Adema neemt onzekerheid over geothermie Noord-Limburg niet weg

Landbouwminister Piet Adema schrijft in een Kamerbrief dat geothermie een grote rol gaat spelen in de route naar een klimaatneutrale glastuinbouw in 2040. Voor de situatie in Noord-Limburg, waar sprake is van actieve breuklijnen en geothermieprojecten zijn stilgelegd, heeft de minister nog geen oplossing.

Adema+neemt+onzekerheid+over+geothermie+Noord%2DLimburg+niet+weg
© West Country Media

Het toekomstperspectief op een klimaatneutrale glastuinbouw is per regio en bedrijf verschillend. 'Dit hangt onder meer af van de prijs en beschikbaarheid van productiefactoren en de teeltsoort. Maar ook de omvang van een glastuinbouwcluster en de mogelijkheden tot samenwerking speelt in veel gevallen een rol', schrijft Adema. Daarom is het volgens hem noodzakelijk dat glastuinders toegang hebben tot een lokaal of regionaal beschikbare warmtebron.

In Noord-Limburg lijkt dit wel een probleem te worden, stelt VVD-Kamerlid Peter Valstar in een ingediende motie. In de regio zijn verschillende geothermieprojecten stilgelegd op last van het Staatstoezicht op de Mijnen in verband met seismische activiteiten. 'Vanwege de aanwezigheid van breuklijnen die van nature actief zijn, speelt dit specifiek in het noorden van Limburg', staat in de Kamerbrief van Adema. Het betreft een gebied van ongeveer 800 hectare kassen, waar voornamelijk glasgroenten worden geteeld.


Schadeprotocol

Adema schrijft dat staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief werkt aan een methodiek die seismische risico's kan bepalen en dat Vijlbrief daarnaast bezig is met een schadeprotocol. Ten slotte wordt er een pilot voorbereid waarmee het kabinet wil onderzoeken of geothermie ook in ondiepere, minder profijtelijke, aardlagen mogelijk is.


Hiermee hoopt Adema voor ondernemers inzichtelijk te maken of zij nog kunnen en willen investeren in geothermie. 'Ik besef dat dit voor de glastuinders in Noord-Limburg een lastige situatie is, vooral met het oog op de energietransitie. Helaas kan ik de onzekerheid met betrekking tot de toepassing van geothermie in deze regio nu nog niet wegnemen', meldt hij. Volgens de landbouwminister zijn deze ondernemers misschien aangewezen op andere alternatieven, zoals aquathermie, zonthermie of groen gas.


Hergebruik CO2

In de Kamerbrief gaat Adema ook in op de motie van Valstar die de regering verzoekt om in samenspraak met de betrokken sectoren het hergebruik van CO2 te stimuleren. 'Uit de uitkomsten van de SDE++-ronde van 2021 blijkt dat er beschikkingen zijn toegekend aan elf carbon capture and utilization (CCU)-projecten die CO2 zullen leveren aan de glastuinbouw. Deze projecten samen zorgen voor een beschikbaarheid van 0,4 megaton externe CO2', schrijft de landbouwminister.

De doelstelling in het Klimaatakkoord betreft 2 megaton externe CO2. 'Hoewel dat doel nog niet is bereikt, is dit wel een dusdanig grote stap dat ik additionele inzet op dit moment niet nodig vind.' Daarmee beschouwt Adema de motie van Valstar als afgedaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer