'In Frankrijk hebben ze het begrepen'

'We hebben ook begrip voor de belangen van agrariërs' luidde een uitspraak van een Brabantse gedeputeerde in een bijzinnetje van een provinciaal persbericht over het instellen van een beregeningsverbod in het Peelgebied. Even los van deze casus, waar ik overigens wel wat van vind: steeds vaker hoor ik bestuurders dergelijke woorden gebruiken.

%27In+Frankrijk+hebben+ze+het+begrepen%27
© ZLTO

Ze intrigeren me: enerzijds is het fijn dat politici en bestuurders oog hebben voor de noden en wensen van agrariërs, anderzijds is zo'n uitspraak volkomen nietszeggend en vaak voor de bühne. Ik zou liever zien dat een bewindspersoon openlijk erkent en waardeert dat 'boeren en tuinders cruciaal zijn voor ons verse voedsel en fijne groen'. In deze tijd vol turbulentie en voedselonzekerheid een niet onbelangrijk gegeven (…)

In Frankrijk hebben ze dat beter begrepen. Daar is er sowieso een diepgewortelde trots op alles wat van vaderlandse bodem komt. Geen Fransman zal spugen op zijn camembert of champagne, laat staan zich er lelijk over uitlaten.

De (nieuwe) regering Macron voert een actief landbouwbeleid dat erop gericht is dat de sector aantrekkelijk blijft voor nieuwe generaties agrarisch ondernemers én dat het land zelfvoorzienend blijft. Concreet kent La France 'weerbaarheidsprogramma's' die boeren en tuinders door de huidige economische turbulentie moeten loodsen. Wetgeving over prijsindexatie en garantie van een 'eerlijk inkomen' voor boeren bestaat als sinds 2018 en is onlangs aangescherpt.

Bied boeren en tuinders perspectief en wees duidelijk over haalbare doelen

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

Nu is Nederland geen Frankrijk en verschillen de culturen enorm, maar iets meer erkenning voor de cruciale rol van agrariërs, iets meer trots op de primaire sector en iets meer daadkracht zouden onze vaderlandse bestuurders sieren. Kortom: bied boeren en tuinders perspectief en wees duidelijk over haalbare doelen. Anders zou het Franse gezegde van 'na ons de zondvloed' (Lodewijk XV) in ons land weleens eens een heel pijnlijke waarheid kunnen worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer