Cosun wijst telers op rotte bieten

Cosun Beet Company maant telers alert te zijn op rotte suikerbieten. De bietenverwerker ziet incidenteel rotte bieten in hopen door een aantasting van phoma. Deze schimmelziekte komt dit jaar meer voor.

Cosun+wijst+telers+op+rotte+bieten
© Job Hiddink

Suikerbieten bestemd voor langere bewaring kunnen het beste droog en vorstvrij worden bewaard. Rotte bieten in de hoop kunnen de hoop tijdens de bewaring snel verslechteren. Daarom wijst Cosun erop extra alert te zijn als in een partij een afwijkende kwaliteit voorkomt.

De phoma-aantastingen zijn volgens Cosun vooral te wijten aan de extreme droogte gevolgd door natte omstandigheden, in combinatie met een hogere pH dan normaal. De aantastingen worden doorgaans plaatselijk aangetroffen, niet over het hele perceel.


Leveringsvoorwaarde

Cosun raadt telers aan ernstig aangetaste bieten niet in de bietenhoop te brengen. Voor rotte bieten geldt een leveringsvoorwaarde van maximaal 10 procent bieten met enig rot. Verder adviseert Cosun akkerbouwers die rotte bieten bij de oogst aantreffen, dat te melden bij de agrarische dienst.


De bietenverwerker meldt dat er in de afgelopen week veel bieten zijn gerooid. Toch zit er nog steeds circa 15.000 hectare in de grond. Met een onzeker vooruitzicht blijft het spannend of alle bieten onder goede omstandigheden kunnen worden gerooid.


Suikergehalte stabiel

In de campagneweek van 27 november tot en met 3 december kwam het landelijk suikergehalte uit op 16,8 procent, 0,1 procent minder dan de week ervoor. Het gemiddelde over de gehele campagne tot nu toe staat nog altijd op 16,7 procent. Het tarrapercentage steeg de laatste week licht met 0,4 procent naar 12 procent landelijk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer