'Sector staat onder hoogspanning'

Een boer of tuinder zul je niet snel zijn nood horen klagen. Dat is gewoon niet de aard van het beestje. Alle aandacht gaat naar het boerenbedrijf en de opdracht om gezond, vers voedsel en fijn groen voor ons te produceren. Schouders eronder, tandje erbij: die stoere mentaliteit verdient waardering en respect. Toch maak ik me zorgen, er is dit jaar immers nogal wat afgekomen op onze agrariërs.

%27Sector+staat+onder+hoogspanning%27
© Dirk Hol

Aan zwabberend beleid in Den Haag waren we al wat langer gewend, stel ik maar even scherp vast. Maar wat we een jaar geleden niet hadden kunnen indenken, is de crisis die boven onze economie, boven onze boeren en tuinders is losgebarsten. U kent allemaal oorzaak en katalysator van deze ellende.

De krankzinnig gestegen energieprijzen raken veel ondernemers. Over de agrarische sector blaast welhaast een orkaan. Tuinders zetten hun kassen op stil deze winter. Fruittelers laten noodgedwongen hun appels en peren in de bomen hangen, die vervolgens wegrotten. Plukken en koelen is te duur. En passant blijven 'we' wel fruit uit heel verre buitenlanden importeren. Varkenshouders moeten de tering naar de nering zetten om hun stallen te verwarmen. Vrijwel iedere agrarisch ondernemer heeft het loodzwaar.

Het is goed dat de regering een ruimhartige tegemoetkomingsregeling (TEK) heeft getroffen. Eindelijk, want de nood stijgt met de dag. Onze infolijnen en sociaal werkers horen steeds vaker schrijnende verhalen van ondernemers die er doorheen zitten. Daar waar we kunnen adviseren, ondersteunen en helpen we. Dat zit in ons DNA. Gelukkig maar

Het is goed dat de regering eindelijk een ruimhartige tegemoetkomingsregeling heeft getroffen

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

Eind november geeft het kabinet meer duidelijkheid over de plannen voor onze sector. We mogen maar liefst zes brieven verwachten. Gaan we op weg naar een land- en tuinbouwakkoord dat agrarisch ondernemers richting en perspectief geeft? Ik hoop het van harte, want de sector staat onder hoogspanning.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer