Advies: wissel hobbykipei af met ei uit supermarkt vanwege PFAS

Omdat eieren van hobbykippen hoge concentraties PFAS kunnen bevatten, is het niet verstandig om alleen eieren van de eigen kippen te eten. Beter is het om deze regelmatig af te wisselen met eieren uit de supermarkt van kippen die niet hobbymatig worden gehouden.

Advies%3A+wissel+hobbykipei+af+met+ei+uit+supermarkt+vanwege+PFAS
© Pixabay

Dat adviseert het Voedingscentrum. In eieren van hobbykippen kunnen hoge concentraties PFAS zitten. Dat is een groep chemische stoffen die worden gebruikt om consumentenproducten vet- en waterafstotend te maken. Een aantal van die PFAS kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

In de afgelopen jaren is de maximale inname van PFAS verlaagd. Een wekelijkse inname van deze stoffen door bijvoorbeeld eieren kan op de lange duur tot gezondheidsrisico's leiden. Vandaar dat minister Pia Dijkstra voor Medische Zorg nu, op advies van het Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek, met een advies komt richting Voedingscentrum. Die laatste heeft het advies overgenomen.

Herkomst onduidelijk

Uit verschillende onderzoeken rond het Zuid-Hollandse Dordrecht en in de provincies Friesland, Utrecht en Limburg komt naar voren dat geteste eieren van hobbykippenhouders te veel PFAS bevatten. Het is nog onduidelijk waar die vandaan komen. Ook is het niet duidelijk of die PFAS bij alle eieren van hobbykippen worden aangetroffen. Dit is niet aan de buitenkant te zien.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu beginnen een vervolgonderzoek om de mogelijke PFAS-bronnen te achterhalen.

Eieren uit de supermarkt worden als meest veilig beschouwd. Hierin worden geen PFAS gevonden. Daarom volgt het advies om eieren van de eigen kippen af te wisselen met eieren uit de supermarkt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer