Record+percentage+bedrijven+doet+koeien+buiten
Nieuws
© Arie Meijer

Record percentage bedrijven doet koeien buiten

Dit jaar deed 83 procent van de melkveebedrijven de koeien buiten. Dit percentage is een record sinds 2012. In dat jaar startte de zuivelsector met het stimuleren van de weidegang. Het percentage deelweidegang nam echter af.

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers door de Duurzame Zuivelketen Ten opzichte van vorig jaar nam het percentage volledige weidegang van 74,8 procent naar 76,7 procent. Het percentage deelweidegang nam af met 7,3 procent naar 6,3 procent. Dat laatste percentage was het laagste percentage ooit sinds de deelweidegang in 2013 wordt gemeten. Bij volledige weidegang komen alle koeien tenminste 120 dagen zes uur per dag buiten, bij deelweidegang komt minimaal een kwart van de veestapel buiten.

In 2012 zetten tientallen partijen uit de zuivelketen hun handtekening onder het Convenant Weidegang om de koe in de wei te houden. De doelstelling om weidegang minimaal te behouden op het niveau van 2012 werd vorig jaar gerealiseerd. Toen paste 82 procent van de melkveebedrijven een vorm van weidegang toe.

Stimuleren weidegang

Partijen in de zuivelketen hebben de afgelopen jaren diverse acties ondernomen om weidegang te stimuleren. Bijvoorbeeld in de vorm van weidepremie en ondersteuning met weidecoaches.

Woensdag zijn ook nieuwe doelen gesteld voor 2030. Dat zijn verdienmodellen, grondgebonden melkveehouderij en veiligheid op het boerenerf.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer