Geothermiesector: Nederland moet meer werk maken van aardwarmte

De Nederlandse overheid moet meer doen om de mogelijkheden van aardwarmte te benutten voor het bereiken van klimaatdoelstelling en het bezweren van de energiecrisis. Dat stelt de Nederlandse geothermiesector, die deze week een actieplan heeft overhandigd aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Geothermiesector%3A+Nederland+moet+meer+werk+maken+van+aardwarmte
© Versnelling Aardwarmte MRA

Het actieplan is bedoeld als voorzet en uitnodiging om samen met de sector aan de slag te gaan met aardwarmte.

Aardwarmte is volgens de geothermiesector een van de schoonste en goedkopere energiebronnen voor de duurzame verwarming van kassen, huizen en bedrijven. De groei van deze energiebron blijft ver achter bij de mogelijkheden, terwijl de urgentie volgens de sector groot is om aardwarmte veel nadrukkelijker te stimuleren. Nu de overheid bereid blijkt om de winning van fossiele brandstoffen op de Noordzee versneld mogelijk te maken, moet dat zeker ook voor duurzame aardwarmte kunnen, redeneren zij.


Hans Bolscher, voorzitter Geothermie Nederland: 'Iedere kuub aardgas die kan worden vervangen door duurzame aardwarmte, telt. Hoe sneller, hoe beter. Om die versnelling mogelijk te maken, hebben we de medewerking van de overheid en politiek hard nodig. Zo is er dringend behoefte aan een meer gestroomlijnd en voorspelbaar vergunningenproces en een stabiel investeringsklimaat, inclusief zekerheid over het subsidiebudget.'


Acht concrete oplossingen

Het actieplan behelst acht concrete oplossingen voor het aanjagen van nieuwe aardwarmteprojecten. Bolscher: 'We leggen de lat hoog met een verviervoudiging van de bijdrage van aardwarmte in 2030. Dat is haalbaar als iedereen – markt en overheid – alle zeilen bijzet om nieuwe initiatieven sneller in en uit de pijplijn te krijgen. We kunnen dat als sector niet alleen en kijken daarbij dan ook nadrukkelijk naar het ministerie van EZK. Een taskforce bestaande uit overheid en markt moet hierbij gaan helpen.'

Esther Pijs, programma-directeur-generaal Groningen en Ondergrond bij het ministerie van EZK, reageert positief op het plan: 'We zijn blij met het hoge ambitieniveau in het actieplan en vinden ook dat verdere versnelling van geothermie nodig is voor Nederland. Samen moeten we zorgen voor een veilige en succesvolle uitrol van geothermie. We werken graag mee aan de taskforce om die versnelling ook echt vorm te geven en aan gezamenlijke doelen te werken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer