Het voorjaar van 2023 is de natste lente van deze eeuw

Het voorjaar is dit jaar een stuk natter dan gebruikelijk. De lente is voorlopig zelfs de natste van deze eeuw en de op drie na natste ooit gemeten.

Het+voorjaar+van+2023+is+de+natste+lente+van+deze+eeuw
© Twan Wiermans

Hoewel de afgelopen dagen droog verliepen, viel deze lente gemiddeld al 221,1 millimeter regen. De komende drie weken kunnen daar volgens weeronline.nl nog enkele tientallen millimeters bijkomen, waardoor 2023 de tweede of derde natste lente ooit kan worden. Qua temperatuur is het voorjaar redelijk gemiddeld, zo blijkt uit een analyse van het KNMI. In maart was het iets warmer dan gemiddeld, in april wat kouder.

Normaliter is de lente met 153,6 millimeter regen het droogste seizoen van het jaar. De 221,1 millimeter tot nu toe steekt nog schril af tegen het record van 283,7 millimeter regen die in de lente van 1983 viel. Dat record zal dit jaar niet worden verbroken, verwacht Weeronline.



Het voordeel van het natte voorjaar is de uitgangspositie richting de zomermaanden. Momenteel is er nergens in het land sprake van een neerslagtekort. Dat was vorig jaar wel anders, toen de lente erg droog en zonnig was, gevolgd door een eveneens warme en droge zomer. Dat leidde toen tot een stevig neerslagtekort.

Voor een deel van de landbouwsector is het natte voorjaar geen zegen. Zo liep de inzaai van bieten en uien vertraging op. Datzelfde geldt voor mais en aardappelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 4°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    40 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    50 %
Meer weer