Areaal eiwitgewassen stijgt 1 procent

Op 9.500 hectare worden in Nederland dit jaar eiwitgewassen geteeld. Dat is 1 procent meer dan in 2021, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Areaal+eiwitgewassen+stijgt+1+procent
© Huisman Media

De teelt van eiwitgewassen is zowel voor menselijke consumptie, als diervoeder of als groenbemester. Deze gewassen staan volgens het CBS volop in de belangstelling vanwege de rol die ze vervullen in de voedseltransitie en de kringlooplandbouw.

Sojabonen en lupinebonen worden in Nederland vooral geteeld voor menselijke consumptie, bijvoorbeeld als grondstof voor vleesvervangers. Luzerne, veldbonen en voedererwten worden geteeld als voedergewassen. De eiwitrijke gewassen nemen ongeveer 0,5 procent van het totale Nederlandse landbouwareaal in beslag.


Groei bij veldbonen en lupine

Het areaal eiwitgewassen bestaat voornamelijk uit luzerne. In 2022 was dit 6.700 hectare, dat is 8 procent minder dan vorig jaar. Groei was er wel in de arealen veldbonen en lupine. De oppervlakte veldbonen groeide in 2022 met 538 hectare naar 2.020 hectare, een toename van 36 procent. Het areaal niet-bittere lupine groeide 42 procent van 84 hectare in 2021 naar 120 hectare dit jaar.


Minder luzerne en vooral meer veldbonen in Nederland.
Minder luzerne en vooral meer veldbonen in Nederland. © CBS

CBS schrijft dat vooral de teelt van sojabonen in 2022 in Nederland is toegenomen. Het areaal stijgt naar 185 hectare en dat is twee keer zoveel als vorig jaar. Daarbij moet wel worden aangetekend dat in 2018 in Nederland al op meer dan 500 hectare sojabonen werd verbouwd.


Meeste sojabonen in Italië

In de Europese Unie als geheel is het areaal sojabonen nauwelijks gewijzigd, meldt het CBS. In 2021 bedroeg het areaal in de EU 940.000 hectare. De landen met de grootste teeltoppervlakte voor sojabonen zijn Italië (285.000 hectare), Frankrijk (154.000 hectare) en Roemenië (139.000 hectare).


Areaal sojabonen in EU is laatste jaren behoorlijk stabiel.
Areaal sojabonen in EU is laatste jaren behoorlijk stabiel. © CBS


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer