Opnieuw rechtszaak om ontpoldering Hedwigepolder

'Ik denk dat ik gelijk heb, maar ook dat ik nooit gelijk zal krijgen.' Dat zei de voormalige eigenaar Gery de Cloedt van de Hedwigepolder woensdag in een gesprek met de Provinciale Zeeuwse Courant. Hij staat weer voor de rechter vanwege de ontpoldering van zijn 'Hedwige'.

Opnieuw+rechtszaak+om+ontpoldering+Hedwigepolder
© Nieuwe Oogst

Het overheidsbesluit om de Hedwigepolder in Zeeland te ontpolderen stamt uit 2014. Nederland heeft destijds met België afgesproken dat de polder onder water wordt gezet als compensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde en de toegang tot de Antwerpse havens.

Eigenaar De Cloedt verzette zich tegen het besluit en voerde meerdere rechtszaken tegen de staat. Hij verloor en werd onteigend van 30 hectare beschermd natuurgebied en 270 hectare grond, met name landbouwgronden. Over enkele weken loopt de polder onder water. De voorbereidende werkzaamheden zijn in volle gang.


Vanwege het PFAS-schandaal heeft De Cloedt toch opnieuw de gang naar de hoogste rechter gemaakt, meldt de Zeeuwse krant. Hij stelt het besluit tot ontpolderen uit 2014 weer ter discussie. Volgens de voormalige eigenaar van de polder wisten ingewijden toen al van PFAS.

'Alle overheden en deskundigen waren ervan op de hoogte, maar hebben dat niet vermeld. Nu is de laatste kans om de natuur te helpen.' De Cloedt vindt dat de volksgezondheid op het spel staat. In 2014 wist de overheid al dat de Hedwigepolder zou vollopen met milieuvreemde stoffen. 'Dat er nu ook PFAS bij blijkt te zitten, maakt het toch niet ineens anders?', betoogde advocaat Roelof Reinders namens het verantwoordelijke ministerie.

De Raad van State doet waarschijnlijk binnen zes weken uitspraak.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer