'Uitgestoken hand uit Den Haag'

Eerlijk gezegd was ik wat sceptisch toen ik hoorde dat de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een bezoek wilde brengen aan de Peel om daar met boeren en tuinders in dialoog te gaan. 'Charmeoffensief' schoot het door mijn hoofd. Snel schudde ik die gedachte van me af. Piet Adema verdient een faire kans om zichzelf en zijn beleid te presenteren.

%27Uitgestoken+hand+uit+Den+Haag%27
© Dirk Hol

Zijn start, amper twee weken na zijn aantreden, vind ik veelbelovend. In het Peelgebied trof ik een minister aan, gekleed in jeans en trui, die bereid is om te luisteren, het gesprek aangaat en vooral niet om de hete brij heen draait. Wat een verademing.

Uiteraard was het advies van Remkes een prominent onderwerp van gesprek. Adema benadrukte dat hij het advies omarmt, maar ook kritisch is. Hij snapt de gevoeligheid bij mogelijke piekbelasters heel goed en gaf aan dat het uitgangspunt voor een oplossing voor hem altijd 'vrijwilligheid' is.

De minister sprak letterlijk uit dat hij veel verder kijkt dan de resterende kabinetsperiode die nog maximaal drie jaar duurt. Dat leidt alleen maar tot kortetermijndenken, vindt hij. Hij streeft naar een gedragen landbouwvisie die de komende twintig jaar ruimte, perspectief en rust biedt aan agrarisch ondernemers. Een goed en volhoudbaar verdienmodel moet daarbij leidend zijn.

Eén zwaluw maakt natuurlijk nog geen zomer, maar het begin is hoopvol

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

Verfrissend vond ik zijn opmerking dat boeren en tuinders integraal onderdeel uitmaken van de voedsel- en groenketen én niet aan de achterste mem mogen hangen. Met u ben ik benieuwd hoe hij die belofte waar denkt te maken.

Eén zwaluw maakt natuurlijk nog geen zomer, maar het begin is hoopvol. Daarom moeten we de uitgestoken hand die minister Adema de agrarische sector biedt aannemen en de dialoog met hem voortzetten. Uiteindelijk zullen we hem beoordelen op zijn daden, zoals het hoort.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer