Agrifirm publiceert inkoopprotocol ontbossingsvrije sojaketen

Coöperaties Agrifirm en FrieslandCampina zijn bezig met de ontwikkeling van een volledig gescheiden, ontbossings- en conversievrije sojaketen naar Europa. Agrifirm heeft nu het inkoopprotocol voor ontbossings- en conversievrije soja gepubliceerd.

Agrifirm+publiceert+inkoopprotocol+ontbossingsvrije+sojaketen
© Twan Wiermans

Deze informatie is op deze manier beschikbaar voor andere partijen die de overstap willen maken naar gegarandeerd ontbossings- en conversievrije soja voor veevoer. Het inkoopprotocol bevat een definitie van ontbossings- en conversievrije soja en een studie naar het risico op ontbossing en landconversie in Canada, de Verenigde Staten, Paraguay en de staten van Brazilië.

Voor een gezamenlijke pilot met FrieslandCampina koopt Agrifirm soja in één of meerdere van deze landen en staten. Op basis van het risicoprofiel van het land of de staat worden aan de toeleveringsketen verschillende verificatie-eisen gevraagd.


Uitgebreidere verificatie-eisen

Leveranciers van soja uit de regio's met een hoog risico op ontbossing en landconversie moeten aan uitgebreidere verificatie-eisen voldoen dan sojaleveranciers uit de regio's met een laag risico op ontbossing en landconversie. 'Het is belangrijk dat we toewerken naar het gebruik van daadwerkelijk ontbossings- en conversievrije soja in de zuivelketen', meldt volgens Ruud Tijssens, Group Director Public & Cooperative Affairs bij Royal Agrifirm Goup.

'Wat ons betreft wordt de inkoop van daadwerkelijke ontbossings- en conversievrije soja zo snel mogelijk de standaard. Het inkoopprotocol geeft duidelijke handvaten en de eerste ervaringen leren dat het mogelijk is om een ontbossings- en conversievrije sojaketen naar Europa op te zetten.'


Evaluatie

Het inkoopprotocol voor ontbossings- en conversievrije soja is van toepassing op de inkoop van alle soja door Agrifirm voor de pilot, sinds maart 2022. Agrifirm onderzoekt de mogelijkheden om alle geïmporteerde soja volgens het inkoopprotocol in te gaan kopen.

FrieslandCampina en Agrifirm evalueren in aanloop naar maart 2023 de praktijkervaringen met het protocol en de feedback uit het stakeholderveld. In het voorjaar van 2023 wordt het protocol aangescherpt en opnieuw gepubliceerd.

Downloads
protocol agrifirm

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer