China wil minder sojabonen in veevoer vanwege voedselzekerheid

China wil de hoeveelheid sojabonen die in veevoer wordt verwerkt verminderen. Het land wil daarmee de voedselzekerheid verbeteren. Door de invoer van sojabonen te verkleinen, wil China onder andere proberen de kosten omlaag te krijgen.

China+wil+minder+sojabonen+in+veevoer+vanwege+voedselzekerheid
© Hans Prinsen

China is veruit de grootste importeur ter wereld van sojabonen. Vorig jaar kwam de rekening voor de invoer ervan uit op meer dan 50 miljard euro. Die kosten zijn de afgelopen maanden opgelopen als gevolg van de oplopende voedselinflatie vanwege onder meer de oorlog in Oekraïne.


Beijing wil dat de diervoedersector lering trekt uit het productieproces van enkele topproducenten die met succes de verwerkte hoeveelheid sojameel in hun producten hebben verminderd. De groothandelsprijs van varkensvlees is het afgelopen jaar met ongeveer twee derde gestegen, deels als gevolg van de hogere voederprijzen. Dat heeft geleid tot financiële steun van de Chinese overheid om de markt af te koelen.


Probleem voor boeren

Zelfs bescheiden verschuivingen in het sojagebruik zouden nuttig zijn om zowel de invoerkosten als de inflatie in China onder controle te houden. De Chinese aankondiging vormt mogelijk weer een probleem voor een groot aantal boeren in andere landen, die afhankelijk zijn van de export van soja naar het land.

Het aandeel van soja in diervoeding in China is vorig jaar al gedaald van 17,8 procent in 2017 tot 15,3 procent. Dat is een besparing van 11 miljoen ton sojameel of 14 miljoen ton bonen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer