'Na Stroe gaat ons protest door'

Een waardig protest tegen het Haagse 'stikstofdictaat' en een luide schreeuw om erkenning en steun. Zo heb ik het massale boerenprotest in Stroe ervaren. Jong en oud waren naar het Gelderse plaatsje gekomen om hun wanhoop over de toekomst van hun bedrijf en hun gezinnen kenbaar te maken, maar ook om vastberadenheid te tonen: hier staan wij, we kunnen niet anders.

%27Na+Stroe+gaat+ons+protest+door%27
© ZLTO

Jammer vond ik het dat sommige parlementariërs dit boerenprotest aangrepen voor eigen gewin. Kennelijk zitten politici altijd in een campagnestand en moeten ze altijd en overal direct commentaar leveren en zo de aandacht naar zich toe trekken. Wat zou het een verademing zijn geweest als ze hun mond hadden gehouden en echt hadden geluisterd naar de boeren, hun partners en hun kinderen. Slechts een enkele volksvertegenwoordiger heeft tot nu toe die moeite genomen.

Nu de Tweede Kamer de stikstofplannen van het kabinet-Rutte IV heeft aangenomen, verschuift de aandacht naar de provinciebesturen. Die 'mogen' van het kabinet de vraag beantwoorden hoe ze de emissiereductie in hun provincie op basis van het inmiddels beruchte kaartje denken te verwezenlijken. Ik vind het dapper dat colleges van Gedeputeerde Staten in verschillende provincies zich luid en duidelijk hebben uitgesproken tegen de haalbaarheid van de doelen die aan de Haagse tekentafel zijn geboren.

Ons protest gaat onverminderd voort: scherp van toon, hard op de inhoud, maar altijd constructief. We bieden werkbare oplossingen. We mogen ons daarbij verheugen op een brede steun vanuit de samenleving. Die moeten we koesteren: draagvlak is cruciaal. Ons aanbod om constructief mee te werken aan een volhoudbare en gedragen oplossing voor het 'stikstofmonster' blijft ook staan. Het plan 'Een duurzaam evenwicht' is en blijft daarbij leidend.

Jammer vond ik het dat sommige parlementariërs dit boerenprotest aangrepen voor eigen gewin

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer