Inzaai suikerbieten komt laat op gang

Van het areaal suikerbieten in Nederland was tot en met het begin van deze week 7,7 procent ingezaaid. Zoals het nu lijkt, zal de gemiddelde inzaaidatum behoorlijk later zijn dan voorgaande jaren.

Inzaai+suikerbieten+komt+laat+op+gang
© Koos van der Spek

Cosun Beet Company meldt dat de eerste suikerbieten begin maart zijn ingezaaid. Het gaat om een areaal van landelijk ruim 400 hectare. Op de vroeggezaaide percelen staan de bieten al boven en lijken de plantaantallen goed.

Maart 2023 is bovengemiddeld nat verlopen en ook na de mooie Paasdagen is het deze week opnieuw wisselvallig weer. Vorige week is op de noordelijke klei en dal- en veengronden en in Limburg en Gelderland al een redelijk areaal suikerbieten ingezaaid, variërend van 10 tot bijna 30 procent. Opvallend is dat bietentelers in het zuidwesten van het land en in Flevoland nog afwachtend zijn.


Voor- en nadelen

De agrarische dienst van Cosun Beet Company wijst erop dat elke dag later suikerbieten zaaien aan het eind van het seizoen ten koste gaat van de opbrengsten. Aan de andere kant kan volgens de teeltspecialisten van de suikerfabrikant zaaien op grond die nog niet bekwaam is, ook problemen in de teelt veroorzaken.

Vorig jaar kwam de gemiddelde datum voor het inzaaien van suikerbieten in Nederland uit op 1 april en de drie jaren daarvoor steeds op 6 of 7 april. Ook 2018 was een relatief laat seizoen voor wat betreft de inzaai met een gemiddelde zaaidatum van 16 april. In dat jaar werd, na een zeer droog groeiseizoen, uiteindelijk een gemiddelde opbrengst van 13,5 ton suiker per hectare gerealiseerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer