Telers kunnen vorstbieten onder bijzondere voorwaarden leveren

Akkerbouwers kunnen bieten met vorstschade niet onder de huidige leveringsvoorwaarden leveren. Daarom heeft Cosun Beet Company vanwege het collectieve belang besloten betreffende telers de mogelijkheid te bieden vorstbieten onder bijzondere voorwaarden te leveren.

Telers+kunnen+vorstbieten+onder+bijzondere+voorwaarden+leveren
© Job Hiddink

De bijzondere voorwaarden-vorstschade gaat 15 december open tot donderdag 22 december om 7 uur. Via het ledenportaal van Cosun kunnen telers zich hiervoor aanmelden. De aangemelde bieten worden met voorrang verladen. De telersbijdrage daarvoor is 12 euro per ton netto suikerbieten. Directeur agrarische zaken Arno Huijsmans: 'Meld je op tijd aan, dan kunnen de bieten ook zo snel mogelijk worden geladen om nog meer kwaliteitsverlies te voorkomen.'

Cosun meldt dat lokaal flinke vorstschade is ontstaan aan bieten die nog in het veld staan. Ook zijn er partijen die niet, onvoldoende of niet tijdig zijn afgedekt. Huijsmans wijst telers erop de bieten goed af te dekken om schade te voorkomen. Verschillende weersites laten zien dat het de komende dagen nog matig blijft vriezen.


Nog 2.100 hectare te gaan

Huijsmans meldt dat er nu nog zo'n 2.100 hectare bieten moeten worden gerooid. '90 procent daarvan is op kleigronden, grotendeels in de kuststreek. Deze campagne moet nog 2,5 miljoen ton bieten worden verwerkt. Een deel daarvan zit dus in de grond, het andere deel ligt aan de hoop.'

Meld je op tijd aan, dan kunnen de bieten zo snel mogelijk worden geladen

Arno Huijsmans, directeur agrarische zaken bij Cosun Beet Company

Begin deze week werden er nog wel bieten gerooid, maar daarvoor is de grond nu te hard en is de kans op vorstschade te groot. Pas als de vorst weer uit de grond is, kan het rooien verder gaan. Huijsmans verwacht dat dit niet eerder dan medio volgende week zal zijn.


Brief met voorwaarden

Telers die nog suikerbieten moeten leveren, ontvangen van Cosun een brief met de voorwaarden. Door de regeling bijzondere voorwaarden-vorstschade, schuift de afname van telers die bieten goed bewaard hebben en zonder vorstschade kunnen leveren, mogelijk naar achteren.

Alle telers die vanaf 15 december nog bieten leveren, ontvangen van Cosun eenmalig een extra bijdrage van 0,40 eurocent per ton netto bieten. Op het ledenportaal is de aangepaste en dus de actuele campagneplanning te raadplegen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
Meer weer