'Pleisters plakken op een chronisch zieke'

Duizenden huisartsen die protesteren in Den Haag voor verlaging van de werkdruk. Vissers die havens blokkeren uit onvrede over de hoge brandstofprijzen. Bakkers die de noodklok luiden en pleiten voor een plafond voor energieprijzen. Tuinders die in hartenkreten oproepen tot ondersteuning van de energietransitie.

%27Pleisters+plakken+op+een+chronisch+zieke%27
© ZLTO

Zelden was de sociale onrust zo groot in ons land. Rutte IV krijgt een dikke onvoldoende van de Nederlander. Die onrust wordt intussen flink misbruikt. Sommigen vinden het zelfs nodig om ons koningspaar met een omgekeerde vlag uit te joelen. Laten wij ons signaal van nood waardig houden. Wij hebben een eigentijds sterk symbool: een rode boerenzakdoek en vlag met de tekst 'Geef boeren toekomst'. Daar hoeven we de Nederlandse driekleur niet voor om te draaien.

Intussen wordt het donker onder de kerktoren. Huisartsen, bakkers, vissers, tuinders en burgers doen het licht uit. Op Prinsjesdag presenteerde het kabinet een 'historisch pakket' aan koopkrachtmaatregelen. Op het eerste oog een mooie stap, maar goedbeschouwd is het pleisters plakken op een chronisch zieke patiënt. Met dit pakket wordt de rekening doorgeschoven naar ondernemers en hun bedrijven. Zo komen we de winter niet door.

Wat echt nodig is, is nieuw perspectief. Een nieuwe ochtendzon waar ondernemers en hun bedrijven naartoe bewegen. Niet alleen op economisch gebied, maar ook op sociaal en cultureel terrein. Dit is essentieel voor de leefbaarheid in onze kerkdorpen.

Dit land is groot geworden door middelgrote en kleine ondernemers rond de kerktoren

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

Dit land is groot geworden door middelgrote en kleine ondernemers rond de kerktoren. In tijden van crises tonen juist het Hollandse ondernemerschap en de handelsgeest zich groot. Zij zijn de basis onder het dagelijkse leven. Dat begint bij een overheid die faciliteert en stimuleert en niet controleert en verbiedt. Geef huisartsen, bakkers, vissers, boeren en tuinders toekomst. Dan denk ik aan Nederland, want daar brandt nog licht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer