Vion betaalt 2,7 cent per kilo na over 2022

Leveranciers die meedoen aan het PrijsIndexGarantie-systeem (PIG) van Vion krijgen in week 5 van 2023 een nabetaling. Per kilo geslacht gewicht die de varkenshouders in 2022 leverden, wordt circa 2,7 cent uitgekeerd. ‘Extreem hoog’, kwalificeert Koen van Bergen, directeur Livestock & Supply Chain bij Vion.

Vion+betaalt+2%2C7+cent+per+kilo+na+over+2022
© Vion

Exemplarisch voor Van Bergen is de marktsituatie in Duitsland. Het varkensaanbod is er fors gekrompen waardoor de Duitse markt richting zelfvoorzienend is ontwikkeld. Dit heeft effect op de prijsmutaties. Eind september werd de Duitse VEZG-notering zelfs uit het mandje met internationale noteringen – die samen goed zijn voor 70 procent van de prijs in het PIG-systeem – gehaald. Met ingang van 2023 wordt Duitsland weer opgenomen in het prijzenmandje van het PIG-Systeem van Good Farming Balance (GFB).

Nieuw in het PIG-systeem wordt een maximum aan de nabetaling van 1,5 cent per kilo geslacht gewicht. ‘Dat maximum is bovengemiddeld vergeleken met de jaarlijkse nabetalingen sinds de introductie van het systeem in 2017’, stelt Van Bergen. 'Het streven is om een concurrerende prijs neer te zetten en het systeem stabiel en robuust te houden.'

Met een duurzaamheidsstimulans wil Vion de GFB-varkenshouders stimuleren om in te zetten op het verduurzamen van de varkensvleesketen. De stimulans wordt gekoppeld aan nog vast te stellen CO2-reductiedoelen per deelsegment binnen GFB. De doelen worden in het eerste kwartaal van 2023 uitgewerkt in samenspraak met een klankbordgroep van GFB-varkenshouders en experts uit de keten.


Plus 1 cent per kilo

Varkenshouders kunnen op vrijwillige basis aanhaken bij de duurzaamheidsstimulans. Voor hun inspanningen ontvangen zij maximaal 1 cent per kilo geslacht gewicht extra. 'Wij zien dat de CO2-voetafdruk op de internationale varkensvleesmarkt steeds meer een thema wordt', zegt Van Bergen. 'De meerwaarde van varkensvlees met een lage CO2-voetafdruk moet uiteindelijk wel uit de markt gehaald worden.’

Met het Good Farming Balance-ketenconcept bedient Vion de internationale afzetmarkten. Ongeveer 75 procent van de leveranciers van Vion levert binnen dit vraaggestuurde concept. Met het bijbehorende prijsindexgarantie (PIG) systeem, garandeert Vion de leveranciers een concurrerende prijs.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  80 %
 • Zondag
  11° / 2°
  10 %
 • Maandag
  11° / -2°
  0 %
Meer weer