Cosun: helft bieten zit erin, dit jaar geen topopbrengst

Door het late voorjaar rekent Cosun Beet Company niet op recordopbrengsten van suikerbieten. 'Er is nu pas 50 procent gezaaid. Daardoor missen we een deel van de opbrengst', voorziet Arno Huijsmans, directeur agrarische zaken.

Cosun%3A+helft+bieten+zit+erin%2C+dit+jaar+geen+topopbrengst
© Twan Wiermans

Huijsmans schat dat de gemiddelde zaaidatum dit jaar ergens in de derde week van april komt te liggen. Dat is drie weken later dan vorig jaar. Het zou de laatste gemiddelde zaaidatum van de afgelopen twintig jaar betekenen. In die periode staat de laatste gemiddelde zaaidatum op 16 april in 2008 en 2018.

Door de regen van afgelopen weekend en maandag ligt het zaaiwerk nu op de meeste plekken in Nederland weer stil. Huijsmans: 'Dat kost opnieuw een weekje geduld, zeker op zwaardere gronden. Volgende week is het al mei.'

De meeste bieten zijn tot dusver gezaaid op Zeeuws-Vlaanderen (61,1 procent), op de Zeeuwse eilanden (56,7 procent) en in West-Brabant (59,8 procent). In het (zuid)oosten zitten de minste bieten in de grond: Oost-Brabant (30,5 procent), Gelderland (32,7 procent) en Limburg (34,5 procent) lopen behoorlijk achter op de rest van Nederland.




Tweejarig gewas

Huijsmans vindt het lastig te zeggen hoeveel de opbrengstderving precies gaat zijn. 'Dat hangt natuurlijk ook af de omstandigheden in de rest van het seizoen. Maar in principe geldt dat bij elke dag extra groei een hogere opbrengst kan worden gehaald. Dus eerder zaaien is altijd beter.' Volgens de directeur agrarische zaken profiteert een tweejarige plant als de suikerbiet van een langer groeiseizoen. 'Het gewas stopt niet bij een bepaald aantal groeidagen. Als de suikerbiet nog vitaal is, groeit het gewoon door.'


Huijsmans heeft nog geen signalen ontvangen van telers die zich al zorgen maken over het behalen van hun leveringsplicht. In Nederland moet elke teler ledenleveringsbewijzen (LLB's) kopen om bieten te mogen leveren aan Cosun. Er geldt een leveringsplicht van 85 procent van de te leveren suikerbieten op basis van de LLB's. Het bietenconcern gaf in december aan waarschijnlijk iets meer bieten nodig te hebben vanwege het opgeschroefde toewijzingspercentage van 105 naar 108 procent.


Verder meldt de directeur agrarische zaken dat uiteindelijk het bietenareaal minimaal op hetzelfde niveau komt te liggen als vorig jaar. Toen werd er volgens cijfers van Cosun op een oppervlakte van 83.700 hectare suikerbieten geteeld. 'We moeten nog uitrekenen wat precies het areaalverlies is door bufferstroken.' Cosun kan in de tweede helft van mei meer duidelijkheid geven over het definitieve bietenareaal in 2023.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer