Sojabonen uit Verenigde Staten traceerbaar

Sojabonen uit de Verenigde Staten zijn sinds kort traceerbaar in tachtig landen, waaronder Nederland. Met een nieuw systeem van overdraagbare certificaten dat Amerikaanse sojaproducenten ontwikkelden, is te zien waar de bonen vandaan komen en of de teelt duurzaam was.

Sojabonen+uit+Verenigde+Staten+traceerbaar
© Edgarlisboa.com (voor web)

De Amerikaanse US Soybean Export Council (USSEC) geeft de nieuwe certificaten uit, die maximaal vier keer kunnen worden overgedragen. Dat is van belang voor Nederland, want bijna een kwart van de 1,3 miljard kilo sojabonen per jaar die ons land volgens CBS-cijfers vanuit de Verenigde Staten invoert, gaat meteen door als wederuitvoer voor verwerking in het buitenland.

In Nederland verwerken fabrikanten sojabonen in diervoeders, voedingsmiddelen en in non-foodtoepassingen. De overdracht van de nieuwe duurzaamheidscertificaten is geregeld in het US Soy Sustainability Assurance Protocol (SSAP). In dit systeem kunnen klanten de duurzaamheid van de partijen sojabonen controleren en zien of de ingekochte producten voldoen aan hun eigen milieu-, maatschappelijke en governancedoelstellingen.


Realiseren doelstellingen

Op basis van deze data kunnen zij verslag doen over de voortgang van het realiseren van die doelstellingen. Het SSAP is een door derden gecontroleerde, gecertificeerde gezamenlijke aanpak die een duurzame sojabonenproductie op nationale schaal controleert.

Het systeem is zo ontworpen dat de massabalans van gecontroleerde duurzame soja bij elke overdracht hetzelfde blijft. Ook zijn berekeningen over industriële verwerking in het systeem opgenomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer