Alarmbellen rinkelen over PFAS bij Westerschelde

PFAS is in en om de Westerschelde een hot item en de kwestie van de vervuilde dijk in Perkpolder sleept al jaren. Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat nam maandag poolshoogte. ZLTO wil harde garanties dat er geen risico's zijn voor de volksgezondheid en voedselveiligheid.

Alarmbellen+rinkelen+over+PFAS+bij+Westerschelde
© Peter Nicolai

De minister sprak in Hulst ondernemers en andere belanghebbende partijen die worden geraakt door de problematiek van PFAS in de Hedwigepolder en Westerschelde en thermisch gereinigde grond in de Perkpolder. PFAS is een verzamelnaam voor chemische stoffen die slecht afbreekbaar zijn en bedreigend zijn voor het immuunsysteem.

Vicevoorzitter Joris Baecke van ZLTO wees Harbers op de zorgen die er leven. 'Boeren zijn bang dat hun grondwater vervuild raakt, wanneer de Hedwigepolder onder water komt te staan. Doordat kwelwater onder de dijk doorkomt, is het gevaar dat goede landbouwgrond die we hard nodig hebben voor de voedselproductie met die PFAS wordt vervuild.'


Garanties

De boodschap aan de minister was duidelijk. Baecke: 'Stop in elk geval met het plan om de dijk door te steken, totdat we garanties krijgen dat er geen risico's zijn voor de volksgezondheid en de voedselveiligheid.'


Burgemeester Jan-Frans Mulder van Hulst onderschrijft deze boodschap. 'Er moet zo snel mogelijk een plan van aanpak komen. We hebben behoefte aan duidelijkheid over PFAS in het kader van de volksgezondheid', liet hij Harbers weten.

Dan speelt er nog een ander probleem: vervuilde grond in de dijk van Perkpolder. In 2015 is er achter een stuk zeedijk een nieuwe dijk aangelegd. De oude dijk verdween, zodat de Westerschelde extra ruimte kreeg. Op het prijsgegeven perceel verbouwde akkerbouwer Marnix Verbrugge zijn gewassen.


Thermisch gereinigde grond

'Ik weet niet wat ze met ontpoldering voor ogen stond, maar tot nu toe is het niet meer dan een blubberige vlakte', vindt Verbrugge. 'Erger is dat in de nieuw aangelegde dijk vervuilde grond blijkt te zitten. Thermisch gereinigde grond met zware metalen en vluchtige stoffen, zoals benzeen en tolueen, spul dat in kwastenreinigers en zo zit. Dit mag absoluut niet uitlogen naar ons zoetwater, want daar zijn we voor onze bedrijfsvoering van afhankelijk.'

Het kost de Zeeuw meer energie dan hem lief is. 'Dit vormt echt een bedreiging voor mijn bestaan als boer. Er spelen hier al veel langer plannen voor ontpoldering die ons bezighouden. Je raakt grond kwijt of krijgt elders grond. Dan is het op een gegeven moment klaar denk je, maar dan word je met zo'n vervuilde dijk geconfronteerd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer