Voorjaarswerk suikerbieten komt eraan

In meerdere delen van Nederland was het de afgelopen dagen en nachten koud. Dat leidde lokaal tot flinke vorst aan de grond. Als de grond het toelaat, is het al voorzichtig mogelijk om het land op te gaan, meldt bieteninstituut IRS.

Voorjaarswerk+suikerbieten+komt+eraan
© Twan Wiermans

Daarbij doelt het IRS op enkele voorbereidende werkzaamheden voor de suikerbietenteelt. Zo lijken de omstandigheden nu geschikt om een groenbemester te verkleinen. Als deze deels of geheel is afgevroren, gaat dat makkelijker dan bij een levend gewas. 'Verklein de groenbemester al een paar weken voor het zaaien, zodat het afbraakproces op gang kan komen', schrijft het bieteninstituut.

Telers kunnen de groenbemester verkleinen met een messenwals of klepelmaaier. In combinatie met een rotorkopeg of schijveneg kan de groenbemester worden ingewerkt. Verder kan volgens het IRS geploegd land voor de eerste keer zaaiklaar worden gelegd. Eventueel met een tweede grondbewerking kunnen de bieten bij warmer weer binnenkort rechtstreeks worden gezaaid. Daarnaast kan de grond alvast bezakken voor het zaaien.
Kaliumgift

Verder meldt IRS dat over een bevroren of opgedroogde toplaag ook de eerste bemesting kan worden uitgevoerd, zoals een kaliumgift. Volgens het bieteninstituut is circa 150 kilo kalium per hectare voldoende om de onttrekking door suikerbieten aan te vullen. Voor lichte gronden adviseert IRS om daar nog een correctie van 50 kilo aan toe te voegen voor uitspoeling op kale grond in de winter.Bovendien is februari een geschikte maand voor het nemen van een Nmin-monster. Hiermee kan het stikstofadvies zo nauwkeurig mogelijk worden vastgesteld. Zonder goed vertrekpunt kan het algemene advies te hoog of te laag uitvallen.


Voor het advies heeft IRS een tool beschikbaar. In de maandag verschenen Kamerbrief staat de lijst met vroege teelten beschreven. Suikerbieten staan op deze lijst en kunnen na melding bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vanaf 16 februari worden bemest met dierlijke mest.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer