Cosun haalt bevroren suikerbieten met voorrang op

Vooral in de Achterhoek en op de Veluwe vroor het in het weekend van 18-19 november behoorlijk hard tot wel -10 graden aan de grond. Dat had gevolgen voor diverse suikerbietenpercelen. Cosun geeft betreffende telers de mogelijkheid de bieten onder bijzondere voorwaarden-vorstschade te leveren.

Cosun+haalt+bevroren+suikerbieten+met+voorrang+op
© Koos v.d. Spek

De aangetaste suikerbieten kunnen volgens Cosun Beet Company niet met de huidige leveringsvoorwaarden worden geleverd. De bijdrage van telers voor de levering onder bijzondere voorwaarden-vorstschade bedraagt 7 euro per ton netto bieten. De suikerfabrikant laat weten deze bieten met voorrang te verladen. Aanmelden daarvoor kan tot 1 december bij de agrarische dienst.

Cosun adviseerde telers vorige week al bieten die deels bevroren zijn niet in de hoop te rijden. Het risico op snel achteruitgaan van de kwaliteit is in dat geval zeer groot. Volgens de suikerfabrikant is er vooral vorstschade gevonden op lichte zandgronden en in bieten met weinig blad. Voor nu laten de weerkaarten nog wel relatief gunstig weer zien, maar de kans is groot dat het Nederland in de loop van december met winterweer te maken krijgt wat voor een langere periode kan aanhouden.


Op peildatum 21 november, dus na het vorstweekend, moest er nog 31.000 hectare bieten worden gerooid. 'Het is belangrijk nu geen tijd meer te verliezen en de niet-bevroren of niet-aangetaste bieten zo snel mogelijk te rooien', liet Cosun toen weten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer