Oekraïense ambassadeur bezoekt ZLTO

'Kom naar Oekraïne om te boeren. Je moet niet bang zijn uitgevallen, maar er zijn veel mogelijkheden.' Dat zei de Oekraïense ambassadeur Maksym Kononenko woensdag bij zijn bezoek aan ZLTO in Den Bosch.

Oekra%C3%AFense+ambassadeur+bezoekt+ZLTO
© Ko van den Boom

Kononenko ging vergezeld van landbouwattaché Natalya Fedyuora en honorair consul van Oekraïne Karel Burger Dirven. Zij spraken met LTO-voorzitter Sjaak van der Tak en ZLTO-voorzitter Wim Bens over de nood van de agrarische sector in Oekraïne, nu de oorlog nog altijd in alle hevigheid woedt. Tegelijkertijd keken ze vooruit naar de wederopbouw en de cruciale rol die boeren daarbij hebben.

De ambassadeur nodigde Nederlandse boeren en tuinders uit om naar Oekraïne te kijken als land om agrarisch te ondernemen. Van der Tak en Bens deden de toezegging om steun te bieden waar mogelijk.


Sterke landbouwsector

Volgens Kononenko was het een goed gesprek dat het belang van een sterke landbouwsector onderstreept. 'In Nederland is de coöperatieve ondernemingsvorm sterk ontwikkeld en voor mij als ambassadeur van Oekraïne is het belangrijk om via LTO in contact te komen met agrarische organisaties.'

De oorlog heeft een zware wissel getrokken op de agrarische sector. Veel opslagplaatsen en landbouwbedrijven zijn verwoest. 'We hebben zaden en kunstmest nodig, generatoren en andere agrarische componenten,' legde de ambassadeur uit. 'Daarom nodig ik Nederlandse bedrijven uit om ons op humanitaire basis te helpen. Op de lange termijn zijn reconstructie en herstel onze grootste uitdagingen.'


Hulp aan Cherson

Cherson, het belangrijkste agrarische gebied, is verwoest achtergelaten door de Russen. De Nederlandse regering heeft deze regio geadopteerd en hulp aangeboden.

Kononenko hoopt dat Nederlandse bedrijven dit initiatief zullen volgen om tot langjarig herstel te komen. 'President Volodymyr Zelensky heeft gezegd dat Oekraïne de intentie heeft om buitenlandse investeerders aan te trekken en duurzame productie te realiseren. We hebben elkaar ook na de oorlog nodig. Vooral de agrarische bedrijven kunnen een sleutelrol spelen in de wederopbouw.'


Topprestaties

De ambassadeur heeft de Nederlandse landbouw hoog zitten. 'De topprestaties en efficiënte werkwijze van jullie sector zijn mij bekend. We hebben jullie kennis, technologie en machines straks hard nodig in Oekraïne', zei hij.

Kononenko sprak afgelopen voorjaar ook al met Van der Tak. 'Zijn morele steun maakte veel indruk op me. Ook nu ben ik hem en Wim Bens dankbaar dat ik hier mag aanschuiven', benadrukte hij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer