Amerikaanse akkers vervuild door PFAS in mest van rioolslib

In de Verenigde Staten is mogelijk zo'n 20 miljoen hectare akkerland verontreinigd door met PFAS besmet rioolslib dat als meststof is gebruikt. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de milieu-onderzoekers van de Environmental Working Group (EWG).

Amerikaanse+akkers+vervuild+door+PFAS+in+mest+van+rioolslib
© Fotografie Twan Wiermans

Tientallen Amerikaanse industrieën gebruiken PFAS in duizenden producten en lozen hun vloeibare bedrijfsafval vaak op het rioolstelsel, waarna het residu in het rioolslib terechtkomt. De EWG-analyse brengt de omvang in beeld van de verontreiniging van akkerland als gevolg van rioolslib of biologische vaste stoffen.

Tot nu toe is in de VS niet wettelijk geregeld dat rioolslib wordt getest op PFAS. Gezondheidsinstanties waarschuwen dat die praktijk de voedselvoorziening bedreigt. PFAS is een verzamelnaam van ongeveer negenduizend chemische verbindingen die worden gebruikt om producten hitte-, water- of vlekbestendig te maken.


Kanker en geboorteafwijkingen

PFAS staan bekend als 'voor altijd chemicaliën', omdat ze niet van nature afbreken. Deze chemicaliën zijn in verband gebracht met kanker, verstoring van de schildklier, leverproblemen en geboorteafwijkingen. 'We kennen niet de volledige reikwijdte van de verontreiniging door PFAS in slib, omdat het Amerikaanse milieuagentschap EPA er geen prioriteit van heeft gemaakt voor lokale overheden om het in de gaten te houden', zei EWG-directeur Scott Faber.Slib is het bijproduct van het afvalwaterzuiveringsproces dat een mix is van menselijke uitwerpselen en industrieel afval. Het verwijderen van slib kan duur zijn, dus de afvalverwerkingsindustrie verwerkt het steeds meer als meststof aangezien het rijk is aan voedingsstoffen voor planten.


Miljarden kilo's slib

Cijfers van het EPA-milieuagentschap tonen aan dat sinds 2016 miljarden kilo's slib als meststof zijn gebruikt. Naar schatting wordt jaarlijks 60 procent van het slib van de Amerikaanse rioolzuiveringsinstallaties op akkerland of andere velden verspreid.

In twee Amerikaanse deelstaten waar het afval en slib wel op PFAS worden gecontroleerd, zijn door besmettingen van velden al enkele boerderijen gesloten. De chemicaliën zijn aangetroffen in gewassen en vee. De kosten voor de volksgezondheid zijn nog onbekend.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer