'Het Brabantse stallenbeleid is failliet'

Terwijl de noordelijke provincies miljoenen euro's van het Rijk weten los te krijgen voor stikstofmaatregelen in de veehouderij, houdt het Brabantse bestuur vast aan het eigen failliete stallenbeleid.

%27Het+Brabantse+stallenbeleid+is+failliet%27
© Dirk Hol

De provincie verplicht veehouders voor 2024 een emissiearm stalsysteem te hebben. Echter, geen veehouder kan een vergunning krijgen. De rechter heeft immers de emissiearme stalvloeren afgeschoten als oplossing voor het stikstofprobleem, omdat standaard uitstootfactoren niet geldig zijn. Wat Noord-Brabant de boeren oplegt, kan en mag dus niet.

De provincie verschuilt zich achter het kabinet en zegt eerst duidelijkheid uit Den Haag te willen. Maar hoeveel meer duidelijkheid is er nodig? Het kabinet werkt weliswaar aan wetgeving om de nieuwe technieken juridisch te borgen, maar dat is niet zomaar geregeld.

Veehouders in het noorden hebben meer geluk. In Groningen, Drenthe en Friesland kunnen ze vanaf voorjaar 2023 subsidie aanvragen voor maatregelen die stikstofuitstoot verlagen. Het gaat om bewezen effectieve en meetbare managementingrepen waarvoor het kabinet met geld over de brug komt.

Wat Noord-Brabant de boeren oplegt, kan en mag dus niet

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Deze maand debatteren de Brabantse Staten voor de zoveelste keer over hun aanpak. Brabant was ooit de kraamkamer van nieuw veehouderijbeleid. Een provincie die altijd graag vooropliep. Nu houdt de provincie tegen beter weten in vast aan het eigen gelijk, ten koste van boer, natuur en het vertrouwen in de politiek.

Daarom; stap af van het failliete stallenbesluit en investeer ook eerst eens in haalbare managementmaatregelen waarbij het vakmanschap van de boer centraal staat en direct milieuwinst is te behalen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer