Ongehoord, waarop dode en kaalgepikte leghennen zijn te zien. Ook bij LTO/NOP pluimveevoorman Eric Hubers werden zonder toestemming...

Meer melkveehouders weiden hun koeien
Het aantal melkveebedrijven waar de koeien buiten lopen, nam ook dit jaar toe. Dat blijkt uit de jongste gegevens van de zuivelondernemingen. 80,4 procent van de melkveehouders past een vorm van weidegang op zijn bedrijf toe.

Vogelgriep op kinderboerderij Biddinghuizen
Op Dierenpark de Scharrelberg in Biddinghuizen is vogelgriep vastgesteld. Alle eenden, kippen, ganzen, zwanen en pauwen op het park zijn zondagavond geruimd.

LTO sleept NVWA voor de rechter vanwege fipronil
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit handelde in de crisis rond fipronil nalatig en onzorgvuldig. Dat resulteerde in een enorme schade en die moet worden vergoed, stelt LTO Nederland met een aantal pluimveehouders in een dagvaarding tegen de...

Geen positieve stemming zuivelmarkt
De zuivelmarkt is niet positief gestemd. De boterprijs gaat opnieuw onderuit en ook de poederprijzen noteren lager. Weipoeder is de positieve uitzondering.

Kamer wil overleg met sector over ontheffing pluimveerechten
De Tweede Kamer wil dat minister Carola Schouten van Landbouw met de pluimveesector gaat praten over een mogelijke individuele ontheffing van productierechten.

Aldi zet in op duurzame zuivel
Supermarktketens zetten steeds meer in op duurzame zuivel. Zo gaat Aldi met melkveehouders en leveranciers om tafel om te praten over verdere verduurzaming van zuivelproducten.

Virus Biddinghuizen niet gevaarlijk voor mensen
Het virus op het met vogelgriep besmette bedrijf in Biddinghuizen is niet verwant aan de gevaarlijke zoönotische H5N6-stam, die in Azië rondwaart. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR).

Verzet boeren tegen Bel Leerdammer groeit
De groep melkveehouders die een proces voorbereidt tegen Royal Bel Leerdammer, telt inmiddels tweehonderd melkveehouders. Dat valt te lezen op het blog van advocatenkantoor te Biesebeek.

Pluimveehouders praten met ministerie over eipromotie
De legpluimveesector is in overleg met het ministerie van Landbouw op welke manier het imago van het Nederlandse ei kan worden verbeterd. Maar ook hoe de export van eieren kan worden gepromoot.

Afvoer fipronilmest nijpend probleem
De afvoer van met fipronil besmette mest is nog steeds een nijpend probleem. Dat meldt het fipronil meld- en informatiepunt Gelderse Vallei.

Zuivelnoteringen in de min
De zuivelnoteringen van Zuivel.nl laten deze week geen positief beeld zien. De noteringen staan in de min. Alleen melkpoeder voor veevoer en weipoeder blijven ongewijzigd.
Relatief goede melkprijs in 2017
Hoewel de meeste melkprijzen voor de rest van het jaar nog niet bekend zijn, kan op basis van de melkprijzen tot en met oktober en enkele tot en met december worden vastgesteld dat 2017 een relatief goed melkprijsjaar wordt.

Toon van Hoof stapt uit stuurgroep
Toon van Hoof stapt uit de stuurgroep die de verplichte aanpak van ibr- en bvd-bestrijding voorbereidt.

Pluimveesector moet crisisplan maken
Doe een risico assesment, maak een crisisplan, bepaal de rollen en taken en houd je er aan.' Die boodschap klonk aan het eind van het snelcongres over de fipronil, dat deze week in Utrecht werd gehouden.

Calon wil financiering fraudeurs stopzetten
LTO Nederland is in gesprek met Rabobank over het stoppen van de financiering van fraudeurs. Dat zegt LTO-voorzitter Marc Calon zaterdag in een interview met dagblad Trouw.

Vogelgriep op pluimveebedrijf in Nedersaksen
Op een een pluimveebedrijf in de Landkreis Rotenburg/Wümme bedrijf in Nedersaksen is vogelgriep vastgesteld. Het gaat om het laag pathogene aviaire influenza besmetting H5N2 .

Kazen van Landgoed Kaamps vallen in de prijzen
Landgoed Kaamps uit Deurningen is in de prijzen gevallen tijdens de World Cheese Awards 2017 in Londen. Boer'n Trots Honing geitenkaas met truffel en de Boer'n Trots XO werden beiden bekroond met zilver.

Gebiedsproces Wierdense Veld van start
Tijdens een werkbezoek van gedeputeerde Hester Maij aan het Wierdense Veld is het startsein gegeven voor het proces om dit Natura 2000-gebied te versterken en herstellen.
Gelderse dierenartsen nemen het op voor hun boeren
Dierenartsen in de Gelderse gemeente Berkelland zijn een petitie gestart waarin ze aandacht vragen voor de agrarische sector. Die moet kunnen groeien, stellen de dierenartsen: 'Hiermee stoppen we de vergrijzing en geven we ruimte aan economische...
Melkveehouder wil weer investeren in stal
Melkveehouders hebben weer meer nieuwbouwplannen. Na een daling van de investeringsplannen in nieuwbouw in 2013 tot en met 2016, stijgt het percentage dit jaar weer licht.
FrieslandCampina sluit Duitse productielocatie
FrieslandCampina sluit haar productielocatie in het Duitse Gütersloh. Bij het bedrijf werken 231 werknemers. De sluiting maakt onderdeel uit van een reorganisatie.

Aangekochte fosfaatrechten misschien niet meteen benut vanwege korting
Leveranciers van FrieslandCampina die van plan zijn om per 1 januari te investeren in fosfaatrechten of dat al gedaan hebben, moeten nog maar afwachten of ze die rechten ook direct kunnen benutten.
Zuivelprijzen deze week stabiel
De zuivelnoteringen van Zuivel.nl laten deze week niet verandering zien ten opzichte van een week geleden. Alleen weipoeder gaat 2 euro per 100 kilo onderuit.

Duitse coöperatie gaat melk leveren aan A-ware
Royal A-ware ontvangt vanaf 2019 melk van de Kooperative Milchverwertung Emlichheim. Dat hebben beide zuivelaars besloten.

Actie 'Kippenvel' voor getroffen pluimveehouders gaat niet door
De Barneveldse actie Kippenvel, waarmee geld ingezameld zou worden voor de door de fipronilcrisis getroffen pluimveehouders, gaat niet door. De belastingdienst verleent de organisatie geen ANBI-status. Die was nodig, omdat er anders teveel van het...

'Legkippensector heeft geen risicocultuur'
Vijf rapporten en onderzoeken over de fipronilcrisis zijn onderweg. Eind dit jaar komen waarschijnlijk de eerste aanbevelingen. Maar voor hoofdredacteur Dick Veerman van Foodlog en en voorzitter Eric Hubers van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP...

'Maak ook bestrijding BVD verplicht'
Vleesveehouders staan positief tegenover de IBR- en BVD- aanpak, die volgend jaar van start moet gaan. Dat blijkt uit de reacties van vleesveehouders die een van de drie symposia bezochten over de landelijke aanpak van de dierziekten. De laatste...

Boterprijs niet verder onderuit
De boterprijs lijkt zich te stabiliseren. Voor de tweede week op rij blijft de prijs voor verse boter stabiel op 497,00 euro per 100 kilo. Dat blijkt uit de nieuwste zuivelnoteringen van Zuivel.nl.

Stalbrand in Kootwijkerboek
Bij een stalbrand in Kootwijkerbroek zijn woensdagochtend meerdere kalveren omgekomen. Dat meldt omroep Gelderland.

Onderzoek naar impact zwerfafval
Er komt een onderzoek naar de gevolgen van zwerfafval voor de veehouderij. Regelmatig berichten de media in Nederland en Vlaanderen over de overlast die boeren en hun vee ervaren door zwerfafval.

Nederlandse investeerder neemt Riedel over
De overname van fruit- en vruchtensappenbedrijf Riedel door de Nederlandse investeringsmaatschappij Standard Investment is vrijdag afgerond.

'Nog geen afrekening via Kringloopwijzer'
De Kringloopwijzer is een mooi en nuttig managementinstrument, maar moet nog niet worden gebruikt als afrekeninstrument. Tot die conclusie komen de veertien deelnemers in het project 'Kringloopwijzer nader bekeken'.

ARN in Weurt mag ook fipronilmest verbranden
Pluimveehouders, die zijn getroffen door de fipronilproblematiek, kunnen met ingang van vrijdag 10 november 2017 hun vervuilde mest laten afvoeren naar en verwerken bij afvalenergiecentrale ARN in Weurt.

Einde aan vrije val boter
De boterprijs stabiliseert. Dat blijkt uit de jongste zuivelnoteringen van Zuivel.nl. De notering kelderde de afgelopen tijd, maar blijft deze week stabiel op 497 euro per 100 kilo.

FrieslandCampina wil consumententrends sneller oppikken
Royal FrieslandCampina (RFC) wil sneller inspelen op consumententrends. Het zuivelconcern zet stevig in op kinder-, ouderen- en sportvoeding. Het Innovation Centre Wageningen speelt een belangrijke rol bij het zoeken naar innovaties. Daar wordt...

'Tekort mestverwerkingscapaciteit drukt ook op andere regio's'
Arjan Bonthuis legt zich niet neer bij een recent besluit van de Raad van State (RvS) om geen vergunning te verlenen voor de bouw van een mestfabriek van Twence in Zenderen. Volgens de voorzitter van de afdeling Zuid Twente van LTO Noord heeft dit...
Melkprijs FrieslandCampina ongewijzigd
De garantieprijs van FrieslandCampina voor boerderijmelk voor november 2017 blijft gelijk. De zuivelorganisatie betaalt 41,75 euro per 100 kilo melk.

Pensverzuring bij koeien ligt op de loer
Nu veel graskuilen dit jaar een hoge verteerbaarheid hebben, ligt pensverzuring op de loer. Alleen structuur bijvoeren is meestal niet voldoende. Minder en ander krachtvoer kan soelaas bieden.

Jumbo komt met Beter Leven kalkoen
Jumbo introduceert als eerste Nederlandse supermarkt kalkoenvlees met één ster Beter Leven keurmerk (BLK). Het product is vanaf deze week verkrijgbaar in alle Jumbo winkels.

Boterprijs ZuivelNL opnieuw onderuit
De boterprijs van ZuivelNL gaat deze week met 20 euro opnieuw onderuit. Wel ligt de nieuwe notering van 649 euro nog ruim boven de prijs van vorig. Toen werd 416 euro per 100 kilo betaald.

Eigenaren ChickFriend weer vrij
De twee eigenaren van het Barneveldse bedrijf ChickFriend zijn weer op vrije voeten. Beide mannen zijn nog wel verdachte in de fipronilzaak.

'Methaan is veel schadelijker dan CO2'
Een ton methaan heeft hetzelfde broeikaseffect als 25 ton CO2. Dat zegt Jos Olivier, senior wetenschappelijk medewerker van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Hij doet onderzoek naar de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd. 'Vooral...

Augustus was goede zuivelmaand
De voorschotmelkprijzen komen in augustus uit op gemiddeld 36,03 euro per 100 kilo standaardmelk. Dat is bijna een derde hoger dan de gemiddelde melkprijs die een jaar eerder werd aangetikt. Toen werd er 27,20 uitbetaald. De melkprijs van augustus...

Meer melkveehouders sturen koe de wei in
Ruim driekwart van de melkveehouders stuurde in 2016 de koeien de wei in. Dat is iets meer dan in 2015. Het aandeel melkkoeien dat buiten graast, veranderde niet en bleef steken op 65 procent.

Bedrijfshygiëne bij grote slachterijen moet beter
Veel grote pluimveeslachthuizen hebben hun bedrijfshygiëne niet op orde. Ook moeten de slachthuizen meer aandacht hebben voor dierenwelzijn, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Waterkwaliteit bij pluimvee kan beter
Bij 38 procent van een groep onderzochte pluimveebedrijven is de waterkwaliteit onvoldoende. Dat blijkt uit onderzoek van ForFarmers. Bij 62 procent van de deze bedrijven waren de watermonsters in orde.

Boterprijs flink onderuit
De notering van verse boter gaat deze week flink onderuit. De prijs daalt 25 euro en klokt 669 euro, meldt ZuivelNL.

Mestfraude in Brabant
Vijf mensen in Noord-Brabant zijn aangehouden vanwege mestmonsterfraude. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Boter voor eerst sinds maanden in de min
Voor het eerst sinds maanden daalt de prijs van verse boter. Dat blijkt uit de zuivelnotering van Zuivel NL. De prijs daalde met 4 euro per 100 kilo naar 694 euro.

Verwaarloosde dieren bij veehouder in Noord-Brabant
Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben ernstig verwaarloosde dieren aangetroffen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. De NVWA kreeg een tip van de melkfabriek dat de veehouder zijn zaakjes niet op orde had.

Garantieprijzen FrieslandCampina weer omhoog
De FrieslandCampina garantieprijs voor boerderijmelk voor oktober 2017 schiet door naar 41,75 euro per 100 kilo melk, een stijging van 1,25 euro ten opzichte van de garantieprijs van september.
Kalverhouder geblokkeerd vanwege diazinon
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet onderzoek naar het gebruik van het middel diazinon op een kalverhouderij op de Veluwe. Het gaat om een vleeskalverbedrijf met zo'n 560 dieren.

LTO-NOP verwacht verdubbeling schadepost fipronil
De schade bij door de fipronil getroffen pluimveehouderijen is dubbel zo groot als aanvankelijk berekend. Dat stelt voorzitter Eric Hubers van vakgroep pluimveehouderij van LTO-NOP.

Boer wacht op effect ruien kippen na fipronil
Veel pluimveehouders die zaken hebben gedaan met ChickFriend, hopen dat ze via ruien van kippen en ontsmetten van de stallen weer fipronil-vrije eieren kunnen leveren. Of dat gaat lukken, is nog steeds de vraag.
Waterstofperoxide lijkt fipronil af te breken
De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is met man en macht op zoek naar middelen die fipronil afbreken. Deze zijn nodig om besmette pluimveebedrijven zo snel mogelijk fipronilvrij te krijgen. Waterstofperoxide kan worden gebruikt in stallen met en...

Van Dam geeft getroffen pluimveesector geen compensatie
Er komt geen compensatie voor pluimveehouders die getroffen zijn door de fipronilcrisis. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken donderdag gezegd tijdens het spoeddebat over de fipronil-crisis. Daarin nam hij het samen met...

Kamer zeer kritisch over NVWA
Partijen in de Tweede Kamer zijn uitermate kritisch over het functioneren van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in de fipronil-affaire.

Verwerken fipronilmest duurt langer
Pluimveehouders die door de fipronil-crisis zijn getroffen kunnen hun besmette mest niet direct laten verwerken. BMC Moerdijk verwerkt sinds deze week maximaal 200 ton verontreinigde pluimveemest. Het verwerken van teveel besmette mest ineens blijkt...

Gelderland wil steun van overheid voor getroffen pluimveesector
Het Rijk moet een voorlichtingscampagne starten om het imgao van de Nederlandse legsector te herstellen. Dat zei Gelders Gedeputeerde Jan-Jacob van Dijk woensdagmorgen tegen NOS radio.
Rabobank wil duidelijkheid voor pluimveehouders
Zo snel mogelijk duidelijkheid. Dat wil Rabobank Nederland voor de door de fipronil-crisis getroffen pluimveehouders. In een mail aan onder andere Tweede Kamerleden schrijven bestuursvoorzitter Wiebe Draijer en directeur Food & Agri Ruud...

Ruien in besmette stal stuit op grote problemen
De helft van de pluimveehouders met een met fipronil besmette stal wil de kippen laten ruien. Probleem daarbij is dat de dieren in een besmette stal zichzelf weer besmetten. GD zoekt naar methoden om ook de stal vrij te krijgen van fipronil.

Wel steun, maar nog geen compensatie eiercrisis
Pluimveehouders die zijn getroffen door de fipronil-affaire, verkeren in zwaar weer. De vraag is wie aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade. De Rabobank en de overheid helpen met belastinguitstel en overbruggingskredieten. Compensatie is...

Belgische pluimveehouders krijgen schadevergoeding
Belgische pluimveehouders, die zijn getroffen door de fipronil-crisis, kunnen rekenen op een schadevergoeding van de overheid.

Kamer terug van reces vanwege fipronil
De Tweede Kamer debatteert volgende week donderdag over de fipronil- crisis. De landbouwwoordvoerders in de Kamer komen daarvoor terug van zomerreces.
FrieslandCampina gaat organisatie vereenvoudigen
FrieslandCampina gaat de organisatie te vereenvoudigen. Met de nieuwe structuur wil de zuivelonderneming slagvaardiger inspelen op marktontwikkelingen en beter innoveren op de strategische prioriteiten.
Ruien van fipronil-kip blijkt nog niet zo eenvoudig
'Het klinkt op papier fantastisch, het laten ruien van kippen, die in contact zijn gekomen met fipronil. Maar ook de stal moet vrij van fipronil worden, anders raken de kippen opnieuw besmet en heeft het ruien geen zin gehad.'

Kringloopweigeraar Gommer krijgt toch melkgeld
FrieslandCampina betaalt de Groningse melkveehouder en 'Kringloopweigeraar' Henk Gommer uit Zevenhuizen alsnog uit voor de geleverde melk. Dat gebeurt onder druk van de media en de sector zelf.

Fipronil-crisis brengt valkuilen in keten aan licht
Er lijkt geen einde te komen aan de fiponil-crisis in de pluimveehouderij. Ontwikkelingen volgen elkaar in een snel tempo op en leiden tot vragen in de Tweede Kamer. Hoewel de consument zich gelukkig niet gek lijkt te maken, legt de kwestie wel een...

Europees topoverleg over eiercrisis
De Europese Commissie belegt een spoedvergadering over de fipronil-crisis in de eiersector. Die vindt plaats op dinsdag 26 september. Dan hoopt de Europese Commissie alle feiten op een rij te hebben.
Getroffen pluimveehouders moeten ruimen of ruien
Pluimveehouders die zaken hebben gedaan met het ontsmettingsbedrijf Chickfriend om bloedluis te bestrijden, moeten hun bedrijf fipronil-vrij maken. Ruimen of ruien, dat is de keuze waar veel ondernemers nu voor staan.

Opnieuw vogelgriep in Italië
De verspreiding van vogelgriep in Italië houdt aan. Het Italiaanse referentielaboratorium meldde woensdag dat in de Mantua provincie, in de regio Lombardije, op een vleeskalkoenenbedrijf HPAI H5N8 is vastgesteld.Engeland

Pluimveehouders krijgen steun van overheid en banken
De overheid en de banken lijken bereid om de gedupeerde pluimveehouders bij te staan. Dat bleek woensdagmiddag uit mededelingen van NVP- voorzitter Hennie de Haan en staatssecretaris Martijn van Dam tegenover de NOS. Dat gebeurde na afloop van een...

Boekel krijgt primeur varkensstal
De allereerste familiestal in de varkenshouderij zal dit najaar gebouwd worden bij de familie Beckers in de gemeente Boekel. Op het stuk grond staat nu nog een traditionele varkensstal.

Onderzoeksraad voor Veiligheid neemt fipronil onder de loep
De Onderzoeksraad voor Veiligheid start naar aanleiding van de aanwezigheid van het bestrijdingsmiddel fipronil in de voedselketen een onderzoek.
Onderzoek naar fipronil in kippenvlees
De NVWA onderzoekt vleeskuikens van een aantal gemengde leg- en vleesbedrijven op een eventuele besmetting met fipronil. Er is geen sprake van onderzoek op bedrijven met alleen vleeskuikens.

Kabinet bekijkt hoe legsector te ondersteunen
Het kabinet onderzoekt de mogelijkheden om bedrijven die door het eierschandaal zijn getroffen toch te ondersteunen. Dat zei staatssecretaris Van Dam van Landbouw tegen NOS Radio na een overleg bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

Legsector niet gerust op afloop fipronil-affaire
'Alles staat of valt met het feit of we snel het vertrouwen van de consument herwinnen.' Dat zegt voorzitter Eric Hubers van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP over de gevolgen van de fipronil-affaire. 'Maar ik ben daar niet gerust op. De gevolgen...

ChristenUnie wil steun voor getroffen pluimveehouders
De ChristenUnie in Gelderland wil dat Gelderse pluimveehouders op korte termijn een financiële tegemoetkoming ontvangen van de provincie. Dat voor de schade die is geleden als gevolg van de besmetting van eieren met het verboden middel Fipronil.

Locaties zonder fipronil snel van het slot
Goed nieuws voor bedrijven met twee locaties waarvan één locatie niet besmet is met fipronil, en de andere locatie wel. Daarvan gaat de NVWA op zeer korte termijn het niet-besmette bedrijf vrijgeven.

Onderzoek fipronil is donderdag afgerond
De NVWA publiceert uiterlijk donderdagmiddag 3 augustus alle ei-codes van bedrijven die bij het onderzoek naar fipronil in eieren zijn betrokken. Het gaat dan om ei-codes van de bedrijven waarvan het onderzoek is afgerond. De consument kan door...

Vallei krijgt informatiepunt fipronil
Er komt binnen enkele dagen een informatiepunt voor pluimveehouders in de Gelderse Vallei. Daar kunnen ze terecht met hun vragen en zorgen over de fipronil- zaak.

'Emotionele, maar open discussie bij FrieslandCampina'
'Veel emotie, maar niet op een vervelende manier. Een open bijeenkomst'. Met deze woorden typeert melkveehouder Alex Datema de besloten bijeenkomst die het district Groningen van FrieslandCampina maandagavond in Zuidhorn organiseerde.

'Legsector vreest door fipronil daling consumentenvertrouwen'
'We waren als sector al langer bang dat de fipronil-crisis grote gevolgen zou hebben, maar we zijn verbijsterd wat er nu in de media gebeurt. Daar krijgen we kippenvel van', zegt voorzitter Hugo Bens van kring leg van LTO-NOP.

Woensdag alle fipronil uitslagen bekend
De pluimveesectorsector verwacht dat woensdagmiddag alle uitslagen, van de 180 geblokkeerde pluimveebedrijven waar fipronil voorkomt, binnen zijn.

Vertrouwensloket ontvangt meer meldingen
'Boeren kunnen heel lang de schone schijn ophouden.' Dat zegt Jeannette van de Ven, voorzitter van het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren.

NVWA waarschuwt consument voor ei met fipronil
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij één pluimveebedrijf een zodanige hoge concentratie fipronil aangetroffen, dat consumptie van deze eieren gevaarlijk is voor de volksgezondheid.
FrieslandCampina verhoogt garantieprijs
FrieslandCampina verhoogt de garantieprijs voor boerderijmelk voor augustus naar 38,50 euro per 100 kilo melk. Dat is een stijging van 1,25 euro ten opzichte van de garantieprijs van juli.

Crisisteam fipronil zet alle feiten op een rij
LTO-NOP heeft naar aanleiding van de crisis rond fripronil een crisisteam geformeerd en waarin alle geledingen van de eiersector vertegenwoordigd zijn.
Facebookactie om spinazie van afvalbak te redden
Een Facebookactie moet ervoor zorgen dat een partij afgekeurde spinazie niet in de afvalbak belandt, maar wordt verspreid onder Friese consumenten.
Veel goodwill met oversteekplaats
De koeien van Harry en Mark Berends maken sinds een week gebruik van een nieuw aangelegde koeienoversteekplaats. Koeien, veehouders maar ook weggebruikers zijn enthousiast.

Meer dan honderd bedrijven geblokkeerd vanwege fipronil
Alle Nederlandse bedrijven die sinds 1 januari met het bloedluisbestrijdingsmiddel van ChickFriend hebben gewerkt, worden geblokkeerd. Dat zijn er mogelijk meer dan honderd. Dit staat in een nieuwsbrief van LTO-NOP aan leden-pluimveeveehouders.

Opnieuw discussie over water en voer bij kuikens
Wakker Dier is sinds 2013 in een juridische strijd verwikkeld met de overheid over het moment waarop pasgeboren kuikens water en voer tot hun beschikking krijgen. Deze week deelde de organisatie mee opnieuw een rechtszaak over de kwestie aan te...

FrieslandCampina komt met biodiversiteitsmonitor
FrieslandCampina heeft samen het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Rabobank een prototype ontwikkeld om de invloed van melkveebedrijven op de biodiversiteit te meten, de biodiversiteitsmonitor. Dit najaar praten de leden erover.

'Honden en katten in stal gevaar voor veegezondheid'
'Zwerfkatten moet je zo ver mogelijk van je erf en stal houden. Maar ook eigen katten en honden horen niet in de stal.' Volgens Frans van Knapen van de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) lopen volksgezondheid en gezondheid van vee daardoor...

'Werkplezier grootste verdienste Volwaard-concept'
'We houden nu minder vleeskuikens, maar onze inkomsten zijn zeker niet slechter. De grootste verdienste is ons werkplezier. Dat is er veel beter op geworden.' Dat zegt Niek van den Borne, een van de eerste deelnemers aan het Volwaard-concept, dat...

Groeiende vraag naar melkvet
De verschuivingen in de marktprijzen voor vet en eiwit komen nog niet tot uitdrukking in de wijze waarop melkveehouders naar vet- en eiwitgehalte worden uitbetaald. Uitzondering is de Verenigde Staten (VS).
Winterveldboon nog relatief nieuw
De zoektocht naar kansrijke gewassen voor de Nederlandse landbouw heeft een nieuw gewas opgeleverd: winterveldbonen. In Zelhem konden boeren afgelopen week kennismaken met het gewas tijdens een praktijkmiddag over winterveldbonen.
Voederwaarde voorjaarskuil ziet er goed uit
De voederwaarde van de voorjaarskuil ziet er goed uit. Dat meldt Eurofins Agro op basis van de eerste analyseresultaten.

Groeiende omzet Royal A-ware in 2016
Royal A-ware boekte vorig jaar een omzet van bijna 1,2 miljard euro. Ten opzichte van 2015 is dat een stijging van 4 procent. Ook de afzet laat een flinke groei zien. Het resultaat na belasting bedraagt 18 miljoen euro.

Omslachtige stalbeoordeling remt innovaties
Het systeem van stalbeoordelingen door de Technische adviescommissie Regeling ammoniak en veehouderij (TacRav) kan beter. Stalsystemen die de emissie van ammoniak, fijnstof en geur reduceren moeten sneller beschikbaar komen voor veehouders.

Legsector signaleert pootproblemen hennen
Sinds begin 2017 wordt de legsector geconfronteerd met hennen met afwijkingen van de poten. Bij GD zijn verschillende inzendingen naar aanleiding van dit probleem binnengekomen en er is intensief contact geweest met verschillende partijen binnen de...

Praktijkcentrum test tien fijnstofinnovaties
Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij (PEV) gaat tien innovaties testen op de reductie van fijnstofemissie uit de pluimveehouderij. Dat gebeurt na de zomer. De testperiode duurt naar verwachting een half jaar.

Na ruim 208.000 kilo melk is Big Boukje niet meer
Big Boukje 192 is na een levensproductie van ruim 208.000 kilo melk woensdagmiddag ingeslapen, meldt Veeteelt.

Dierenartsenorganisatie wijst The Caring Vets terecht
Met een open brief aan veehouders reageert dierenartsenorganisatie KNMvD op een ingezonden stuk in de NRC van The Caring Vets. Die vinden dat het dierenwelzijn in gevaar is door de huidige manier waarop vlees en zuivel worden geproduceerd.

Vrijwel alle Kringloopwijzers binnen
Slechts een klein groepje melkveehouders heeft de Kringloopwijzer niet op tijd ingevuld en ingediend. Dat blijkt uit een rondvraag onder verschillende zuivelondernemingen.

LTO zoekt 25 kritische melkveehouderijleden
LTO-vakgroep Melkveehouderij zoekt 25 kritische en enthousiaste leden die willen meedenken over de toekomst van de melkveehouderij in Nederland. Hun voorstellen moeten uitmonden in een gedragen toekomstvisie voor de sector.

Vers gemaaid gras lekkerste plattelandsluchtje
Vers gemaaid gras is volgens Nederlanders het lekkerste plattelandsluchtje. Die conclusie trekt Bionext na het houden van een verkiezing naar de aller-lekkerste geuren van het platteland.

Mestverwerker wil kalium terugwinnen
De mestverwaardingsinstallatie, die afvalverwerker Twence wil bouwen in Zenderen, zal ook kalium terugwinnen dat ingezet kan worden als meststof.

Landbouwtelling schaadt Achterhoeks landschap
Sinds de invoering van de regeling landbouwtelling en de Gecombineerde opgave staan natuur, flora en fauna in het Achterhoekse coulisselandschap flink onder druk.

LTO niet blij met jachtparagraaf beheerplan Rijntakken
Bestaand agrarisch gebruik kan worden voortgezet, maar over de jachtparagraaf zijn zorgen. Tot die conclusie komt LTO Noord na bestudering van het beheerplan voor Natura 2000-gebied Rijntakken.

Zonnepark Overdinkel voorlopig van de baan
Het geplande zonnepark in Overdinkel is voorlopig van de baan. De gemeenteraad van Losser vindt dat een park van een dergelijke omvang niet in het Twentse landschap past.

'Beeld van agrarische sector is te eenzijdig'
Er komen al regelmatig groepen en belangstellenden op hun melkveebedrijf in Schalkhaar. Maar via deelname aan het project Salland Boert en eet Bewust zetten Bert, Louise, Gert-Jan en Erik Trompert nog een tandje bij.

Keurmerk moet West-Achterhoek veiliger maken
Bestuurslid Henk Oosterink van LTO Noord West Achterhoek werkte mee aan een plan van aanpak om het buitengebied van Hengelo en Vorden veiliger te maken. Vorige week ontving deze regio als eerste in Nederland de eerste ster voor het Keurmerk Veilig...

'Gecombineerde opgave kleedt Achterhoeks landschap uit'
Sinds de invoering van de 'Regeling landbouwtelling en gecombineerde opgave' komen natuur, flora en fauna in het Achterhoekse coulissenlandschap flink onder druk te staan. Dat staat In een brief van de Achterhoekse plattelandsgemeenten,...

Gelderland zet in op vitaal platteland
Een kunstmestvrije Achterhoek, de uitrol van het project Vruchtbare Kringloop, coaching van agrarisch ondernemers in regio Food Valley en de ontwikkeling van natuurinclusieve verdienmodellen.

Gelderland wil kunstmestvrije Achterhoek
Een Green Deal met als doel op termijn een kunstmestvrije Achterhoek. Dat is een van de ideeën uit de Gelderse Agenda Vitaal Platteland.

Gelders actieplan tegen predatie weidevogels
Er komt een predatiebeheerplan voor Gelderse weidevogelgebieden. Dat heeft de initiatiefgroep van het Gelderse actieplan akker- en weidevogels besloten.

Oase biedt leegstaande boerderij tweede leven
De Oase is de winnaar van de ideeënmarathon. Die schreef provincie Overijssel uit voor het gebruiksrecht voor een leegstaande boerderij aan de Spijkerweg 1 in Stegeren.VAB-athon

Veiligheidskeurmerk voor buitengebied Hengelo/Vorden
'Boeren voelen zich best veilig in dit gebied. En dat willen we graag zo houden. Vandaar onze inzet voor het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) Buitengebied.' Dat zegt bestuurslid Henk Oosterink van LTO Noord West-Achterhoek.

Wichmond heeft moeite met internetmiljonair
'De gemeenteraad van Bronckhorst wil helaas geen extra voorwaarden in het bestemmingsplan opnemen om grote stallen zoals die van Kees Koolen te voorkomen.'

Provincie Gelderland bekostigt elektronenproject
Provincie Gelderland steekt 70.000 euro in een onderzoek dat duidelijk moet maken of boeren een serieuze speler op de energiemarkt kunnen worden, wanneer ze samen opgeslagen zonne-energie gaan vermarkten.
Tuinders Bommelerwaard hebben weinig plannen
Tuinders in de Bommelerwaard hebben nog weinig plannen ingediend voor uitbreiding van hun bedrijf. Volgens voorzitter Henk Kolbach van Tuinbouwplatform Bommelerwaard komt dat omdat de criteria in het Provinciaal Inpassingsplan (PIP) Bommelerwaard...

Geen schadevergoeding voor oktobergras
Zes Gelderse boeren zijn teleurgesteld dat ze geen schadevergoeding krijgen voor vraat aan oktobergras door ganzen. 'Het voelt alsof je je eigendom niet kunt beschermen', zegt Teunis Versteeg uit Herveld, een van de gedupeerde boeren.

Gelderland is witte raaf in ganzenproblematiek
De ganzenproblematiek houdt de gemoederen in veel provincies bezig. Boeren- en natuurorganisaties staan soms lijnrecht tegenover elkaar. Er worden procedures gevoerd terwijl de schade alleen maar toeneemt. In Gelderland is het opvallend rustig aan...

Sloten Vechtstromen nog drie jaar op de legger
Boeren in het werkgebied van waterschap Vechtstromen zijn blij dat het schap de kleine watergangen nog drie jaar op de legger laat staan.

Next Garden wil exotische specerijen telen
Kassengebied Next Garden in de gemeente Lingewaard gaat experimenteren met de teelt van exotische specerijen.
Raad Zaltbommel akkoord met tuinbouwriolering
De gemeenteraad van Zaltbommel heeft donderdagavond ingestemd met de plannen om een aparte tuinbouwriolering in de Bommelerwaard aan te leggen.

Hoogwatergeul Varik zorgt opnieuw voor onrust
Er is opnieuw commotie rond de rivierverruimende maatregelen die moeten worden genomen bij de noordoever van de Waal ter hoogte van de dorpen Varik en Heesselt.

Oost-Nederland maakt werk van duurzame voeding
21 bedrijven en organisaties in Overijssel en Gelderland starten met de ontwikkeling van duurzame producten op het gebied van voedsel en gezondheid. Met deze initiatieven versterken zij hun marktpositie en de regionale economie in Oost-Nederland.

Boeren op Kampereiland heeft voor- en nadelen
Boeren op het Kampereiland maken zich zorgen over de pachtprijs en de waterveiligheid. Toch ziet melkveehouder Gijsbert van den Berg ook kansen. 'Het Kampereiland heeft een goed imago. Daar moeten we ons voordeel mee doen.'

Minder ganzenschade in Gelderland
Gelderland - Er zijn vorig jaar minder zomerganzen geteld in Gelderland. Ook de schadeontwikkeling laat sinds 2013 een daling zien.

Boer in Klimaatpark IJsselpoort heeft meer grond nodig
Bedrijfsverplaatsing van een of twee bedrijven zou voor ruimte zorgen voor boeren met een bedrijf in in het Rivierklimaatpark IJsselpoort. Dat is een van de conclusies uit een onderzoek naar de toekomst van boeren in dit gebied.

Meer groen gas in Overijssel door komst twee nieuwe installaties
HoSt gaat Microferm groen gas installaties bouwen bij een melkveehouder in Deurningen en een rosékalverenbedrijf in Vriezenveen in Overijssel. Vanaf september gaan de twee Microferms uit bedrijfseigen mest groen gas produceren en direct leveren op...

Fruitpact kan weer drie jaar door
Fruitpact gaat de komende drie jaarverder invulling gaan geven aan zijn ambitie voor een nog sterker fruitcluster in de regio Rivierenland. Deze ambitie is verwoord in de Agenda 2020 van Greenport Gelderland, waarin het pact samen met de vier...

'Scheurverbod stagneert gebiedsprocessen'
Provincie Overijssel wil dat staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken het scheurverbod in het landinrichtingsgebied Blokzijl-Vollenhove opheft. Het scheurverbod belemmert de verkaveling en daardoor ook de natuurontwikkeling.
Weidevogeldrone vliegt in Mastenbroek
Overijssel introduceerde woensdag 5 april een weidevogeldrone in Mastenbroek. Na een succesvolle proefperiode wordt de drone, nu officieel ingezet om weidevogels zoals de Grutto, de Kievit en de Wulp te beschermen.

Overijssel investeert in nationale parken
Gedeputeerde Staten van Overijssel willen 843.000 euro beschikbaar stellen voor de nationale parken Weerribben-Wieden en De Sallandse Heuvelrug.

Dijkgraaf Hein Pieper officieel herbenoemd
Hein Pieper is officieel herbenoemd als dijkgraaf van Waterschap Rijn en IJssel voor de komende zes jaar.
Overijssel koopt ruilgrond in Haaksbergen
Provincie Overijssel heeft 45 hectare landbouwgrond aangekocht in de gemeente Haaksbergen. Met deze aankoop komt het natuurherstelproject in deze gemeente een stap dichterbij.

Boerschappen ontvangt Agrofoodpluim
Provincie Noord-Brabant heeft de Bredase onderneming Boerschappen beloond met de Agrofoodpluim.
Boeren en natuurbeschermers pleiten voor het nieuwe efficiënt
LTO Nederland, BoerenNatuur.nl, het Louis Bolk Instituut en Natuurmonumenten slaan de handen ineen voor een maatschappelijk 'regeerakkoord'. De gezamenlijke inzet komt tot uiting in het overbruggen van schijnbare tegenstellingen in het behartigen...

Weinig draagvlak voor huidige mestbeleid onder boeren
Akkerbouwers, melkveehouders en varkenshouders vinden het goed dat er een mestbeleid is en hebben de intentie om hier nauwkeurig aan te blijven voldoen, ook als het verder wordt aangescherpt.

Kavelruilakte Stelkampsveld eind dit jaar getekend
De akte van de kavelruil rond Stelkampsveld wordt aan het einde van dit jaar getekend, zoals het er nu naar uitziet. Volgens kavelruilcoördinator Wim Ruiterkamp ligt de verdeling van de beschikbare gronden nagenoeg vast.

Boer belangrijke beheerder Binnenlandse hooilanden
Boeren en vrijwilligers gaan een belangrijke rol spelen in het beheer van de Binnenveldse hooilanden. Samen maakten ze ook het plan om deze natuur aan te leggen.

Verkaveling in Gelderland holt achteruit
Gelderland is een van de slechts verkavelde provincies, zegt de nieuwe voorzitter Martien Nillesen van Stichting Effectief Verkavelen Gelderland (Stevig). 'En als we daar niets aan doen, dan wordt de bedrijfsstructuur alleen maar slechter.'

Overijssel betaalt sloopkosten bij gedwongen verkassing
Provincie Overijssel gaat de kosten voor de sloopverplichting betalen wanneer bedrijven gedwongen worden om te verkassen naar elders.

'Sloopregeling trekt je over de streep'
Bert Fokkink uit Vorden stopte veertien jaar geleden met zijn melkveebedrijf. Hij schoolde zich om en werkte een tijd als timmerman. Sinds vorig jaar werkt hij bij een groothandel in Apeldoorn.

Boeren op Kampereiland kunnen investeren
'Er is geen sprake van een sterfhuisconstructie voor boerenbedrijven op Kampereiland.' Dat stelde Overijssels gedeputeerde Bert Boerman deze week tijdens een vergadering van de speciale Statencommissie omgevingsvisie en verordening. 'Boeren kunnen...

'Project 'Zon op Erf' is sympathiek, maar traag'
Wijnand Timmermans (67) is voormalig veehouder. Zijn honderd zoogkoeien zijn weg, maar de stallen staan nog op het Zelhemse erf. Ze worden nog gebruikt door een neefje, voor zijn boomkwekerij.

Schadevergoeding voor duif en Canadese gans
Provincie Overijssel gaat in de periode tot aan 1 augustus 2017 de schade vergoeden die optreedt door de Canadese gans en de houtduif.

'Gemeente meegekregen voor ons verbouwingsplan'
Geert Megens kwam in 2015 met zijn partner naar Baak. Ze kochten er een oude school en de bijbehorende schoolmeesterswoning. Ook stonden er op het erf nog een paar varkensschuren. De school zelf, daterend uit 1864, is eveneens in gebruik geweest als...

Bewustwording leegstand komt op gang
Gemeente Bronckhorst ziet niets in herbestemming van leegkomende agrarische gebouwen. In een leegstandsgebied zoals de Achterhoek is het al moeilijk genoeg om woonkernen leefbaar te houden. Dat geldt ook voor de bezetting van de bedrijventerreinen.

LTO praat mee in Gelders debat
Bestuurders en medewerkers van LTO Noord regio Oost roeren zich woensdag 22 maart in het Gelders debat. In dit debat wordt in de volle breedte gediscussieerd over de toekomst van het Gelderse platteland.

Drie teams strijden om Overijsselse boerderij
Drie teams mogen hun ideeën voor herbestemming van een leegstaande boerderij in Stegeren verder uitwerken. Ze hadden het meest innovatieve idee tijdens VAB-athon, de ideeënmarathon voor vrijkomende agrarische bebouwing van provincie Overijssel.

Ommen blijft sierteelt weren in drinkwatergebieden
Gemeente Ommen komt met een nieuwe onderbouwing om de sierteelt in twee drinkwatergebieden in de gemeente te verbieden.

Overijssel biedt leegstaande boerderij aan
Een VAB-arathon, dat is wat provincie Overijssel heeft bedacht om creatieve ideeën te genereren over wat te doen met Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB). Daartoe sluiten 75 team zich vandaag en vrijdag 75 op in een leegstaande boerderij in...

Plan De Bokkerij kan ruimer
Het plaatsen van een mestzak of andere vormen van mestopslag moet ook buiten het bouwvlak mogelijk zijn. Dat staat in een zienswijze van de afdeling Noost-Oost Veluwe van LTO Noord.

Boeren Kampereiland willen geen sterfhuisconstructie
Boeren op Kampereiland voelen zich overvallen door een passage in de nieuwe omgevingsvisie van de provincie Overijssel. Daarin staat dat ze te maken krijgen met een lagere mate van waterveiligheid. Kapitaalsintensieve investeringen zijn volgens de...

Overijsselse omgevingsvisie kan nog beter
'Wij staan achter de uitgangspunten van de Overijsselse omgevingsvisie', stelt voorzitter Ben Haarman van het regiobestuur oost van LTO Noord. 'Maar ten aanzien van de nadere invulling zijn er wel wat kritische noten te plaatsen.'

Provincie ontvangt 133 ideeën voor vitaal Gelders platteland
Ruim tweehonderd deelnemers bespraken vorige week tijdens een bijeenkomst voor een Agenda Vitaal Platteland voorstellen en ideeën om te komen tot een blijvend gezond Gelders platteland.

Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld afsluiting Ruimte voor de Rivier
Met de officiële opening van de hoogwatergeul Veessen-Wapenveld op donderdagmorgen 23 februari is de het project Ruimte voor de Rivier klaar. Op meer dan 30 plaatsen hebben de rivieren meer ruimte gekregen.

Food Valley wil levensvatbare agrarische sector
Regio Food Valley gaat gericht actie ondernemen om de primaire landbouw in de regio te ondersteunen. Hoe dat moet gebeuren, staat in het manifest van Salentein.

Kabinet legt basis voor Nationale Omgevingsvisie
Het kabinet heeft deze week ingestemd met 'De opgaven voor de Nationale Omgevingsvisie'. Deze startnota vormt een eerste stap naar een gedeelde visie op de omgeving en de te maken politieke keuzes voor de inrichting van Nederland.

FloraHolland draait topomzet Valentijnsdag
In de laatste volle week voor Valentijnsdag was de omzet 142 miljoen euro. Dit is de hoogste omzet ooit uit de geschiedenis van Royal FloraHolland.

Fresco krijgt eredoctoraat Leuven
Louise Fresco heeft deze week een eredoctoraat gekregen van de Katholieke Universiteit in Leuven vanwege haar belangrijke rol in het maatschappelijke debat over duurzame voedselvoorziening.

Fedecom en Aeres Tech bundelen krachten
Branchevereniging Fedecom (techniek, agro, groenbeheer en bedrijfslogistiek) en het Expertisecentrum Mobiele Techniek van Aeres Tech in Ede hebben hun samenwerking vanaf januari 2017 geïntensiveerd.

Cheque voor Pink Ribbon
Wikkelfolieleverancier VisscherHolland heeft deze week een cheque van 10.250 euro aan Pink Ribbon overhandigd. Het geld werd samen opgehaald met vele loonwerkers en melkveehouders, die het Nederlandse landschap wisten te kleuren met roze ronde...

Vergunningen mestinstallatie Twence terecht verleend
De rechtbank Overijssel oordeelde deze week dat de vergunningen voor de mestinstallatie die Twence in Zenderen wil bouwen terecht zijn verleend. Tegen de vergunningverlening was beroepen aangetekend.

Discussie over sloop bedrijfsgebouwen
Moet sloop van oude gebouwen nu wel of het Gelders plussenbeleid worden opgenomen? Dat was deze week een discussiepunt tussen Gelderse Statenleden. LTO Noord vindt van wel. Iedere mogelijkheid om verrommeling van het buitengebied te voorkomen moet...

Fruittelers aan de slag met erfafspoeling
Twaalf Gelderse fruittelers gaan aan de slag met het project Project 'Schoon Erf! Schone Sloot!' In dit project proberen ze de risico's op afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen vanaf het erf te voorkomen.

Gelderse asbestsanering gaat te traag
LTO Noord maakt zich zorgen over de Gelderse aanpak van de sanering van asbestdaken. Daarom wil de belangenorganisatie graag in overleg met provincie Gelderland om te kijken naar mogelijkheden om de sanering te versnellen.

Minder broeikasgasemissies in Gelderland
De broeikasgasemissies vanuit de landbouw in Gelderland zijn tussen 1990 en 2014 met 24 procent gedaald. Landelijk ligt dat percentage op 18.

Nog steeds kwel rond Twentekanaal
De problemen met kwel langs het Twentekanaal zijn niet nog steeds niet opgelost. Maatregelen om de kwel te laten stoppen hebben vooralsnog niet geholpen.

'Lusten van landgoed zijn groter dan lasten'
Gemeente Dalfsen kent meerdere landgoederen, die vrijwel allemaal in één zone liggen. De meeste landgoederen hebben meerdere pachtbedrijven. Maar op Hessum is landgoedeigenaar Maurits von Martels zelf boer.

Boeren voor Spaargarenvariant
'Boeren in Varik en Heesselt opteren voor de Spaargarenvariant in plaats van een hoogwatergeul tussen Varik en Heesselt.' Dat stelt bestuurslid Adri van de Geijn van de afdeling Neerijnen van LTO Noord na een voorlichtingsbijeenkomst over...

Aanleg glasvezel in Achterhoek onzeker
Achterhoekse gemeentebestuurders zijn teleurgesteld dat er onduidelijkheid is ontstaan over de aanleg van glasvezel in de regio. Ook afdelingsbesturen van van LTO Noord zijn bezorgd. De agrarische sector wil graag zo snel mogelijk snel internet.

Veehouders vragen vergoeding voor oktobergras
Zes Gelderse boeren trekken via een officieel bezwaarschift bij het Faunafonds aan de bel. Ze willen net als voorgaande jaren een vergoeding voor vraat aan oktobergras door ganzen en smienten.

Problemen rond Twentekanaal nog niet opgelost
De problemen rond de kwel langs het Twentekanaal zijn nog steeds niet opgelost.

Nog veel mestvocht en kuilvoersap in sloot
Waterschap Vallei en Veluwe constateerde in 2016 nog te veel overtredingen op boerenerven. Veel mestvocht en kuilvoersappen gaan de sloot in, vaak verdund met regenwater.

Duidelijkheid glasvezel Achterhoek laat op zich wachten
Er is nog geen duidelijkheid over de planning en kosten van de aanleg van glasvezel in de Achterhoek. Dat bleek deze week tijdens een bijeenkomst tussen gemeentebestuurders en marktpartij CIF.

Overijssel zet Revolving Fund in voor verkaveling
Provincie Overijssel gaat geld uit het Revolving Fund inzetten om ruilgrond aan te kunnen kopen voor verkavelingsprojecten.
Provincie staat garant voor tuinbouwriolering
Provinciale Staten van Gelderland hebben woensdag ingestemd met de garantstelling voor de aanleg van de collectieve tuinbouwriolering Bommelerwaard.
Keten in eigen hand biedt prima boterham
Hoe leer je boeren zich te onderscheiden? Overijsselse boeren gingen naar de Languedoc in Frankrijk, de vroeger flink overproducerende wijnstreek boven de Pyreneeën.

'Zichtbaarheid Franse boer is zijn kracht'
Melkveehouders Rogier en Heleen Lansink uit Haaksbergen maakten deel uit van een groep boeren die via het Agro and Food-programma van provincie Overijssel op studiereis ging naar Frankrijk. Heleen Lansink was onder de indruk van de zichtbaarheid van...

Boeren gaan waterbeheer aanpakken
Vier agrarische bedrijven op de Miga bij de Lemelerberg werken gaan samenwerken met waterschap Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) aan de verbetering van het waterbeheer

Grond voor natuurherstel Witte Veen
Provincie Overijssel heeft ruim vier hectare particuliere grond verworven bij het Witte Veen, een hoogveengebied tussen Buurse en de Duitse grens.
Nieuwe drinkwaterlocaties in Mander en Daarle
Provincies Overijssel en Gelderland, Vitens en de waterschappen Vechtstromen, Rijn en IJssel en Drents Overijsselse Delta hebben nieuwe drinkwaterwinlocaties in Twente en de Achterhoek aangewezen.

Subsidie waterschap voor aanschaf wasplaats
Waterschap Vechtstromen geeft boeren 40 procent subsidie op de aanschaf van een zuivering voor wasplaatsen.

Subsidie voor Gelderse mestkraker
Provincie Gelderland steekt geld in een mestverwerkingsinitiatief van drie Gelderse veebedrijven in de Liemers.

Provincie dekt risico riolering kassen Bommelerwaard
Provincie Gelderland verleent waarschijnlijk een garantstelling van 1,15 miljoen euro voor een financieel risico dat gemeente Zaltbommel kan lopen bij de aanleg van de collectieve glastuinbouwriolering in de Bommelerwaard.

Behandeling Gelders plussenbeleid uitgesteld
De behandeling van het Gelders plussenbeleid is doorgeschoven naar begin maart.

'Plussenbeleid kans voor niet-grondgebonden veehouderij'
'Wij zijn blij dat niet-grondgebonden veehouderijbedrijven via het Gelders plussenbeleid de kans krijgen om om hun bedrijf te ontwikkelen.' Dat stelde bestuurslid Dirk Dekker van LTO Noord woensdag tijdens een hoorzitting van de Gelderse Staten over...

Kavelruil in Arkemheense polder is afgerond
De kavelruil in de polder Arkemheen is een feit. Deze week vond de overdracht plaats een van de grootste particuliere grondruilen van de afgelopen jaren.

Overijssel toetst NB-wetvergunningen opnieuw
Provincie Overijssel gaat 143 verleende natuurbeschermingswetvergunningen (NB-vergunningen) opnieuw beoordelen. Dit is een gevolg van een uitspraak van de Raad van State van woensdag 21 december.

Draagvlak collectieve tuinbouwriolering Bommelerwaard
Een plan voor een collectieve tuinbouwriolering in de Bommelerwaard kan op veel draagvlak rekenen in het gebied.

Verhoging pachtprijs Kampereiland uitgesteld
Boeren op Kampereiland krijgen te maken met een verhoging van de pachtprijs, maar ze hoeven die verhoging voorlopig niet te betalen.

Particulieren willen natuur in Overijssel aanleggen
Onder particulieren in Overijssel bestaat grote belangstelling voor het aanleggen van natuur. Dat blijkt uit de reacties op de oproep van de provincie om een subsidie aan te vragen voor het maken van in totaal 73 ha nieuwe natuur.

Food Valley pakt fijnstof aan
Samenwerkende partijen in Regio Food Valley gaan pilots uitvoeren met haalbare en betaalbare emissieverlagende technieken. Dat is deze week afgesproken in het Manifest Gezonde Leefomgeving Veehouderij.

STEVIG krijgt bijdrage verkaveling Buren
Stichting Effectief Verkavelen in Gelderland (STEVIG) heeft van de provincie Gelderland en de Europese Unie in het kader van het Plattelands Ontwikkelingsprogramma (POP) een bijdrage gekregen voor het aanpakken van de verkaveling in de gemeente...

Petitie 'Meer vee is ongezond' valt niet goed
Het regiobestuur Oost van LTO Noord is niet blij met de petitie 'Meer vee is ongezond' van de Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF). Toch blijven beide organisaties met elkaar in gesprek. 'Uiteindelijk hebben we elkaar nodig om tot een...

Veluwse boeren ergeren zich aan wildschade
Wie wild wil spotten, moet naar Leuvenum, midden op de Veluwe. Op het gelijknamige landgoed in de agrarische enclave lopen volop edelherten, wilde zwijnen en reeën. Natuurliefhebbers beleven er veel plezier aan. De plaatselijke boeren zijn er minder...

Waterschappen richten Gelders Waterschapsfonds op
Waterschappen Rijn en IJssel, Rivierenland en Vallei en Veluwe hebben het Gelders Waterschapsfonds opgericht. Het fonds moet regionale cultuur- en natuurprojecten, die aan water gerelateerd zijn, financieel mogelijk maken. Het fonds is...

Gelderse bedrijven gaan zaken doen met Vietnam
Gelderse agrofoodbedrijven gaan zaken doen met Vietnam. Daartoe werd deze week een Memorandum of Understanding ondertekend tussen de Vietnamese provincie tussen de provincie Vinh Long en provincie Gelderland.

Europese subsidie voor Gelderse akkerbouwer
Akkerbouwbedrijf Banken in Batenburg kan dankzij een subsidie van ruim 22.000 euro vanuit Europa, provincie en waterschap Rivierenland akkerbouwgewassen meer uitgebalanceerd bemesten. Dit zorgt voor een vermindering van meststoffen in de gewassen.

Gelders Natuurnetwerk krijgt vorm
Het Gelders Natuurnetwerk (GNN) groeit. De helft van de grond voor nieuwe natuur is aangekocht en ruim een derde al ingericht.

Rijn en IJssel wil Hein Pieper langer aan het roer
Het algemeen bestuur van Waterschap Rijn en IJssel wil Hein Pieper graag herbenoemen als dijkgraaf van het waterschap.

Afvalwater FrieslandCampina omgezet in grondstoffen
Waterschap Rijn en IJssel gaat de nieuwe grondstof Neo-alginaat winnen uit het restwater van de zuivelproductielocaties van FrieslandCampina in Lochem en Borculo.

Bio-energiecentrale Harderwijk maakt kans op Waterinnovatieprijs
De bio-energiecentrale Harderwijk is in de categorie 'Schoon water' genomineerd voor de Waterinnovatieprijs 2016.
Vergoeding voor vraat aan oktobergras
Zes boeren met een bedrijf langs de grote rivieren in Gelderland gaan samen met LTO Noord in beroep tegen het Faunafonds.

Bypass zorgt nu al voor nadelen fruitteeltbedrijf
Otto en Irma Wildemans hebben een fruitteeltbedrijf in Varik. Al een paar jaar lang hangt de komst van een hoogwatergeul als het zwaard van Damocles boven hun hoofd. Duidelijkheid komt er in 2018.
Gelders actieplan voor weidevogels
LTO Noord, Gelderse Natuur en Milieufederatie, Stichting Landschapsbeheer Gelderland en de drie Gelderse agrarische collectieven hebben een actieplan voor akker- en weidevogels gepresenteerd. Doel is de daling van het aantal akker- en weidevogels...

Tuinders rivierengebied moeten met plan komen
Glastuinbouwbedrijven die collectieve zuivering van proceswater willen oppakken, moeten zich melden bij Waterschap Rivierenland. Het waterschap wil zo snel mogelijk betrokken zijn bij het opstellen van businessplannen voor de zuivering.

Gelders plussenbeleid onvoldoende
Het milieuffectrapport (Mer) bij het Gelderse plussenbeleid is niet compleet. De milieueffecten van het plussenbeleid zijn namelijk onvoldoende in beeld gebracht.

Coaching voor varkenshouders
Enkele tientallen veehouders in Hof van Twente en Bronckhorst hebben zich aangemeld voor coachingsgesprekken. Beide gemeenten trokken deze zomer geld uit om veehouders te ondersteunen.

Landbouw rond Enter aan de slag met water
De kans is groot dat er rond het Reggedal bij Enter een project komt in het kader van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW). Bij het project worden 100 boeren betrokken. Begin november komt er een voorlichtingsbijeenkomst.

‘Als je wilt verkopen, is asbestdak geen pré’
Oudere boeren en boeren die hun bedrijf hebben beëindigd, hebben vaak gebouwen met asbestdaken. Ze staan niet te springen om die te saneren. Albert Schut (75) uit Etten deed dat wel. Hij deed mee met de proef van de Overijsselse Asbesttrein in...

Extra geld voor snellere sanering asbest Overijssel
Provincie Overijssel trekt ruim 4 miljoen euro uit voor het versneld verwijderen van asbestdaken. Buurprovincie Gelderland ondersteunt vooralsnog regionale pilots die vaart willen maken met asbestsanering.

LTO Salland van start met educatieprogramma
Milieu- en Natuureducatiecentrum De Ulebelt heeft in samenwerking met de Rabobank Salland en LTO Salland een educatieprogramma over voedselproductie ontwikkeld, waarmee leerlingen van het Etty Hillesum Lyceum in Deventer de boer op gaan.
Onrust over ganzentabel in beheerplan Wieden-Weerribben
Steenwijkerland - LTO Noord Steenwijkerland is onaangenaam verrast door een tabel in het ontwerpbeheerplan voor het Natura 2000-gebied Wieden-Weerribben. Daarin worden onmogelijke voorwaarden gesteld aan de schadebestrijding van ganzen.
Omroep Gelderland legt overtredingen kippenslacht vast
Gelderse kippenslachterijen en kipverwerkingsbedrijven lappen regelmatig de regels aan hun laars. Tot die conclusie komt Omroep Gelderland na eigen onderzoek. De omroep spreekt van gevallen kippenvlees dat van de grond wordt geraapt en weer in...

Steeds op zoek naar uitdagingen
Het is druk op een gewone maandagmiddag in de landwinkel van de familie Van Olst. De winkel oogt professioneel en is gehuisvest in een oude, gerestaureerde boerderij.
Geen zonnepark op Gelderse akkers
Zonneparken horen niet op landbouwgrond. Dat staat in de zienswijze die regio Oost van LTO Noord heeft ingediend bij provincie Gelderland naar aanleiding van de geactualiseerde omgevingsvisie en omgevingsverordening.

Kansen voor particulier natuurbeheer in Overijssel
Provincie Overijssel stelt 1 miljoen euro beschikbaar voor het verbeteren van de kwaliteit van bestaande natuur in het Natuurnetwerk Nederland (voorheen EHS). De regeling geldt voor particulieren.

Vallei en Veluwe en Jan Bakker bouwen bio-energiecentrale Harderwijk
Waterschap Vallei en Veluwe bouwt samen met de private partner Jan Bakker een bio-energiecentrale op het terrein van zijn rioolwaterzuivering in Harderwijk. In december start de bouw van de centrale, die per jaar 12,5 miljoen kuub biogas gaat...

Bronckhorst compenseert bomenkap uiterwaarden
Gemeente Bronckhorst gaat de bomenkap in de uiterwaarden in het kader van de actie Stroomlijn elders in de gemeente compenseren. Rijkswaterstaat is bezig met het onderhoud van de begroeiing in de uiterwaarden langs het stroomgebied van de IJssel. In...

FoodValley licht Gelders plussenbeleid toe
Regio FoodValley, het regionale samenwerkingsverband van 8 gemeenten, vindt dat het plussenbeleid van de provincie Gelderland alleen voor grotere bedrijfsuitbreidingen zou moeten gelden. Bij kleinere uitbreidingen zijn de extra inspanningen niet in...
'Geen eigen risico bij schade aan gewassen'
Boeren moeten geen eigen risico betalen, wanneer ze schade aan gewassen hebben, veroorzaakt door beschermde diersoorten die niet bestreden mogen worden. Dat stelt het regiobestuur Oost van LTO Noord.

Gelderland steunt inwoner die natuurproject oppakt
Provincie Gelderland gaat haar inwoners stimuleren en helpen om goed voor de natuur en landschap te zorgen.

Samenwerkingsovereenkomst voor Hattemerpoort
Acht organisaties en overheden gaan de komende jaren samenwerken aan een vitaal landelijk gebied met sterke natuurwaarden en een aantrekkelijk landschap tussen Hattem en Wapenveld. Zij hebben hiertoe vanochtend in Wapenveld hun handtekening gezet...

Ander beheer kleine watergangen
Waterschap Rijn en IJssel gaat het beheer en onderhoud van de watergangen anders organiseren.
Afdeling Salland begint met demoveld in Deventer
Een groep leerlingen van groep 5 van Basisschool de Vijf-er uit Deventer Salland openden donderdag 22 oktober samen met regiovoorzitter Ben Haarman LTO Noord en algemeen directeur Stichting IJssellandschap Jaap Starkenburg een demoveld aan de...

Europese subsidie voor glastuinbouwbedijf en biomassaproject
Twee projecten die bijdragen aan de ontwikkeling van Gelderse het platteland hebben in totaal ruim 650.000 eurosubsidie ontvangen. Het geld is bedoeld voor glastuinbouwbedrijf Zandvoort Flowers en voor het project Biomassa in het Haarloseveld en...

Akkoord over afwikkeling GR Bergerden
Er is overeenstemming bereikt over de afwikkeling van de opheffing van de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Bergerden. Gemeente Lingewaard organiseert de afwikkeling, gemeente Nijmegen betaalt de helft van het berekende resultaat. Uiterlijk 1 januari...

'Tot 2015 nauwelijks aandacht voor bijscholing'
Greenport Gelderland heeft in samenwerking met het Agro Opleidingshuis tussen 2014 en 2016 tuinbouwondernemingen in Gelderland ondersteund bij het maken van een bedrijfsopleidingsplan. Het project loopt nog, maar inmiddels hebben al ruim 70 tuinders...

Vechtstromen komt met nieuwe regels
Waterschap Vechtstromen gaat alle regels voor het onderhoud aan de watergangen in het hele werkgebied gelijktrekken. Dat betekent dat boeren kleine watergangen zelf moeten onderhouden en dat de schouw daarop verdwijnt.

Gelders gedeputeerde wil geen wet dieraantallen
De wet dieraantallen gaat volgens Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk niet helpen bij de problemen in de luchtkwaliteit in bijvoorbeeld de Gelderse Vallei. Dat meldt Omroep Gelderland.

Heidekoe na een eeuw terug in Overijssel
De heidekoe is na een eeuw weer terug in Overijssel. Op Landgoed Het Lankheet in Haaksbergen werd afgelopen weekend een groep heidekoeien feestelijk losgelaten door onder andere Overijssels gedeputeerde Hester Maij.

Gelderse vraagtekens bij Wet Dieraantallen
Gedeputeerde Staten van Gelderland stellen vragen bij de Wet Dieraantallen, die staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken momenteel voorbereidt. Van Dam wil via de wet de provincies mogelijkheden geven om te kunnen sturen op...
Varkenshouders Bronckhorst staan open voor coach
Van de 75 varkenshouders in Bronckhorst staat ongeveer de helft open voor een gesprek met een coach. Dat schrijft de Gelderlander. Gemeente Bronckhorst besloot deze zomer 30.000 euro beschikbaar te stellen voor gespecialiseerde coaches die...

Gelderse gedeputeerde boycot Albert Heijn
De Gelderse Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk doet sinds enkele weken geen boodschappen meer in de winkels van Albert Heijn. Dat schrijft hij een in een opiniestuk in de Gelderlander. De gedeputeerde is boos omdat Ahold prijsverlagingen bij...

Overijssel heeft nog geen aanmeldingen voor natuurbeheer
Provincie Overijssel heeft nog geen aanmeldingen binnen van particulieren voor het maken van 73 hectare nieuwe natuur of versterking van bestaande natuur. Wel wordt er veel gebeld naar aanleiding van de oproep van de provincie.

Hogere waterstand in Vossenbroek
Waterschap Vallei en Veluwe verhoogt grondwaterstanden in natuurgebied Vossenbroek. Daarmee wil het waterschap de ontwikkeling van blauwgrasland op de Oost-Veluwerand laten stijgen tot meer dan 100 hectare.

Lowlands-urine wordt kunstmest
De urine van de festivalgangers op Lowlands dat van 19 tot en met 21 augustus 2016 in Biddinghuizen plaatsvond, is niet in het riool verdwenen, maar wordt door Waterschap Vallei en Veluwe gerecycled tot kunstmest.

Greenferm heeft vergunning rond
Greenferm heeft de vergunning voor en de bouw van een mestverwerkingsinstallatie in Apeldoorn op zak. Het wachten is nu op voldoende inschrijvingen zodat de bouw zo snel mogelijk van start kan gaan.

‘Leren hoe we ons product in de markt kunnen zetten’
Dit najaar gaat de tweede cursus ‘Smaakmakers van de IJsseldelta’ van start. Dat is een trainingsprogramma van de gebiedscoöperatie IJsseldelta waarbij ondernemers leren om van hun idee een nieuw product te maken. Melkveehouder Jaco Visscher volgde...
Gebiedsproces Haaksbergerveen in volle gang
Het gebiedsproces rond de Natura 2000-gebieden Buurserzand, het Haaksbergerveen en het Witte Veen in de gemeente Haaksbergen is in volle gang. Net zoals rond het natuurgebied Springendal en Dal van de Mosbeek gaat een deskundigenteam de maatregelen...

Afvalbedrijf gaat CO2 aan tuinders leveren
AVR gaat vanaf begin 2018 50.000 tot 70.000 ton CO2 leveren aan tuinders rondom Arnhem.

Bezwaren tegen monumentale belegeringslinie
Boeren rond Groenlo hebben bezwaar ingediend tegen de aanwijzing van de circumvallatielinie bij Groenlo als Rijksmonument.

'Ik wil leren hoe ik natuurbeheer praktisch kan invullen'
Melkveehouder Bert Wagenvoort uit Vorden volgt de cursus 'Natuurbeheer en Ondernemerschap'. Dit is een initiatief van stichting Vangroenewaarde samen met Staatsbosbeheer, CAH Dronten, HAS Den Bosch en Natuurmonumenten.

LEADER-programma Utrecht van start
In Oostelijk Utrecht kunnen vanaf nu ideeën worden voorgedragen voor het Europese programma LEADER. De komende 5 jaar kunnen vanuit LEADER vernieuwende en breed gedragen initiatieven op het platteland worden ondersteund en kan subsidie worden...

Tijdelijke vrijstelling voor scheuren van grasland
Er komt een ontheffing op het scheurverbod van grasland op zandgrond vanwege waterschade. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken meegedeeld. De vrijstelling is tot stand gekomen door de inzet van LTO Nederland

'Symposium geeft Stöpppelhaene steviger agrarische tint'
Agri & Food Innovatie Cluster Regio Zwolle en LTO Salland houden dit jaar voor de derde keer een symposium op de boerendag van Stöppelhaene, hét oogstfeest van Salland in Raalte. Ben Haarman, nog tot 19 september voorzitter van LTO Salland,...

Stelkampsveld krijgt grondwatermeetnet
Waterschap Rijn en IJssel gaat rond Natura 2000-gebied Stelkampsveld een meetnet voor grondwater inrichten.

Stelkampsveld krijgt grondwatermeetnet
Waterschap Rijn en IJssel gaat rond Natura 2000-gebied Stelkampsveld een meetnet voor grondwater inrichten.

Groen licht voor Co-stroom Bathmen
Co-stroom, de energiecoöperatie van Bathmense boeren, heeft van de Deventer gemeenteraad steun gekregen om groene energie lokaal op te wekken.

Groen licht voor Co-stroom Bathmen
Co-stroom, de energiecoöperatie van Bathmense boeren, heeft van de Deventer gemeenteraad steun gekregen om groene energie lokaal op te wekken.

Ben Haarman wordt regiovoorzitter Oost
Ben Haarman is vanaf 15 augustus de voorzitter van het nieuwe regiobestuur Oost. Deze week is zijn benoeming door de Ledenraad van LTO Noord bekrachtigd. Karin van der Toorn volgt Haarman in september op als voorzitter LTO Salland.

Ben Haarman wordt regiovoorzitter Oost
Ben Haarman is vanaf 15 augustus de voorzitter van het nieuwe regiobestuur Oost. Deze week is zijn benoeming door de Ledenraad van LTO Noord bekrachtigd. Karin van der Toorn volgt Haarman in september op als voorzitter LTO Salland.

Stuifzand Kootwijkerzand dreigt te verdwijnen
Stuifzandgebied Kootwijkerzand dreigt te verdwijnen volgens de Barneveldse Courant. Het natuurgebied wordt bedreigd doordat er te veel stikstof op de bodem terechtkomt. Daardoor is er de laatste jaren veel stuifzand verdwenen.

Stuifzand Kootwijkerzand dreigt te verdwijnen
Stuifzandgebied Kootwijkerzand dreigt te verdwijnen volgens de Barneveldse Courant. Het natuurgebied wordt bedreigd doordat er te veel stikstof op de bodem terechtkomt. Daardoor is er de laatste jaren veel stuifzand verdwenen.

Uitrol van Vallei Boert Bewust
Het concept 'Vallei Boert Bewust' slaat zijn vleugels uit. Een stuurgroep werkt momenteel hard om meer Boer Bewust-regio's te realiseren, te beginnen in Utrecht, Gelderland en Overijssel.

Boer weg bij Stelkampsveld door natura 2000
Rond het Natura 2000-gebied Stelkampsveld wordt een bedrijf uitgeplaatst. Recent bereikten provincie Gelderland en de eigenaar daar overeenstemming over.

Boer weg bij Stelkampsveld door natura 2000
Rond het Natura 2000-gebied Stelkampsveld wordt een bedrijf uitgeplaatst. Recent bereikten provincie Gelderland en de eigenaar daar overeenstemming over.

Meer geld Overijssel voor natuurontwikkeling
Provincie Overijssel trekt voor de 'Gebiedsontwikkeling Noordoost-Twente' 46.000 euro extra uit. De Uitvoering van de ontwikkelopgave EHS/Natura 2000 krijgt vijf miljoen euro meer.

Frustratie over brief Twenterand
Gemeente Twenterand is zelf verantwoordelijk voor de juiste gegevens over agrarische bedrijven ten behoeve van het nieuwe bestemmingsplan buitengebied Twenterand.
Groen gas uit Twentse mest
Netbeheerders Cogas en Gasunie hebben een alternatief ontwikkeld voor traditionele energiebronnen als olie en aardgas. Het gaat om een openbaar en toegankelijk biogasnetwerk in Twente.

Familie Winter heeft beste veestapel
De familie Winter uit Vriezenveen mag zich de trotse bezitter noemen van de 'Beste veestapel van Nederland'. Zaterdagmiddag, tijdens het CRV-Event 'Veestapel naar je hart', vond de finale van de CRV-competitie plaats.
Eerste studieclub precisielandbouw
Agrifirm Plant is met studieclub precisielandbouw begonnen. Tien telers uit Noordoost-Nederland kwamen daarvoor donderdag voor de eerste keer bijeen.

Laagpathogene variant in Hiaure
De vogelgriepbesmetting die donderdag op een legbedrijf in het Friese Hiaure is vastgesteld, is nader getypeerd.
Vrijstelling voor Exirel en Tracer
Fruittelers met kersen, pruimen, bessen, frambozen en bramen kunnen vanaf 11 juni beschikken over middelen ter bestrijding van de suzuki-fruitvlieg.

Overijssel wil goedkopere asbestsanering
Op verzoek van provincie Overijssel gaat de Tweede Kamer nog voor het reces praten over een goedkopere sanering van asbestdaken.

Gelderland pompt 3 miljoen in Next Garden
Provincie Gelderland wil 3 miljoen euro investeren in de infrastructuur voor het glastuinbouwgebied Next Garden tussen Arnhem en Nijmegen.
Geen windmolens in Gelderse landschappen
Natuurmonumenten wil waardevolle Gelderse gebieden windmolenvrij houden.

Gelderland installeert POP-commissie
Gelderse gedeputeerde Jan Jacob van Dijk heeft op 2 juni de Adviescommissie POP3 Gelderland geïnstalleerd.

Onderbouwing aanleg geul niet helder
De onderbouwing van de noodzaak van de aanleg van een nevengeul in de Waal bij Varik-Heesselt is te weinig transparant om deze democratisch te legitimeren. Dat concluderen onderzoekers van Alterra die in opdracht van de Wetenschapswinkel van...
Veel interesse voor kavelruil Losser
Grondeigenaren rond Losser lijken in te zijn voor een vrijwillige planmatige kavelruil.
Tuinder Bommelerwaard wil niet uitbreiden
Tuinders in de Bommelerwaard hebben geen concrete plannen ingediend voor uitbreiding van hun bedrijf. Dat konden ze doen in het kader van het inpassingbeleid voor de glastuinbouw- en paddenstoelenteelt in dat gebied.

LTO Noord blij met plan Tubbergen
Het ontwerp-bestemmingsplan buitengebied Tubbergen heeft weinig zienswijzen opgeleverd. Ook de agrarische sector is tevreden.

'Greenport minder afhankelijk van politiek'
'Geothermie maakt Greenport Westland-Oostland minder afhankelijk van ontwikkelingen in de wereldpolitiek'

'Commissie Water geen oog voor landbouw'
LTO Nederland is het oneens met de conclusie van de adviescommissie Water dat de landbouw door de overheid wordt ontzien als het gaat om het nemen van maatregelen die de kwaliteit van het water moeten verbeteren.

Bijna kwart miljoen in afbreekbare kweekpot
Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) geeft een subsidie van 244.000 euro voor het industriële gebruik een biologisch afbreekbare kweekpot: de GrowCoon.

Nieuwe kavelruilen in Twente
Coördinatiepunt Kavelruil Overijssel (CKO) gaat in twee Overijsselse regio's de mogelijkheden voor nieuwe vrijwillige planmatige kavelruilen verkennen.
RvS laat inpassingsplan Bommelerwaard intact
De Raad van State (RvS) laat het inpassingsplan van provincie Gelderland voor glastuinbouw in de Bommelerwaard na behandeling reeks van bezwaren vrijwel geheel intact.
Tekenen van herstel weidevogels Overijssel
De jarenlange neerwaartse trend in de aantallen weidevogels in Overijssel is tussen 2013 en 2015 voor een paar soorten weidevogels gestopt.

Sneller vergunning nodig op Veluwe
Agrariërs met nieuwe of uitbreidingsplannen die leiden tot een depositie op de Veluwe van meer dan 0,05 mol stikstof moeten een Natuurbeschermingswet (NB) vergunning aanvragen.
Actieplan voor Gelderse weidevogels
Zeven Gelderse organisaties gaan samen een provinciaal actieplan opstellen voor akker- en weidevogels. Daartoe ondertekenden ze 21 april een gezamenlijke verklaring.

Kornegoor Kringloopboer van morgen (video)
Melkveehouder Martijn Kornegoor uit Wichmond is gekozen tot Kringloopboer van morgen. Dat gebeurde donderdag tijdens de presentatie van de resultaten van project vruchtbare Kringloop Achterhoek en De Liemers.

Bodemoverschot lager in Achterhoek
De resultaten van drie jaar Kringloopwijzer in project Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers zijn bekend. In de periode 2013-2015 hebben de deelnemers 9 procent minder stikstofbodemoverschot gerealiseerd dan de maximaal toelaatbare norm.
Geld voor omzetten landbouwgrond Beekvliet
Provincie Gelderland betaalt de kosten voor het veranderen van landbouwgrond in het landgoed Beekvliet naar vochtige heide en schraalland, kruiden- en faunarijk grasland en rivier- en beekbegeleidend bos.

Kanttekeningen bij zonneboerderijen
LTO Noord Oost-Achterhoek plaatst kanttekeningen bij een initiatief van de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij (AGEM). Die wil onderzoeken of het voor stoppende boeren aantrekkelijk is om zonneboer te worden.

Onderzoek hoogwatergeul kan van start
De MIRT-verkenning naar de hoogwatergeul bij Varik en Heesselt kan van start. Daarin wordt onderzocht op welke manieren de hoogwaterveiligheid in het gebied kan worden vergroot.

Minder wateroverlast bij Twentekanaal
De grondwaterstand rond de zijtak van het Twentekanaal bij Bornerbroek herstelt zich langzaam maar zeker. Dat valt af te lezen in de peilbuizen die in het gebied staan.

Project 'Boeren voor Drinkwater' werkt
Het milieu vaart wel bij het Overijsselse project Boeren voor Drinkwater. In het project proberen boeren in Overijsselse drinkwatergebieden de milieubelasting te verminderen, maar tegelijkertijd hun bedrijfsresultaat te vergroten.

Klimaatbestendig boeren loont
Voor boeren op de hoge zandgronden in het oosten van Nederland loont het om bodem- en hydrologische maatregelen te nemen. Dat blijkt uit de eindevaluatie van het project Landbouw op Peil.

Drie voorwaarden Gelders plussenbeleid
Het Gelders Plussenbeleid krijgt drie plus-thema's. Intensieve veehouderijbedrijven die willen uitbreiden moeten in de toekomst op drie fronten extra inspanningen leveren. Het gaat om ruimtelijke kwaliteit, milieu en dierenwelzijn.

Gelderse land- en tuinbouw moet innoveren
Provincie Gelderland wil POP3-geld beschikbaar stellen voor innovaties in de agrarische sector.

Minder draagvlak Natura 2000 Bruinehaar
Platform Engbertsdijksvenen, Landgoed huize Almelo en Platform Achter het Stroomkanaal doen niet meer mee in het gebiedsproces rond Natura 2000-gebied bij Bruinehaar.

Toename vraat weidevogels Overijssel
De Overijsselse natuurcollectieven en weidevogelbeschermers hebben de afgelopen jaren een toename van vraat van legsels en kuikens geconstateerd.
Regelgeving werkt inzet bodemverbeteraar tegen (video)
Bokashi is heel mooi materiaal, dat boeren goed kunnen gebruiken als bodemverbeteraar. Maar wet- en regelgeving staat grootschalige toepassing nog in de weg.

Kavelruil Rijnstrangen gaat door
De kavelruil in de Rijnstrangen gaat door. Grondeigenaren in het gebied spraken zich deze week positief uit over Verkavelen voor Groei in de Rijnstrangen tijdens een gebiedsbijeenkomst in Pannerden.
Geld voor Barneveldse akkerranden
Gemeente Barneveld stelt uit het Ontwikkelingsfonds Platteland een vergoeding beschikbaar voor boeren die op hun akkers een natuurstrook laten inzaaien.

Stal Wichmond is 'intensieve veehouderij'
De Raad van State bestempelt de stal die internetmiljonair Koolen in Wichmond wil bouwen als een intensief veehouderijbedrijf.

Eerste kievietsei IJsseldelta gevonden
Het eerste kievitsei in de IJsseldelta is afgelopen zaterdag gevonden. Jan Post en Henk Klasen hadden het geluk een legsel te vinden met twee eieren in de Koekoekspolder.

Veel fijn stof in Gelderse Vallei
In de Gelderse Vallei veroorzaken de veehouderijen veel fijn stof. Dat blijkt uit nieuwe kaarten van provincie Gelderland waarop de luchtkwaliteit tot op buurtniveau te zien is.

Gelderland koopt ruilgrond voor Rijnstrangen
Provincie Gelderland heeft ruim 70 hectare landbouwgrond aangekocht in Rijnstrangen.

Vasse wil geen afvalwater in Twentse bodem
Minister Henk Kamp van Economische Zaken praat maandag met bewoners uit en rondom Vasse over het hervatten van de afvalwaterinjectie door de NAM in de Twentse bodem.

Te veel regels rond natuur in Twenterand
Gemeente Twenterand wil in het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied Twenterand veel regels opnemen over het beperken van de effecten op de Natura 2000-gebieden in de gemeente.
Raad van State achter biogasinstallatie BVA
Als het aan Henk Ormel van biogasvereniging Achterhoek (BVA) ligt, staat er volgend jaar een biogasinstallatie in Varsseveld. De Raad van State bepaalde woensdag dat de vergunning ervoor alsnog wordt verleend.

Gelderland komt met plan knobbelzwaan
Provincie Gelderland stemt onder voorwaarde in met afschot van knobbelzwanen.

Verplaatsing schept ruimte Boetelerveld
De familie Bruggeman uit Mariënheem werkt als eerste mee aan de verplaatsingsregeling die provincie Overijssel beschikbaar heeft gesteld voor het Natura 2000-gebied Boetelerveld.

Achterhoek krijgt LoRa-netwerk
Het Internet Huis uit Doetinchem en LNAGRO de Ondernemerij uit Ulft introduceren later deze maand een dekkend LoRa-netwerk in de Achterhoek.

Suzanne Ruesink voorzitter GAJK
Suzanne Ruesink is de nieuwe voorzitter van het Gelders Agrarisch Jongeren Kontakt (GAJK).

Gelderland kan stal Koolen niet weigeren
Provincie Gelderland kan de Natuurbeschermings-wetvergunning voor de stal die internetondernemer Kees Koolen in Wichmond wil bouwen niet weigeren.

Twentse proef met blauwe diensten
Gebiedscoöperatie Noordoost-Twente en waterschap Vechtstromen gaan een proef doen met blauwe diensten.

Duitse koeienmest in de Dinkel
De Dinkel is sinds donderdagmorgen vervuild met mest. De koeienmest stroomt via de rivier het oosten van Nederland binnen.

Dijktaluds geen Natura 2000
Bepaalde dijktaluds langs de IJssel, Nederrijn en Lek en Waal vallen niet binnen de begrenzing van het Natura 2000-gebied Rijntakken. Dat heeft de Raad van State vorige week bepaald.
Geen grens aan Overijssels bouwblok
Overijssel wil de maximale bouwblokgrootte voor intensieve veehouderijbedrijven schrappen. Zo wil de provincie de agrarische sector meer ruimte bieden voor groei en innovatie.

Weer nieuw rapport Engbertsdijksvenen
Als er ten oosten van Engbertsdijksvenen een bufferzone wordt aangelegd, zullen de natuurwaarden in dat Natura 2000-gebied achteruit gaan.

Ontwikkelingsruimte PAS Veluwe benut
In de Zuid-Westhoek van Natura 2000-gebied Veluwe is de landelijk beschikbaar gestelde hoeveelheid ontwikkelingsruimte in het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) benut.

GS wil bufferzone Beerzerveld schrappen
Er komt geen bufferzone in het agrarisch gebied ten zuiden van het Beerzerveld. Gedeputeerde Staten (GS) van Overijssel stellen voor om deze te schrappen.

Grond nodig voor boeren in Dinkeldal
Om het gebiedsproces rond Natura 2000-gebied Dinkeldal vlot te trekken, moeten een of meerdere bedrijven worden uitgeplaatst. Dat stellen LTO Noord Losser en de Dinkeldalboeren.

LTO Noord eens met gemeente Bronckhorst
LTO Noord West Achterhoek steunt de beslissing van gemeente Bronckhorst om in beroep te gaan tegen een uitspraak van de rechter over de geplande stal van Kees Koolen in Wichmond.
Ideeën opdoen voor Bommelerwaard
Het Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard (PHTB) haalt momenteel ideeën op voor de eerste wijzigingsplannen, waarin niet alleen plannen van tuinders een plek krijgen, maar ook ruimte is voor landschappelijke inpassing en verkeer.

Gelderland wijst rustgebieden ganzen aan
Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben rustgebieden voor overwinterende ganzen aangewezen.

Back: meer ruimte Overijsselse boeren
Gedeputeerde Staten (GS) van Overijssel willen in de aangepaste omgevingsvisie geen maximale grootte van bedrijven opnemen. Dat past ook in de visie van LTO Noord Overijssel. ‘Minder regels maar vertrouwen op duurzaam ondernemerschap’, aldus...
Onrust over pachtbeleid Gelderland
Wanneer provincie Gelderland agrarische gronden gaat verpachten, mag de hoogste pachtprijs niet bepalend zijn bij de keuze wie de grond in gebruik krijgt.

Honderden NB-vergunningen in Oosten verleend
Provincies Gelderland en Overijssel hebben honderden Natuurbeschermingswetvergunningen verleend in het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS).

Bronckhorst wil eerste fase stal Wichmond
Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF) en Natuurmonumenten zijn uiterst verbaasd dat burgemeester en wethouders van gemeente Bronckhorst de komst van een grote stal bij Wichmond blijven steunen.

Onvrede afbouw vergoeding mezenschade
Fruittelers in Gelderland en Utrecht vinden het onterecht dat de vergoeding van mezenschade wordt afgebouwd.

Veel animo voor kavelruil Arkemheen
Er is veel belangstelling voor de vrijwillige kavelruil in Arhemheen. Ruim honderd belangstellenden kwamen maandag af op een informatiebijeenkomst over de voorgenomen ruil.

#Grondgebonden zorgt voor twitterstorm
Een pleidooi van de natuur- en milieuorganisaties voor grondgebonden melkveehouderij zorgde woensdagochtend enige tijd voor een twitterstorm. #Grondgebonden was bijna een uur uur trending topic.

Jaap van Wenum volgt Jaap Haanstra op
Het Algemeen Bestuur van LTO Noord heeft maandag Jaap van Wenum benoemd als voorzitter van de vakgroep LTO Noord Akkerbouw.

Nieuwe prijs duurzaam bloembollenbedrijf
De eerste Martien Zandwijk Prijs wordt donderdag uitgereikt op de KAVB Ledendag in Aviodrome in Lelystad.

Proefboerderij De Marke is gasproducent
Proefboerderij De Marke is sinds vrijdag gasproducent. De boerderij in het Gelderse Hengelo is het eerste bedrijf dat op boerderijschaal groen gas uit mestvergisting levert aan het gasnet.
Rijksvastgoedbedrijf verkocht 350 hectare
Het Rijksvastgoedbedrijf verkocht ruim 350 hectare grond in 2015.
Friese collectieven bundelen hun krachten
De zeven collectieven voor agrarisch natuurbeheer in Friesland en LTO Noord gaan hun krachten te bundelen in het Kollektievenberie Fryslân (KBF).

Nieuwe indeling sloten en beken
Waterschap Vallei en Veluwe heeft het ontwerp voor de nieuwe indeling van sloten en beken in de IJsselvallei klaar.

Vallei en Veluwe zet waterpeilen online
Waterschap Vallei en Veluwe heeft sinds kort de waterpeilen van driehonderd locaties in zijn werkgebied online staan.

POP3 in Gelderland weer open
Provincie Gelderland heeft het ontwikkelingsprogramma voor het platteland (POP3) voor 2014-2020 weer opengesteld.

Geld naar landschap in Oost-Nedelrand
Het Baron en Baronesse Van Hemert tot Dingshof- Coldeweij Fonds heeft veertien projecten gehonoreerd voor een totaalbedrag van 75.000 euro.

Overbruggingskrediet voor Gelderse natuur
De agrarische natuurcollectieven in Gelderland krijgen waarschijnlijk een overbruggingskrediet van de provincie.

Kavelruil van 83 hectare in polder Arkemheen
Provincie Gelderland is van plan een gedeelte van haar grondeigendom in de polder Arkemheen te verkopen.

Watersysteem Lichtenvoorde aangepakt
Waterschap Rijn en IJssel en gemeente Oost Gelre gaan samen aan de slag om toekomstige wateroverlast bij Lichtenvoorde te beperken.

Onderzoek hoogwatergeul niet vrijgegeven
Wageningen UR (WUR) heeft een onderzoek over toekomstige hoogwaterstanden bij Lobith om onduidelijke redenen donderdag niet vrijgegeven.

Portefeuilles Drents Overijsselse Delta rond
De portefeuilleverdeling van de beoogde kandidaat-leden van het dagelijks bestuur van het nieuwe waterschap Drents Overijsselse Delta (DOD) is bekend.
Gelderland koopt grond voor PAS
Gedeputeerde Staten van Gelderland willen met gemeenten overleggen om de de bestemmingsplannen aan te passen zodat de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) uitgevoerd kan worden.

Natuurmonumenten wil betrokkenheid Koolen
Natuurmonumenten roept Kees Koolen, initiatiefnemer van het veelbesproken vee- en fokkerijbedrijf naast landgoed Hackfort in Wichmond, op om meer omgevingsbewustzijn en maatschappelijke betrokkenheid te tonen.

Veel gebreken schouw Reest en Wieden
Waterschap Reest en Wieden constateert veel gebreken na de najaarsschouw. Het waterschap heeft van 23 tot 27 november 2015 alle schouwsloten gecontroleerd.

Voorlopig geen hoogwatergeul Varik-Heesselt
Pas in 2023 valt het besluit of er een hoogwatergeul tussen Varik en Heesselt wordt aangelegd. Dat is acht jaar later dan toegezegd.
LTO betreurt uitspraak Overijsselse ganzen
LTO Noord Overijssel betreurt een uitspraak van de Raad van State dat in en rond Overijsselse Natura 2000-gebieden geen ganzen meer zonder vergunning mogen worden afgeschoten.

Maximaal 650 dieren in stal Wichmond (video)
Internetondernemer Kees Koolen en zijn adviseur Marcel Schiphorst gaan volgende week praten met de gemeenteraad van gemeente Bronckhorst. Koolen wil nu in Wichmond een stal voor maximaal 650 dieren.
Aerius gaat tijdelijk offline
Aerius gaat tijdelijk uit de lucht. Binnen deze periode kunnen er geen meldingen worden gedaan.

117 miljoen voor Overijssels platteland
De komende zeven jaar wordt via de subsidieregeling Plattelands-ontwikkelingsprogramma Overijssel (POP) voor ruim 170 miljoen geïnvesteerd in het Overijsselse platteland.

Vallei en Veluwe wil bio-energiecentrale
Waterschap Vallei en Veluwe onderzoekt de mogelijkheden om een bio-energie centrale in Harderwijk bij de rioolwaterzuivering te realiseren. Het Algemeen Bestuur gaf deze week groen licht voor dit onderzoek.
Uitgifte pachtgrond Gelderland via web
De pachtgronden van de provincie Gelderland worden voor 2016 uitgegeven via een digitaal platform.

Melkrobot kost meer stroom dan gedacht
Melkrobots verbruiken veel meer stroom dan leveranciers beweren. Dat blijkt uit energiescans die zijn gemaakt bij een aantal deelnemers aan project 'Bewust verlichten en energie besparen' van LTO Noord Salland.
Gelders actieplan voor grutto
Gelderland op handelsmissie naar China
Gelderse agrofoodbedrijven en -instellingen bezoeken deze week de Chinese provincies Shandong en Fujiang.

Proef innovatieve grondwaterbescherming
Er komt in Gelderland een aantal pilots waarin boeren met bedrijven in grondwater beschermingsgebieden innovatieve en creatieve oplossingen kunnen verzinnen die het grondwater moeten beschermen.

Zorgen over uitvoering Gelders ganzenbeleid
De meeste boeren in het zuidoostelijk deel van de Veluwe en in de Liemers hebben veelal geen probleem met de begrenzing van de ganzenrustgebieden in Gelderland.

Nog 4 jaar Vruchtbare Kringloop Achterhoek
Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland willen voor nog vier jaar door met project 'Vruchtbare Kringloop Achterhoek'. Dat is nodig om zo de gewenste verduurzaming van de melkveehouderij te versnellen.

Eerste landbouwgrond Vriezenveen geruild
In de kavelruil Vriezenveen hebben twintig deelnemers de eerste 86 hectare landbouwgrond in en om Vriezenveen geruild.

Veel vragen over ganzen in kringloopwijzer
Boeren in het Gelderse rivierengebied lijken redelijk tevreden over de begrenzing van de rustgebieden voor ganzen in Gelderland. Wel hebben ze veel vragen.
Gelderland investeert in 'Mest op Maat'
Provincie Gelderland investeert 60.000 euro in het Interreg project 'Mest op Maat', een initiatief van de Fachhochschule in Münster.

Meer Gelders geld voor functieverandering
Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben besloten het subsidieplafond voor functieverandering van landbouwgrond naar natuurterrein voor het jaar 2015 op te hogen met 3 miljoen euro, tot totaal 9 miljoen euro.

Overijssel loopt voorop met asbestsanering
Provincie Overijssel loopt voorop in de sanering van asbest. De Overijsselse aanpak moet als voorbeeld dienen voor een landelijke aanpak.
Bezwaar tegen kuikenhouderij Dedemsvaart
Bij de Raad van State is woensdag bezwaar aangetekend tegen een uitbreiding van een kuikenhouderij in Dedemsvaart, meldt RTV Oost. De raad doet binnen enkele maanden uitspraak.

Naaldbos Twente weer van de baan
Er komt geen naaldbos in de bufferzone van Natura 2000-gebied Achter de Voort, Agelerbroek en Voltherbroek (AVAV). Dat zijn provincie Overijssel, gemeente Dinkelland en het ministerie van Economische Zaken overeengekomen.

LTO: te veel ganzen rond Loevestein
Er zijn veel te veel ganzen in de omgeving van Loevestein. Staatsbosbeheer moet volgens LTO haar verantwoordelijkheid nemen als het gaat om ganzenbestrijding.

NB-wetvergunning in Overijssel uitgereikt
Het melkveebedrijf van de familie Klei in Dalfsen heeft als eerste onderneming in Overijssel én landelijk een Natuurbeschermingswetver-gunning (NB-wetvergunning) ontvangen in het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS).
Zorgen over aangepaste omgevingsvisie
Gelderse fruittelers maken zich zorgen over de begrenzing van de grondwaterbeschermings-gebieden. Die zijn namelijk gewijzigd in de geactualiseerde omgevingsvisie.
Ongelukken door modder
Modder op het wegdek heeft vanmorgen op twee plaatsen in Overijssel ernstige verkeersongelukken veroorzaakt. Dat meldt RTV Oost.

GNMF voor Gelders plafond op veestapel
Provincie Gelderland moet met eigen beleid komen voor een plafond op de Gelderse veestapel. Dat vindt de Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF).

Natuur belangrijk voor Overijsselaars
Natuur en landschap zijn belangrijk voor de inwoners van Overijssel. Dat blijkt uit het recent uitgevoerde onderzoek naar de natuurbeleving van inwoners en bedrijven in Overijssel.

Uitgifte dijkpercelen bij Rivierenland
Belangstellenden kunnen zich vanaf november inschrijven op ruim 600 hectare dijkhellingen van Waterschap Rivierenland.

Waalzinning twijfelt aan noodzaak geul
Er is geen wetenschappelijke onderbouwing dat er in de toekomst 18.000m3 water per seconde bij Lobith binnenkomt.

Gelderland wil meer rustgebieden ganzen
Provincie Gelderland wil meer gebieden aanwijzen als rustgebieden voor winterganzen.
Bezwaar tegen geitenstal in Rossum
De Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF) is in beroep gegaan tegen de komst van een mega-geitenstal met 5.100 dieren in Rossum.
Gelderland wil praten over mest
Provincie Gelderland houdt op 21 oktober een rondetafelgesprek over bio- en mestvergisting.

Gedeputeerde Maij niet blij met wijziging AVAV
Overijssels gedeputeerde Hester Maij en wethouder Eric Kleissen van gemeente Dinkelland zijn onaangenaam verrast door een aanpassing van de gebiedsanalyse voor Natura 2000-gebied Achter de Voort, Agelerbroek en Voltherbroek (AVAV).

Slopen in buitengebied Putten eenvoudiger
In gemeente Putten wordt het mogelijk dat eigenaren bouwvallige bebouwing in het buitengebied kunnen slopen met behoud van rechten.

LTO-afdeling tekent geen anti-megastalpetitie
LTO Noord Bronckhorst gaat de petitie Teken Voor Jouw Landschap van Natuurmonumenten niet ondertekenen.

Vijftig keer meer babymelkpoeder naar China
De uitvoerwaarde van babymelkpoeder naar China en Hongkong samen is in tien jaar tijd bijna vijftig keer zo hoog geworden. Babymelkpoeder is het belangrijkste Nederlandse exportproduct naar zowel China als Hongkong.

LTO Noord gaat aan de slag met 'fieldlab'
Rond Springendal en Dal van de Mosbeek zijn dit najaar concrete plannen in de maak voor herstel en herinrichting van dit Natura 2000-gebied. LTO Noord gaat het gebiedsproces trekken en gaat werken met een 'fieldlab'.
Wellicht verkaveling Blokzijl-Vollenhove
Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben besloten om samen met de Uitvoeringscommissie Blokzijl-Vollenhove te verkennen welke gronden binnen het 'Uitwerkingsgebied Ontwikkelopgave Natura 2000' uit te ruilen zijn.

'Vleesverwerkers moeten zich onderscheiden'
Nederlandse verwerkers van varkensvlees moeten stevig aan de slag om hun concurrentiepositie veilig te stellen. Dat schrijven sectorspecialisten van de Rabobank in de thema-update die vandaag verschijnt.

Campagne tegen megastal Wichmond
Natuurmonumenten is gestart met de campagne Teken Voor Jouw Landschap.

Hoogwateroefening waterschap Rijn en IJssel
Waterschap Rijn en IJssel houdt op maandag 5 en dinsdag 6 oktober een hoogwateroefening.

'Geen maatregelen van bovenaf'
'Wij missen de inhoudelijke onderbouwing bij de gewijzigde gebiedsanalyse voor het gebied Achter de Voort, Agelerbroek en Voltherbroek (AVAV)'.

Eerste verkenning Engbertsdijksvenen
Boeren en andere bewoners rond Natura 2000-gebied Engbertsdijksvenen ervaren de natuurdoelen en de maatregelen om die te behalen, als een opdracht van buitenaf. Dat blijkt uit een tussenrapportage.

Herman Dijk interim-dijkgraaf DOD
De Voorbereidingscommissie voor het waterschap Drents Overijsselse Delta draagt bij het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel en Drenthe, Herman Dijk voor als interim-dijkgraaf van waterschap Drents Overijsselse Delta (DOD).
Onvrede beleidsregels Bommelerwaard
'Zeer teleurgesteld' is voorzitter Henk Kolbach van tuinbouwplatform Bommelerwaard over de beleidsregels die Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben opgesteld voor de invulling van PIP Bommelerwaard.
Pachters rietland krijgen geen subsidie
Provincie Overijssel gaat niet in op de eisen van twee rietlandpachters in de Weerribben.

Gedeputeerde: meer geld asbestsanering
Het rijk moet meer geld beschikbaar stellen voor het opruimen van asbestdaken in Overijssel. Daarvoor pleit gedeputeerde Lievers volgens RTV Oost.

Vallei en Veluwe schakelt drone in
Waterschap Vallei en Veluwe gaat door de inzet van een drone een deel van het werk tien keer zo snel uitvoeren.

Natuurvriendelijke oevers hebben resultaat
Uit de Watersysteemrapportage 2015 van waterschap Rivierenland blijkt dat natuurvriendelijke oevers een positief effect hebben op de biodiversiteit in sloten.

Boeren aan de slag met bodem
Ruim 250 Overijsselse melkveehouders steken momenteel de schop in de grond tijdens de eerste veldbijeenkomsten van het project Vruchtbare Kringloop Overijssel.

Bruggen Twentekanaal versterkt
Het rijk, provincie Overijssel en gemeenten Lochem en Hof van Twente gaan vier belangrijke bruggen over het Twentekanaal versterken. Daarmee is 2,9 miljoen euro gemoeid. Dat bedrag wordt gelijkelijk verdeeld over het ministerie van Infrastructuur en...

LTO: PAS werkt goed in Gelderland
De eerste ervaringen met de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) in Gelderland zijn positief, stelt LTO Noord Gelderland. Echte knelpunten met individuele ondernemers hebben zich nog niet voorgedaan.

Drijvend zonnepark in Bergerden
Tuinbouwgebied Bergderden krijgt het eerste grote drijvende zonnepark in Nederland. Hiermee zal duurzame energie worden opgewekt voor 350 huishoudens in gemeente Lingewaard in Oost-Gelderland.
Kavelruil Veessen-Wapenveld vordert
Deze maand legt de Stichting Effectief Verkavelen in Gelderland (STEVIG) de laatste hand aan het ruilplan voor de kavelruil in Veessen-Wapenveld via Verkavelen voor Groei.

Dirk-Siert Schoonman neemt afscheid (video)
Ruim achttien jaar was hij actief voor LTO Noord: Dirk-Siert Schoonman. Hij nam gisteren afscheid als LTO Noord-bestuurder in De Bronckhorst Hoeve in zijn woonplaats Brummen.
Natuurboeren: schoen van eigen koe
Overijsselse natuurboeren hebben samen met een Veluwse vleesleverancier een schoen laten ontwikkelen van de huid van hun eigen natuurkoeien, meldt RTV Oost.

Greenferm contracteert mesttransporteurs
Greenferm heeft twee transportbedrijven gecontracteerd voor mestvervoer, logistieke planning, monstername en - analyse voor zijn locatie in Apeldoorn. Het gaat om Berkhof uit Scherpenzeel en Gert Vlastuin uit Wekerom.

Overijsselse jacht op ganzen blijft
Jagers in Overijssel mogen zowel in de zomer als in de winter blijven jagen op verschillende ganzensoorten. Bezwaren van de Vogelbescherming en Faunabescherming werden deze week door Rechtbank Overijssel grotendeels van de hand gewezen.
'Geen noordelijke variant N340'
'Een nieuw noordelijk tracé voor de N340 is volgens provincie Overijssel helemaal niet aan de orde.'

Milieufederatie wil geen megastal Wichmond
De Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF) heeft bij de rechtbank in Arnhem beroep ingesteld tegen de voorgenomen bouw van het melkveebedrijf van internetmiljonair Kees Koolen in Wichmond.
Gelderland heeft nog ontwikkelruimte
Overal in de Gelderland is nog ontwikkelingsruimte beschikbaar voor NB-wetvergunningen.
Nieuwe onrust over tracé N340
De afdeling Dalfsen van LTO Noord heeft schoon genoeg van de discussie rond de N340.

Afschot optie zwijnen Engbertsdijksvenen
Wilde zwijnen in natuurgebied Engbertsdijksvenen mogen in het uiterste geval worden afgeschoten, maar alleen als andere beheermaatregelen niet helpen.

Onrust over komst megabedrijf Wichmond
De afdeling Bronckhorst van LTO Noord heeft problemen met de komst van een groot melkveehouderijbedrijf in Wichmond.

Projecten IJsseldelta van start
Boeren in de IJsseldelta kunnen zich vanaf woensdag aanmelden voor een van de verdiepingstrajecten van Gebiedscoöperatie IJsseldelta.

Project Vruchtbare Kringloop in Overijssel
Het project Vruchtbare Kringloop, dat met veel succes in de Achterhoek draait, krijgt een vervolg in Overijssel.

Nieuwe directeur Natuur en Milieu Overijssel
Matthijs Nijboer is vanaf 1 september de nieuwe directeur van Natuur en Milieu Overijssel.

Proef met onderwaterdrainage in Staphorst
In het peilgebied Kostverlorenzijl/Kloosterzijl in Staphorst komt een proef met onderwaterdrainage. Elf boeren hebben aangegeven mee te willen doen.
Minder wildschade gemeld in Gelderland
Het aantal meldingen van wildschade in Gelderland lijkt af te nemen. Tot die voorzichtige conclusie komt Faunabeheereenheid Gelderland (FBE).

Oplossing Vecht- en Beneden-Reggegebied
Het knelpunt in het Aerius-programma van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) voor het Vecht- en Beneden-Reggegebied is opgelost.
Overijsselse breedbandregeling aangepast
De subsidieregeling voor breedbandinitiatieven in het buitengebied van Overijssel is aangepast.

Overesch krijgt webshop
Ekoplaza Webshop en Overesch Ekologische Landbouw uit Raalte gaan samenwerken.

Provincie stemt in met aanleg geul Varik
Provinciale Staten van Gelderland hebben vanmorgen hebben ingestemd met het project rondom de nevengeul bij Varik en Heeselt in de gemeente Neerijnen.

Onttrekkingsverbod Vallei en Veluwe
Voor een groot deel van het werkgebied van waterschap Vallei en Veluwe geldt vanaf woensdag een verbod voor het oppompen van water uit sloten, beken en kanalen.

GreenFerm start crowdfunding
GreenFerm is afgelopen weekend een crowdfundingsactie gestart voor de realisatie van een mestverwerkingsinstallatie op bedrijventerrein Ecofactorij in Apeldoorn.

Keldermuren nieuwe stallen storten in
De laatste jaren is er te vaak sprake van instortende mestkeldermuren onder nieuwe rundveestallen.Dat constateert de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). De oorzaak van deze trend is onduidelijk.

Geld voor natuur in Overijssel en Achterhoek
Stichting Beheer Natuur en Landelijk gebied (SBNL) trekt opnieuw 75.000 euro uit voor ondersteuning van projecten op het gebied van particulier en agrarisch natuur- en landschapsbeheer en historie van het platteland.

Grootte melkveebedrijf Wichmond heikel punt
Bij boeren en burgers in Wichmond is onrust ontstaan over de aanvraag voor een Natuurbeschermingswetvergunning voor het nieuw vestigen van een melkveehouderijbedrijf.

De Heus Familiebedrijf 2015
De Heus Diervoeders in Ede is woensdag uitgeroepen tot 'Familiebedrijf van het Jaar'.

Bijzondere libelle in Wierdenseveld
In natuurgebied het Wierdenseveld is de bijzondere hoogveenglanslibel gezien. Het is voor het eerst dat de libelle zo ver in Overijssel is gevonden, constateert RTV Oost.
Gelderland wijzigt grondgebondenheid
Provincie Gelderland wil de provinciale regels voor grondgebonden melkveehouderij schrappen. De Gelderse regels zijn ingehaald door rijksbeleid. Dat staat in een brief van Gedeputeerde Staten (GS) aan de statenleden.

Overlast zwijnen rond Engbertsdijksvenen
Boeren rond natuurgebied Engbertsdijksvenen klagen over een wilde zwijnenplaag, meldt RTV Oost.

Belangstelling voor sloopproef Bronckhorst
De proef met de sloop van overbodige agrarische gebouwen in het buitengebied van gemeente Bronckhorst lijkt aan te slaan.

Gemeente verkoopt knooperf Langeveen
Gemeente Tubbergen heeft het Knooperf in Langeveen verkocht aan Erfgoed, landelijk bouwen.
Geen ondergrondse kabels Mastenbroek
Er komt geen onderzoek naar het ondergronds aanleggen van hoogspanningskabels in polder Mastenbroek. Dat meldt RTV Oost.

27 bezwaarschriften PIP Bommelerwaard
De Raad van State gaat zich buigen over 27 bezwaren die zijn ingebracht tegen het provinciaal inpassingsplan (PIP) voor de glastuinbouw in de Bommelerwaard.

Gelderland oordeelt over nekbreekapparaat
Het is aan provincie Gelderland om te oordelen of een apparaat kan worden gebruikt om gevangen ganzen de nek om te draaien.

Bollentelers willen DAW-project
Bollenspoelers en -telers in het werkgebied van waterschap Vechtstromen gaan proberen om erfemissie en -afspoeling zo veel mogelijk te beperken.
Gelderse regels PAS vastgesteld
De Gelderse beleidsregels rond de Programmatische Aanpak Stikstof brengen geen verrassingen.

Weinig leed door nekbreekapparaat
Dierenartsen vinden dat het nieuwe apparaat om de nekken van wilde ganzen te breken weinig dierenleed veroorzaakt. Provincie Gelderland gaat het apparaat gebruiken.

Projecten kunnen tuinbouw vernieuwen
Tijdens het Tuinderscafé op donderdag 28 mei bij Levoplant in Honselersdijk is het officiële startsein gegeven voor drie pilotprojecten vanuit LTO Noord Glaskracht.
Nieuw waterschap komt in Zwolle
Het hoofdkantoor van het nieuwe waterschap Drents Overijsselse Delta komt in Zwolle.
Veel Europees geld naar Veenkoloniën
Boeren in de Veenkoloniën wisten vorig jaar de weg naar de Europese landbouwsubsidies goed te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Drenthe.

Directeur Environmental Sciences Group
Bram de Vos is benoemd tot algemeen directeur van de Environmental Sciences Group, een van de vijf kenniseenheden van Wageningen UR.
Geld voor Gelders Platteland
Provincie Gelderland draagt bij aan 21 projecten die de leefbaarheid op het Gelderse platteland bevorderen.

Vragen over nek omdraaien van ganzen
Partij voor de Dieren in Gelderland wil weten of het apparaat waarmee ganzen de nek wordt omgedraaid wel via de wet is toegestaan.

Geen beroep tegen PIP Bommelerwaard
Tuinbouwplatform Bommelerwaard stelt geen beroep in tegen het inpassingsplan Herstructurering glastuinbouw en paddenstoelenteelt Bommelerwaard 2014.

Steenwijkerland biedt ruimte platteland
Gemeente Steenwijkerland wil ruimte bieden aan ontwikkelingen in het buitengebied.

Zonnepanelen in Achterhoek
De Achterhoekse Groene Energiemaatschappij (AGEM), gemeente Bronckhorst en provincie Gelderland willen tot 2030 750 boerderijen slopen en vervangen door 3 miljoen zonnepanelen.
Drone spoort ree op
Twee broers uit Bentelo hebben een drone ontwikkeld waarmee jonge reeën kunnen worden opgespoord, meldt RTV Oost.

Meer dan half miljoen voor bruggen
Gedeputeerde Staten (GS) van Overijssel willen 575.000 euro steken in de versterking van drie bruggen over het Twentekanaal.

'Geen nachtelijke vossenjacht'
De Partij voor de Dieren is het niet eens met het plan van provincie Gelderland om het jagers toe te staan om ook 's nachts vossen te doden. Dat gebeurt dan met behulp van lichtbakken en geluidsdempers.

Nieuw college voor Rijn en IJssel
Waterschap Rijn en IJssel heeft een nieuw college van dijkgraaf en heemraden. Ook zijn de aandachtsvelden van de heemraden verdeeld.

Ganzen vangen in de Gelderse natuur
Deze zomer worden in Gelderland ganzen weggevangen uit enkele natuurgebieden.

Antiverdrogingsmaatregelen uitgesteld
De maatregelen om verdroging van de bronbossen in de Havikerwaard bij Ellecom tegen te gaan worden uitgesteld tot 2016.

'Coalitieakkoord kan ambitieuzer'
Voorzitter Erik Back van LTO Noord Overijssel is blij dat er in het nieuwe coalitieakkoord van provincie Overijssel veel aandacht is voor de landbouw. 'Maar het had op sommige punten wat ambitieuzer gemogen.'

LTO Gelderland volgt coalitieakkoord kritisch
In het nieuwe coalitieakkoord van Gelderland zijn alle actuele thema's waar de Gelderse landbouw mee te maken krijgt helder benoemd. Volgens voorzitter Dirk-Siert Schoonman van LTO Noord Gelderland blijft het zaak om nauw betrokken te blijven bij de...
RvS: Aanwijzing Stelkampsveld overeind
Na lang wachten heeft de Raad van State (RvS) uitspraak gedaan in het beroep tegen het aanwijzingsbesluit van het Natura 2000-gebied Stelkampsveld en alle beroepsgronden afgewezen.

LTO niet blij met bestuur Groot Salland
LTO Noord Overijssel is niet gelukkig met het feit dat de landbouw niet is vertegenwoordigd in het nieuwe dagelijks bestuur van waterschap Groot Salland.

Chemisch afvalwater in weiland Holtheme
Een transportleiding met daarin chemisch afvalwater is in Holtheme lek geraakt. Dat meldt RTV Oost. Het gaat om een oude gasleiding van Coevorden naar Twente die nu wordt gebruikt voor transport van het afvalwater.

Landinrichting Olst-Wesepe afgerond
De landinrichting Olst-Wesepe is donderdag succesvol afgerond. In het gebied tussen Olst en Heeten is in totaal 800 hectare geruild. Door de herinrichting hebben de boeren in het gebied hun gronden dichter bij de boerderij gekregen.

Brand bij zorgboerderij Rietmolen
De brandweer is vanmiddag uitgerukt voor een grote brand bij een zorgboerderij aan de St. Isidorushoeveweg in Rietmolen, net over de grens met Haaksbergen. Dat meldt RTV Oost.

Wijzigingen Inpassingsplan Beemte Vaassen
Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland hebben Inpassingsplan Beemte Vaassen op kleine onderdelen gewijzigd als gevolg van ingediende zienswijzen op het ontwerp.
Laadpunten fiets bij Sallandse boeren
Project 'Boeren met zon Salland' wordt komende week afgerond. Het resultaat is 5.000 zonnepanelen bij 45 agrarische bedrijven en diverse laadpunten voor elektrische fietsen bij dezelfde bedrijven.

Animo voor kavelruil Reutum
In het gebied rond Reutum is veel animo voor vrijwillige, planmatige kavelruil. Dat bleek tijdens een voorlichtingsavond in Reutum georganiseerd door Coördinatiepunt Kavelruil Overijssel (CKO) in samenwerking met LTO Noord Tubbergen.

Mengsel natuurmaaisel gelijk aan ruige mest
Het lijkt er op dat een mengsel van dikke fractie en maaisel uit natuurgebieden op dezelfde manier kan worden toegepast als ruige mest.

Nieuw college Rijn en IJssel
Informateur Frank Kerckhaert ziet de beste mogelijkheden voor een nieuw te vormen college van dijkgraaf en heemraden voor Waterschap Rijn en IJssel in een coalitie die is samengesteld uit CDA, Water Natuurlijk, LTO en VVD.

Coalitie Groot Salland bekend
De informatiebesprekingen tussen de fracties van waterschap Groot Salland hebben onder leiding van informateur James van Lidth de Jeude, hebben geleid tot een akkoord tussen Water Natuurlijk, CDA, VVD en Bedrijfsgebouwd.

Nieuw waterschap: Drents Overijsselse Delta
Het nieuw te vormen waterschap dat ontstaat na de fusie tussen Groot Salland en Reest en Wieden gaat Drents Overijsselse Delta heten.
Herverkaveling Winterswijk-Oost stopt
De wettelijke herverkaveling in Winterwijk stopt. Resterende doelen kunnen ook zonder herverkaveling worden gerealiseerd.

Kwart agrarische bebouwing komt vrij
Tot 2030 komt in Overijssel nog een kwart van de agrarische bebouwing vrij. Dat blijkt uit het vierde Overijssels Feit van 2015.
Ganzenbestrijding Overijssel kan doorgaan
Ganzen in en bij Overijsselse natuurgebieden mogen zonder vergunning worden afgeschoten. Dat heeft provincie Overijssel gisteren besloten.

Nachtelijke bestrijding van vos
Gedeputeerde Staten van Gelderland stemmen in met het voorstel van de Faunabeheereenheid (FBE) Gelderland om de vos 's nachts met het geweer en lichtbron gericht te bestrijden. Schade

Ganzen schieten kan doorgaan
Het is Vogelbescherming Nederland niet gelukt om een einde te maken aan de schadebestrijding van ganzen in en rond de Overijsselse Natura 2000-gebieden.

Voorlopige uitslagen Vallei en Veluwe
PvdA, CU, VVD en Lokaal Waterbeheer zijn de winnaars van de waterschapsverkiezingen voor waterschap Vallei en Veluwe.

CDA grootst bij Rijn en IJssel
CDA en de partij Water Natuurlijk zijn de winnaars tijdens de waterschapsverkiezingen van waterschap Rijn en IJssel.

Partij voor de Dieren in Overijsselse Staten
Partij voor de Dieren krijgt voor het eerst een zetel in de Overijsselse Staten.

'Overijssel heeft stabiele politiek nodig'
Voorzitter Erik Back van LTO Noord Overijssel hoopt dat de politieke koers in Overijssel niet te veel wisselt na de provinciale verkiezingen van gisteravond. Er gaat echter wel wat veranderen in Overijssel.

LTO Gelderland hoopt op voortzetting beleid
Voorzitter Dirk-Siert Schoonman van LTO Noord Gelderland wil graag dat het ingezette beleid van de afgelopen vier jaar wordt voortgezet en geëffectueerd.

LTO wil alternatief bufferzone Beerzerveld
Provincie Overijssel doet onderzoek naar de hydrologische knelpunten in Natura 2000-gebied Beerzerveld bij Ommen. De resultaten daarvan worden begin mei bekendgemaakt.

Kadaster rondt Gelderse verkaveling af
Provincie Gelderland heeft het Kadaster gevraagd om het werk van de Dienst Landelijk Gebied (DLG) over te nemen in de twee wettelijke herverkavelingen Overbetuwe Oost en Land van Maas en Waal.

PvdD zet weidegang op een rij
Voor het tweede jaar op rij zijn er dertigduizend koeien bijgekomen die altijd binnen staan, waarvan ruim vijfduizend in Gelderland. Dat stelt de Partij voor de Dieren in Gelderland.
Wereldprimeur duurzame aardbeien
Duurzame aardbeien die met aardwarmte zijn geteeld. Die wereldprimeur hebben Richard en Annet Kalter.

'Extra voorwaarden interimmers'
Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk vind het niet helemaal rechtvaardig wanneer 'interimmers' zonder extra voorwaarden een Natuurbeschermingswetvergunning krijgen.

Overijssels meldpunt voor klachten
D66 Overijssel opent een meldpunt om klachten van agrariërs over de communicatie met de provincie Overijssel in kaart te brengen.

€ 50 miljoen ingrepen Gelders watersysteem
Waterschap Rijn en IJssel en provincie Gelderland willen de komende jaren ruim 50 miljoen euro in de Achterhoek en de Liemers investeren.


Waterschap bezorgd over afvalwater NAM
Waterschap Vechtstromen stuurt minister Kamp van Economische Zaken een brief over de injecties van afvalwater in lege gasvelden in Noordoost Twente.

Varkensbedrijf Markelo geruimd
Een varkensbedrijf aan de Holtdijk in Markelo wordt geruimd, meldt RTV Oost.

Minder natuur op landgoed Biljoen
Op verzoek van Het Geldersch Landschap (HGL) zijn de subsidie-afspraken over de ontwikkeling van landgoed Biljoen tussen provincie Gelderland en HGL gewijzigd.

Verkenning voor Engbertsdijksvenen
De gebiedsverkenning voor het Natura 2000-gebied Engbertsdijksvenen kan van start gaan.

Op zoek naar een nieuwe naam
De waterschappen Groot-Salland en Reest en Wieden zijn op zoek naar een nieuwe naam voor het waterschap dat straks ontstaat na fusering.

Overijssel moet beslissen over ganzenafschot
Provincie Overijssel moet uiterlijk op 1 maart bekendmaken of er een vergunning nodig is om ganzen te kunnen schieten en te verjagen in en rond de Natura 2000-gebieden in Overijssel.

Provincie stemt in met plan Bommelerwaard
Provinciale Staten hebben woensdag ingestemd met een inpassingsplan voor de Bommelerwaard.
Strategieplan restgronden Park Lingezegen
De restgronden die niet meer nodig zijn voor de aanleg van Park Lingezegen worden verkocht.

Nieuwe stichting voor Veluws streekproduct
De stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN) gaat in samenwerking met de Stichting Veluwefonds de erkenning van Veluwse streekproducten een impuls geven.

Verjagen van roeken mag in Gelderland
Roeken mogen worden verjaagd in Gelderland. Faunabeheereenheid Gelderland (FBE) heeft hiervoor opnieuw toestemming gekregen van de provincie.

Proef Baanbrekend Landschap van start
Afgelopen week zijn in de Doorbraak bij buurtschap Ypelo 12 mensen zonder reguliere baan aan het werk gegaan.
Twickeler Grensweg voor toeristenseizoen af
Er is in Overijssel een nieuwe recreatieve route: de Twickeler Grensweg. De route is vanaf april voor publiek geopend. De Twickeler Grensweg is een van de projecten van het Pact van Twickel.

Crowdfunding voor akkerranden
De vereniging Agrarisch Landschapsbeheer (VAL) Oude IJssel is een crowdfundingsactie gestart om bloemrijke akkerranden in de Achterhoek aan te leggen.
Proeven met teelt natuurvezels
Het Rijk, Green Tech Alliances (GTA), zestien ondernemingen en provincie Gelderland de handen willen de teelt van natuurvezels als biomassa in Oost-Nederland stimuleren.

Nieuwe PIP biedt nog steeds geen zekerheid
Het tuinbouwplatform Bommelerwaard vindt dat het nieuwe Provinciale Inpassingsplan (PIP) van Gedeputeerde Staten van Gelderland nog steeds onvoldoende rechtszekerheid aan de tuinders biedt.

Mest in beek Wekerom
Bij Wekerom knapte gisteren een stalen mestsilo. De situatie is inmiddels weer onder controle, meldt waterschap vallei Veluwe.
Groot Salland gaat goedkoper werken
Waterschap Groot Salland heeft kraan-, trekker- en maaibootmachinisten opgeleid met 'Het Nieuwe Draaien'.

Voedselbank krijgt voedsel Bio-beurs
De Voedselbank in regio Zwolle heeft ruim 3.000 kilo biologisch voedsel gekregen, waaronder veel verse groenten. De producten waren afkomstig van biologische bedrijven die zich presenteerden op de Bio-beurs.

Vallei en Veluwe vangt meer muskusratten
Terwijl in heel Nederland het aantal muskusratvangsten daalt, noteert waterschap Vallei en Veluwe een stijging.

Onderhoud kleine sloten onder de loep
Waterschap Rijn en IJssel gaat onderzoeken op welke manier ze het beste uitvoering kan geven aan de overdracht van het onderhoud van de kleine sloten aan de grondeigenaren en pachters.
Extra aanpak beverrat langs Duitse grens
Waterschappen Rijn en IJssel en Vechtstromen zetten ieder een halve FTE extra in om de beverrat te bestrijden.

Mest in water bij Apeldoorn
In de beek aan de Wenumsedwarsweg (Apeldoorn-Noord) is afgelopen weekend mest terechtgekomen. Oorzaak: een geknapte mestzak.

Werk Buurserbeek gaat beginnen
Waterschap Rijn en IJssel start volgende week met de aanleg van 'bevaarbare' vispassage in de Buurserbeek en de aanleg van een waterbergingsgebied op Landgoed Het Lankheet. De werkzaamheden nemen ongeveer drie maanden in beslag.

Programma van eisen Boetelerveld
Provincie Overijssel start planuitwerking Natura 2000-gebied Boetelerveld.

LTO Noord verbaasd over jachtverbod
'Niet blij, absoluut niet verwacht en ook niet te plaatsen.' Dat zegt Arend Bouwmeester, portefeuillehouder Flora en Fauna van LTO Noord Overijssel, in reactie op een uitspraak van de voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel.

Tot 1 maart geen jacht op ganzen in Overijssel
?De voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel heeft bepaald dat er tot 1 maart van dit jaar in Overijssel niet op ganzen gejaagd mag worden.
Hoogwatergeul officieel geopend
Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft woensdag in Marle de officiële aftrap gegeven voor de aanleg van de hoogwatergeul Veessen-Wapenveld.
Geen herverkaveling Winterswijk-Oost
De vrijwillige snelle verkaveling van het Uitwerkingsplan Winterswijk-Oost is zo succesvol geweest, dat Gedeputeerde Staten van Gelderland willen afzien van de voorgenomen wettelijke herverkaveling.

Ontwerp-beheerplan Arkemheen ter inzage
Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben het ontwerp-beheerplan voor het Natura 2000-gebied Arkemheen in ontwerp vastgesteld. Het plan ligt vanaf 2 februari ter inzage.
Nog geen uitspraak Overijsselse ganzen
De Zwolse bestuursrechter doet volgende week uitspraak of er toch winterrust moet komen voor trekganzen in Overijssel.

Vanmiddag rechtszaak over ganzen
Vanmiddag om 14.00 uur dient in Zwolle een rechtszaak waarin de Vogelbescherming winterrust voor ganzen in Overijssel wil afdwingen.

Extra budget Uitvoeringscommissies Twente
Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben besloten om aan de Uitvoeringscommissies Losser, Enter en Enschede-Noord extra budget toe te kennen.


Beter dierenwelzijn door innovatievoucher
Computer Guided Systems uit Hengelo ontvangt een innovatievoucher ter waarde van 10.000 euro van provincie Overijssel.
Project Lichtuitstraling stallen krijgt vervolg
LTO Salland blijft ook het komende jaar aandacht schenken aan verlichting van stallen.

Nog geen zekerheid tuinders Bommelerwaard
Het nieuwe ontwerp-inpassingsplan Herstructurering glastuinbouw en paddenstoelenteelt Bommelerwaard 2014 bevat nog onvoldoende zekerheden voor de tuinbouwbedrijven.
Nog één keer geld voor rietsector Overijssel
Gedeputeerde Staten hebben besloten voor 2015 nog één keer een bijdrage van 10.000 euro aan Riettelersvereniging De Wieden in Wanneperveen te verlenen.

Basisschoolleerling kent boerenleven niet
Kennis over het boerenleven onder basisschoolleerlingen is schokkend laag. Dat blijkt uit representatief onderzoek onder leerlingen in het basisonderwijs in opdracht van de Mechan Groep.
Bouw ecoduct Maanschoten in 2016
Tussen Stroe en Kootwijk wordt in 2016 en 2017 ecoduct Maanschoten gebouwd. Dit zal bestaan uit een combinatie van een brug over de snelweg A1 en een tunnel onder het spoor.
LTO Gelderland volgt natte landnatuur kritisch
De aanstaande aanpassing van de Gelderse Omgevingsvisie over de nieuwe begrenzing van natte landnatuur mag geen gevolgen hebben voor bestaand gebruik rond deze natuur.

Varik-Heesselt krijgt hoogwatergeul
Provinciale Staten van Gelderland hebben gisteren ingestemd met de komst van een hoogwatergeul bij Varik en Heesselt. De staten stemden in met de structuurvisie Waalweelde West, waar de geul onderdeel van is.

Kavelruil Raalte Zuid 2 nu Boetelerveld
De verlenging van kavelruil Raalte Zuid gaat over in kavelruil Boetelerveld. Wel is het projectgebied gewijzigd. Daarnaast is kavelruil Boetelerveld meer gericht op het ondersteunen van maatregelen ten behoeve van het Boetelerveld.

Nieuw overleg Engbertsdijksvenen
Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) moet van de Tweede Kamer samen met de partners in de regio op zoek naar alternatieve beschermingsmaatregelen voor natuurgebied gebied Engbertsdijksvenen.

Beslissing over geul bij Varik
Provinciale Staten van Gelderland nemen mogelijk woensdag een beslissing of de nevengeul van de Waal bij Varik wordt opgenomen in de toekomstplannen voor het gebied.

Ruilen en verkopen Overijsselse grond
Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben beleid vastgesteld hoe de provincie omgaat met de ruiling en verkoop van gronden binnen de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).
Natuurcollectief Noordwest-Overijssel feit
Het natuurcollectief Noordwest-Overijssel is aanstaande woensdag een feit. In Staphorst vindt de officiële oprichting plaats.

Ede investeert in World Food Center
De gemeenteraad van Ede heeft vrijdag een bedrag van 5 miljoen euro beschikbaar gesteld als bijdrage in de realisatie van het World Food Center (WFC) in Ede. Daarmee is de realisatie van het WFC een stap dichterbij is gekomen.

Omwisselbesluit voor Engbertsdijksvenen
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken staat niet negatief tegenover het toepassen van een omwisselbesluit voor natuurgebied Engbertsdijksvenen.
Plan voor Beemte-Vaassen
Provincie Gelderland heeft een ontwerp-inpassingsplan en milieueffectrapport opgesteld voor twee bedrijven in Beemte-Vaassen. De provincie helpt daarmee de ondernemers die sinds 2006 proberen hun bedrijf te verplaatsen.
Meer duidelijkheid Faunabeheer Gelderland
Provincie Gelderland en Faunabeheereenheid Gelderland (FBE) hebben hun onderlinge taakverdeling bij het beheer en schadebestrijding van in het wild levende dieren uitgewerkt.
Breedband in buitengebied Gelderland
Provincie Gelderland wil in de Achterhoek de aansluiting van snel internet in het buitengebied gaan oppakken met de gemeenten.
Kadaster Overijssel ondersteunt CKO
Stichting Coördinatiepunt Kavelruil Overijssel (CKO) zet in de periode 2015-2018 het Kadaster in voor secretariële ondersteuning van het kavelruilprogramma in Overijssel.

Toch opknapbeurt voor Twentekanaal
Drie jaar eerder dan gepland, krijgt de zijtak van het Twentekanaal naar Almelo al in 2015 een afdekkende kleilaag op de bodem. De kwelreducerende kleilaag komt in de zijtak van het Twentekanaal naar Almelo, het gebied tussen de A1 en de A35.

Groot Salland en Reest en Wieden willen fusie
De Algemeen Besturen van waterschappen Reest en Wieden en Groot Salland stellen provincies Drenthe en Overijssel voor beide waterschappen per 1 januari 2016 te laten fuseren.
Collectief Midden Overijssel opgericht
Het Coöperatief Agrarisch Natuur Collectief Midden Overijssel U.A. wordt volgende week een feit. Woensdag is de officiële oprichting.

Geld voor verplaatsing Gelderse tuinbouw
Gelderland steekt 1,8 miljoen in de tweede tender voor de verplaatsing van glastuinbouwbedrijven in 2014.

Dwangsom voor Overijsselse boeren
Meer dan 40 Overijsselse veehouderijbedrijven hebben een brief van Provincie Overijssel gekregen waarin staat dat ze in overtreding zijn omdat ze nog geen NB-wetvergunning hebben.

Minder zomerganzen in Gelderland
Deze zomer zijn in Gelderland voor het eerst in jaren minder ganzen geteld. Dat meldt Faunabeheereenheid (FBE) Gelderland.

Meer aardwarmte in Koekoekspolder
Het aardwarmteproject in de Koekoekspolder wordt uitgebreid. Kalter Aardbeien en LUMA zaden sluiten aan bij de drie huidige gebruikers.

Rechter twijfelt nog over agrarische enclave
De Raad van State lijkt er nog niet van overtuigd dat het gebied tussen Bergvennen en het Brecklenkampse Veld aangezien moet worden als Natura 2000-gebied. Dat bleek gisteren tijdens een tweede zitting over de aanwijzing van het gebied.

Deel twee landinrichting Enschede-Zuid klaar
Tijdens een openbare bijeenkomst wordt morgen in Usselo de akte van Toedeling ondertekend voor deelgebied Boekelo Twekkelo in de herinrichting Enschede-Zuid.

Opknapbeurt bruggen Twente en Achterhoek
Vijf bruggen in Twente en de Achterhoek worden opgeknapt. Het gaat om de Ehzerbrug en Lochemsebrug in Lochem en de Dorrebrug, Warmtinkbrug en Markelosebrug in Hof van Twente.

Restauratie 'landloopplaats' Twentse boerderij
Stichting Twentse Erven is blij dat provincie Overijssel heeft besloten om een 'landloopplaats' op een boerderij in Denekamp te restaureren. Dat meldt RTV Oost.

Lichte tariefstijging Groot Salland
Waterschap Groot Salland wil de waterschapslasten voor boeren verhogen met 3,8 procent. Donderdag komt het voorstel aan de orde in het algemeen bestuur.

2 miljoen euro voor Dinkeldal
Waterschap Vechtstromen stelt 2,3 miljoen euro beschikbaar voor investeringen in het Dinkeldal.

Verzet Vogelbescherming tegen ganzenplan
Vogelbescherming Nederland tekent bezwaar aan tegen het ganzenbeleid van provincie Overijssel. Overijssel is de enige provincie waar komende winter geen winterrust voor trekganzen is ingesteld.

Nieuw ervenplan in Wageningen
ANV het Binnenveld gaat ook dit jaar een erfbeplantingsproject uitvoeren, in samenwerking met de gemeente Wageningen.

Van Hijum nieuwe gedeputeerde Overijssel
Provinciale Staten van Overijssel hebben vandaag Eddy van Hijum (CDA) officieel benoemd tot lid van het college van Gedeputeerde Staten. Hij wordt verantwoordelijk voor de portefeuille Economie, Energie en Innovatie.
Staphorst wil geen nationaal park
Gemeente Staphorst vind het een brug te ver om Cultuurlandschap De Olde Maten en Veerslootslanden de status van nationaal park te geven. Dat meldt RTV Oost.
Woelmuizen teisteren waterkeringen
Het aantal woelmuizen in de waterkeringen in Salland is enorm toegenomen.

Grond bij Koelanden geen Natura
Het gebied ten zuiden en ten westen van het voormalig natuurmonument Junner en Arriër Koelanden wordt niet aangewezen als Natura 2000-gebied.

Prijsvraag tegen leegstand Overijssel
Overijssel vraagt jonge 'out-of-the-box-denkers' mee te denken over leegstand. Gedeputeerde Bert Boerman lanceerde daartoe vorige week de actie 'Ruimte voor Ruimdenkers'.

Platform overweegt deelname gebiedsproces
Platform Engbertsdijksvenen overweegt om mee te doen met een gebiedsproces zoals is afgesproken in het Overijssels akkoord 'Samen werkt beter'. Maar dan moet het beheerplan voor Engbertsdijksvenen worden aangepast.

Eddy van Hijum volgt Rietkerk op
CDA-Kamerlid Eddy van Hijum uit Laag Zuthem wordt per 1 november gedeputeerde van provincie Overijssel. Hij volgt Theo Rietkerk op die voorzitter wordt van het College van Bestuur van onderwijsgroep Landstede.

Test om piping tegen te gaan
Waterschap Vallei en Veluwe start in november een test om verzwakking van dijken als gevolg van piping tegen te gaan.
Lesmodule voedsel voor VMBO en MBO
Het centrum voor duurzame ontwikkeling en voedselzekerheid van Wageningen University heeft samen met het Wellant college een module voedselzekerheid gemaakt.

Ontheffing voor bestrijding roek
Gedeputeerde Staten van Gelderland willen een nieuwe ontheffing geven aan de Faunabeheereenheid Gelderland (FBE) voor schadebestrijding van roeken aan landbouwgewassen.

Plannen voor drinkwater
De gewijzigde plannen voor nieuwe locaties voor drinkwatervoorziening in Twente en de Achterhoek zijn deze week gepresenteerd in Goor en Wierden.

Groene Welle wordt Eco-school
AOC De Groene Welle in Zwolle is officieel van start gegaan met het traject Ecoschools.

Snelle landinrichting Olst-Wesepe
Een landinrichting die nog geen vier jaar duurt. Dat lukt met een nieuwe aanpak, zo laat een proef in Olst-Wesepe zien.
Geen windmolens bij Wageningen
Er komt definitief geen windmolenpark in de uiterwaarden van de Nederrijn bij Wageningen.

Plannen Engbertsdijksvenen gaan door
De plannen voor het natuurgebied Engbertsdijksvenen, tussen Kloosterhaar en Westerhaar, zoals voorgesteld in het concept-beheerplan Natura 2000, worden niet gewijzigd.
Beurs Achterhoek naar Zelhem
Land en Tuinbouwbeurs Oost Nederland Achterhoek gaat verhuizen van Halle naar Zelhem.
56 miljoen euro voor Overijssels breedband
Provincie Overijssel stelt dit jaar 56 miljoen euro beschikbaar om snel internet uit te rollen op het platteland. Het geld komt uit het 'breedbandfonds'.
Gelderse Statenleden: overleg ganzenschade
Een meerderheid van de Gelderse Statenleden wil dat Gedeputeerde Staten zo snel mogelijk in interprovinciaal-verband overlegt over het behandelbedrag dat boeren moeten betalen voor ze ganzenschade kunnen claimen.
Vergisten mag in Gelderland
Agrarische bedrijven in Gelderland kunnen op hun grond biomassavergistingsinstallaties neerzetten. Sommige nevenactiviteiten worden ook toegestaan.

Gelderse fracties: geen ingrepen dieren
Een meerderheid van de Gelderse Statenfracties steunde gisteren een motie van de Partij voor de Dieren.

Streekproducentencoöperaties werken samen
Met een 'Strekendiner' lanceert gebiedscoöperatie O-gen aanstaande donderdag twee nieuwe streekproducentencoöperaties.

GNMF krijgt regie Hattemerpoort
De Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF) gaat als trekker aan de slag om projecten uit te werken voor natuur in Hattemerpoort. Naast een uitvoeringsplan en inrichtingsschets gaat het ook om een samenwerkingsovereenkomst.

Gelderland steunt verplaatsing tuinders
Provincie Gelderland geeft 3 miljoen euro subsidie aan drie glastuinders in de Bommelerwaard. Daarmee kunnen ze zich in de concentratiegebieden van de Bommelerwaard hervestigen.

Herstel verdroogd Gulbroek
Waterschap vallei en Veluwe pakt de verdroging in het bij Heerde gelegen natuurgebied het Gulbroek aan.

'Geen grote vuurvlinder in Wieden'
‘De aanwijzing van de Wieden als Natura 2000-gebied moet worden aangepast.’ Dat vinden enkele boeren en de afdeling Steenwijkerland van LTO Noord.
Tuinders teleurgesteld over nieuw PIP
‘Zwaar teleurgesteld.’ Zo omschrijft voorzitter Henk Kolbach van Tuinbouwplatform Bommelerwaard de reactie van de tuinders op de Nota van Uitgangspunten voor het nieuwe Provinciaal Inpassingsplan (PIP) Bommelerwaard.
Overijssel handhaaft ganzenbeleid
Provincie Overijssel houdt vast aan het bestaande ganzenbeleid. Dat is gisteren tijdens de provinciale statenvergadering besloten.
LTO Gelderland: oproep GNMF is jammer
'Jammer'. Dat zegt voorzitter Dirk-Siert Schoonman van LTO Noord Gelderland over een bericht op de site van de Gelderse Natuur en Milieu Federatie (GNMF).

Werk aan Lunterse Beek
Waterschap Vallei en Veluwe is deze week gestart met de herinrichting van een deel van de Lunterse Beek.

Dassen zorgen voor onrust onder jongvee
De afdeling Bronckhorst van LTO Noord krijgt steeds meer signalen dat de schade door dassen snel in omvang toeneemt.

AOC gaat wereldmaaltijd bereiden
AOC Oost Twello gaat een wereldmaaltijd bereiden in het kader van wereldvoedseldag op 16 oktober.

Gelderse actie voor telers
De Gelderse ChristenUnie wil dat de provincie in actie komt voor voor de groente- en fruittelers.

Geen premie Overijsselse diensten
De groene en blauwe diensten die veel Overijsselse boeren hebben afgesloten, tellen niet mee als Ecologisch Aandachtsgebied (EFA) bij de vergroening van het nieuwe GLB.

Doorbraak komt op tijd gereed
Voor de aanleg van De Doorbraak loopt nog één onteigeningsprocedure. De werkzaamheden rond de aanleg van de beek liggen verder goed op schema.

Onteigenen voor De Doorbraak
Waterschap Vechtstromen wil grond onteigenen die nodig is voor de voor aanleg van De Doorbraak bij Bornerbroek. Dat meldt Tubantia.

Rietmoeras Kampen is klaar
De eerste acht hectare rietmoeras ten westen van Kampen is klaar. Daarmee is het eerste deelgebied van Ruimte voor de Rivier IJsseldelta opgeleverd.
Studenten adviseren veehouders Achterhoek
'Ik begrijp nu beter wat er in de bodem gebeurt', zegt Dennis Storkhorst, leerling van AOC Oost. Hij deed deze maand mee aan een project rond bodemconditiescore op percelen bij veehouders van ANV 't Onderholt.
'Asbesttrein' in Achterhoek
Advies- en organisatiebureau LNAGRO de Ondernemerij', Synprofect en AB Oost willen een 'asbesttrein' in de Achterhoek op gang brengen. Dit initiatief wordt ondersteund door de Regio Achterhoek en LTO Noord.

Overijsselse subsidie voor breedband
Provincie Overijssel gaat initiatieven ondersteunen om breedband aan te leggen in dun bevolkte gebieden.De subsidieregeling die dit mogelijk maakt, is deze week gestart.
'Aanwijzing Stelkampsveld onzorgvuldig'
De aanwijzing van Stelkampsveld bij Barchem als Natura 2000-gebied is onzorgvuldig gebeurd.

'Vliegend hert leeft niet op landbouwgrond'
De aanwijzing van het Springendal en het Dal van de Mosbeek bij Vasse als Natura 2000-gebied is onzorgvuldig gebeurd.
Aanvullend onderzoek Limes
Provinciale Staten van Gelderland hebben gisteren besloten dat er aanvullend onderzoek moet komen om redelijk nauwkeurig vast te kunnen stellen in welke regio's archeologieonderzoek verplicht is.

Kaasfabriek wil geen ooievaarsnest op dak
De Koninklijke Kaasfabriek in Rouveen heeft opnieuw een nest van de schoorsteen van de fabriek verwijderd. Dat meldt RTV Oost.

Interesse voor Gelders breedband
Provincie Gelderland heeft van drie partijen een aanmelding ontvangen om samen met Gelderland te investeren in de aanleg van breedband in de Achterhoek.

Rijn en IJssel komt met milieu-site
Waterschap Rijn en IJssel komt met een nieuwe website waarop alle milieuregels staan die voor boeren van belang zijn.
Lingewaard investeert in tuinbouw
Gemeente Lingewaard stelt 200.000 euro beschikbaar voor de glastuinbouw in de gemeente.
Groot Salland stopt met schouw
Waterschap Groot Salland stopt met het uitvoeren van de schouw op de watergangen.
6 miljoen euro groen en blauw Overijssel
Particuliere grondeigenaren in Overijssel kunnen twee jaar langer een beroep doen op de regeling Groene en Blauwe Diensten.

Stier valt man aan in Beesd
In Beesd is vanmiddag een man gewond geraakt na een aanval door een stier, meldt Omroep Gelderland.

Inventarisatie mestverwerkingscapaciteit
Projectbureau Lokale Mestverwerking en Bureau Mest Afzet nodigen alle mestverwerkers uit om deel te nemen aan de landelijke inventarisatie mestverwerkingscapaciteit.

Held van Fryske Smaak 2014
De Week van de Fryske Smaak organiseert in 2014 weer een Helden van de Smaak-verkiezing. Dit jaar staat het thema 'Bonen en Peulvruchten' centraal.
Geen Overijsselse vossenjacht met kunstlicht
Provincie Overijssel mag geen ontheffing verlenen om tijdens het broedseizoen tussen zonsondergang en zonsopgang met gebruik van kunstlicht op vossen te jagen. Dat heeft de rechtbank in Zwolle bepaald.
Bollentelers Hardenberg sluiten convenant
Een spuitvrije zone van 5 meter in de buurt van gevoelige bestemmingen zoals campings, scholen en woningen. Dat is een van de afspraken in het convenant 'Bollenteelt gemeente Hardenberg'.

Geen extra investering Gelderse natuur
Boeren in de Groene Ontwikkelingszone (GO) hoeven niet mee te compenseren in kernkwaliteiten als ze meer dan 30 procent willen uitbreiden.
Nog geen PIP Bommelerwaard
Tuinders en andere betrokken partijen moeten dit weekend met een oplossing komen voor de impasse rond de herstructurering van de tuinbouw in de Bommelerwaard.
Groot Salland repareert 538 dijken
Waterschap Groot Salland heeft na de winterschouw op 538 locaties dijken moeten repareren.
Nieuw kaasje moet vogels redden
Melkveehouder Henk Pelleboer in Mastenbroek heeft samen met Vogelbescherming een nieuw kaasje ontwikkeld.
Proef met slootonderhoud Rijn en IJssel
Boeren in het beheersgebied van waterschap Rijn en IJssel werken mee aan een proef van het waterschap met het onderhoud van kleine watergangen.

LTO Gelderland: geen wisent op Veluwe
Boeren zijn geen voorstander van de komst van de wisent naar de Veluwe. Dat zegt Dirk Dekker, portefeuillehouder flora en fauna van LTO Noord Gelderland.

'Europese commissie stond op fosfaatverbod'
'De Europese commissie stond op een verbod voor derogatiebedrijven om nog fosfaat uit kunstmest aan te wenden vanwege het grote mestoverschot in Nederland'.
FBE Gelderland lanceert plan ganzenschade
Faunabeheereenheid Gelderland (FBE) heeft afgelopen vrijdag een akkoord bereikt over de aanpak van ganzenschade in Gelderland.
Gelderland wil kleine windmolens
Gedeputeerde Staten van Gelderland willen het plaatsen van kleine windturbines toestaan. Dat staat in de 'Windvisie', die momenteel ter inzage ligt.

Twentse boeren niet blij met luchthaven
Twentse boeren zijn niet blij met de komst van Luchthaven Twente. Ze vrezen extra uitstoot van stikstof en stikstofdepositie.

'Ook in de winter ganzen schieten'
Als er in de winterperiode ganzenschade ontstaat op overjarig grasland, dan moet aan schadebestrijding gedaan kunnen worden.

Minder maatregelen waterhuishouding
Er moeten minder ingrijpende en goedkopere maatregelen genomen worden om de waterhuishouding in natuurgebied Engbertsdijksvenen te herstellen.
Gebiedsproces loopt gevaar
De nieuwe begrenzing van het Aaltense Goor staat het gebiedsproces in de weg.

Inspelen op ander klimaat kan goed
Project Landbouw op Peil heeft voor boeren, waterschappen en provincies belangrijke resultaten opgeleverd. Dat bleek deze week tijdens het eindcongres Landbouw op Peil in Goor.
Ganzenoverleg Overijssel loopt spaak
Het overleg tussen FBE, boeren en terreinbeherende organisaties over het toekomstige ganzenbeleid in Overijssel heeft niets opgeleverd.
LTO Salland: brandbrief mestbeleid
Leden van LTO Noord Salland zijn boos over de strengere eisen die worden gesteld om voor derogatie in aanmerking te komen.

Geurverordening voor Steenwijkerland
De gemeenteraad van Steenwijkerland heeft een ‘Verordening geurhinder en veehouderij’ vastgesteld.
Eén Gelderse stikstofdepositiebank
Het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland mag bij het verlenen van een natuurvergunning aan intensieve veehouderijen geen gebruik maken van twee verschillende provinciale stikstofdepositiebanken.

Weer nieuwe zonnepanelen in Salland
Deze zomer gaan vijfenveertig Sallandse boeren 4.000 zonnepanelen plaatsen.

Oud voorzitter Roelof Steenbeek overleden
Voormalig voorzitter van LTO Noord Overijssel Roelof Steenbeek is vannacht in zijn woonplaats Kampen overleden. Steenbeek was al geruime tijd ziek en leed aan de spierziekte ALS.

Koopplicht voor Overijsselse EHS
Provincie Overijssel verplicht zich vanaf morgen om delen van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) aan te kopen. Het besluit vloeit voort uit het akkoord 'Samen werkt beter'.

Boerderij Hietink mooiste van Gelderland
Woonboerderij Hietink op landgoed Hackfort is dit weekend uitgeroepen tot mooiste boerenerf in Gelderland 2013.
FBE wil ontheffing winterganzen
Het bestuur van Faunabeheereenheid (FBE) Overijssel dient wellicht medio december bij provincie Overijssel een aanvraag in voor het aanpassen van de ontheffing voor overwinterende ganzen in de periode januari en februari 2014.
Vechtstromen wil Kuks als watergraaf
Waterschap Vechtstromen wil Stefan Kuks als watergraaf voor het nieuwe waterschap.
Honderd aanvragen voor afschot ganzen
Provincie Overijssel heeft meer dan honderd aanvragen van boeren binnengekregen om in de winter toch op ganzen op overjarig grasland te mogen schieten.
LTO: compensatie ganzenschade zeker
Boeren kunnen ook in de toekomst een tegemoetkoming in de ganzenschade uitgekeerd krijgen op overjarig grasland. Dat stelt Peter de Koeijer, woordvoerder namens LTO in het ganzenoverleg tussen provincies en de G7.
Rustgebieden nog niet rond
Er moet nog deze zomer een goede regeling komen voor de opvang van ganzen in rustgebieden vindt Peter de Koeijer. Zo niet, dan worden er de komende winter nog gewoon ganzen geschoten.
Overijssel sluit natuurakkoord
Overijssel schrapt 9.000 hectare Ecologische Hoofdstructuur. De EHS moet bovendien uiterlijk 2018 zijn gerealiseerd. Deze besluiten vloeien voort uit het akkoord 'Samen werkt beter', dat gebiedspartijen in de provincie hebben gesloten.
Overijssel start met G7
Het bestuur van faunabeheereenheid (FBE) Overijssel start met de uitvoering van het Ganzen7-akkoord.
Overijssel voert ganzenakkoord uit
Provincie Overijssel gaat onverkort de afspraken uit het ganzenakkoord uitvoeren. Dat is vanmiddag besloten door de Faunabeheereenheid Overijssel en gedeputeerde Hester Maij.
Dierenbescherming en G7 bespreken aanpak
Een bericht in dagblad Trouw van vanmorgen, waarin gesteld werd dat het vergassen van ganzen is afgeblazen, klopt volgens LTO-onderhandelaar Peter de Koeijer bij de G7 niet.

Bouw Natuurderij begonnen
De bouw van Natuurderij KeizersRande bij Deventer is begonnen. Op de boerderij wordt natuur- en waterbeheer gecombineerd met biologische melkveehouderij.

Grootte Veen mooiste boerenerf Gelderland
Familie Veldhuizen uit Putten heeft de prijs voor het het mooiste boerenerf van Gelderland gewonnen.
Laatste nieuws
Laatste tv uitzending TV
