'De menselijke maat is ver te zoeken'

Overshooten, dit lelijke woord stond prominent in interne beleidsstukken van het ministerie van Financiën die vorige week door vasthoudendheid van enkele parlementariërs (!) naar buiten kwamen. Het departement van minister Sigrid Kaag gaf er de voorkeur aan om doelgericht 5.300 boeren in de directe nabijheid van natuurgebieden uit te kopen. Kosten: zo'n 10 miljard euro.

%27De+menselijke+maat+is+ver+te+zoeken%27
© ZLTO

De twee ministers op LNV vonden het handiger wat marges in te bouwen om natuurhersteldoel van 74 procent maar zeker te halen. LNV koos er daarom voor de pijn over het hele landelijke gebied uit te smeren, ingegeven door naïeve en ijdele hoop zo de onrust op het platteland te kunnen beteugelen. Rekening voor de samenleving: ruim 24 miljard euro.

Uiteindelijk trokken de ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Henk Staghouwer (LNV) binnen het kabinet aan het langste eind en ontvouwde zich een drama dat nog altijd zijn hoogtepunt niet heeft beleefd. Uitkopen staat centraal. Innovatie en ondernemingskracht die agrarisch Nederland groot hebben gemaakt, krijgen een vermelding in de kantlijn. Dieptriest.

Wat mij bij beide scenario' s tegen de borst stuit, is de kille politieke calculatie. De menselijke maat was en is ver te zoeken. Geen consultatie vooraf, geen gedeelde verkenningen of scenario-ontwikkeling. Vooral ook niet luisteren naar het breedgedragen plan Duurzaam Evenwicht.

Hopelijk leidt het zomerreces tot bezinning

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

Empathie tonen is meer dan plichtmatig een ingestudeerd 'ik voel uw pijn' uitspreken. Boerengezinnen dreigen het zoveelste slachtoffer te worden van donkerblauw bureaucratisch Den Haag. De met veel fanfare aangekondigde bestuurscultuur is ver te zoeken. Scepsis en wantrouwen in de maatschappij groeien met de dag.

Hopelijk leidt het zomerreces tot bezinning en beseft het kabinet dat je met open vizier met boeren over de uitdagingen moet praten. Alleen zo kom je tot gedragen oplossingen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer