LNV weigert namen geïnspecteerde slachthuizen openbaar te maken

Om de namen van 43 geïnspecteerde roodvleesslachthuizen geheim te houden, gaat het ministerie van LNV in hoger beroep bij de Raad van State. Het departement is hierover al jaren in conflict met RTL Nieuws. Dat programma wil inzicht afdwingen in de werkwijze en bevindingen van inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

LNV+weigert+namen+ge%C3%AFnspecteerde+slachthuizen+openbaar+te+maken
© Vidiphoto

Een Wet openbaarheid van bestuur (WOB)-verzoek van RTL Nieuws kreeg steun van de Utrechtse rechtbank. 'Openbaarmaking van de namen moet alsnog gebeuren', stelt de rechtbank. LNV legt zich dus niet neer bij dit oordeel. 'Wij voeren dit hoger beroep om duidelijkheid te krijgen', zei een LNV-woordvoerder dinsdag bij de Raad van State.

De bekendmaking kan de slachterijen een slechte naam bezorgen en daarmee hun bedrijfsbelang schaden, vindt LNV. 'Onevenredige benadeling is hier een belangrijk punt', aldus de woordvoerder. Hij wees de raad ook op de gevoeligheid die er is als het om slachthuizen gaat. 'Dat levert veel emoties op. Onze inspecteurs merken dit in de praktijk.'

Die krijgen volgens hem te maken met weerstand van medewerkers van slachthuizen, die de inspecteurs snel verwijten dat alles in de media komt. LNV verwijt RTL Nieuws op zijn beurt dat die een onjuist en negatief beeld schetst van de werkwijze in de slachthuizen.


Namen niet nodig

Het WOB-verzoek over de inspecties en het toezicht op de slachthuizen werd wel gedeeltelijk ingewilligd door LNV. Het ministerie stelt dat het nieuwsprogramma hiermee al voldoende informatie heeft gekregen. RTL Nieuws kreeg rapportages over de inspecties bij de 43 slachthuizen, maar de namen van die bedrijven waren onleesbaar gemaakt. Die wil RTL Nieuws dus nu alsnog hebben.

Volgens de advocaat van RTL Nieuws is het bestaansrecht van de NVWA in het geding als die niet openbaar maakt wat wordt aangetroffen. 'De bevindingen van de NVWA moeten toegankelijk zijn. Dat is de reden waarom deze autoriteit bestaat.'

Hij wees ook op nieuw beleid van de NVWA dat in aantocht is. Volgens dat beleid worden de namen dan wel openbaar gemaakt. 'Er is dus kennelijk geen principiële reden om te weigeren.' Overigens maakt de NVWA wel gewoon de namen bekend van horecazaken waar geïnspecteerd wordt, maar bij slachterijen ligt dat dus gevoeliger.


Verouderde gegevens

De gevraagde namen gaan over 43 bedrijven waar in de periode van 2015 tot 2017 controles plaatsvonden. Bij ongeveer tien daarvan bleek iets niet in de haak. Volgens het ministerie heeft het weinig zin om nu nog de namen te geven. De slachthuizen kunnen intussen hun werkwijze hebben verbeterd. De gevraagde gegevens zijn verouderd, aldus LNV.

'Dat ligt aan de trage werking bij LNV', reageerde de advocaat van RTL Nieuws. 'Toen het WOB-verzoek van RTL Nieuws kwam, waren die gegevens nog actueel.' De kans bestaat dat de Raad van State bij een afwijzing van het hoger beroep van het ministerie eist dat alsnog actuele gegevens en de namen van de slachterijen boven tafel komen. De raad oordeelt over enkele maanden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer