Geen PFAS in consumptie-eieren

Eieren die pluimveehouders leveren aan supermarkten zijn vrij van PFAS. Dat blijkt uit de risicogerichte monitoring van consumptie-eieren die Avined uitvoert.

Geen+PFAS+in+consumptie%2Deieren
© Henk Riswick

Al jarenlang voert Avined, de overkoepelende organisatie van de pluimveesector, risicogerichte controles uit op kritische stoffen in consumptie-eieren. Woordvoerder Ben Dellaert: 'Dat wil zeggen dat ze zijn bedoeld om iets te vinden. Het zijn gerichte steekproeven om kritische stoffen te zoeken en we kijken dus bewust op plekken waar die mogelijk te vinden zijn.'

De controle op PFAS in consumptie-eieren is door Avined gestart in 2022. In 2023 zijn 90 bedrijven onderzocht, verspreid over het hele land en van alle typen, dus ook biologische en vrije-uitloopbedrijven.

Van de 90 bedrijven is bij 89 helemaal geen PFAS gevonden. Bij één bedrijf is wel een heel klein beetje – een spoor – PFAS aangetoond. 'Het lag net boven de detectiegrens en fors onder de maximaal toegestane waarde', meldt Dellaert.


Geen hoger risico voor buitenkippen

In 2022 en 2023 is geen enkele aanwijzing gevonden dat kippen die buiten zijn meer risico lopen op PFAS in eieren. Daarbij speelt wel mee dat de hennen in de afgelopen jaren een deel van de tijd verplicht waren opgehokt vanwege vogelgriep. Al varieerde de lengte van die plicht wel per regio.

Avined blijft de consumptie-eieren de komende jaren gericht op PFAS onderzoeken om zekerheid te kunnen bieden aan de consument.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer