Zuid-Hollandse Statenfracties dringen aan op correctie SDE++-subsidie

Zes Statenfracties van provincie Zuid-Holland roepen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) op tot een correctieregeling op de SDE++-subsidie. Doordat deze subsidie voor 2023 wegvalt, kunnen geothermieprojecten in de glastuinbouw niet meer concurreren met WKK-warmte. Geothermieprojecten zijn ook volgens deze Statenleden essentieel voor de energietransitie.

Zuid%2DHollandse+Statenfracties+dringen+aan+op+correctie+SDE%2B%2B%2Dsubsidie
© Persbureau Noordoost

Veel glastuinders gebruiken geothermie om hun kassen te verwarmen. Ook worden woningen steeds vaker aangesloten op een warmtenet met een geothermiebron. Zonder subsidie kunnen dit soort projecten echter niet meer kostendekkend draaien, geven VVD, ChristenUnie-SGP, D66, JA21, CDA en PvdA in een brief aan minister Rob Jetten aan.

'Juist deze alternatieve, duurzame vorm van warmte is van groot belang voor onze energietransitie', zegt VVD-Statenlid Peter van Waaij. 'Niet alleen in de glastuinbouw, maar ook voor het verwarmen van woningen, scholen en andere gebouwen. Initiatiefnemers van het ontwikkelen van zulke warmtebronnen moeten nu dan ook niet financieel in de kou komen te staan. Dit zijn trendsetters in innovatie en verdienen onze steun.'


Zestien geothermieprojecten

Bij geothermie wordt warmte uit de diepe ondergrond gehaald. Inmiddels telt Zuid-Holland zestien van zulke projecten, waarbij vier nieuwe projecten worden aangelegd. Met de geoogste warmte worden kassen verwarmd en steeds vaker worden ook bijvoorbeeld woningen aangesloten op een regionaal warmtenet met een geothermiebron.

Subsidies als de SDE++ zullen naar inschatting nog een aantal jaar nodig zijn om geothermie door te ontwikkelen en te kunnen concurreren met fossiele restwarmte, bijvoorbeeld van warmtekrachtkoppelingsinstallaties (WKK), verwachten de partijen.

Een aantal leden van Provinciale Staten van Zuid-Holland was onlangs op werkbezoek bij potplantenkweker Ammerlaan TGI in Pijnacker-Nootdorp. Dat bedrijf is een van de koplopers op het gebied van geothermie: zo verwarmt het bedrijf niet alleen de eigen kassen, maar ook kassen van andere ondernemers en onder meer een zwembad en honderden woningen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer