Half jaar uitstel voor Brabantse boeren, ZLTO teleurgesteld in resultaat

Boeren in Noord-Brabant krijgen van de provincie een half jaar extra tijd om verouderde veestallen te vernieuwen. In plaats van tot 1 januari 2024 krijgen de agrarische ondernemers de tijd tot 1 juli 2024.

Half+jaar+uitstel+voor+Brabantse+boeren%2C+ZLTO+teleurgesteld+in+resultaat
© Sorcha Tijmons

Vandaag (vrijdag) vergaderden Provinciale Staten van Noord-Brabant urenlang over de deadline voor stalaanpassingen. De coalitiepartijen VVD, PvdA, D66 en GroenLinks pleitten voor een half jaar uitstel, mede-coalitiegenoot CDA wilde dat de boeren nog meer tijd zouden krijgen.


Lees ook: Provinciale Staten Noord-Brabant in stevig debat over stallenbeleid

De deadline voor nieuwe stallen lijkt praktisch onhaalbaar voor boeren. Bovendien wordt de winst in emissiereductie in nieuwe stallen betwist, waardoor boeren bang zijn een forse investering te doen die over enkele jaren wellicht zinloos lijkt. Volgens ZLTO gaat het om 3.700 boeren die het betreffen, en zou het ook onhaalbaar zijn om die allemaal op tijd een vergunning te verlenen én om nieuwe stalsystemen te bouwen.


'Blijft onmogelijk'

ZLTO-voorzitter Wim Bens stelt dat het half jaar uitstel mooi lijkt, maar in feite niks oplost. 'Zonder perspectief vanuit Den Haag en juridische borging van innovatieve stalsystemen kan een boer niets. Het is en blijft onmogelijk om binnen zo’n korte tijd een vergunning aan te vragen, die te krijgen, een financiering voor elkaar te boksen, een systeem te kopen, te laten installeren en in gebruik te nemen', aldus Bens.

'Daarnaast staan onze PAS-melders door deze motie nog altijd met lege handen. Wat me steekt, is de stikstofopgave weer louter bij de landbouw gelegd, terwijl er voor industrie, infrastructuur, verkeer geen concrete maatregelen worden afgekondigd. Dit beperkte uitstel helpt niemand. Ik vrees dat we over een halfjaar hier weer zitten', concludeert Bens.


PAS-melders

ZLTO is wel blij met de steun in de Staten voor een motie van de PVV om niet te handhaven op PAS-melders. 'Deze ondernemers, deze mensen, zijn in 2019 geheel buiten hun schuld door een rechtelijke uitspraak hun stikstofvergunning kwijtgeraakt. Het mag nooit zo zijn dat zij de dupe worden van overheidsfalen. Ik ben blij dat de Staten bij meerderheid hebben besloten niet te handhaven. Dat zou tot nog meer stress leiden. Wij hebben hier hard voor gelobbyd', aldus Bens.

Voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling van het Brabantse stallenbeleid door Provinciale Staten kregen negen insprekers uit de agrarische sector de gelegenheid hun visie te geven. BAJK-voorzitter Gerben Boom riep op tot een realistisch tijdpad voor jonge boeren. 'Het is de kerntaak van de provincie om te zorgen voor een gezonde toekomst van jonge boeren op het platteland, want zij maken het verschil. Echter de deadline van 2024 blijft maar staan. Jonge boeren worden gedwongen onverstandige keuzes te maken.'

Ook Bens sprak op felle wijze in. 'Op geen enkel wijze kunt u volhouden dat het voor 3.700 Brabantse veehouders haalbaar is om binnen een jaar hun stal aan te passen', gaf hij de Staten mee. 'Een ondernemer die u nu tot een investering dwingt, waarvan het stikstofrendement hoogst onzeker is, steekt zijn hoofd en dat van zijn gezin in een strop die strakker en strakker zal knellen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer