Wijnen Square Crops jaar lang ambassadeur tuinbouw

Wijnen Square Crops in Egchel is de winnaar van de 35ste editie van de Tuinbouw Ondernemersprijs. Met de uitverkiezing mogen de Limburgse telers zich één jaar lang ambassadeur van de tuinbouwsector in Nederland noemen.

Wijnen+Square+Crops+jaar+lang+ambassadeur+tuinbouw
© Wijnen Square Crops

Directeur Pieter Wijnen van Wijnen Square Crops in Eghel ontving de Tuinbouw Ondernemersprijs onlangs op de Floriade in Almere. Voor de prijs waren behalve Wijnen Square Crops nog drie bedrijven genomineerd: Zentoo, Niels Kreuk en Ovata.

Volgens de jury lieten alle vier genomineerden onderscheidend ondernemerschap zien; sterk en innovatief en altijd oplossingsgericht. 'De bedrijven zijn veerkrachtig met een continue drive tot verbetering. Daarnaast zetten zij zich in voor de ontwikkeling van de sector door met partners aan een duurzame en circulaire tuinbouw te werken', staat in het juryrapport.


Fossielvrij en duurzaam

Dat de jury uiteindelijk koos voor Wijnen Square Crops, had vooral te maken met de inspanningen van het bedrijf om fossielvrij te telen, het zoeken naar duurzame en innovatieve teeltoplossingen en het creëren van goede woon- en werkomstandigheden voor de (internationale) medewerkers. Ook marktgerichtheid en oog voor bedrijfscontinuïteit vielen op bij de onderneming met teelt van paprika’s, komkommers en minikomkommers, stelt de jury.

Ben je goed voor je medewerkers, dan blijven ze ook langer bij je

Pieter Wijnen, directeur Wijnen Square Crops

Wijnen Square Crops is een familiebedrijf. Grondlegger Pieter Wijnen vormt samen met Koen Saris en Ton Smeets de directie van het bedrijf. De brede basis bestaat verder uit een managementteam van meerdere gedreven en deskundige professionals.

‘Het zijn met name de waardering en het feit dat we opgevallen zijn die deze uitverkiezing bijzonder maken’, vertelt Pieter Wijnen een dag na de verkiezing. ‘Uiteraard speelt ook een stukje emotie mee, het is super dat we hebben gewonnen. De waarde naar buiten toe is vooral erkenning. Ook voor mensen die ons bedrijf niet kennen. Het is een nationale prijs, dan weet je dat je het goed doet in de sector.’


Voorbeeld

Wijnen denkt dat het bedrijf een voorbeeld kan zijn voor andere bedrijven, maar het hoeft niet per se zo te boek te staan. ‘We zijn een groot bedrijf en op verschillende punten specialistisch. We proberen het complete proces van zaaien tot klant zo goed mogelijk in kaart te brengen om zo onze eindklant optimaal te faciliteren.’


Retailers stellen volgens de ondernemer uit Noord-Limburg steeds meer eisen en dan vooral aan de manier waarop een product tot stand komt. ‘De klant ziet het liefst dat een product op een duurzame manier wordt geproduceerd en dat doen wij. Duurzaam wil niet alleen zeggen hoe je met je energie omgaat, maar ook met bijvoorbeeld kunstmestgebruik en waterverbruik.’

‘Als ik zie hoe wij onze Nederlandse glastuinbouw hebben ingericht, dan is het enige minpuntje het gebruik van fossiele energie’, vult de ondernemer aan.

Voor Wijnen is het al langer duidelijk dat het gebruik van fossiele energie fors naar beneden moet. De mogelijkheden onderzoeken op het gebied van energie en techniek zijn voor hem een soort hobby. ‘Ik heb geruime tijd de portefeuille energie getrokken vanuit de LLTB. Daar kom je met techniek in aanraking. Omdat ik daar affiniteit mee heb, ben ik nog beter gaan kijken naar wat mogelijk is.’


Alternatief voor geothermie

'In 2007 hebben we het besluit genomen om ons te verdiepen in geothermie. Dat hebben we kunnen realiseren en heeft ook goed gedraaid. Maar verlenging zat er niet in door de overheid. Vanaf 2018 staan we op stil. Toen zijn we naar alternatieven op zoek gegaan’, zegt de directeur.

‘Op beide locaties staat nu een biomassacentrale. Egchel maakt warmte en stoom. Met de stoom wordt stroom gemaakt. Medio 2022 is de CO2-afvanginstallatie van deze centrale gereed en beschikken we over biogene CO2 daardoor is de locatie Egchel tot 90 procent fossielvrij.’


Huisvesting personeel

Onderscheiden doet Wijnen Square Crops zich ook op het gebied van huisvesting. ‘Jaarrond maken we gebruik van internationale werknemers. Die willen we uiteraard kwalitatief goede huisvesting bieden en op veel fronten faciliteren. Zo kunnen op de hoofdlocatie in Egchel tweehonderd mensen worden gehuisvest’, licht de Noord-Limburgse ondernemer toe.

‘In Grubbenvorst zijn we ook bezig met de huisvesting op langere termijn voor onze medewerkers. Iedereen heeft uit privacyoverwegingen een eigen slaapkamer. De keuken en badkamer wordt met maximaal vier personen gedeeld en ook internet is goed geregeld.’


Hoger terugkompercentage

Het terugkompercentage van de mensen ligt bij Wijnen Square Crops hoger door de aandacht voor de huisvesting. ‘Het rendement van de arbeid is beter doordat we een ervaren groep medewerkers hebben. Als bedrijf hebben we meerdere duurzaamheidsdoelen. Eén daarvan is werken aan langdurige relaties met onze medewerkers.

Op piekmomenten heeft Wijnen Square Crops zo’n vierhonderd mensen aan het werk. ‘Wanneer werknemers dicht bij het bedrijf zijn gehuisvest, dan is het woon-werkverkeer minimaal en hebben ze meer eigen tijd op een dag. Personeel is het allerbelangrijkste. Ben je goed voor je medewerkers, dan blijven ze ook langer bij je’, stelt de tuinbouwambassadeur.


Wijnen Square Crops wil meer zijn dan alleen leverancier

Wijnen Square Crops wil meer zijn dan alleen een leverancier. 'We willen meedenken met en vooral een partner zijn voor onze klanten. Structureel samenwerken met als doel een hoge kwaliteit, een onderscheidend product en een optimaal rendement in de keten te garanderen. Dat is ons streven', benadrukt directeur Pieter Wijnen. 'Vandaar dat we zoveel mogelijk maatwerk bieden. Vanwege onze omvang en de kwaliteit van onze organisatie kunnen we onze productie afstemmen op de wensen van onze klanten.' Ook wat betreft verpakkingen, etiketten, logistieke afhandeling en kwaliteitszorgsystemen komt Wijnen Square Crops graag tegemoet aan de wensen en eisen van de afnemers. 'Omdat de behoefte van de consument snel en continu verandert, is het belangrijk dat we deze trends tijdig signaleren en omzetten naar concepten die op de behoefte aansluiten', zegt Wijnen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer