PAN Europe waarschuwt voor PFAS op groenten en fruit

Europese burgers worden in toenemende mate blootgesteld aan PFAS door residuen op groenten en fruit. Dat heeft milieuorganisatie PAN Europe vastgesteld op basis van eigen onderzoek.

PAN+Europe+waarschuwt+voor+PFAS+op+groenten+en+fruit
© Marcel Berendsen

De oorzaak van de residuen zijn gewasbeschermingsmiddelen die PFAS bevatten en worden gebruikt op groente- en fruitgewassen. Het onderzoek van PAN Europe gaat over de periode van 2011 tot en met 2021 en is gebaseerd op informatie uit monitoringsprogramma's voor residuen van gewasbeschermingsmiddelen die worden uitgevoerd in verschillende lidstaten.

Belangrijke bevinding in het onderzoek van PAN Europe is dat in de Europese Unie het aantal stuks groenten en fruit met residuen van PFAS in tien jaar is verdrievoudigd. Voor Nederland stelt de organisatie een toename vast van 257 procent. Overigens zijn er in de monitoringsprogramma's in totaal 31 verschillende PFAS-middelen aangetroffen op groenten en fruit.

PAN Europe stelt dat Nederland en België binnen de Europese Unie de belangrijkste producenten zijn van producten waarop residuen van PFAS zijn vastgesteld. Voor Nederland zijn andijvie, komkommers, paprika's en aardbeien de gewassen met de meeste resten van PFAS-middelen. Volgens PAN Europe werd in Nederland in 2021 ongeveer 221.000 kilo aan gewasbeschermingsmiddelen gebruikt die PFAS bevatten.


Import met hoog PFAS-gehalte

Overall in Europa zijn aardbeien, perziken en abrikozen de vruchten waarop regelmatig residuen van PFAS worden teruggevonden. Voor importgroente en -fruit geldt dat landen als Costa Rica, India en Zuid-Afrika de belangrijkste leveranciers zijn van voedingsproducten met een hoog PFAS-gehalte, stelt PAN Europe.

In Nederland heeft de Partij voor de Dieren onlangs Kamervragen gesteld over PFAS in gewasbeschermingsmiddelen en de zorg daarover voor de volksgezondheid. Demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit meldde toen dat ongeveer 10 procent van de toegelaten middelen inderdaad PFAS bevat. Hij verklaarde daarbij dat bij de beoordeling van deze middelen hiermee rekening wordt gehouden en dat ook voor een werkzame stof met PFAS een wettelijk gebruiksvoorschrift en een maximale residulimiet worden vastgesteld.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer