Onderzoek moet welzijnsindicatoren slachtproces in kaart brengen

Om het welzijn van vleeskuikens en vleesvarkens naar en bij slachterijen te onderzoeken en bewaken, heeft de Europese Unie 8 miljoen euro uitgetrokken. Samen met het bedrijfsleven kan daarmee meetapparatuur worden ontwikkeld. Deze moet het in- en uitladen, vervoeren en slachten van dieren registeren.

Onderzoek+moet+welzijnsindicatoren+slachtproces+in+kaart+brengen
© Marcel Berendsen

Project 'Animal welfare indicators at the slaughterhouse' is per 1 november gestart en heeft een looptijd van vier jaar. De coördinatie ligt bij het onderzoeksinstituut voor Landbouw, Visserij en Voeding (IVLO), dat in het onderzoek samenwerkt met Universiteit Utrecht. Er doen in totaal 24 partners mee uit dertien Europese landen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd bij zes regionale productieketens voor kippen en varkens in Frankrijk, Polen, Spanje, Nederland, Oostenrijk en Servië. Voor het onderzoek worden geautomatiseerde methoden in slachterijen geplaatst. Er wordt gestart met vleeskuikens en vleesvarkens maar de projectpartners willen de kennis en technologieën ook beschikbaar maken voor andere diersoorten, zoals runderen, kalkoenen of eenden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer