Bas Boots van LLTB: 'Samengaan Arvalis en ZLTO Advies geeft kennisimpuls'

Arvalis is Latijn voor 'Van het land'. Hoe ziet de toekomst van de samenwerkingen tussen Arvalis en ZLTO Advies eruit? Vijf vragen aan Bas Boots, algemeen directeur van de LLTB.

Bas+Boots+van+LLTB%3A+%27Samengaan+Arvalis+en+ZLTO+Advies+geeft+kennisimpuls%27
© John Peters

Onderscheid blijven maken tussen belangenbehartiging en advisering is belangrijk

Bas Boots, algemeen directeur LLTB

Hoe versterken de organisaties elkaar?

'Samen kunnen we vanaf 2023 heel Zuid-Nederland bedienen: Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en zuidelijk Gelderland. We hebben nu zo'n zeventig experts. Door die stevige omvang hebben zij ook meer mogelijkheden om met elkaar te overleggen en te sparren. De samensmelting is dus een geografische winst, maar ook een impuls qua kennis en verdere professionalisering. Ook hebben we op de arbeidsmarkt voor werknemers nu meer te bieden dan als afzonderlijke organisaties.'

Waar richt het nieuwe Arvalis zich op?

'We bestrijken nu al samen het gehele agrarische vakgebied. Dat willen we zo houden. Het gaat van advisering op wet- en regelgeving, ruimtelijke ordening, energie, provinciale en gemeentelijke verordeningen tot technisch tekenwerk. Ook blijven we marktverkenningen doen.

'Belangrijk is om onderscheid te blijven maken tussen belangenbehartiging en advisering. De adviseurs hebben daarin de taak om signalen die zij opvangen uit het veld door te spelen naar beleidsmedewerkers van ZLTO en LLTB en omgekeerd. Beter leren van elkaar is een enorm voordeel van de krachtenbundeling.'

Hoe ziet de toekomst eruit?

'Naar ZLTO en LLTB, beide 50 procent aandeelhouder, is een duidelijke groeiambitie uitgesproken. Niet alleen geografisch, maar vooral in verdere professionalisering en kennisontwikkeling. We sluiten daarbij niet uit dat samenwerkingen met andere partijen zullen ontstaan, maar dat is nu nog niet aan de orde.'

Welke bestuursvorm krijgt Arvalis?

'Voorlopig zullen ZLTO-directeur Kathleen Goense en ik samen leidinggeven aan de samenwerking. We denken ongeveer een jaar nodig te hebben om te bedenken hoe de toekomstige bestuursstructuur eruit komt te zien. Eerst maar eens de samenwerking stevige handen en voeten geven.'

Zijn er ook personele gevolgen?

'De zittende medewerkers krijgen er collega's en marktkansen bij en voor werkzoekenden hebben we meer te bieden. We mikken daarbij vooral ook op jonge, talentvolle en ambitieuze kandidaten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer