Droogtetolerante genen in soja ontdekt

Een doctoraalstudie aan de Universiteit Gent en het Belgische Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (Ilvo) heeft geresulteerd in de ontdekking van droogtetolerante genen in sojaplanten. Dat meldt het Vlaamse nieuwsplatform Vilt.

Droogtetolerante+genen+in+soja+ontdekt
© Nieuwe Oogst

Twaalf van de ontdekte genen kunnen de sojaplant waarschijnlijk wapenen tegen korte droogteperiodes van drie tot vier weken. Zestien andere genen blijken de plant robuuster te houden bij langere droge periodes van zes tot zeven weken.

De genen konden worden waargenomen na analyse van het volledige genoom van honderden sojarassen en -kruisingen, gecombineerd met veldexperimenten. Volgens het Ilvo is de kennis rond de droogtetolerante genen direct bruikbaar om klimaatrobuuste sojarassen te ontwikkelen.

De geïdentificeerde genen worden mogelijk verder bestudeerd om nog preciezer te begrijpen welke genen(combinaties) op welke reactie reageren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer