Henk Kremer onderschatte ‘die paar onkruidbieten’

Akkerbouwer Henk Kremer had ‘die paar onkruidbieten’ wat onderschat. De onkruidbieten groeiden op een aantal percelen uit tot een plaag. Bietenteelt zou daar ten einde zijn, dacht hij. Daarom zaaide hij dit jaar voor het eerst een Conviso Smart-ras van KWS. Het resultaat verbaasde hem: een 100 procent schoon perceel.

Henk+Kremer+onderschatte+%E2%80%98die+paar+onkruidbieten%E2%80%99
KWS

Kremer heeft een akkerbouwbedrijf in het Groningse Vriescheloo, niet ver van de grens met Duitsland. Het gezin Kremer is van vele markten thuis. Ze hebben de twee voormalige boerderijen aan weerszijde van hun eigen bedrijf allebei in gebruik. De boerderij aan de ene kant is omgebouwd tot vakantieboerderij en die aan de andere kant is nu een zorgboerderij. Kremer is bovendien importeur van BeBoMa-kiepers. Hij ontwikkelt de kiepers met een bedrijf in Polen en laat die daar ook bouwen.

Dat doet hij naast zijn akkerbouwbedrijf van 210 hectare. Hij heeft bijna allemaal grote, efficiënte percelen, binnen een straal van een paar kilometer rond zijn bedrijf. De akkerbouwer heeft te maken met twee grondsoorten: klei en zand. De klei vormt een uitloper van de zware klei in het Groninger Oldambt, met een afslibbaarheid van 55 procent. De zandgrond sluit aan op de Drentse bodem.

De akkerbouwer heeft een bouwplan met drie hoofdgewassen: zetmeelaardappelen, suikerbieten en granen. Op de zandgrond teelt hij gerst, op de kleigrond tarwe. De afgelopen jaren teelt hij op de lichtere gronden ook altijd een perceel mais voor de handel.

‘Ik dacht: ‘Ik kan hier straks helemaal geen suikerbieten meer telen’


Eind van de bietenteelt?

Ten tijde van het gesprek is de oogst van zetmeelaardappelen al achter de rug. Een deel van de geoogste aardappelen van de lichte grond liggen in lange ruggen op de randen van de percelen, onder wit vliesdoek. De aardappelen van de zware percelen bewaart de teler tot in het voorjaar in zijn aardappelbewaring.

Kremer teelde dit jaar 40 hectare suikerbieten. Eerst was hij van plan om minder bieten te zaaien, vertelt hij. Want op enkele percelen waar normaal gesproken bieten zouden komen, had hij veel problemen met zaadbieten. ‘Daar heb ik in het verleden te weinig aandacht aan gegeven’, constateert hij. ‘Ik was wel gewaarschuwd, maar ik heb het onderschat. Vorig jaar stonden in een paar percelen heel veel schieters. De opbrengst op die percelen was een enorme tegenvaller. Ik dacht: ‘Ik kan hier straks helemaal geen suikerbieten meer telen’ Je kunt zaadbieten wel afmaaien, dan is het wel weer even netjes, maar na veertien dagen is het weer een chaos.’

Kremer overlegde met zijn accountmanager van Cosun Beet Company wat hij moest doen. Die adviseerde hem om een Conviso Smart-ras van KWS te zaaien. Met de combinatie van zo’n ras en twee bespuitingen met het herbicide Conviso One zou hij het perceel volledig schoon krijgen, vertelde de accountmanager. Hij volgde het advies op en zaaide dit voorjaar op 20 hectare het ras Smart Liesa KWS.


Honderd procent schoon

In het voorjaar spoot hij twee keer 0,5 liter Conviso One. In de gangbare rassen spuit hij meestal vier keer tegen onkruid omdat de onkruiddruk hoog is op zijn percelen.

De teler kreeg het advies om Conviso One niet te vroeg te spuiten. Dat was voor hem wel even wennen. ‘Het onkruid werd voor mijn gevoel te groot’, vertelt hij. Het duurde ook iets langer dan hij gewend was voordat het onkruid verlepte. Kremer: ‘Pas veertien dagen na het spuiten zag je dat de onkruidbieten verlepten terwijl de suikerbieten in de rij goed doorgroeiden.’

Het resultaat was beter dan hij had durven hopen. ‘Het perceel was hónderd procent schoon van onkruid en zaadbieten’, zegt hij. ‘Fantastisch. Zelfs de grote herikplanten waren helemaal weg.’

Kremer vindt het ook een voordeel van Conviso One dat het moment van spuiten minder precies komt. ‘Andere bespuitingen móet je soms doen voordat het onkruid te groot wordt, ook als de omstandigheden om te spuiten slecht zijn. Bij Conviso One hoef je er minder bovenop te zitten. Als de omstandigheden niet goed zijn, wacht je gewoon een paar dagen met spuiten tot de omstandigheden beter zijn. Dat is een stuk relaxter.’


Tegenslag bij het zaaien

De bietenteler oogstte van de 20 hectare Conviso Smart Liesa KWS op zware grond gemiddeld 73 ton per hectare, met 16,8 procent suiker. Het suikerpercentage had hij wel iets hoger verwacht. Maar het zat erg tegen rond het zaaien van deze bieten op de zware kleigrond, legt hij uit.

Eerst kwam er net voor het zaaien een plensbui van 50 millimeter, waardoor de grond dichtsloeg. Na het opdrogen van de grond moest hij het zaaibed eerst weer losmaken voordat hij kon zaaien. Daarna bleef het lange tijd droog, té droog. Kremer besloot daarom om het perceel te beregenen. Dat had een goed effect: de opkomst was 100 procent. Het gewas was echter wel drie weken later dan anders. ‘Bij een normale opkomst gelijk na het zaaien zou de opbrengst hoger zijn geweest’, verzekert hij.


Nee, tenzij

Verkoopleider Marcel Arts van KWS geeft aan dat de opbrengst van Conviso-rassen gemiddeld nog wat lager ligt dan van de klassieke rassen, maar dat er meer Conviso-rassen op komst zijn voor de Nederlandse markt, met hogere opbrengsten. De groei van het areaal gaat echter langzamer dan in andere Europese landen omdat Cosun een ‘nee, tenzij’-beleid hanteert en alleen ruimte biedt voor deze rassen op percelen met veel onkruidbieten en moeilijk te bestrijden onkruiden. In Nederland zijn Conviso-rassen nu goed voor zo’n 5 procent van het areaal, terwijl bijvoorbeeld in landen als Zweden en Finland telers al op zo’n 40 procent van het bietenareaal Conviso-rassen zaaien.

Bij Nederlandse telers stijgen deze rassen ook snel in populariteit. In de vroegbestelling kochten ze al meer dan 70 procent van het beschikbare zaad.

Kremer twijfelt er niet aan of hij in 2023 weer een Conviso Smart-ras van KWS zal zaaien. ‘Nee, ik twijfel niet’, zegt de Groninger akkerbouwer. ‘Het is voor mij 100 procent zeker dat ik zo’n ras zal zaaien. Wat mij betreft is dit de toekomst.’


Algemeen advies toepassing Conviso One


Eerste toepassing (T1):

• 0,5 liter per ha Conviso One
• Tijdstip van toepassing: 2 – 4 bladstadium (BBCH12-14) van melganzenvoet (Chenopodium album). Indien dit gidsonkruid niet aanwezig is dan toepassen op het moment dat de suikerbiet in het 2 – 4 bladstadium is of als elk ander onkruid het 4-bladstadium heeft bereikt (BBCH14).
• Aanbevolen wordt om, afhankelijk van het onkruidbestand, specifieke middelen toe te voegen.
• Na het gebruik van Conviso One altijd de machine goed reinigen met bijvoorbeeld Primaclean.

Tweede toepassing (T2):

• 10 tot 30 dagen na de eerste toepassing (minimaal 10 dagen maar meestal een groter interval); deze bespuiting herhalen.
Lees voor gebruik altijd het etiket (convisosmart.nl).


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner KWS

KWS

Kwaliteit en innovatie vormen al meer dan 150 jaar de drijfveren voor het succes van KWS SAAT AG (het moederbedrijf van KWS Benelux BV). Onze belangrijkste...

Lees verder »

Meer van KWS

Lees ook

Meer artikelen van KWS »

Artikelen over KWS