Vion start PIG-systeem weer en doet nabetaling Good Farming Balance

Vleesverwerker Vion start vanaf 1 januari 2022 weer met het prijsindexgarantie (PIG)-systeem voor de Good Farming Balance-leveranciers. Dat gebeurt in een herziene vorm. Die leveranciers kunnen bovendien rekenen op een nabetaling.

Vion+start+PIG%2Dsysteem+weer+en+doet+nabetaling+Good+Farming+Balance
© Vion

Het PIG-prijssysteem, één van de drie prijssystemen binnen Good Farming Balance, werd begin april 2020 tijdelijk buiten werking gesteld door de volledig ontwrichte nationale en internationale vleesafzetmarkten. Die waren het gevolg van corona en Afrikaanse varkenspest. Beide zorgden vooral in België en Duitsland voor een substantieel andere marktsituatie.

Bij het PIG-systeem werd de gemiddelde gegarandeerde prijs gebaseerd op een mandje van representatieve internationale noteringen. Daarbij zijn noteringen opgenomen uit Duitsland, Denemarken, Spanje en België. Deze landen zijn op dezelfde afzetmarkten actief als Vion. De situatie in België en Duitsland zorgde echter voor veel onbalans. Dat maakte dat het mandje geen juiste afspiegeling gaf van de werkelijkheid.


Andere samenstelling

Voor het nieuwe PIG-systeem wordt daarom de samenstelling van dit mandje gewijzigd. Zo wordt het aandeel internationaal verlaagd van 100 naar 70 procent. De aandelen Duitsland en België worden verlaagd naar respectievelijk 21 en 7 procent. De aandelen Spanje en Denemarken, met ieder 20 procent, blijven ongewijzigd.

Het resterende deel wordt ingevuld door de nationale component. Dat gebeurt op basis van drie Nederlandse slachterijen, voor 20 procent van de totale prijs en een verkoop gerelateerde component van ook 10 procent. In dat laatste geval draait het om de DG Agri PIG-karkasnotering, een openbare notering van de karkasprijzen van de 27 EU-landen.

John de Jonge, COO Vion Pork: 'Met deze herziening van het PIG-systeem heb ik er vertrouwen in dat we de zekerheid bieden aan onze leveranciers dat zij een concurrerende prijs ontvangen ten opzichte van een mandje van representatieve nationale en internationale noteringen en de DG Agri PIG-karkasnotering.'


Nabetaling

De leveranciers van het Good Farming Balance-concept ontvangen van Vion over 2021 een loyaliteitsnabetaling van 0,4 cent per kilo, inclusief btw.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer