Coöperaties werken aan extra garanties voor ontbossingsvrije soja

Agrifirm en FrieslandCampina werken samen aan garanties die verzekeren dat de soja gebruikt voor veevoer uit ontbossingsvrije gebieden komt. De eerste scheepsladingen zijn nu geleverd, meldt Agrifirm.

Co%C3%B6peraties+werken+aan+extra+garanties+voor+ontbossingsvrije+soja
© Edgarlisboa.com (voor web)

De coöperaties Agrifirm en FrieslandCampina kondigden eind vorig jaar aan dat ze betere garanties willen voor volledig ontbossingsvrije soja. Zij geloven dat de ontwikkeling naar een onafhankelijk gecontroleerde en fysiek gesloten sojaketen sneller mogelijk moet zijn, geeft Agrifirm aan.

Alle sojaproducten in het krachtvoer die de melkveehouders van Agrifirm en FrieslandCampina gebruiken, zijn gecertificeerd via de Round Table of Responsible Soy (RTRS). Dit is een internationaal samenwerkingsverband dat ontbossing probeert tegen te gaan door soja te certificeren.Hierbij wordt aan de wereldwijde normen voldaan voor de verantwoorde productie, verwerking en handel in soja. Bovenop de huidige RTRS-certificering zoeken echter Agrifirm en FrieslandCampina samen naar meer garanties.


Verschillende ladingen

Bij het vervoeren van soja, van kleine en grote landbouwbedrijven en sojaleveranciers, kunnen verschillende ladingen samenkomen in de productiegebieden. Daardoor is het minder duidelijk volgens de coöperaties of 100 procent van de soja die uiteindelijk in Nederland aankomt, voldoet aan de aanvullende eisen en extra garanties.

De ambitie is nu om samen te werken met enkele grote soja-coöperaties in Zuid-Amerika, die aantoonbaar al jaren verbouwen in dezelfde gebieden. Daarvan zou met satellietbeelden en onafhankelijke controleurs vastgesteld moeten worden dat het landschap of de bossen er niet recent zijn aangepast voor de teelt van soja. Vervolgens is gezocht naar garanties om de ladingen ook fysiek gescheiden te houden. Dat blijkt niet eenvoudig.


Gesloten sojaketen

Op dit moment werken Agrifirm en FrieslandCampina aan heldere definities, zodat een raamwerk ontstaat voor een onafhankelijk gecontroleerde en fysiek gesloten sojaketen waar meer partijen mee kunnen werken. De coöperaties zien namelijk graag uiteindelijk de hele melkveesector meebewegen. Zodat de hele keten de overstap kan maken van 'bijna helemaal zekere' naar 'geheel zekere' ontbossingsvrije soja voor veevoer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer