Provinciale Staten Noord-Brabant in stevig debat over stallenbeleid

Provinciale Staten van Noord-Brabant vergaderen vrijdag over het provinciale stallenbeleid. De provincie wil dat veehouders uiterlijk 1 januari 2024 hun stallen hebben aangepast. Dat wordt door de sector als onhaalbaar gezien.

Provinciale+Staten+Noord%2DBrabant+in+stevig+debat+over+stallenbeleid
© ANP Persbureau

De Statenvergadering begon met een protestactie van boeren, die massaal ook aanwezig zijn bij de vergadering. Negen insprekers uit de landbouwsector uitten aan het begin van de vergadering hun ongenoegen. Onder hen ook ZLTO-voorzitter Wim Bens.

'De deadline van 1 januari 2024 voor de stalaanpassingen moet van tafel', stelt Bens. 'Op geen enkel wijze kunt u volhouden dat het voor 3.700 Brabantse veehouders haalbaar is om binnen een jaar hun stal aan te passen. Ambtenaren kunnen de vergunningen niet aan. Banken nemen financieringsaanvragen niet in behandeling. PAS-melders hoeven niet eens te bellen. Geef ons tijd.'


BAJK-voorzitter Gerben Boom sprak de Statenleden ook toe: 'Men schept geen enkele duidelijkheid voor veehouders, ook al roept de Brabantse politiek anders. Het is de kerntaak van de provincie om te zorgen voor een gezonde toekomst van jonge boeren op het platteland, want zij maken het verschil. Echter de deadline van 2024 blijft maar staan. Jonge boeren worden gedwongen onverstandige keuzes te maken. Jonge boeren willen een realistisch tijdpad niet gebonden aan data.'


Twijfels over stallen

Boeren moeten hun stallen voor 2024 hebben aangepast om minder stikstof uit te stoten. Hiervoor moeten ze een vergunning aanvragen, maar er zijn twijfels over het nut van deze zogenoemde emissiearme stallen. De Raad van State oordeelde eerder dat onzeker is of emissiearme melkveestallen doen wat ze beloven.

Noord-Brabant liet daarop begin november weten tijdelijk geen vergunningen meer af te geven, totdat het ministerie van LNV duidelijkheid geeft over de werkzaamheid van deze emissiearme systemen. Coalitiepartijen VVD, D66, PvdA en GroenLinks willen de datum van 1 januari 2024 een half jaar uitstellen om boeren meer tijd te geven om over te schakelen. Mede-coalitiepartner CDA vindt dat niet genoeg en wil nog langer uitstel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer