Europarlement scherpt criteria voor water, bodem en lucht verder aan

Het Europees Parlement heeft nieuwe wetsvoorstellen tegen milieuvervuiling verder aangescherpt. De luchtverontreiniging moet sterk afnemen. Datzelfde geldt voor water- en bodemvervuiling.

Europarlement+scherpt+criteria+voor+water%2C+bodem+en+lucht+verder+aan
© Twan Wiermans

Zowel voor de verontreiniging van water als voor luchtvervuiling willen de EU-politici dat minimaal moet worden voldaan aan de criteria voor volksgezondheid van de Wereldgezondheidsorganisatie. Daarmee werden door de EU-politici verdergaande standpunten ingenomen dan in twee voorstellen van de Europese Commissie stonden.

Zo vindt het Europees Parlement dat er maximumgrenzen moeten komen voor alle soorten water- en bodemvervuiling door PFAS-chemicaliën en glyfosaat uit landbouwmiddelen. Onlangs bleek dat in elf van de twaalf onderzochte EU-landen glyfosaatresidu in het grondwater zit.

De vorig jaar gepresenteerde nieuwe richtlijnen voor grond- en oppervlaktewater zetten kwaliteitsstandaarden voor tientallen gevaarlijke stoffen. Het Europees Parlement wil daar PFAS als groep stoffen aan toevoegen. De Europese Commissie wil weliswaar ook minder glyfosaatvervuiling met strenge criteria voor drinkwatergebieden, maar minder strenge regels voor oppervlaktewateren. Het Europees Parlement verwerpt die benadering en wil overal zo streng mogelijke criteria.


Luchtvervuiling

Jaarlijks sterven er zo'n 300.000 EU-burgers aan de gevolgen van luchtvervuiling. Dat aantal moet drastisch omlaag kunnen. Om dat voor elkaar te krijgen, moet de vervuiling van de lucht eerst krimpen. Het Europees Parlement heeft daarom bepaald dat er voor 2035 strengere grenswaarden en streefwaarden komen voor verschillende verontreinigende stoffen.

De Europarlementariërs willen versplinterde en onlogische luchtkwaliteitsindexen in de hele EU gelijktrekken. Die moeten vergelijkbaar, duidelijk en publiekelijk beschikbaar zijn. Op die manier kunnen EU-burgers zich beschermen op momenten dat er veel luchtverontreiniging is.

Nu het Europees Parlement deze standpunten heeft ingenomen, komen de EU-landen naar verwachting in het najaar met hun standpunt. Daarna kunnen de slotonderhandelingen tussen het Europees Parlement en de EU-landen beginnen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer